Možnosti muškaření ve Švédsku

- Pike

      Na server MRK.cz chodím často a rád. A tak mne při vyplňování dotazníku z konce roku 2005 napadlo, že bych mohl navázat na svůj starý a dnes již legendární článek o lovu amurů na ovoce. Od té doby uplynulo již pět let a stejnou dobu se pokouším i muškařit. Tento rybolovný způsob mne doslova uchvátil, stejně jako Švédské království, které jsem mohl právě díky muškaření a dobrým kamarádům navštívit. Inspiroval mne také článek kolegy Marfiče o lovu mořských pstruhů. Aleše pokládám za opravdového znalce Švédska a je tedy jen škoda, že ve své dobře započaté práci dál nepokračoval. Ještě bych rád dodal, že dál budu popisovat jen poznatky, které jsem získal během svých tří pobytů v této krásné zemi a tak si rozhodně nedělám patent na rozum. Naopak budu rád, když budou zde poskytnuté informace v následné diskuzi doplněny či opraveny.

Švédsko - Flugstromen

Co je možná dobré vědět

      Kde Švédsko leží, asi všichni víme, jeho hlavní město a sousedy známe také, navíc google používat umíme a případné nedostatky tak napravíme. V tomto článku bych se chtěl spíše zaměřit na různé zajímavosti a praktické poznatky.
      Je všeobecně známo, že ve Švédsku panuje prohibice týkající se prodeje alkoholu a cigaret. Alkohol je k dostání pouze ve státních monopolních prodejnách, které se jmenují SYSTEMBOLAGET. Pokud nám nestačí dovezené zásoby vlastního pití, případně nám nechutná nízkoalkoholické pivo, které je jako jediné k dostání v běžných obchodech, tak jen Systembolaget nás může zachránit. Zde je k mání poměrně pestrý výběr vín (ta nejsou zas tak drahá), piv (i naše Budvárky, Staroprameny a Plzničky) a tvrdého alkoholu (ten je ale o dost dražší než u nás). Švédové a jejich skandinávští sousedé hojně využívají služeb trajektů, kde je v určité vzdálenosti od pevniny dovolen bezcelní prodej alkoholu, což lze také brát jako jednu z možností, jak se po cestě dozásobit. Náruživí kuřáci nechť se připraví na drahé tabákové výrobky.
      Co se týče dovozu potravin, tak potraviny jako brambory, cibule, česnek, rýže a těstoviny bych z domova nevozil, ceny těchto poživatin nejsou o mnoho dražší než u nás a takto se aspoň vyhneme hromadění zbytečných zásob. Přímo ve Švédsku jsme kupovali chlazená kuřata, máslo, pečivo a zeleninu. Za zmínku stojí ještě výborná jahodová marmeláda a sýr. Milovnící lososů, krevet a další mořské havěti si přijdou na své, ceny těchto delikates jsou nižší než v ČR. Potraviny jsou zde velice kvalitní a chutné. Pokud si potrpíte na dobrý český chléb, tak bych doporučil vzít si slušnou zásobu s sebou, protože narazit v obchodech na chleba, který je podobný našemu, je docela umění. Typické jsou různé toastové chleby, sladké chleby s rozinkami atd., což je třeba se slaninou zajímavá kombinace a ne každému musí sednout a chutnat.
dobrota       Z domova bych tedy vezl kvalitní slivovici (výtečná desinfekce a lékárenský pomocník) či jiný destilát, české pivo v plechovkách, koření, sůl, český chléb, dostatečné množství slaniny a třeba nějaké naložené maso na gril. Není nad to, dát si po náročném dopoledni k obědu chleba se slaninkou, cibulí a česnekem a to zapíjet naší dobrou plzničkou.
      Dalším specifikem jsou benzinové pumpy. Rozsáhlé čerpací stanice s dobře zásobenými obchody ve Švédsku neuvidíme. Často nespatříme ani obsluhu. Hodně pump je automatických, kde se platí pomocí kreditní karty. Nebo také přímo bankovkami, které se jen zastrčí do pumpy. Je to docela nezvyklé, ale funguje to. Cena benzinu či nafty je samozřejmě vyšší než u nás, ale dá se s tím žít a rozdíly nejsou nijak závratné.
      Jedoucí vozidla by ve Švédsku měla svítit celý den, rychlostní limity jsou v obci 50km/h, mimo obec je to 90 km/h a na dálnici 110 km/h. Místní řidiči předpisy až na výjimky dodržují, na silnici se chovají velice slušně a také proto je zde jedna z nejnižších nehodovostí se špatným koncem na světě. Policisté vypadají na první pohled hodně přísně, takže smlouvat o výši mastné pokuty by nemělo stejně smysl. Při jízdě pod vlivem alkoholu hrozí dokonce vězení. Za používání dálnic se ve Švédsku neplatí. Jako neocenitelný pomocník se ukáže kvalitní mapa Švédského království, kterou koupíme v knihkupectvích či obchodních domech. Pokud se chystáme na lov na moři, tak bych neváhal ani s koupí námořní mapy příslušného pobřeží, na které jsou velice přehledně a názorně vykresleny hloubkové poměry v místě našeho lovu. Je to opravdu neocenitelný pomocník.
      Kriminalita je zde výrazně nižší než v České republice, Švédové si běžně nechávají nezamčené lodě i s motorem u svého mola, není také problém nechat si nafouknuté boaty vedle chatky, celý den být pryč a večer je v pořádku najít na svém místě. Rovněž lidé jsou důvěřiví a co napadne nás, je nenapadne ani náhodou. Takže apeluji na dodržování pravidel slušného chování, což by měla být samozřejmost i u nás.
      Švédštinu znát není třeba, 99 procent Švédů hovoří velmi dobře anglicky a jsou velmi nápomocní. Hodně sbližuje i plechovka dobrého piva či lok z placatky, kdy se pak rádi rozpovídají a netajnůstkaří.

Kudy tudy do Švédska?

      Nejrychlejší by bylo cestovat letadlem, nízkorozpočtové aerolinky stlačily cenu letenek na přijatelnou úroveň. Jenže pak by bylo třeba mít zajištěno auto pro přesuny po Švédsku, a proto jednoznačně doporučuju dopravu po vlastní ose vlastním automobilem. Při zaplnění vozu nejsou náklady na trajekt a benzín zas tak vysoké a získaná flexibilita je neocenitelná. Nejlépe se do Švédska dostaneme přes Německo, kdy směřujeme do předem vybraného přístavu trajektů. Ze známých a spolehlivých operátorů budu jmenovat Scandlines nebo TT Lines. Z Německa odjíždí trajekty z Rostocku nebo Sassnitz. Cesta do Rostocku je rychlejší a hlavně vede po dálnici. Cesta do Sassnitz je ale určitě hezčí a zajímavější. Rozhodovat o výběru tak můžou především ceny lístku na trajekt a doba jejich odjezdu.
      Není na škodu mít lístky rezervovány, pak je jistota, že se na loď dostanete. Určitá časová rezerva je nutná, protože trajekty nejezdí každých 10 minut.
      Na lodi nás pak čeká kvalitní a chutné občerstvení (vždy si rád dám), duty free shopy, pro patologické či sváteční hráče různé automaty, případně si můžete zdřímnout v kajutě nebo pohodlných křeslech. Loď je to opravdu komfortní, při přízni počasí není na škodu pozorovat cestu z paluby. Cesta trvá 3 až 6 hodin, dle výběru lodi.
      Výchozím bodem ve Švédsku se pak stává Trelleborg, kam obě společnosti jezdí. Přímo u přístavu je velký obchodní dům, kde může každý na zpáteční cestě utratit zbylé švédské koruny. Za zmínku stojí zejména čokoláda Marabou (už jen kvůli názvu by neměl muškař odolat) nebo skvělý lihový vařič obsahující kastrólek, pánvičku a další příslušenství. Funguje opravdu dobře, je stabilní a ani kuře či bažant na víně není v přírodě problém. Skvělý kuchař Jakub na něm dokázal přímo divy.
      V dalším textu bych vás rád seznámil se třemi možnostmi, které pro muškaře nadmíru příznivé Švédsko nabízí. Existuje spoustu dalších variant, ale nechci popisovat to, co jsem sám nezažil. Ve všech níže popsaných případech jsem si krásně zachytal, strávil u vody krásné chvíle a klidně bych si ony akce znovu zopakoval.

Švédsko - štiky na moři

Lov štiky na moři

Volba místa

      Pokud nemáme tip na konkrétní místo, tak se naším neocenitelným pomocníkem mnohokrát stane zmiňovaná námořní mapa. Zajímavá místa se budou nacházet mezi malými ostrůvky, v mělkých zátokách, ideální je hloubka vody od 1 do 4 metrů s výskytem vodního rostlinstva, rákosu či chaluh. Přítomnost lodě nám lov ohromně ulehčí, na vodě jsme o mnoho rychlejší, dostaneme se na z břehu nepřístupná místa a můžeme vyzkoušet opravdu hodně lokalit. Východní pobřeží je hodně členité a to nám hraje do karet, protože umožňuje i lepší lokalizaci tzv. „hot spotů“. Často vyhledávanou oblastí se stavá pobřeží v okolí města Vastervik, případně pobřeží kraje Blekinge a Skäne.

Způsob lovu

      S nástrahou pracujeme prakticky stejně jako na našich vodách. Důležité je dát streamru dráždivý chod, takže lze střídat krátké a razantní poškuby s plynulými a pomalými zátahy. Streamer by měl pracovat i při pomalém vedení, proto je důležitá správná volba materiálu. Po záběru by mělo následovat důkladné kontrování, protože štika má tlamu docela tvrdou. Mistrem kontrů na slovo vzatým je náš milovník hrubé mouchy Goba, jehož záseky byly vidět na mnoho desítek metrů. Však také jeho úspěšnost byla velice vysoká. Pozor, zasekáváme šnůrou a nikoliv prutem. Pokud na určitém místě vytáhneme rybu, neodcházíme a zkusíme místo prochytat znovu. Hodně často jsme z jednoho místa vytáhli i deset štik, jedna malá zátoka byla natolik produktivní, že vydala štik dobře přes padesát.

Náčiní a vybavení

      Pokud nebudeme chytat s vysloveně lehkými streamry, tak doporučuju prut na šnůru #7 – 9. Délku bych nechal na volbě a vkusu každého soudruha, já preferuji prut o délce 9 stop, protože každá stopa navíc je Švédsko - mušky při celodenním lovu opravdu znát. Chytat budete převážně s intermídou, potápivka a plovoucí šnůra najde na některých místech také své využití. Brakická voda umožňující výskyt štik a dalších sladkovodních ryb není tak agresivní jako třeba na západním pobřeží, přesto bych péči o vybavení věnoval určitou pozornost. S sebou bych si vzal určitě ostrý nůž, přípravek na otvírání tlam štik (ta levná kovová věcička za 50 Kč opravdu funguje) a případně rukavice na vylovování zdolaných ryb. Pro samotný lov se nám bude hodit kvalitní námořní mapa, kdo má GPS, tak nechť využije i tuto drobnou vymoženost. Na lodi jsme podnikali i desetikilometrové výlety a najít cestu zpět mezi různými ostrůvky nemusí být úplně jednoduché, obzvlášť pokud se v prostoru orientujete stejně „dobře“ jako já. Navíc si můžeme produktivní místa uchovat v paměti přístroje a případně je sdělit kamarádům, kteří přijedou po nás. Pro fajnové kolegy dbající o svou pokožku bude vhodný i nějaký krém na ruce. Voda obohacená o sůl v kombinaci se štičími zuby nějaké ty šrámy zanechá. Jako návazce proti štičím zubům jsme používali Hard mono, lanko od Hendsu nebo silný vlasec o síle 0,45 mm. Já sám používal vlasec a za 9 dní lovu byl ukousnut pouze jednou. Možná to bylo způsobeno velikostí nástrah, možná to byla náhoda. Jen dodám, že voda v moři je hodně čistá.

Úspěšné mušky

      Mou muškou number one byl jednoznačně Red Head Streamer z furabou a perleťových vlasů. Štiky měly také rády mušky v reflexivně zelené barvě, různé bíločerné a modrobílé zonkery. V žaludku jsem našel i mnoho koljušek, kterých bylo ve vodách opravdu hodně. V některých zarostlých zátokách by mohl být docela zajímavý lov s plovoucím popprem. Jinak hlavní potravou mořských štik jsou především sledi.

Termín lovu

      Můj oblíbený švédský rybář Sorren Essebo dokazuje, že štiky se dají na moři s úspěchem chytat celý rok. Důležité je hledat štiky na správných místech ve správný čas. Jako velice rozumné se mi jeví měsíce březen až květen, kdy jsou štiky při chuti, nemají nadbytek potravy a počasí nám už také docela přeje. Podzim je samozřejmě zajímavý také.

Další informace

      Na internetu lze najít spoustu volného ubytování v krásných chatkách, které Švédové hojně vlastní. Při volbě bydlení sledujte takové Švédsko - chatka drobnosti jako vzálenost od moře, případně od civilizace, zda-li patří k chatce loď a jak je vybavená. Není nic luxusnějšího, než mít chatku na břehu krásného zálivu, před chatkou u mola výkonnou loď a mít tak možnost vyjít si na večer na půl hodiny před večerní saunou prochytat blízkou zátoku. Ano, sauna je často součástí chaty a po deštivém a chladném dni je to s plechovkou piva opravdu dobrý relax.

Náklady na akci

      Při lovu na moři ve Švédsku není třeba žádná povolenka (tuším, že nějaké vyjímky existují, více možná Robin či Alan) a náklady jsou tedy nižší než při lovu na soukromých jezerech či lososích řekách. Náklady na desetidenní akci nemusí přesáhnout 10.000 Kč. S komfortním ubytováním, lodí, trajektem a dopravou je samozřejmě počítáno.

Lov mořského pstruha

Volba místa

      Volbu správného místa popsal velice precizně Marfič ve svém článku Mořští pstruzi na mušku 1. Sám jsem měl možnost s Alešem „morjaky“ lovit a nelze než jeho slova potvrdit. Ten hoch prostě umí a článek doporučuju přečíst každému zájemci o lov mořského pstruha. Jen dodám, že jsme lovili na západním pobřeží a najezdili jsme opravdu hodně kilometrů. Přesuny byly často na denní bázi s pruty připevněnými na zahrádce suchými zipy. Obzvlášť na dálnici při rychlejší jízdě to bylo hodně zajímavé, ale pruty přežily, my také a přesuny byly velice zrychleny.

Způsob lovu

      Základem úspěchu je určitě správný výběr místa. Nadmíru úspěšný kolega Marfič byl rovněž velice aktivní, měnil často místa a ryby se snažil hledat. Snažil se mít mušku co nejdéle ve vodě. Žádné zbytečné mezihody, žádné motanice, ale házet, házet a házet. Jeho taktika slavila proti našemu trošku pasivnějšímu lovu úspěch. Pstruzi často lovili v hejnech, takže záběry často přicházely těsně za sebou a náhle, jako když utne. Pak se stačilo přesunout o pár metrů jinam a záběry se opět dostavily. Rovněž místo, které bylo úspěšné jeden den, nemuselo být úspěšné v den druhý. Na námi (rozuměj Marfičem) zvolených místech jsme používali výhradně intermídu, která byla naprosto dostatečná. Při nasazení trochu zatížených mušek se na mělčích místech dalo využít i šnůry plovoucí. Vedení mušek bylo středně rychlé, tedy žádné brutální tempo, ale poměrně stabilní a pravidelné cca 40 cm potahy.

Náčiní a vybavení

      Při hledání mořského pstruha se člověk nachodí, proto doporučuju kvalitní, lehké a účelné vybavení. Samozřejmě to půjde s jiným také, ale proč se zbytečně unavovat. Mořský pstruh se chytá na moři v době, kdy voda není nikterak teplá, takže kvalitní a funkční prádlo pod broďáky je nezbytností. Nepromoková, prodyšná a větruvzdorná bunda stejně tak. Polarizační brýle zas ochrání oči při poryvech větru před nebezpečně létající muškou. S klukama jsme jezdili na morjaky hodně na lehko, žádné batohy, žádné košíky. Stačí jedna krabička s muškami, peán, nůž a cívky s návazcovým vlascem. Podběrák bych nechal na volbě každého soudruha, unavený pstruh jde dobře vylovit holou rukou, ale u větší ryby je síťka přeci jen jistější. Já toto dilema řešil rakeťákem na zádech. Dlouhá rukojeť je zbytečná, protože je lovec stejně zabrozený. Vlasec jsem používal o síle 0,20 az 0,22 mm. I ta 0,18 mm by byla dostatečná, na moři má ryba a rybář dostatek prostoru. Délka návazce v mém případě nepřesahovala délku prutu. Chytali jsme pouze na jednu mušku, žádné přívěsy nebyly třeba. Ujímaný návazec bych nechal na vkusu každého z nás. Při lovu morjaka se člověk docela naháže, takže vyvážený lehký prut s rozumným navijákem celodenní házecí martyrium poměrně ulehčí. Na značce ani výrobci nezáleží, sám bych se přimlouval za prut na šnůru 6 – 8 v délce 9 – 10 stop s kovovým sedlem. Naviják by měl být hlavně funkční, dobrá brzda se může hodit při záběru větší ryby, která si už nějaký ten metr backingu vezme. Sám jsem brzdu použil za těch deset dní asi čtyřikrát, a to jsme nechytali ty největší ryby. Pokud bych měl volit jen jeden typ šnůry, tak bych volil rychlou intermídu, která je ve většině případů naprosto dostatečná. Jinou šnůru jsme s kolegy na jaře nepoužili. Po skončení lovu je ideální celé vybavení opláchnout v pitné (neslané) vodě, protože sůl je pěkný prevít. Svěráček mi narezl jen ze vzduchu, kovový metr jsem po týdnu vyhodil. Na naviják je vhodné použít i patřičný antikorozní přípravek, který je běžně k dostání. Rovněž použité mušky bych bez patřičného opláchnutí nevracel zpět do krabičky, teda pokud nechceme, aby nam zrezly i ostatní háčky.

Úspěšné mušky

      Internet skrývá spoustu úspěšných a zajímavých vzorů, zájemcům doporučuji navštívit stránky www.globalflyfisher.com, které obsahují dostatek inspirace pro dlouhé zimní večery. Já jsem chytlil 80 procent svých ryb na modifikovanou oranžovou luru a oranžovou krevetu – viz foto. Úspěšné byly i vzory napodobující zajímavé stvoření, které nese název Sand Eel. Kolegové používali mušky podobné, často trošku modifikované. Převládala hlavně oranžová, bílá a modrá barva.

Termín

      Ideální je mít ve Švédsku známého, případně sledovat diskuze na internetu, protože jen tak se nejlépe dovíme, že ryby již natáhly a dají se dobře chytat. Záležet bude hodně na teplotě vody. Stanovit správný termín se tedy neodvážím, možná trošku napovím, že my jsme si dobře zachytali na přelomu března a dubna, další zajímavé období bývá poté na podzim, s tím ale zkušenosti nemám. Opět napoví Marfič.

Náklady na akci

      Možná někoho překvapím, ale cca 10-ti denní akce mne stála necelých 6000 Kč. Ideální je mít plně obsazené vozidlo, protože trajekt a benzín se neplatí za jednotlivou osobu, ale za auto. Ona šestitisícová částka by jistě vzrostla, pokud bychom spali v kempech či penzionech. Akci jsme pojali trošku dobrodružněji a pod velkým slunečníkem či v autě se spalo docela dobře. Jinak jsme ale nežili přímo skromně, výše uvedená cena obsahuje výdaje na benzín, trajekt, jídlo, pivo a další nápoje, dokonce jsme nakupovali víno a další potraviny přímo na místě. Hlady jsme tedy nestrádali, za pomoci unikátních speciálních lihových vařičů mistr kuchař vykouzlil naprosté skvosty.

Švédsko - lov duháků

Lov duháků na Harasjomale

Kde lze chytat, kde získat povolenku, základní informace

      Harasjomala nabízí lov na 23 jezerech a jedné umělé řece. Pro české rybáře připadá v úvahu 12 tzv. family and leisure lakes, 2 sportfishing lakes, 4 natural lakes a umělá řeka Flugstromen, která je napájena pomocí turbín vodou z jezer. Dle mého subjektivního názoru byl nápad proveden docela vkusně. Švédsko - pstruh
      Revíry jsou zarybněny hlavně pstruhem duhovým, dá se ulovit i pěkná štika, okoun a někteří z nás tam lovili dokonce kapitální cejny. Průměrná délka duháků se pohybuje mezi 40 a 50 cm, na Sportfishing lakes a Flugstromenu můžeme očekávat ryby podstatně větší s délkou i přes 80 cm.
      Na Harasjomale se dá lovit celý rok (přesné údaje jsou k dispozici na stránce www.harasjomala.com), osobně bych doporučoval měsíce květen, červen a pak časný podzim. Lov je povolen jen na jednu mušku, na jednu povolenku si můžete odnést od vody až tři salmonidy. Povolenka na sportfishing lake je platná i na family and leisure lakes, opak možný samozřejmě není. Povolenky koupíte přímo v kempu, kde je takový středobod veškerého dění. V tomto kempu bych řešil rovněž i ubytování. Pokud znáte předem termín svého pobytu, doporučuji si ubytování zarezervovat předem, pracovníci jsou velice ochotní a komunikace emailem funguje dobře. V kempu si lze objednat i loďku na příslušná jezera, kde je tento druh lovu povolen. Bydlet můžete buď v útulných a dostatečně vybavených chatkách, nebo využít místa pro stany či karavany. Vybavení je velice solidní, personál ochotný.
      Do blízkého města lze pak vyrazit za zábavou, případně doplnit potraviny, pokud vám nebude stačit místní miniobchůdek.

Způsob lovu

      Lov na jezerech se nikterak zásadně neliší od lovu na našich stojácích. Využít lze všech typů šnůr, dominovat bude asi intermída, na Flugstromenu při lovu na zatíženou mouchu šnůra plovoucí. Často je výhodou umění dalekých hodů. Však to znáte a víte, kam až lze dohodit s bájnou Xi2 :-)
      Na jezerech bude lov hlavně o lurách a šidelcích, sem tam vezme ryba i suchou mouchu. Pokud uvidíte u hladiny kolo a je to na dohoz, snažte se hodit mušku právě tam. Procento záběrů se pak rapidně zvýší. Pokud nemáte na zvoleném místě úspěch, je dobré místa měnit a ryby hledat. Jeden den nám ryby braly na jednom místě jako ve špajzu, druhý den bylo lepší místo úplně jiné. Hodně zajímavá bývají i jezera, kde je povoleno vláčení. Pokud je možnost lovu z lodě, je dobré loď si půjčit a takový lov vyzkoušet. Ryby jsou vysazovány pravidelně, lov Catch & Release není často praktikován, takže dochází k poměrně velké obměně obsádky. Právě větší jezera můžou skrývat nějaké překvapení. S kolegou Slamáčkem jsme si snad nejlépe zachytali na lodi na „smíšeném“ jezeře Ävegylet. Z lodi můžete při přesunech vyzkoušet i trolling, kdy je vytažena celá šnůra a backing a mušku táhnete při pomalém veslováni za lodí.
      Na Flugstromenu můžeme zkoušet tahat streamry ve vanách a tůních, což nemusí být vždy úspěšné. Zajímavé bylo pozorovat německého muškaře, který chytal na hodně zatíženou mušku v proudcích a vývarech, kde bych tak velké ryby nečekal. Na rozdíl od streamrujích lovců tahal jednu rybu za druhou. Sám jsem to hned vyzkoušel a ačkoliv jsem nebyl správně vybaven, úspěch se dostavil. Podobný způsob lovu aplikoval později i Miloš se svými parmovkami a rozhodně nebyl bez úspěchu. Umělá řeka se dá projít za celý den několikrát, ve všední den, kdy není u vody tolik lidí, je to zajímavý odpočinek po celodenním házení. Když si pak sednete u dřevěného stolu s grilovaným masem nebo slaninou a chlebem, zapijete to kávou či panáčkem, tak máte den, jak vyšitý. Ne každému se lov na této umělé řece líbí, pokud chcete ale chytnout velké ryby a odpočinout si od jezerního chytání, tak se jeden den strávený na Flugstromenu jeví jako rozumná volba.

Náčiní a vybavení

      Představte si, že jedete na Poličku nebo třeba Kouty a prakticky totéž vybavení si vemte i na Harasjomalu. Žádné speciality nejsou třeba. Jen pokud budete chytat na jezerech s trofejními rybami či Flugstromenu, nehrajte si na hrdiny a nemějte zbytečně poddimenzované vybavení. Poutavou historku vyprávěl Miloš diakritik, kdy se vydal na Flugstromen na 50 - 70 cm duháky se čtyřkovým proutkem. Taková šestka či sedmička prut se jeví jako optimální. Pevný fluocarbon od 0,18 mm do 0,25 mm by měl na zdejší velikány stačit. Na jezerech má průměrně lovený duhák kolem 40 až 45 cm, na Flugstromenu a trofejních jezerech jsou ryby větší.
      Jak jsem už zmínil, na některých jezerech je povolen lov z loděk, takže zájemci si můžou přivést vlastní boat. Pokud se do boatu nechystáte, tak nejsou brodící kalhoty třeba, protože se nebrodí ani na řece, ani na jezerech.
      Pobyt u vody nám může zpříjemnit placatice či termoska s nápojem na zahřátí, kolem jezer jsou umístněny dřevěné stoly, kde lze vkusně a v klidu poobědvat.

Úspěšné mušky

      Na Flugstromen doporučuju kromě napodobenin šídel, různých Švédsko - mušky lur a streamrů, taky zatíženou Milošovu parmovku, se kterou je radno prochytávat vývary a proudky. Zajímavá by mohla být i zatížená krátká nymfa. Na jezerech bych vyzkoušel naše jezerní mušky, hodně úspěšné byly streamry z lišky a marabou křídlem v barvě oranžovobílé, žluté, olivové, čenozelené a černooranžové. Neopomenul bych ani na různá stádia májovek, při sběru můžeme uspět i se suchým chrostíkem.

Kudy na Harasjomalu

      Harasjomala leží v jižním Švédsku poblíž města Olofström. Z Trelleborgu se vydejte směrem na Karslhamn, a to přes Malmö, Kristianstad a Bromöllu.
      Poblíž Harasjomaly se nachází i u nás slavný Mörrum s řekou Mörrumsan, která hostí největší atlantické lososy na světě. Vřele doporučuji návštěvu této nádherné řeky. Při troše štěstí můžete spatřit i nějaký ten úlovek, jak se třeba podařilo nám. Vidět na vlastní oči třináctikilového lososa o délce 105 cm stojí opravdu za tu námahu. Přímo u řeky je také muzeum Laxens Hus se sladkovodním akváriem a plno zajímavostmi. Dobře vybavené obchody s muškařinou jsou ve městě i přímo u vody samozřejmostí. Pro zájemce uvádím webový odkaz - www.morrum.com. Ne příliš daleko je i městečko Svängsta, sídlo firmy Abu Garcia.

Náklady na akci

      Náklady se hodně odvíjí od volby ubytování a výběru vod, kde chceme lovit. Pokud na Harasjomalu zavítáte, ubytujte se přímo v kempu. Je to skvělý a dobře vybavený bod, ze kterého máte na revíry blízko. Navíc tam koupíte i povolenku, je tam sauna, obchod s rybářskými potřebami a velký mrazák pro vaše případné úlovky. Švédsko - pstruh
      Chatka o 23 metrech čtverečních, kam se v pohodě vejdou 4 rybáři, vás vyjde na 2775 SEK za týden, což je asi 2220 Kč na osobu a týden. Kempingové místo stojí 110 SEK na den, lze zároveň využít zázemí celého kempu, tedy sprch, kuchyňky a společenské místnosti s TV.
      Podrobný ceník povolenek najdete na internetové stránce www.harasjomala.com. Jinak platí, že pokud si koupíte povolenku alespoň na 2 a více dnů v řadě, můžete očekávat slevu. Ceny se obecně pohybují od 180 SEK (respektive 150 SEK při vícedenním lovu) na tvz. family and leisure lakes, přes 330 SEK (resp. 280 SEK) na sportfishing lakes, až po 500 SEK na Flugstromenu.
      Na druhou stranu je Harasjomala poměrně blízko a tak náklady na dopravu nejsou nijak závratné. Akce s šesti dny rybolovu na „levných“ jezerech, jednom dni na Flugstromenu, ubytováni v chatce o 23 metrech a třech dalších kolezích lze pořídit za nějakých 10 – 11.000 Kč včetně jídla a dopravy.

Co říci závěrem?

      Hlavním cílem článku bylo seznámit případné zájemce s některými možnostmi rybolovu, které tato zajímavá země nabízí. Pokud článek pomůže aspoň jednomu rybáři, tak budu spokojen a rád. Doufám, že se ozvou v diskuzi další kolegové, kteří článek rozšíří o své zkušenosti z jiných lokalit. Švédsko je krásná země plná zajímavých lidí, kteří by nám v mnoha věcech mohli jít příkladem. Také věřím, že jsem šel příkladem i ostatním muškařským kolegům zde na MRKu a další články s muškařskou tématikou budou následovat.

Použité zdroje

www.ttlines.se
www.scandlines.dk
www.harasjomala.com
www.globalflyfisher.com
www.poutnik.cz
www.morrum.com

Fotoarchiv Jakuba Vedrala
Fotoarchiv Pana Slamáčka
Fotoarchiv Pikeho

Autor: Pike

Diskuse k článku (93 reakcí)

Přečteno: 22 547x
Průměrná známka: 1.22

NVýprava na Oostvornsee

Do Holandska k moři s muškařským prutem.

NZa jezerním pstruhem II. - První trofeják

Pokračování putování po švédských řekách a jezerech.

NZa jezerním pstruhem I.

Cesta na sever k horským jezerům s tečkovanými velikány.

NLov pstruhů 600 km za polárním kruhem

Výprava za velkými pstruhy na jezera norského ostrova Soroya.

NRybaření ve Švédsku - 1. díl

Velmi podrobný seriál doplněný mnoha odkazy na mapy a lokální informace.

NChanagaj 2007

Cesta nám všem dala zabrat, ale únava z nás v tomto nádherném prostředí zázračně rychle padá a my již víme, že náš rybářský sen se opět začíná měnit ve skutečnost.

NOstrovy Aland, kemp Nordqvist

Ryby - no nějaké tam byly a jistě jsou i dodnes. Rybaření probíhající sice v krásném prostředí, ale v neznámém terénu.

NŠest dní na Rio Itapara

Tak jsem se dočkal. Můj klukovský sen poznat amazonský prales se začíná naplňovat. Stojíme spolu s Honzou, mým kamarádem z dob studií, v Manausu na letišti.

NMořští pstruzi na mušku 2

Nejenom mořský pstruh, ale spousta dalších ryb se dá umuškařit ve Švédsku.

NMořští pstruzi na mušku 1

Voda je zde velice čistá, a tak rozeznáte velice jednoduše světlá písčitá místa od míst pokrytých vegetací.

NČULUUT 2000 - Mongolsko

Následuje zastavení unášeného sysla a já již vím, že mám na prutě svého prvního skutečně velkého tajmena.

NSLOVINSKO - království křišťálových řek

Nesmíme zapomenout zaštípnout protihrot a je možné chytat pouze s jednou muškou.