Feeder a vlasová metoda

- profo

      Po spoustě přečtených článků ohledně různých způsobů lovu na feeder jsem se jako správný samouk jal tyto nastřádané zkušenosti převést z teorie v praxi. Samozřejmě že v první řadě jsem se musel naučit ovládat systém lovu. Tím hlavně myslím, jak manipulovat s montáží, jak vypadá detekce záběru, co dělá prut při záseku a zdolávání a jak se chová celá sestava při kontaktu a přetahování s rybou. K tomu mi postačila doba v trvání cca 2 sezón strávených lovem na feederové pruty.
      Nemyslím si, že bych se mohl nazývat feederovým odborníkem, jen chci touto cestou zaznamenat a zároveň se podělit o získané zkušenosti s touto skvělou lovnou technikou. Nechci zde rozebírat celkovou problematiku feederové techniky, a to i z důvodu, že by mi asi nestačilo jen pár listů papíru a rozhodně by to neobsáhlo veškeré taje, problémy a radosti, které tento způsob lovu se sebou přináší. Rád bych se v tomto článku zamyslel a trochu vnikl do tajů lovu feederem pomocí tzv. vlasové montáže.
      Určitě hlavně spoustě kaprařů bude tato technika velice blízká. Je mnoho rybářů, kteří ji také budou znát jako tzv. boiliesovou montáž. Zkusím zde trochu rozvést zkušenosti a vědomosti, které jsem shromažďoval cca celou jednu sezónu, kdy jsem zkoušel různé druhy těchto montáží.
nastražení, vlasová montáž       Nejprve bych pro ty, kteří stále ještě netuší, co to vlastně je za metodu, trochu popsal její hlavní vlastnost. Jde tedy o to, že nástraha je rybě nabízena mimo háček, ale zároveň je pevnou součástí koncové sestavy. To znamená, že montáž končí háčkem, u kterého je tzv. „vlas“, na který se navléká nástraha. Na rozdíl od kaprařů, kteří většinou na tento vlas připevňují kuličku boilies (jednu nebo více – podle potřeby), peletu či kombinaci těchto nástrah, my, vyznavači feederu, tuto techniku využíváme hlavně pro spousty jiných dobrot, jako jsou například kroupy, kukuřice, a to v jakémkoliv stavu, rohlík, chleba a další. Tím ale rozhodně nechci říci, že nikdy nepoužijeme boilies. Je pravda, že jej použít můžeme, ale vzhledem k tomu, že ve většině případů nelovíme cíleně kapry a už vůbec ne ty hodně velké, budeme používat boilies jen sporadicky. Ve většině případů jeho užití budeme volit kuličky do průměru max. 12 mm. Pokud byste chtěli lovit pomocí těchto nástrah s větším průměrem a mít tím pádem větší úlovky spíše kapra jako hlavní lovenou rybou, pak vám doporučuji raději odložit výbavu pro lov feederem a použít náčiní pro kapraře. Ze svých nastřádaných zkušeností se mi jako nejlepší nástraha ukázala sterilovaná kukuřice, a to hlavně v provedení jednoho či dvou zrnek na vlas těsně pod oblouček háčku. Jako druhá byla velice dobrá rohlíková kulička vymáčknutá z napařeného rohlíku pomocí kleští, které dostanete v každém dobrém obchodě s rybářskou výstrojí, nastražená stejnou technikou jako kukuřice. Cílovou rybou pro mne byl cejn, cejnek, plotice a kapr. Většinou o velikosti od 25 do 50 cm.
cejn, vlasová montáž      Dále lze použít rohlíkové boilie, které vlastně nenastražujete na vlas, ale rovnou za šnůrku navléknete pod háček. Také lze chytat s těstem na pružince nebo na plastové kuličce - velmi vhodné na větší cejny (viz foto) a jiné vybíravé ryby. Pokud vás baví experimentování, tak si s těstem dosytosti užijete - hlavně doma v kuchyni vás budou mít moc rádi. :-)
      A nyní bychom se měli trochu blíže podívat na způsob nastražení. Pro tuto techniku je velmi důležitá volba velikosti háčku, návazce a upevnění vlasu k návazci a nebo k háčku. Kapraři používají ve většině případů na návazce pletené šňůry, většinou speciální pletenky přímo určené na návazce. Pro feeder je toto možné použít také, jen podstatně jemnější šňůry, většinou s nosností do 5 kg. Větší nosnosti jsou pro lov feederovou technikou zbytečné a vzhledem k šetrnosti k rybě mi přijdou i nevhodné. Mám tím na mysli jedinou věc. Pokud se ryba z jakéhokoliv důvodu utrhne při zdolávání, je potřeba, aby se zbytečně nevláčela s ostatními součástmi sestavy. Proto si myslím, že tím nejslabším článkem montáže by měl být právě návazec, aby v takovémto případě zůstal rybě v tlamě jen háček s kouskem forpasu (návazce). Kmenový vlasec musí mít VŽDY větší nosnost než návazec. Jako kmen používám vlasec a podle předpokládané velikosti ryby, druhu vody a vzdálenosti lovného místa od břehu, o průměrech od 0,16 do 0,20 mm. Z vlasce lze udělat i návazec, není potřeba se držet kaprařské zásady, že návazec má být z pletenky.
uzly, vlasová montáž       Háček - další velmi důležitá součást sestavy, která by se neměla v žádném případě podceňovat. Při volbě velikosti by se mělo nejvíce přihlížet k velikosti lovené ryby a k velikosti nastražované pochoutky. Pokud používám kukuřici, snažím se o to, aby háček měl v obloučku maximálně cca stejný rozměr, jako je velikost nastražovaného zrnka kukuřice. Tzn. když je kukuřičné zrno velké 5 mm, měl by háček mít rozpětí v obloučku max. 5 mm. Stejným způsobem řeším i rozměr háčku při použití jiné nástrahy. Z vlastních zkušeností vám doporučuji používat háčky s očkem. Dnes není žádný problém sehnat je i ve velikostech, které potřebujeme. S lopatkou jdou samozřejmě použít také, ale vázání společně s vlasem je složitější a ne vždy se povede tak, jak byste si přáli. V případě použití háčku s okem je vytvoření a upevnění vlasu podstatně jednodušší způsob.
uzly, vlasová montáž
      Tak a teď to, co si myslím, že je nejhorší, a to je výroba vlasu či jeho upevnění k háčku nebo k forpasu. Při použití pletené šňůry mám zkušenosti s navázáním vlasu hned při vázání háčku, nebo jeho upevnění na návazec těsně nad háček a nebo do očka háčku. V případě použití monofilu se mi osvědčila spíše první varianta, a to vázat vlas rovnou s háčkem. Zkracování či prodloužení vlasu řeším pomocí jednoduchého uzlíku na obloučku háčku - viz obrázek. Dle nasbíraných zjištění je potřeba, aby se nástraha na vlasu udržovala těsně pod obloučkem háčku nebo nejvýše 2 mm pod ním.
      Pokud si vyrobíte pod háčkem vlas z monofilnío vlasce, mohou nastat problémy při použití měkkých nástrah (kukuřice, hrách apod.), kdy tenký vlasec nástrahu rozřízne a ta z vlasu spadne. V tom případě je lepší udělat vlas ze silnější, ale stejně tak ohebné pletenky, kterou přichytíte na háček např. jedním ze způsobů, které můžete vidět na obrázcích. A možností bude jistě mnohem více.
      Ať už vlas uděláte jakkoliv, měli byste dodržet pravidlo, že vlas musí opouštět ramínko háčku na jeho vnější straně, směrem pryč od špičky. To je problém dodržet, pokud vlas různě zkracujete omotáváním kolem obloučku háčku apod.
      Nástrahy se na vlas umisťují pomocí navlékací rybářské jehly na boilies. Potom je potřeba pod nástrahu nasunout do volného očka zarážku - buď kupovanou z plastu, nebo stačí kousek suchého stébla tvrdší trávy nebo tenké větvičky. Pokud rádi experimentujete, můžete zkusit k zrnku kukuřice přidat na vlas kousek korku nebo jiné plovoucí hmoty a na vlasec nad háčkem přitisknout malý brok, čímž dostanete nástrahu vznášející se kousek nade dnem.
      Délka návazce i použitá montáž je odvislá od spousty dalších věcí, ale jelikož je toto téma na celý jiný článek, nebudu zde příliš rozebírat tuto problematiku. S vlasovou metodou můžete lovit se všemi feederovými montážemi a také některými vyloženě kaprovými a rozličnými délkami návazců. Musíte však počítat s tím, že se sestava může trochu více zamotávat než s klasickým nástražením. Přece jen je háček volný a snadněji se chytne za kmenový vlasec či krmítko.
kapr a vlasová montáž
      Věřím, že se vám bude při testování této metody dařit, a přeji vám spoustu krásných a nezapomenutelných chvil strávených u vody a mnoho nádherných zážitků ze soubojů s rybami, ať už budete vítězem vy, či ryba.

Fotografie Martin Maťák.

Autor: profo - ®

Diskuse k článku (66 reakcí)

Přečteno: 44 791x
Průměrná známka: 1.41

NFeeder s vlasovou montáží

Kaprařské vychytávky využité při lovu na feeder.

NVlasová metoda z pohledu špičky feederu

Lov kaprů pomocí feederu je čím dál tím více oblíbený a v okolí vod se častěji můžeme setkat s rybáři, kteří chytají touto velice perspektivní metodou lovu.

NTechnika lovu na boilies pomocí feederu

Mnoho rybářů v našich řadách si myslí, že lov na ony zázračné a všemi opěvované kuličky (boilies) je doménou lovců velkých kaprů. Ale není tomu tak.

NKapři a kukuřice

Nikdy nezapomenu na chvíli, kdy jsem pár minut po zdolání čtyřkiláče na šestnáctku dostal na tom samém místě záběr od jeho mnohem většího kamaráda.

NFeeder a boilie

Pokusil jsem se rybu otočit, ale ta mi nedala nejmenší šanci. Ve stejnou dobu, když jsem lehce přitáhl brzdu navijáku se prut narovnal a bylo po boji.

NNa koupališti na kapry – proč ne?

Svůj nárok na vodní prostor jsem si rychle vydobil pár „bombama“ krmení vedle plovoucích nerybářů.