Jak se fotí ryby

- Protektor

      Kdo by si nechtěl uchovat vzpomínky na svoji kapitální rybu? Nejlepší způsob, jak toho docílit, je vytvořit si krásnou fotografii. Proto bych vám zde předal pár rad, aby kapitální nebyl jen samotný úlovek, ale také jeho zvěčnění.

Čím můžeme fotit?

      Existují analogové a digitální fotoaparáty - analogové přístroje ukládají fotografie na film optickou cestou, digitální na paměťové médium pomocí elektroniky. Dnes pro amatérské nebo poloprofesionální použití nemá smysl o analogových fotoaparátech uvažovat.

      Dále máme na výběr dvě možnosti - zrcadlovku nebo kompakt. Pokud si člověk pořídí zrcadlovku, musí počítat nejen s koupí běžného příslušenství (viz dále), ale i s nákupem objektivů. Můžeme si tak vybrat co přesně potřebujeme a co nám bude vyhovovat. Zrcadlovka je zpravidla rychlejší než kompakt (prodleva mezi stiskem spouště a vyfocením je kratší). To ale rybář využije maximálně při focení akčních záběrů. Tělo bývá vyrobeno ze slitiny hořčíku a jiných pevných a lehkých materiálů. Celý fotoaparát bývá větší a zabere vám v batohu opravdu hodně místa (velikost je ale i výhodou, protože větší foťák se lépe drží). Jediná možnost je vozit ho v autě. Jsou kvalitní a drahé.

      Na druhé straně stojí kompakt. Je menší, lehčí a levnější. Vejde se vám do kapsy u kalhot a nezabere příliš místa. Bývá vyroben z běžnějších materiálů jako je plast nebo hliník. Je to ideální společník pro rybáře. Čím za to ale zaplatíte? Hlavně horší světelností u objektivu, který se nedá měnit a pomalostí. Navíc má kompakt pouze omezené příslušenství.

      Pro běžné použití je nejlepší kompakt. Jeho cena není ani tak vysoká. Perfektní kompakt se dá koupit za cenu do 10 000 Kč a ceny stále klesají. Pokud se rybařením živíte nebo je vaším koníčkem rybaření a fotografování současně, uvažujte o koupi digitální zrcadlovky. Zde ale narazíte na cenu 20 000 Kč a výš. Můžete však využít nabídky bazarů, kde lze koupit kvalitní rok staré přístroje i za třetinovou cenu.

Vlastnosti fotoaparátu

  • Pixel a pixel - Ten, kdo nefotí analogovým fotoaparátem, ale zvolil si digitální fotoaparát, si určitě bude říkat “čím více megapixelů, tím lépe“. Tohoto hesla bych se příliš nedržel. (Samozřejmě proti gustu žádný dišputát.) Pro pěkné fotografie formátu 10 x 15 cm se udává rozlišení 3 Mpx. Pokud si budete chtít udělat větší zvětšeniny, budete samozřejmě potřebovat fotoaparát s větším rozlišením. Sám vlastním 5 Mpx fotoaparát a největší zvětšeninu, kterou jsem si nechával udělat, byla formátu A3. Musím říct, ze jsem na obrazu nepozoroval žádné degradace nebo rozpixelování. Obecně platí, že moderní stroje mají větší rozlišení (více megapixelů), ať chcete nebo ne.

  • Clona, čas a ISO – Tyto tři faktory ovlivňují výslednou expozici. Co každý z nich znamená a na co mají vliv?

    Clona - je vlastně mechanické zařízení, které řídí velikost (průměr) paprsku světla na snímač. Na objektivu bývá označena číslem (clonové číslo). Většinou se používá řada o číslech 1.4, 2.0, 2.8, 4.0, 5.6, 8, 11, 16, 22… Větší číslo znamená menší „díru“, tedy méně světla.

    Čas - čas nám udává, jak dlouho bude dopadat světlo na snímač. Ovlivňuje světelnost fotky.

    ISO - Ovlivňuje citlivost filmu nebo snímače. Pokud zvýšíme ISO, můžeme použít kratší časy expozice, ale vzroste nám šum (zvláště u kompaktů)! To může vypadat u jemných detailů (malé háčky, detaily mušek, rybek…) nepěkně. Dá se říct, že čím je delší expozice, tím je menší šum.

  • Clonové číslo a čas - Podle mně ty nejdůležitější parametry, které se navzájem ovlivňují. Čím vyšší clonové číslo, tím na záznamové médium dopadá méně světla, ale fotky jsou ostřejší do větší hloubky. Pokud tedy použijeme vysoké clonové číslo, zvětší se nám hloubka ostrosti, ale budeme muset použít dlouhý čas expozice – při dlouhém čase bez stativu pak může být fotka rozmazaná.

      Použijeme-li nižší clonové číslo, hloubka ostrosti se zmenší, ale můžeme použít rychlejší časy.

      A co je hloubka ostrosti? - Fotoaparát je objektivem vždy zaostřen jen na jednu určitou vzdálenost, ve které je focený objekt nejostřejší. Kolem této vzdálenosti ale ještě existuje tolerance, ve které ještě je rozostření přijatelné - např. při zaostření na 10 m vzdálenost jsou objekty vzdálené 8 až 12 m ještě také ostré, ale mimo tento rozsah již nikoliv. V tomto případě je hloubka ostrosti asi 4 metry (mezi 8 a 12 m). Tuto vzdálenost (hloubku) zvětšíme či zmenšíme zvětšením či zmenšením clony.

      V automatickém režimu se aparát snaží clonu, čas a ISO určit sám podle množství světla, vzdálenosti, zoomu a členitosti objektu. Ne vždy ale zvolí optimální nastavení a proto je dobré umět zacházet zejména se clonou (hloubkou ostrosti), ostatní parametry pak přístroj dopočítá sám. Zdálo by se, že je nejlepší nastavit clonu na maximum a mít co nejostřejší fotky, ale k tomu potřebujete dlouhý čas nebo výborné osvětlení, někdy také chcete mít určité nepodstatné oblasti fotky rozostřené (např. pozadí).

  • Objektiv - Asi to nejdůležitější na fotoaparátu. Bez kvalitního objektivu nejsou ani kvalitní fotky. U zrcadlovek není co řešit (fotografové by vám ale předvedli, že dá). Člověk si koupí takový objektiv, jaký mu vyhovuje a na jaký má peníze. Ty nejlepší objektivy mají clonové číslo kolem 4 a nižší.

    U kompaktu je to horší. Jaký objektiv si společně s tělem koupíme, takový máme a nic na tom nezměníme. Doporučuji řádně vybírat. Pro rybařinu bych doporučoval objektiv o světelnosti kolem 2,8 (není to ale pravidlo). Míním tak proto, že často chodíme na ryby na večer nebo brzy ráno. To nám pomůže k získání pěkných světlých fotek.

    A co rozsah zoomu? U zrcadlovek „opět není co řešit“ (jenom doporučuji vyhnout se levnějším široko rozsahovým zoomům). Nejlepší kresbu mají pevná skla. U kompaktu bych se vůbec nedíval na digitální zoom, to samé a v lepší kvalitě si můžete udělat na počítači ořezem. Stejně jako u zrcadlovek doporučuji optický zoom v rozmezí 3 - 5x. Držel bych se kolem čísla 50 mm na 35 mm kinofilm (což je zhruba po přepočítání úhel lidského oka.) Kupříkladu vhodný objektiv u kompaktu je 38-114 mm (na 35 mm kinofilm) při cloně f/2,8. Pokud ale budete používat fotoaparát pro jiné účely než fotografování na rybách, můžete si vybrat ze široké nabídky podle toho, co vám vyhovuje.

  • Software (firmware) = fotoaparáty jsou vybaveny také softwarem, který značně ovlivňuje jejich použitelnost. Starší přístroje jsou pomalé a nenabízejí mnoho funkcí. Moderní jsou rychlé, dokáží rychle ukládat a vykreslovat hotové fotografie a video při nižším odběru proudu, také lépe a rychleji komunikují s počítačem.

  • Napojení na počítač – existují dvě možnosti. Buď použijete kabel na spojení PC a fotoaparátu, nebo z přístroje vyjmete kartu a tu vložíte do čtečky karet, která je již spojená s počítačem. První verze je jednoduchá a praktická, druhá se hodí pro počítače, ke kterým chcete připojovat různé a třeba navzájem nekompatibilní fotoaparáty. Je to lepší, než mít po stole mnoho kabelů a pro každý nainstalován různý software (pozn.: speciální software potřebují jen některé přístroje, např. Kodak a dříve Olympus). Čtečka zvládne většinou více různých formátů karet a někdy mívá i rychlejší přenos dat, využijete ji také pokud máte i jiné přístroje na paměťové karty (mobil, PDA, videokamera).

Ovládání fotoaparátu a další funkce

  • Video - U fotoaparátu bych ho označil za nadstandardní funkci. Nejčastěji se setkáme s rozlišením 320 x 240 pixelů. Nedá se to srovnávat s videokamerou, ale na zaznamenání kupříkladu souboje s rybou nebo nálady na rybách je to bohatě postačující. Musíte pamatovat na to, že fotoaparát má v sobě všelijaké motůrky a mechanická zařízení pro posuv objektivu, zaostřování a zoom, které na pořízeném záznamu pak můžete slyšet (s opravdovou kamerou tohle nehrozí). Také délka videa není nijak úchvatná, většinou to je jen několik minut.

  • Makro režim - Po přepnutí fotoaparátu do makro režimu můžeme přiblížit fotoaparát blíže k fotografovanému předmětu a neztratit ostrost. Většinou se tato vzdálenost pohybuje od 3 cm od přední čočky (záleží ale na fotoaparátu). V makro režimu není možné používat blesk, takže budete potřebovat dobré osvětlení a často i stativ. Pro rybaření jsou určitě fotoaparáty s dobrým makrem výhodou, např. pokud si chcete fotit vlastní mušky nebo jiné nástrahy. V makro režimu velmi záleží na nastavení clony (hloubky ostrosti), 3 cm nástraha 3 cm od objektivu nebude nikdy celá zaostřena, zaostřena bude jen její přední část.

Příslušenství fotoaparátu

  • Energie - Při fotografování v přírodě je to velmi důležitá otázka. Představte si, že jste 14 dní na rybách a poslední den vytáhnete kapitální rybu. Co může být horšího než to, že došly baterky. Pokud nepoužíváte manuální analog, jste na energii pořád vázáni. Fotoaparáty se dělají ve dvou verzích.


    1. Na tužkové baterie - Běžně se do fotoaparátu používají baterie typu AA – buď 2 nebo 4 ks. Můžete je koupit na každé benzínce či v trafice. Jejich cena je nízká. Jejich výdrž ale není nijak dlouhá. Nejlepší je používat dobíjecí baterie, ke kterým je možné koupit i solární nabíječku baterií.


    2. Na originální baterie -Tyto baterie se dodávají přímo s fotoaparátem. Jejich velkou výhodou je větší množství pořízených snímků na jedno nabití při stejné hmotnosti a menším objemu. Nevýhoda je pořizovací cena záložních.

      Ještě bych se chtěl zmínit, že jsou mezi námi i tací odvážlivci, kteří rybaří uprostřed zimy. V této době doporučuji uchovávat baterie v náprsní kapse nebo někde v teple. Mráz jejich kapacitu rychle zmenšuje.

  • Blesk - K některým fotoaparátům se dá pořídit originální nebo i neoriginální blesk. Pomocí tohoto blesku můžeme zvýšit nedostatečný výkon interního blesku. Tak dosáhneme lepších (osvětlenějších) fotografií za zhoršených světelných podmínek. Ale pozor - s bleskem opatrně. Při špatném dávkování a silném blesku může být celá fotka vypálená. Doporučuji také při focení v noci se buď odvrátit od vody nebo odejít bokem. Ryby takový silný záblesk může rušit.

  • fotoaparat Podvodní pouzdro - Jejich cena je poměrně vysoká. Může se vyšplhat na cenu fotoaparátu, ale i vyšší. Ne na každý fotoaparát se dělají, ale existují různé univerzální. Informujte se na ně ještě před koupí fotoaparátu. Na co je použijeme? Podvodní pouzdro, se nám bude hodit do opravdu těžkých podmínek. Zabráníte tím vniknutí nejen vody, ale i jemného prachu a písku k technice. Normálně je používají potápěči, ale můžete si vyfotit třeba kapříka při zdolávání ve vodě.

  • Paměť - Pokud budete používat filmy, mějte na paměti uchovávat je v suchu a temnu. Při použití karet u digitálů bych se vyvaroval hlavně mechanické námaze (ale to platí i pro film). Karty si můžeme koupit v různých kapacitách a s různou rychlostí. Některé karty vydrží i teploty od -25°C do +85° a to je už co říct. Já osobně používám 1GB kartu, na kterou se vejde zhruba 250 fotografií o rozlišení 5 Mpx. Pokud by vám to ale při vašich toulkách po zahraničí nestačilo, doporučuji dokoupit větší kartu (dnes až 12 GB za asi 20 000 Kč) nebo více menších karet (např. 1 GB od 600 Kč). A pokud jste opravdu nároční, existují databanky o kapacitě od 20 GB. Nebo si nouzově mimo domov můžete v každém fotolabu nechat obsah karty vypálit na CD či DVD a pokračovat ve focení.

  • Pouzdro na fotoaparát - Tak tady bych se rozhodl nešetřit. Můžete si koupit menší kartu nebo oželet blesk, ale pouzdro je základní věc. Doporučuji kupovat kvalitní výrobky. Mezi nejlepší patří takové, které mají vodě odolné zipy, vlastní pláštěnku, tvrzené dno a další vychytávky. Dobrá brašna má hlavně fotoaparát chránit. Pokud se do něj vejdou i náhradní baterie a paměťové karty, tím lépe.

  • fotoaparat na trojnozce Stativ - Hodí se kdykoliv, pokud jste u vody sám nebo fotíte za horších podmínek. Stativ bych vybíral hlavně podle váhy fotoaparátu. Co ale doporučuji je pořídit si malý a lehký stativ. Jedete přeci na ryby a ne na focení.

  • Dálková spoušť - Nemá vás kdo vyfotit? Nezoufejte. Vše zařídí dálková spoušť. Jednoduše si postavte fotoaparát na stativ nebo na jinou pevnou podložku, zmáčkněte tlačítko a fotka je na světě. Ovšem opět ji musí fotoaparát podporovat.

  • Kabelová spoušť - Ta se používá hlavně pokud fotíte ze stativu a bojíte se rozhýbání fotoaparátu při zmáčknutí spouště.

Úprava digitálních fotek

      Tady bych chtěl popsat pár základních úprav, jak dosáhnout ještě lepších fotek. Já osobně používám na úpravu fotek Zoner Photo Studio 8. Jeho hlavní předností je čeština a jednoduchost ovládání. Photo Studio se dá běžně stáhnout z internetu s omezením používání na 30 dní. Dá se ale koupit a jeho cena není vysoká. Pokud ale nechcete utrácet, využijte svůj software, který byste měli dostat při koupi fotoaparátu. Nebo si ještě můžete stáhnout starší verzi tohoto produktu (Zoner Media Explorer 5), která by měla být na neomezenou dobu. Popřípadě si můžete zdarma stáhnout i další programy. (Tímto nechci vyzdvihovat programy od firmy Zoner, ale je to český produkt, který je jednoduchý a přehledný. A taky prohlašuji, že pro Zoner nedělám a za tento článek od nich nic nezískám.)

  • Otočení fotografií

    Každý to známe. Některé fotografie, které jsou focené na výšku jsou vloženy na webu ležící. Ne každý fotoaparát má polohový senzor, podle kterého automaticky fotografii otáčí. Přitom úprava je jednoduchá. V Zoneru je to UPRAVIT, OTOČENÍ A PŘEVRÁCENÍ a teď zaleží, na kterou stranu fotografie leží. Buď do prava a nebo do leva.


  • Ořez
  • Pokud si donesete fotky domů a nezdá se vám umístění fotografovaného objektu, není nic jednoduššího než si fotografii oříznout. Mějme ale na paměti, že tím přicházíme o informace a z našich fotek vzniknou fotografie o menším rozlišení. Zaleží, jak moc budeme ořezávat.

    Orez tlacitko Otevřeme si fotku v programu, ve kterém chceme pracovat. Navolíme si funkci ořez která se většinou značí symbolem vlevo. Dostaneme nabídku, ve které si můžeme vybrat poměr stran.


    Doporučuji pro web poměr 4:3. Chceme-li udělat poměr 3:4, stačí hodnoty přehodit, potom bude fotka na výšku. Nyní si vybereme, co chceme vyříznout a klikneme na oříznout.


  • Redukce červených očí

    redukce cervenych oci Často se na internetu setkávám s noční fotografií rybáře, který má oči jako „vlk“. Efekt červených očí vzniká při odrazu blesku na sítnici. Jedná se ale o poměrně rychlou a jednoduchou úpravu. Otevřeme si fotografii v programu a pustíme si redukci červených očí (značí se červeným okem). Nyní doporučuji si přiblížit fotografii tak, abychom měli oči (na fotografii) co největší. Můžeme tak dosáhnout přesnějšího výsledku. V programu Zoner můžeme využít znamínek + a -. V nabídce si vybereme poloměr tak, aby překrýval zornici. Potom stačí jen kliknout a automaticky se odbarví. polomer

      Na fotografie lze uplatnit nepřeberné množství úprav. Většina profesionálů, kteří fotí digitální technikou, stráví za počítačem více času než vlastním focením.

Pár rad na závěr:

  • Dobrý foťák neznamená dobré fotky.
  • Dávejte pozor na protisvětlo (pokud je protisvětlo a nedá se mu vyhnout zapněte blesk).
  • Natažené ruce už zná každý.
  • V jednoduchosti je krása.
  • Buďte ohleduplní na přírodu a lidi kolem.
  • Fotka se stativem je jistější.
  • Co nevyfotíš, neukecáš.

Internetové odkazy, kde se můžete dozvědět ještě víc:

www.digineff.cz/
www.fotoaparat.cz/
www.fotografovani.cz
www.digimanie.cz/
www.fotoroman.cz/

      Něco málo o mě: Jsem fotoamatér, který se zatím focením baví. Chtěl bych se stát fotografem zvířat, ale je to běh na dlouhou trať. Možná budou v mém článku nějaké chyby, tak mě prosím opravte nebo doplňte. Vím, že toto nesouvisí přímo s rybařením a některé tento článek nebude zajímat. Buďte na mě ohleduplní, je to můj první článek ;-)

      Také bych chtěl poděkovat za fotografii, kterou mi poskytl Vojtěch Kuchyňka (MRK - Otto). A Tomáši Hlívovi za to, že mě fotografoval.

Autor: Protektor - ®

Diskuse k článku (133 reakcí)

Přečteno: 13 264x
Průměrná známka: 1.45

NU vody nejenom na rybách

Pozorovat život kolem vody může být někdy zajímavější, než lovit ryby.

NFotografování kaprů

Snad tento článek někomu pomůže udělat se svojí životní rybou takovou fotku, aby ji mohl pustit zpět do vody bez obav.