Složení a taktika vnadění

- Martin Houdek

      Při toulkách za rybím dobrodružstvím zjišťuji, že je důležité naplánovat si taktiku krmení a vše, co s tím souvisí. Podle svých zápisků jsem přišel na to, že v podstatě není možné použít jednu taktiku na různých lokalitách. Ještě nedávno jsem kladl velký důraz na přesnost dopravení nástrah a návnad na jedno místo. Je to jistě základ všeho a správné uložení nástrahy je více než důležité. Pomocí přesného vnadění a nastražování jsem dosáhl mnoha pěkných výsledků, ale věděl jsem, že stále mám rezervy k tomu, abych nachytal ještě víc vělkých kaprů. Pátral jsem po tom, proč ne vždy kapři reagují na nabízenou potravu tak, jak bych si představoval. Došel jsem k závěru, že - stejně jako u lidí - u kaprů hraje skladba potravy významnou roli. Abyste mě správně pochopili: v tomto článku se rozhodně nechci zaměřit na složení boilies, ale na složení, množství a vhodné použití krmení v té, či oné situaci.
složení návnady na kapry
      Je mnoho faktorů, které nedokážeme ovlivnit a které na aktivitu ryb působí. Roční období, povětrnostní podmínky, tlak, snížení nebo zvýšení vodní hladiny a mnohé další faktory jsou příčinami toho, že jsem i několik dní (nebo i celou výpravu) bez záběru, jak se říká: 'Nezakopnul jsem ani o šupinu.' Asi nikdo z vás neplánuje výpravy za kapry jen tak nahodile. Jistě se zodpovědně připravujete a nic nehodláte ponechat náhodě. Je jasné, že ne každý může vynaložit nemalé finanční prostředky jen na to, aby si poseděl s přáteli nad nehybnými pruty a zbůhdarma vyhazoval do vody krmení v hodnotě tisíců; přitom z toho neměl žádný požitek. Sám v prvé řadě jezdím k vodě z důvodů relaxace, ale také abych nabral nové zkušenosti a zážitky, které mi pomohou překonávat všední starosti.

      Abych tyto řádky shrnul, myslím si, že jednou z nejdůležitějších věcí k dosažení maximálního úspěchu je správná volba, množství a skladba návnady. A když to vše spojím s nalezením vhodného místa k lovu, přitom mi trochu přeje počasí,
      tak minimalizuji případný neúspěch na minimum.
      Dovolte mi, abych vás nyní seznámil se svými zkušenostmi a předal vám pár tipů, které vám snad pomohou k lepším výsledkům v rybolovu.
      První a jedna z nejdůležitějších věcí, je zjistit něco o tom, nač se v dané lokalitě nejvíce chytá a čím se vnadí. Ve většině případů to bude na prvním místě kukuřice bok po boku s hrachem, dále brambory, těstoviny a další méně výživné suroviny. Zato, a to se s vámi rád vsadím, budou používány ve velkém množství a nedostatečně upravené. Proto se těmto konkrétním složkám vyhýbám. Na takové lokalitě bych je s klidem vypustil a dělal bych přesný opak. Ryby jsou v takových vodách zvyklé na krmení světlé a s poměrně velikou granulometrií. Proto bych volil suroviny, které jsou tmavší a menší, samozřejmě v závislosti na proudu, jedná-li se o řeky. tripod
      Složení návnadové směsi na podobnou vodu by mělo obsahovat směs semen jako je pšenice, mungo, řepka, konopné semínko, lněné semínko, javorové semeno a další. Také bych použil směs z GLM pelet, pstružích granulí, konopných pelet a mých oblíbených pelet Halimut marine od Dynamitu. Poslední část návnady by tvořilo boilies.
      Za úvahu stojí smíchání s nějakou vnadící směsí, sám vyhledávám vnadící směs Kapr - ořech od Lorpia. To bych udělal v případě, že se bude jednat o řeku, protože toto krmení je velice drobné a mohlo by se rychle rozplavovat. Je dobré celou směs smíchat s prosátou hlínou a vše spojit do návnadových koulí. Hlína vše dobře drží pohromadě, rychle se vyplavuje a způsobuje výborný zákal, který ryby dráždí. Je to ekonomické a přesto účinné.
      Osobně používám hlínu z krtinců, do které přidávám jemný písek nebo štěrk z řeky. Výhoda hlíny je také v tom, že je dobrým nositelem různých atraktorů. Navíc ryby nezasytí, a tak je vlastně donutí hledat potravu aktivněji a ryba po chvíli takovéto frustrace ztratí obezřetnost a dá se lépe a jednodušeji chytit. Menší kapři a bílá ryba nechávají hlínu na pokoji. Tato drobotina je sice vinou zákalu na prokrmené místo přilákána, ale brzy ztratí o toto místo zájem, protože nenajde skoro žádnou potravu a odpluje pryč. Větší jedinci, které přilákal rozruch na krmném místě, se drží opodál, a pak se tam zdržují a hledají drobná semínka a další částečky krmení, kterými je dno pokryto.
      Je zajímavé, jak se kapři vyžívají v prorývání dna. Dostaneme-li je do takovéto euforie, máme vyhráno. Po nějaké době se kapři tak zaberou do rytí a krmení, že téměř nereagují na nebezpečné ruchy a nejsou tak opatrní. koi kapr obecný
      Moje týdenní taktika na podobné vodě by byla asi taková:
      První dva dny bych krmil návnadovou směsí ve větším rozsahu a po větší ploše. Mým cílem by bylo zaujmout všechny ryby v lokalitě, poté bych tři dny krmil jen samotným partiklem ve spojení s boilies. Po pěti dnech výpravy bych uskutečnil jednodenní kontrolní lov a dostavil-li by se nějaký výsledek, snížil bych denní dávku a vypustil všechen partikl a vnadil bych jen peletami a boilisem.
      V dalším článku vám popíši jiný způsob vnadění. Snad jste si v těchto řádcích našli něco, co vám pomůže chytit nějakého kapřího pantátu. Ale pamatujte: Ryba patří do vody!:-)

      Nashledanou příště. Márty

Autor: Martin Houdek - ®

Diskuse k článku (28 reakcí)

Přečteno: 29 892x
Průměrná známka: 2.1

NSložení a taktika dlouhodobého vnadění

Dalším problémem je velké množství malých ryb (zvláště tloušťů, cejnů a karasů), které nám mohou zakrmované místo navštěvovat a tím nám plány do jisté míry znepříjemnit.

NVíkendové kapraření 2 - řeka

Její síla byla ohromná, ale moje nářadí bylo silně předimenzované a spolehlivě drželo. Nemohl jsem rybu pustit ani o centimetr, abych ji neztratil v česlech kanálu.

NKapři v leknínech

Věděl jsem,že přes noc je v okolí rostlin málo kyslíku díky obrácené fotosyntéze, ale přesto jsem to chtěl zkusit.