Hustopečský pohár 2006

- Jaroslav Bečák

     Rád bych se s vámi podělil o zážitky z přívlačářského maratónu a setkání s milými přáteli, které proběhlo za mimořádných okolností.

     První zářijový víkend se stal pro závodnickou přívlačářskou špičku dlouho očekávaným svátkem. Od pátku 1. až do neděle 3. září 2006 probíhal již 5. ročník závodu v přívlači „Hustopečský pohár 2006“, který organizuje MO ČRS Hustopeče nad Bečvou ve spolupráci s VÚS pro Severní Moravu a Slezsko.

rybar      Jako jediný bodovaný pohárový závod v kalendáři letošních přívlačových závodů je započítáván do mistrovství ČR jednotlivců a podle toho taky vypadala soupiska přihlášených závodníků. Žádný ze závodníků, který pomýšlí na skvělé umístění v celostátním žebříčku si tento prestižní závod nemohl nechat ujít. Koneckonců startovní listina skládající se ze 44 závodníků z první přívlačové ligy a z druhých lig skupiny A i B, z mistra ČR v přívlači pro rok 2005 družstvem LOVY A, z mistra ČR v jednotlivcích za rok 2005 pana Ing. Milana Rozsypala i ze členů reprezentačního družstva ČR Tomáše Čepeláka a Josefa Foltýna, kteří budou reprezentovat ČR o týden později na Mistrovství světa v lovu ryb udicí v Portugalsku mluví za vše. Bohužel až v pátek večer při losování závodních úseků se pořadatelé dozvěděli, že se na poslední chvíli odhlásili závodníci ze Středočeského kraje z důvodu neakceptování celoročního plánu LRU přívlač ze strany středočeského odboru přívlače a přesunutí krajského kola na shodný termín s Hustopečským pohárem na poslední chvíli.

     Při nultém, průzkumném ročníku tohoto závodu si organizátoři dali za cíl si pomocí nejlepších závodníků v přívlači z celé České republiky v pohodové a kamarádské atmosféře zpopularizovat tento velmi rychle se rozvíjející způsob rybolovu na Severní Moravě a Slezsku. Velmi rychle se závody dostaly do povědomí nejen závodníkům v přívlači v ČR , rybářům v blízkém okolí, místním obyvatelům, ale i závodníkům za hranicemi České republiky. A to díky již zmíněné atmosféře, ale i díky vynikajícímu zázemí závodů, bezchybné organizaci a v neposlední řadě nádhernému revíru Bečva 5 A – štěrkoviště, ke kterému od loňského závodu přibyla i řeka Bečva. Již od 4. ročníku se Hustopečský pohár stal závodem mezinárodním za účasti závodníka slovenské reprezentace a účastníka MS 2005 a 2006 v Portugalsku Vlastimila Těšického.

posezeni

     Letošní startovní listina přihlášených závodníků nejdříve organizátorům málem pro tak mimořádný zájem vyrazila dech. Nadšení však vzápětí vystřídaly obavy, zda se tak velké množství závodníků dá zvládnout a zda lze dodržet všechny standardy samozřejmé pro Hustopečský pohár – ubytování v místě, tradičně vynikající občerstvení, dostatek skvěle zarybněných závodních úseků na štěrkovišti i řece Bečvě. Nic není nemožné, pokud se jde na věc s nadšením a s chutí. Díky mimořádné spolupráci s VÚS pro Severní Moravu a Slezsko bylo vysazeno 280 ks štik. Z MO ČRS Nový Jičín bylo dovezeno a vysazeno 650 kg jelce tlouště a z MO ČRS 250 kg jelce tlouště. Do revíru Bečva 5 A – štěrkoviště jezero 3 bylo týden před závodem díky firmě Rybářské potřeby Král z Nového Jičína vysazeno 500 kg pstruha duhového a MO ČRS Hustopeče n/B 150 kg do jezera č. 3 a 100 kg do jezera č. 4. S maximální objektivností a někdy i nasazením života byly vytyčeny závodní úseky pro všechny přihlášené závodníky. Všechno bylo připraveno přivítat nejlepší závodníky v přívlači z ČR i Slovenska.

tma      Bohužel doby, kdy poručíme větru a dešti, jsou ty tam. Příroda je jako vždy nevypočitatelná a předvedla především organizátorům, kdo je tady pánem. Nadměrně vysoké dešťové srážky v Beskydech a Javorníkách způsobily, že se Bečva zakalila a zvýšila se asi o 1,5 m oproti normálu, což dva dny před slavnostním zahájením udělalo škrt přes plánovaný systém lovu. Změna závodních úseků byla pro organizátory dílem okamžiku. Místo nechytatelné Bečvy padl los na další lokalitu štěrkovišť, a to jezero č.4. Pro větší atraktivnost rybí obsádky tohoto jezera bylo i zde v den slavnostního zahájení vysazeno z rozpočtu VÚS ČRS Ostrava 250 kg pstruha duhového, kterého pomáhali vysazovat sami závodníci. Vše bylo tedy připraveno a závody mohly začít.

     Již od pátečního rána se do Hustopeč nad Bečvou sjížděli závodníci z téměř celé České republiky, aby využili možnosti „osahat si “ řeku i jezera v tréninkových sektorech a zjistit, na co to na „Balkánu“ bere. Nikdo však nevyužívá povolené doby beze zbytku. Dlouho před 18. hodinou, na kterou bylo plánováno oficiální zahájení Hustopečského poháru, byla Rybářská chata MO a okolí zaplněna vítajícími se závodníky, kamarády a diskutujícími skupinkami.

     Nikdo si nechtěl nechat ujít šanci popovídat si se soupeři či s přáteli a nenasát skvělou přátelskou atmosféru. Pořadatelé se také vytáhli a přivítali všechny přítomné pečeným seletem, chlazeným „Radíkem“ a pravou nefalšovanou „Valašskou trnkovou“.

posezeni2

posezeni3
podberak
dvarybyri
     Slavnostní zahájení a přivítání závodníků provedl předseda MO ČRS Hustopeče nad Bečvou pan Ing. Stanislav Pernický. Zahájení 5. ročníku Hustopečského poháru se zúčastnil i předseda VÚS Severní Moravy a Slezska pan Miloš Martínek. Hospodář místní organizace pan Jiří Kašpar seznámil závodníky s rybí obsádkou na revírech, které MO ČRS Hustopeče n.B. obhospodařuje a na závodních úsecích. Hlavní rozhodčí Hustopečského poháru Mgr. Jaroslav Bečák seznámil závodníky se závodním řádem, systémem hodnocení a s největší novinkou letošního závodu. Doposud se na Hustopečském poháru, a je to tak i na všech závodech I.a II. ligy, závodníci rozdělili na dvě poloviny. Jedna polovina závodníků chytá, druhá polovina závodníků dělá chytajícím rozhodčí. Po uplynutí stanovené doby si úlohy vymění. Od 5. ročníku Hustopečského poháru pořadatelé zajistili pro závodníky rozhodčí. Touto úpravou se stal Hustopečský pohár pro závodníky doslova maratónem v lovu ryb, což podle časového harmonogramu závodu například v sobotu znamenalo 8, v neděli 6 hodin intenzivního lovu. Tato výrazná změna byla nadšeně přivítána všemi závodníky, přestože si nikdo z nich ani nedokázal představit, co je vlastně čeká. A nebyla to žádná procházka růžovým sadem. Letní počasí, tisíce hodů s nástrahou v plném soustředění, stovky ulovených a zdolaných ryb zanechalo na závodnících viditelné známky únavy. Někteří se ke konci závodního času nemohli zorientovat a pomalu nevěděli, kam mají nahazovat a kde jsou ryby. Jiným závodníkům, především z Jižní Moravy, se při přechodech na nové sektory v polovině sobotního závodu podlamovala viditelně kolena. Naopak chlapci z Valašska hrdě kráčeli vstříc dalším hodům, prošvihlým záběrům a setřepaným rybám. Ke konci sobotního maratónu na jezerech bylo vidět i takové mimořádné situace jako úlovek 65 cm dlouhého pstruha duhového, či přívlačového závodníka, kterého opustily všechny síly natolik, že musel vláčet v leže. Co všechno se na tak náhlém úbytku sil podepsalo se přesně neví, ale chlapec je zřejmě z nějakého „málo slušného oddílu“. Spousta jeho kolegů, ale i soupeřů po sobotním osmihodinovém závodním maratónu nechtěli udici ani vidět. A to je ještě čekala celá neděle.


lezicirybar
rybarvoda
     I přes velkou únavu každý ze závodníků po očku pokukoval, jak to vypadá s Bečvou. Celá řada z nich se do naší Bečvy zamilovala a moc si přáli si v ní ulovit aspoň jednoho „tlouštíka“. V neděli ráno Bečva ukázala svoji vlídnou tvář a odvděčila se pořadatelům za práci a snahu a závodníkům za to, že za ní přijeli někteří přes celou republiku. Obrovské množství nové síly a chuti vlilo do závodníků v neděli časně ráno informace, že je Bečva chytatelná a že se tedy bude závodit na řece. Nic nevadilo, že se museli prodírat téměř neprostupným pralesem křídlatky na březích Bečvy nebo si zabrodit až po prsa do ještě ne zcela „běžné“ Bečvy a chytat tři hodiny bez přestávky a odpočinku na „3 cm chladné vodě“.

ulovek cantina      A Bečva se jim za to odvděčila. Ryby šly, braly, chytaly se. Nebylo závodníka, který by nechytil minimálně jednu rybu a už vůbec nebyl problém porazit soupeře na svém úseku součtem i více jak dvaceti ryb. Prostě nádhera. Po odpískání posledního kola závodů byla vidět na všech závodnících spokojenost, nadšení i napětí. Jak to vlastně všechno dopadlo? Soutěžilo se nejen o čest a slávu, uznání soupeřů, ale i, jak je na Hustopečském poháru tradicí, o celou řadu nádherných věcných cen od prvního až po poslední místo. Nechyběly poháry za největší ryby jednotlivých ulovených druhů a za dílčí umístění v každém dnu a celkové umístění. Za tuto nádhernou tečku pro závodníky za dvoudenní snahu, vytrvalost, předvedení mistrovských výkonů ať už na jezerech či Bečvě je potřeba poděkovat celé řadě sponzorů 5. ročníku Hustopečského poháru. Především děkujeme generálnímu sponzoru firmě Váhala a spol. – Hustopeče n.B. a hlavnímu sponzoru firmě Rybářské potřeby Král – Nový Jičín. Dále firmám PŠ klempířství a vzduchotechnika, Reklamní agentura Rap Group, Magador, Farma Vahala - Hustopeče n.B., Alfa, Zahradnictví Jiříček, Kredit, Fencl - rybářské potřeby, Knápek-fish hook, Vážeme s.r.o., Bartoňova pekárna - Pavel Houzar, Stavební mechanizace – Jiří Nauš, Rybářské potřeby Fish – Pro z Mohelnice, FM – FLY - Roman Šebesta, Novesta a.s. Zlín, Hammer, John Crane, Pálenice Bublík, Rexroth Bosh, Cimala, Hobby G, Josef Chlebiš.

     Jak to všechno dopadlo a kdo se umístil na stupních vítězů?

predavani vitezove

     Celkovým vítězem 5. ročníku Hustopečského poháru se stal Jožka FOLTÝN z Břeclavi, druhé místo si vychytal Luboš PLÁTENÍK z Brna a na třetím místě se umístil Petr JORPALIDIS z Nového Jičína (stojící třetí zleva).

vitez

Malá rekapitulace na závěr

ryba      Celkem se ulovilo 9 druhů ryb o počtu 638, z toho na jezerech 194 ryb, na řece Bečvě 444 ryb. Největší ulovenou rybou byl pstruh duhový o délce 60 cm, dále pstruh duhový 56 cm, štika 50 cm, tloušť 41 cm, okoun 29,2 cm a kapr 45 cm. 5. ročník Hustopečského poháru je minulostí. Při závěrečném loučení si všichni slíbili, že se za rok opět sejdou v Hustopečích nad Bečvou. Někteří však zapomněli, že do Hustopečí nad Bečvou se opět podívají nikoli za rok, ale již 30.9. a 1.10. 2006 na finálové kolo II. ligy skupiny B v přívlači. Všichni jste srdečně zváni.

     A na samotný závěr jak jinak než hromadné foto účastníků této mimořádné rybářské akce.

foto
Autor: Jaroslav Bečák

Diskuse k článku (3 reakce)

Přečteno: 11 333x
Průměrná známka: 1.45

NHustopečský pohár 2007

Ohlédnutí za loňskými závody v přívlači.

NZávod II. ligy v LRU přívlačí v Pardubicích

Nejdříve jsem vždy pár náhozů větší rotačkou věnoval štice a pak už jsem se zaměřoval na okouny.

NI. liga přívlače v Napajedlech

Konečně se přihlásil první dobrovolník, krásný 25 cm okoun na malou stříbrnou Aglii 00.