Lov vlkoušů

- Michal Simčo



      Pokud se chcete na tuto exotickou rybu specializovat, je nesmírně důležité zvolit správnou lokalitu. O tom, že se vlkouš nachází v severním Atlantiku, je asi zbytečné psát. Za mořskou kočkou, jak se u nás mnohdy vlkouš nazývá, vyrazíme tedy do Norska. Samotné norské pobřeží představuje však rozlohu větší než dva tisíce kilometrů. Pokud chcete jet na tutovku, je nutné vyrazit do oblasti Finmark, což je vlastně nejsevernější oblast Norska. K vyhlášeným lokalitám s velkým výskytem vlkouše patří revíry od Tromso směrem k Nordkapp.
      Já bych Vás rád seznámil s lovem koček na ostrově Soroya, který má tuto rybu ve svém znaku. Na tomto ostrově jsem měl čest rybařit v průběhu celé sezóny, což je květen až srpen. Dle mých zkušeností je nejlepší čas na vlkouše konec května, dále potom celý červen až do půlky července. Ve zmiňovaném období připlouvá tato ryba v hojných počtech k pobřeží do mělkých vod. Vlkouše hledejme při pobřeží v hloubkách dvacet pět až třicet pět metrů, v místech s kamenitým dnem, protože mořská kočka má velmi ráda kamenité úkryty, odkud může v klidu číhat na svoji kořist. Těmto podmínkám musíme tedy přizpůsobit i náš lov.
      Možná se Vám to bude zdát neuvěřitelné, ale nejúčinnějším způsobem lovu je přívlač! Ano, lehký vláčecí prut s akcí do 100g a vláčecí naviják ve velikosti 4000 s převodem 5:1 je to pravé ořechové. Lovit totiž budeme s jigovými hlavičkami 70g až 120g nebo s magickým okem 100g až 150g - to kvůli proudům, které jsou na Soroya opravdu silné. Větší gramáže magických ok se nám neosvědčily, protože při zdolávání ryby s gramáží nad 200g docházelo velmi často ke ztrátě ryby vlivem vytřepání nástrahy z tlamy. Jako nástrahu zvolíme twister v barevných kombinacích červené a bílé. Vlkouš rovněž neodolá nástraze v podobě nastražené filety tresky jednoskvrnné nebo tresky tmavé. Při lovu na magické oko se nám osvědčilo přidat k jedno háčku ještě návazec pletenky zakončený trojháčkem. Vlkouši jsou jako většina ryb norského moře velmi nenasytní, nástrahu doslova zhltnou a další trojháček jim v chuti určitě nezabrání.


      Strategie lovu je potom taková, že twister nebo filetu spustíme ke dnu a pomalým pokyvováním špičky prutu s nástrahou pracujeme, abychom nástrahu nezvedli více než deset centimetrů ode dna. Vlkouš je totiž nejen ryba opatrná, ale také ryba líná, která si za nástrahou nevyjede několik metrů. Proto při rybolovu klasickým pilkrováním je úlovek mořské kočky spíše dílem náhody než rybářského umu. Záběr vlkouše je nezaměnitelný s ostatními druhy ryb. Při pomalém zvedáním špičky prutu pocítíte náhlé ztěžknutí. V tomto okamžiku je důležité nezazmatkovat a ukvapeně nezasekávat! Ryba nástrahu nejprve ochutná a poté si ji začne rovnat v tlamě - zde je dobré zhruba tři vteřiny vyčkat a potom zaseknout. Dobrý zásek mořské kočky, to je vždy loterie a dílo štěstí. Několikrát se nám stalo, že ryba byla zaseknuta do horního patra, kde se nachází zuby v podobě stoliček (sloužících k drcení schránek mořských šneků a mušlí), a těsně pod lodí se nám vyháčkovala pouhým potřepáním hlavy do stran. Naopak správný zásek tzv. do škraně je přímý zásah a můžete si být jisti, že o rybu nepřijdete.


      Samotný souboj je potom jedinečnou záležitostí, protože tato ryba se skutečně umí poprat o svůj života, dovede se několikrát potopit od lodi až téměř na dno. Při zdolávání je důležité rybu moc nepumpovat, protože sebemenší povolení šňůry znamená ztrátu ryby. Vlkouš totiž svůj boj nikdy nevzdává a celou cestu ode dna k lodi třepe hlavou ze strany na stranu a jakmile mu povolíte, dojde k uvolnění jigové hlavičky a ryba si ji vytřepe z tlamy. Zdá se to být neuvěřitelné, ale na lov této ryby se dá opravdu specializovat a cíleným lovem na vhodných místech se dá chytit i několik desítek kusů vlkouše denně. Kouzelné na lovu mořské kočky je i to, že svoje stanoviště sdílí společně s halibuty. Nejedná se však o žádné obry, ale spíše o kusy do deseti kilogramů. Záběr je velmi podobný, ale po záseku okamžitě poznáte, že máte na prutě halibuta, kterému se ode dna opravdu nechce. Souboj s halibutem uloveným na vláčecí prut patří pravděpodobně mezi největší rybářské zážitky, protože tato ryba se dovede o svůj život opravdu poprat. Případné použití nevhodného vybavení znamená ztrátu vysněné ryby a také trvalé poškození vybavení.

      Na závěr bych asi neměl opomenout přítomnost mnohem většího bratra vlkouše severního - a tím je vlkouš skvrnitý (tzv. leopard). Tato ryba však žije v mnohem větších hloubkách od 100 m hlouběji. Na přívlač se ulovit tudíž nedá. Leopard se vyskytuje zejména kolem ostrova Soroya a je snem snad každého rybáře, který tento ostrov navštíví. Maximální délka této ryby zatím nebyla potvrzena, neboť leopard obývá ty nejhlubší zákoutí ostrova a do sítí se příliš neloví. Loni byl belgickým rybářem uloven leopard dosahující délky 132 cm a váhy téměř 23 kg. Budiž českým rybářům ke cti, že loni se také Češi zapsali zlatým písmem do historie úlovků tohoto ostrova, neboť Jaroslav Jaroš ulovil leoparda o délce 125 cm a váze 18 kg. Stal se tak druhým největším úlovkem vlkouše skvrnitého ve zdejší oblasti. Tato vysněná ryba byla ulovena švédským 800g pilkrem na stometrové hloubce.


Autor: Michal Simčo
Foto: Pavel Brázda
www.rybolovnorsko.cz

Autor: Michal Simčo - ®

Diskuse k článku (0 reakcí)

Přečteno: 16 278x
Průměrná známka: 1.6

NSoroya – Vítejte v rybí říši II.

Rozhodl jsem se, že vytáhnu pilker a spustím ho znovu, abych vyrovnal ten příšerný pytel. Zapínám elektriku a sleduji řadič, jak skládá nekonečné metry pletenky. Najednou se navíjení zastavilo, což jsem předpokládal.

NSoroya – Vítejte v rybí říši !

Tento ostrov omývají vody Barentsova moře, které je velmi bohaté na ryby. Každoročně připlouvají k břehům Soroya miliony matečných tresek, které Norové nazývají Skrej, aby zde splnily svoji rozmnožovací povinnost.