Jak to chodí na Lipně

- r.o.b.a

      Tak touto otázkou jsem se dne 13.7. 2008 chtěl dozvědět, jak berou ryby na Lipně. Dostal jsem nějaké odpovědi, bylo jich však málo, a tak jsem pátral v článcích a otázkách.
      Narazil jsem jen na nepovzbudivé informace typu „Lipno, je mi z tebe smutno“ nebo „Lipnoooooooooooooo? To je rybářské tabu“, „Lipno je, co se týče rybařiny, plonkové“. Prostě žádná dobrá zpráva, ale stále jsem doufal - velká a čistá voda v krásné přírodě nemůže být mrtvá…
lipno
      A tak jsem v sobotu 16. 8. 2008 v 5:00 nasedl do obytné avie a vyrazil směr Horní Planá do kempu u Kukačků. Cesta uběhla celkem rychle a v 10:00 jsem byl na místě. Utábořil jsem se, sundal loďku z přívěsu, připravil pruty i echolot a jel jsem prozkoumat dno. Stále stejná hloubka kolem 3 m, až u starého koryta byla hloubka kolem 5 m, což bylo cca 300 m od břehu. Rozhodl jsem se, že budu zavážet, ale nejprve jsem zkusil přívlač - a hned první nához candát 45 cm. Srdce mi zaplesalo, že to není tak hrozné, a opatrně jsem ho vrátil vodě - nevěděl jsem, že to byl můj první a poslední candát na Lipně. Ještě nějakou chvíli jsem prohazoval vodu, ale ani jeden záběr. Chýlilo se k večeru, a tak jsem šel připravit pruty a zavést je k vytyčenému bodu. V popisu revíru jsem se dočetl: „Používání plovoucích a jiných předmětů označujících krmná místa se zakazuje.“ O to větší bylo mé překvapení, když jsem neměl možnost nikam nahodit, neboť zde byla na vodě jedna bójka vedle druhé. Pokusím se popsat malinko situaci na břehu. Avii jsem zaparkoval na volné místo mezi karavany patřící kempu a karavany takzvaných starousedlíků. To jsou to lidé, kteří zde mají karavan celoročně a platí si pronajmutí místa. Musím uznat, že si svá místa udržují, protože je zde opravdu čisto. Většina lidí je zde velmi přátelská - poradí i pomohou, ale je to jako v životě - vždy se najde v davu někdo, kdo Vám pobyt jaksepatří zpříjemní.
      Nalevo ode mne byl rybář ve vzdálenosti asi 50 m a to samé na druhé straně. Na vodě se vzdálenost mezi těmito rybáři ale zmenšila na pouhých 10 m od sebe, což měli vyznačené polystyrenem na jedné straně a montážní pěnou na straně druhé. Tak jsem si kolmo k břehu zavezl pruty a nahodil na střed mezi oba pány v dobré víře, že rybářský řád a vzdálenost mezi rybáři je dána. A co je na papíře, není vždy směrodatné, jak jsem se dozvěděl o něco později, protože pan rybář (jistý Franta z Prahy, bývalý policajt, což jsem zjistil posléze) jel zavést pruty ke svému krmnému místu označenému bójkou. Po svém návratu spustil bandurskou, co že jsem to za debila, když se nikoho nezeptám, jestli si mohu nahodit, a že jsem mu ukradl bójku. S nadávkami vydržel dobrou půlhodinu a musím uznat, že jsem sám sebe obdivoval, jak dlouho vydržím v klidu, protože jsem většinou vznětlivější povahy a moc si toho líbit nenechám - a už vůbec ne neprávem. Ale jel jsem na dovolenou a chtěl jsem strávit čtrnáct dní v klidu, takže jsem sebral loďku, kačenu, šňůru a 200g olůvko a jel jsem mu udělat bójku novou. Oznámil jsem mu, že jsem ji tam dal a jeho řeč se změnila o moc k lepšímu - opravil jsem si na toho pána názor, ale ne na dlouho, což je vlastně důvod, proč píši tento článek.
lipno
      Všiml jsem si dvou reakcí, které zde odcituji: „Lipnoooooooooooooo? To je rybářské tabu. Chytám zde už od malička, ale to, co se tady děje nyní, to je úplně na ........... . Je mi smutno, když dneska tzv. Lipeňáci skoro nevidí pořádnou štiku, candáta nebo okouna.
      Dříve to byl rybářský ráj, ale ta doba je už pryč, bohužel.
      Jasně, kapra zde chytneš při troše štěstí krásného, ale my tady dravce už skoro neznáme. :(((((((( “
A reakce na tento povzdech: „A kde vidíš příčinu tohoto stavu? Byl jsi na tom semináři 16. 5. ve Frymburku? Sleduješ dění okolo "nápravy" toho všeho? Jak to vidí ostatní domorodci?
      Prožívám to těžce, ale jezdil jsem na Lipno tak 4 - 5x do roka, takže relativně mě to tolik nebolí, co musíte ale prožívat vy, místní?“

      Jestli dovolíte, z mého pobytu na Lipně jsem si udělal názor, který se pokusím prezentovat a pokusím se rovněž odpovědět na otázku: „A kde vidíš příčinu tohoto stavu?“
      Můj příjezd jsem již popsal, chytal jsem dle rady jednoho rybáře (mimochodem velmi příjemný pán - dá se říci místní, povoláním rybář) na jahodové boilie velikosti 12 mm (rybáři zde chytají na kukuřici a jahodové boilie, čímž se eliminují záběry cejnů). V neděli dopoledne jsem za celý den chytil jednoho kapra 49 cm a dá se říci, že to nebylo to, jak bych si představoval celodenní rybolov: 10 dní, 5 kaprů, 4 jsem vrátil vodě, jednoho jsem si odvezl na ochutnání, neboť jsem se dozvěděl, že z Lipna je kapr nejlepší. Tak to byl spíše popis mého neúspěchu nebo přesněji řečeno neumu lovit na tomto revíru, ale již bych se měl dostat k hlavnímu důvodu, proč jsem napsal tento článek.
      Na rozdíl ode mne byl můj kolega napravo (tedy bývalý policajt Franta) o mnoho úspěšnější - neměl ve vodě vezírek a ani jiné zařízení pro uchovávání ryb, ale ryby, které chytil, nepouštěl, nýbrž okamžitě zabil a uschoval v mrazáku, a tak jsem svou pozornost místo lovu ryb věnoval tomuto „rybáři“. V jednom dnu ulovil 7 kaprů a 6 cejnů, vše kolem padesáti cm a vše končilo stejně - okamžitě zabít a do mrazáku. Tak to chodilo den co den po celou dobu, kdy jsme tam byli na dovolené, s výjimkou dne, kdy odjel na houby. Našel jsem tedy odpověď na otázku: „ A kde vidíš příčinu toho to stavu?“ Ale než dokončím svůj pohled na tuto otázku, dovolte mi ještě několik málo názorů na výše zmiňovaného příjemného rybáře.
lipno
      Před třemi lety chytil pán přes 80 candátů, loni jen 20 a letos pouze jednoho, čímž jsem vlastně stejně úspěšný jako on, protože mně se to povedlo hned první den. Co se týče kaprů, před třemi lety nebyl problém lovit kusy kolem 80 cm, loni mezi 60 a 70 cm, letos je prý zázrak vytáhnout kapra přes 50cm. Když jsme se bavili o důvodu úbytku ryb na Lipně, měl zajímavý názor, se kterým se nedá nic než souhlasit, ale myslím, že to není ten pravý důvod. Důvod úbytku ryb na Lipně tento profesionální rybář vidí ve velkém výskytu bolena dravého, který decimuje potěr, candáta i okouna, což při intenzitě útoků tohoto dravce je na snadě. Ale já si myslím, jestliže k tomuto jevu (bolen dravý) ještě přidáme „rybáře Frantu“, který zde tráví čas (jak sám řekl) od dubna do listopadu, což je 8 měsíců, a budeme-li počítat, že dvakrát v týdnu neloví, protože o rybaření už není řeč, znamená to, že by lovil 20 dní v měsíci (a to asi ubírám). Když tohle všechno sečteme, vyjde nám, že loví 160 dní v roce. Jestliže v době, kdy jsem tam byl, ryby dle názoru místních nebraly (neboť když berou, není problém jich chytit 30 denně)a pokud tedy budeme počítat jen to, co jsem viděl (7 kaprů x 160 dní), je to 1120 kaprů na jednoho rybáře. Výsledek, ke kterému jsem přišel, mě nutí k zamyšlení, kolik je asi rybářů na Lipně, kolik ryb je vyloveno a není o nich ani záznam (tudíž není obnova), jak dlouho si budeme moci na Lipně chytit rybu, jak dlouho tam ještě ryby budou? Nechci tím říci, že všichni se chovají stejně, ale musíme si přiznat, že prostě takoví lidé existují a není jich málo. A nejedná se jen o Lipno - na každém revíru se najde nějaký ten „Franta“ a je třeba s tím něco začít dělat.
      Myslím si ale, že zákazy ani omezení lovu tomuto jevu nezabráním - rybářská stráž to neví, takže se nic nestane. Za mého pobytu přišla stráž jednou, vše bylo bez závad, objevili se zde hned druhý den, takže jsem ještě o panu „rybáři“ nevěděl. A jak řekl pan Franta, za posledních 5 let zde byla stráž potřetí. I když jsem pravděpodobně mohl nebo spíše měl něco udělat, neudělal jsem vůbec nic, takže pan Franta může decimovat rybí populaci na Lipně dál - a v tom vidím hlavní problém - lhostejnost. Přijedeme k vodě, nic nechytíme, a tak nadáváme na všechny okolo, ale pokud můžeme něco udělat, zavřeme oči a mlčíme (sám jsem toho příkladem - s odstupem času ale vidím, že to byla chyba)… A závěrem mi dovolte ještě zopakovat pár informací - pan Franta je údajně z Prahy, bývalý policista, momentálně v důchodu a jezdí v Renaultu Scenic.
      Takže můj názor na příčinu nízkého stavu ryb na Lipně (a nejen tam) už znáte - domnívám se, že je to hlavně díky lidem podobným panu Frantovi…
      Lipno a okolí je překrásné, opravdu bychom měli tuto lokalitu ochránit i pro naše děti, aby si měly možnost jezdit kam odpočinout a kde zachytat ryby. Takže kapře, dopadneš jako candát?

Autor: r.o.b.a - ®

Diskuse k článku (107 reakcí)

Přečteno: 17 897x
Průměrná známka: 1.48