YouTube - místo pro vaše videa

- MRK

     Málokdo z nás nezná internetový server YouTube.com, avšak ne každý ví, že na zmíněnou stránku je možné vkládat vlastní videa. Díky tomuto serveru máte možnost prezentovat svá videa, jak široké veřejnosti, tak pouze svým známým. uvod"/

Co vlastně YouTube je?

     Jedná se o největší internetový server na sdílení videosouborů na světě. Založen byl v únoru roku 2005 a od jeho vzniku jej navštívilo více jak 100 miliónů uživatelů. Od listopadu roku 2006 patří pod nejrozsáhlejší internetový vyhledávač Google, který jej zakoupil za nezanedbatelnou částku 1,65 milirdy dolarů. O kvalitě serveru pojednává také ocenění amerického časopisu Times za ,,vynález roku“.

     Jednou z nevýhod zmiňovaného serveru je, že uživatelé často nahrávají obsah, který je chráněn autorskými právy a z toho plynou problémy. A také vyšší náročnost na procesor díky přehrávání prostřednictvím flash.

Čím musíme disponovat, abychom mohli zhlédnout publikovaná videa?

     Musíme mít odpovídající hardwérové vybavení (například PC), které má připojení na internet. Dále internetový prohlížeč s podporou flash souborů (Firefox, Internet explorer, Opera...). Ne každý prohlížeč má v sobě zabudovaný zmiňovaný flash přehrávač, avšak většina dnes užívaných prohlížečů Vám v případě potřeby nabídne automatické stažení a posléze instalaci daného softwaru. Výhodou přehrávání pomocí flash je především absence instalace video kodeků, které jsou nutné k přehrávání videí.

Vyhledávání na YouTube

     Vyhledávání je intuitivní a snadné. Buď uživatel zadá klíčová slova do předem předchystaného vyhledávacího řádku a pomocí tlačítka ,,vyhledat“ nalezne požadovaná videa. A nebo je zde další možnost, vyhledávat videa v předem nachystaných kategoriích, které jsou např. auto, komedie, lidé, zvířata a další.
kategor"/

Registrace a upload vlastních videí

Registrace

     Předtím než můžeme vložit vlastní video, je nutná registrace. Na hlavní stránce YouTube vyhledáme odkaz vytvořit účet, která se nachází v pravém horní rohu obrazovky.

  • Nejdříve vyplňte uživatelské jméno, po vyplnění doporučuji kliknout na malou ikonku kontrola, která vám buď oznámí, že Vámi vybrané uživatelské jméno je k dispozici a nebo, že je již registrováno a v tomto případě je nutné vybrat jiné uživatelské jméno pro úspěšnou registraci,
  • poté zvolte země,
  • dalším povinným údajem je pohlaví: Muž, Žena,
  • teď už zbývá poslední údaj v tomto okně, a to datum narození, první záložka je měsíc, druhá den a poslední rok narození,
  • pro kompletaci se rozhodneme, zda-li chceme být informování o novinkách na YouTube,
  • po stisknutí tlačítka zapsat dojde k postupu do druhé fáze registrace,
  • zacatek
  • nyní do pravého okna vyplňte svůj aktuální emailová adresa,
  • zvolte heslo obsahující alespoň 8 znaků, heslo ještě jednou přepiště do dalšího řádku pro ověření a z rámečku opiště graficky ztvárněný ověřeovací kód,
  • zbývá jen kliknout na vytvořit nový účet a váš přístup na youtube je hotov.

ucty Poznámka:
     Email aktivující váš účet na YouTube může přijít až po delší době, např. za 2 hodiny, tak nepropadejte panice a vyčkejte. Až email dorazí, prostřednictvím odkazu potvrďtě svoji adresu.

Nahrání videa

     Nyní se přesuneme k samotnému nahrání video souborů.

     Po úspěšné registraci a přihlášení, klikneme na ikonu Nahrát. Tlačítko se nachází nahoře hned vpravo od vyhledávací lišty. Otevře se nám okno, které nám ve dvou krocích pomůže uploadovat naše soubory na server YouTube.

První krok:

     V první fázi vyplníme popisné prvky videa, tzn. Název, popis, kategorie: a Tags – tzv. tagy, neboli klíčová slova, která usnadní jiným uživatelům vyhledat Vámi vložené video. Mezi námi vloženými tagy děláme mezeru (např. „ryby rybareni kapr boilie“). nahrat

     Dále máme na výběr rozkliknout nastavení publikování pomocí vybrat možnosti, které nám nabídne buď veřejný pro publikování pro celý svět a nebo soukromý pro publikaci pro Vás a maximálně dalších 25 Vámi vybraných lidí. V případě, že vyberete Private, tak je vhodné do nabízeného kontakt-listu vložit uživatele, kterým je umožněno váš soubor zobrazit, to provedeme pomocí tlačítka upravit kontaktní list. V případě, že nevybereme žádnou možnost, server automaticky nastaví veřejné zobrazování.

     A poslední záložkou v prvním kroku je nastavení sdílení. Zde si uživatel může nastavit několik možností, co se týče sdílených videí.

  1. Komentáře (komentáře uživatelů k videu)
    • první možnost je, že komentáře mohou být vkládány automaticky od kteréhokoliv uživatele,
    • komentáře mohou být vkládány poté, co je schválím, s vyjímkou mých přátel, u kterých se komentáře vkládají automaticky,
    • další možností je vkládat komentáře kohokoliv pouze s mým svolením,
    • poslední možností je zakázání komentářů.
  2. komentář s hlasováním
    • ano, hlasovat o kvalitě videa při vkládání komentáře,
    • ne, nehlasovat hlasovat o kvalitě videa při vkládání komentáře.
  3. jiné video-ohlasy na vaše video
    • všechny video-ohlasy na video budou přidány automaticky,
    • video-ohlasy budou přidány, až je odsouhlasím,
    • bez video-ohlasů k videu.
  4. hodnocení
    • povolit ostatními uživateli hodnotit video,
    • zakázat hodnocení videa ostatními uživateli.
  5. vkládání
    • video může být vkládáno i na externích (jiných) stránkách,
    • ne, externí stránky nesmí používat vložené video.
  6. syndikát
    • ano, je možné užívat toto video i na mobilních telefonech a v TV,
    • není možno užívat video na mobilních telefonech a v TV.
Druhý krok

     Nyní klikneme na tlačítko nahrát video. Prohlížeč nás automaticky přesune na okno s možností vložení videa, klikneme na ikonu prohlížet a na svém disku vybereme soubor s videem, který chceme vložit, a klikneme na ikonu nahrát. Nyní proběhne nahrání videa, které může chvíli trvat – podle rychlosti vašeho připojení a velikosti souboru.

     Po úspěšném nahrání videa můžete být, po kliknutí na odkaz jdi na má videa, přesměrováni na stránku, kde se nachází možnost upravit informace o videu, které jste v předchozích krocích zadali. V případě, že chcete uploadovat další video, klikněte na ikonu nahrát další video a postup opakujte. hotovo"/

Závěrečné informace o vkládaných videích
     Na YouTube je možno vložit široké spektrum formátů jako například WMV, AVI, MOV a MPG získaných z různých digitálních zařízeních. Hlavními podmínkami pro vkládání videí je, že video nesmí trvat déle než 10 minut a zabírat velikost větší jak 100 MB. V některých případech je i limitující maximální rozlišení videa na 640x480 pixelů.

      Poznámka: Svá videa můžete po vložení na YouTube zveřejnit na MRKu v rubrice Rybářská videa.

Autor: MRK

Diskuse k článku (23 reakcí)

Přečteno: 24 144x
Průměrná známka: 1.42