Tuhý feeder

- Martin Maťák

      Každý, kdo občas loví na feeder, si musel všimnout, že konvenční koncové udice se opravdu velmi rády zamotávají. Ať je to páternoster nebo průběžná sestava na trubičce, vždy je zde riziko zamotání nebo aspoň přehození či omotání návazce kolem kmenového vlasce. Tyto lehčí zamotání, tolik typické pro páternoster, se sice při mírném zatáhnutí samy rozmotají, ale zkrátka není to takové, jak bychom si představovali. Přinejmenším délka návazce (vzdálenost háčku od zátěže) je pokaždé jiná. A proto tu máme zlepšováky.

Feederová helikoptéra

helikoptérový adaptér s obratlíkem       Jde v podstatě o navázání na "balaton", ale návazec se může volně otáčet bez zamotání - kapraři tomu říkají helikoptéra. O něčem podobném jsem se už zmiňoval v článku Feeder s pípákem 2. Letos byl ale uveden na trh pomocník, který tuto metodu posunul ještě o krok dopředu. Jedná se o adaptér s otočným obratlíčkem na kovové trubičce. V rybářských prodejnách si můžete vybrat jejich různé velikosti. Nevím přesně, k čemu jsou primárně určeny, ale ty nejmenší se skvěle hodí pro naše účely k montážím na feeder.
      Navázání je poněkud komplikovanější, ale výsledek je úžasný - návazec rotuje kolem kmenového vlasce a nedochází k jeho omotání. Postupuji takto. Nejdříve si zjistím, jak silný vlasec projde trubičkou adaptéru. Musí být co nejsilnější, minimálně 0,33 mm pro nejmenší velikost, u větších adaptérů klidně 0,40 mm. Odstřihnu si z něj asi 60 cm. Zhruba uprostřed udělám jednoduchý uzlík, navléknu adaptér a těsně pod ním uvážu další uzlík, čímž ho pevně zafixuji na vlasci. Uzlíky sice znatelně oslabí vlasec, ale buďte bez obav, v tomto průměru stále máme dost velkou rezervu oproti slabému návazci.
      Asi 15-20 cm pod adaptérem navazuji karabinku pro krmítko; můžete navázat rovnou krmítko. Sám si tyto sestavy navazuji doma do zásoby, takže mi vyhovuje více karabinka. Horní konec silného vlasce nechávám volný a u vody k němu přivážu kmenový vlasec pomocí uzlu nazvaného dvojitý grinner.
helikoptérová feeder sestava
      Návazec by neměl být moc dlouhý. Ideální je, pokud dosahuje těsně ke krmítku - tedy asi tak 15-20 cm. S delším návazcem už nedojde k helikoptérovému efektu, protože zavazí krmítko. Taky už by to pak nebyl ten správný balaton, ale spíše páternoster. Průměr návazce volím 0.10 pro jarní chytání (březen) až po 0.16 pro letní lov kaprů.
navázáno doma pro pozdější použití       Záběry s tímto navázáním jsou zpravidla dobře viditelné. Často se ryba píchne již při záběru a snaží se odjet i s krmítkem. I proto nevadí poněkud robustnější konstrukce této montáže a hmotnost samotného kovového adaptéru.
      Krmítko používám těžké asi tak 25 gramů. Perfektně se nahazuje s olověnými "bobkařskými krmítky" (obrázek). Tato sestava je ostatně pro dlouhé nahazování naprosto ideální.
      Používám ji pouze na stojatých vodách, kdy mohu mít prut položen špičkou k zemi a vlasec vede těsně nade dnem. Na řekách při horním postavení prutu jsem neměl takové úspěchy a lovil jsem především malé ryby.
      Koho napadlo, že by se dalo lovit na dva háčky, tak to může rozhodně vyzkoušet. Já už to zkusil a jde to. Ale záběry jsem měl prakticky jen na spodní návazec, a protože se sestava začala více motat do podběráku, druhý háček už nepřidávám.
      Tyto montáže, resp. jen silný vlasec s adaptérem, si navazuji doma a k vodě je nosím v malých pytlících od háčků, jak je patrné z obrázku.
      Z hlediska ohleduplnosti k rybám (může se vám zdát, že po utrhnutí ryba tahá krmítko za sebou) mohu argumentovat tím, že je to totéž jako u páternosteru, ten za sebou taky táhne. Doufám, že slabý návazec utrhne. Pokud chcete mít opravdu dušičku v peřince, můžete zkusit jinou montáž s helikoptérovým adaptérem. Oba konce adaptéru nasunete do asi 20 cm dlouhých tenkých bužírek, jaké se používají na kaprových montážích (antitangle tubes). Druhý konec spodní bužírky pak natlačíte do kónické pryžové spojky (rovněž kaprový program) a tu nasunete na obratlík krmítka. Pak máte maximální "feeder safety rig", i když už nelze hovořit o typické důvěryhodné montáži.
bezpečná helikoptérová feeder sestava

Průběžná montáž

padesátka - klasika       Průběžné feederové montáže se používají nejčastěji se zahnutou tvrdou trubičkou, na kterou se zavěšuje karabinkou krmítko, nebo se vlasec vede rovnou skrz očko krmítka. Obě varianty jsou použitelné, mají ale svá negativa.
      V prvním případě vadí, že vlasec v trubičce neprochází hladce, zadrhává. Dokonce někdy uvnitř trubičky vyřezává do kolínka žlábek, a pak ještě hůře klouže. Mnoho rybářů také nedokáže s touto sestavou nahodit, aniž by se nezamotala. Hlavně s kratšími návazci (20-40 cm) jsou problémy. Ryby se také mohou bát trubičky, která se při záběru pohne. A co je nejhorší, v tomto sektoru fakt neznám kvalitní výrobek (perla s karabinkou nedrží, trubičky se lámou apod.)!
      Druhá varianta bez trubičky se sice tolik nezadrhává, ale mně osobně se hodně motá. Návazec během letu letí těsně vedle kmenového vlasce, okolo kterého má tendenci se omotat. Někdy to nevadí, protože při záběru se protočí obratlík na krmítku a vše se rozmotá a může volně procházet, ale není to ono. Není to tutovka.
      Nedávno mne napadlo řešení, které fungovalo hned od prvního vyzkoušení. Nejen že se mi doposud nikdy tahle sestava nezamotala, ale ještě dokonce dobře chytá ryby. :-) Většinou své nápady neprezentuji na veřejnosti, dokud je lépe nevyzkouším. V tomto případě jsem si natolik jistý, že vám jej představuji už po měsíci testování.
      Opět se opírám o výhodu silného vlasce, který pro svou tvrdost prakticky nelze zamotat. V tomto případě slouží jako "kolejnice", po které jezdí krmítko, a zároveň jeho kousek pod krmítkem drží návazec v bezpečné vzdálenosti od kmenového vlasce i od samotného krmítka. Aby vše fungovalo, měl by vlasec mít průměr alespoň 0,40 mm, já používám obyčejnou českou padesátku. Sestavení je vidět na obrázku.
      Jako zarážku pod krmítko používám pryžovou kuličku, která se jinak dává mezi obratlík a krmítko jako tlumič. Tou 3-4x protáhnu vlasec, aby se jen ztuha posunovala. V místě této zarážky vznikne na vlasci mírný lom, podobný jako na zahnuté trubičce, což také brání zamotání.
feederová pruběžná montáž s tuhým vlascem
      Možná jsou tyto sestavy trochu komplikovanější na navázání, ale přesto doufám, že je alespoň vyzkoušíte. Určitě to stojí za pokus! Tak mnoho štěstí a nezapomeňte mi, prosím, napsat o svých úspěších.
noční říční kapr

Noční říční kapr přes 4 kg ulovený na popisovanou montáž

Autor: Martin Maťák - ®

Diskuse k článku (34 reakcí)

Přečteno: 44 665x
Průměrná známka: 1.42

NTOP 10 - Feederové montáže

Nevíte, jakou montáž zvolit na novém revíru, kde jste nikdy nechytali? Poradí vám Azbest, Pepe77, MM, Osprey, Milan Tychler a docent Srkačka.

NFeeder 70+

Přestože bude popisován velmi atypický styl lovu, snad si své příznivce najde. Na našich revírech máme mnoho příležitostí k jeho vyzkoušení.

NFeeder a stojaté vody

Jak lovit na stojatých vodách, jak zakrmovat, jaké zvolit montáže a další tipy na úpěšný lov.

NHeavy feeder

Když jsem si kupoval svůj první feederový prut, myslel jsem si, že s ním budu chytat strašně jemně a začnu chytat více ryb a hlavně ty větší, opatrné.

NFeederové malování

Volbou montáže do jisté míry ovlivníme i to, jak se bude špička při záběrech chovat a připravíme si půdu pro optimálně provedený zásek.

NTriky a nápady

K této nástraze jsem se po několika letech zase vrátil a to především kvůli feederu, na který jsem hledal nějakou měkkou nástrahu místo rohlíku, který často padal a ne vždy nějaký doma byl po ruce. Zcela náhodou jsem totiž zjistil, že dovnitř kolínka či kousku makaronu lze zasunou bílého červa nebo menší kousek hnojáka (již dříve jsem psal o burisonech)!