Březnový rybolov v Norsku

- Michal Simčo

      Když jsem loni psal článek o rybolovu v Norsku v dubnu, myslel jsem si, že už mě v Norsku nemůže nic překvapit. Ale když jsem navštívil Norsko letos v březnu, byl jsem příjemně překvapen každý den. V první věc, která mě zaujala, bylo počasí. Po cestě na posledních 300km sice napadlo asi 5cm sněhu, který nám prodloužil cestu o dvě hodiny, ale další den se vyjasnilo a celých čtrnáct dní pobytu panovalo jarní počasí bez větru s teplotami kolem 10 stupňů. Počasí zde zmiňuji proto, že naše lokalita Balkan Wahl se nachází na otevřeném moři a klidné počasí bez větru je pro náš rybolov nezbytné.
      Na místo dorazilo všech třicet členů naší výpravy ,kteří se poznali prostřednictvím MRKu. Po nezbytném převzetí chat a lodí, jsme se začali připravovat na první lov. Od našeho ubytovatele Benna Wahla jsem měl informace, že profesionální rybáři vozí z moře tresky kolem metru. rybolov v Norsku - treska
      Ráno v 6hodin jsme si dali sraz v přístavu. Moře bylo klidné jako olej a teplota vzduchu byla lehce pod nulou. Po naložení lodí rybářským vybavením, vyrážíme na otevřené moře. Projíždíme kolem známých útesů a hlavou se mi honí myšlenky, kde poprvé letos zastavíme. Po konzultaci s parťákem jsme se dohodli, že zamíříme rovnou mezi majáky. To je místo, kde se každoročně shlukují metrové ryby a připravují se ke tření. Asi po dvaceti minutách jízdy a dvou panácích slivovice jsme na místě. Nastavuji na echolotu funkci zoom a přibližuji si detail dna. Hledám místo s hloubkou 74m a pro přesnější dohledání zapínám ještě GPS. To je ono! Jsme na přesně požadovaném místě.
      Moje nervozita před prvním spuštěním pilkru ještě vzrostla, protože jsem si udělal radost a koupil jsem si nový elektrický multiplikátor s digitálním ukazatelem hloubky model RYOBI AD700AC. Vše funguje úplně stejně jako s normálním multiplikátorem. Po spuštění nástrahy okamžitě vidíte v jaké se nacházíte hloubce. Pokud rybu pilkrem nevydráždíte a chcete popojet na jiné místo, stačí pouze stisknout tlačítko On/Off a pilkr máte během 20 vteřin na palubě. Rychlost navíjení je úžasná – 170metrů za 1minutu. Jestliže zaseknete rybu, máte na výběr, možnost zdolat rybu pomocí klasické kličky, nebo pomocí tlačítka „Short“ ji vypumpujete z hlubiny bez sebemenší námahy. Pokud dostanete záběr od metrové ryby nemusíte se vůbec ničeho obávat, o vše se postará elektronika a skvělá brzda se spojkou, která nedovolí navíjení tzv. natvrdo, ale nechá rybu unavit a poté zdolat. Seřízení brzdy máte k dispozici elektronické i manuální. K další výhodě patří, že se nemusíte při vytahování pilkru starat o to, aby jste nezapomněli zastavit navíjení a karabinka Vám nevyštípla přední očko, protože RYOBI sám zastaví 5m pod lodí a vy je musíte sami domotat pomocí kličky. Tento multiplikátor mohu doporučit všem, kteří si chtějí rybaření v Norsku užít a nechtějí se po třech dnech cítit ,jakoby složili rukama vagón uhlí. rybolov v Norsku - úlovek
      První spuštění pilkru je tady! Hladina oceánu je tak klidná, že i po deseti minutách jsme stále na stejném místě, ale stále bez záběru. Nedá se nic dělat, je čas na dalšího panáka. Místo měnit nechceme, neboť jsme přesvědčeni, že se zde metrové ryby určitě zastaví. Po několika dalších minutách konečně dostávám záběr. Hned po záseku ryba vyrazila a vzala si několik metrů pletenky. Snažím se rybu unavit a zvolna ji zdolávám k hladině, asi v 35metrech se mi prut znovu ohnul na svoje maximum a vypadalo to, že ryba chytla druhý dech, dokonce dokázala znovu roztočit brzdu a vymotat dalších 15m z multiplikátoru. I tento výpad jsem bez problémů zvládl a rybu zdolal až pod loď, kde se objevila dvě obrovská těla ryb. Byla to treska obecná 97cm 13kg a treska tmavá 85cm, která přistoupila ve sloupci ve chvíli ,kdy už jsem zdolával tresku obecnou. Za krátko dostává záběr i můj kolega a užívá si souboj s treskou obecnou 94cm 12kg.
      Pro letošní lov tresek jsme na základě loňských zkušeností zesílili pletenku Penn na 51kg o průměru 0.32mm. Jako návazec jsme používali monofilní vlasec Platil marine o průměru 0.80mm a nosnosti 36kg se speciální úpravou do slané a studené vody. Touto montáží jsme docílili toho, že nám ryby ani jednou neroztrhli návazec a v opačném případě vázky o dno, nebyl problém utrhnou návazec a pletenka se vždy zachránila. Jako nástrahy se osvědčili tzv. norské pilkry 500,600,750g osazané dvěma háčky VMC 5.0 a 7.0 s úpravou do slané vody. Poprvé letos jsem pro lov tresek nepoužil twistery, protože twister je po útoku tresky zcela roztrhaný, ale osvědčili se mi silikonový úhoříci vel. 8.0,. rybolov v Norsku - úlovek
      Na vyhledávání rybích hejn jsme měli k dispozici Echoloty Humminbird Matrix 27x, 47x 3D, 77cx. Pokud budete chtít úspěšně najít na moři tresky, potom se při čtení echolotu soustřeďte pouze na vyhledávání rybích hejn, která echolot zobrazuje jako oblak. Většinou to bývá hejno sleďů na které narazíte. Na takovém místě je třeba zastavit a spustit pilkr až pod sleďě. Často Vám echolot ukáže také přesnou hloubku ve které se hejno nachází, potom je dobré pomocí digimultiplikátoru, dopravit pilkr přesně pod spodní hranu hejna. V tom případě přichází zaběry okamžitě. Je úplně zbytečné hledat na moři tresky pod symboly ryb/ na echolotu se zobrazí jako černý kapr /. Pokud takové ryby najdete máte nulovou šanci, že vám zaberou, protože díky úhlu sondy a zobrazované ploše dna máte svoji nástrahu úplně jinde, než kde plave Vaše zobrazená ryba, proto je vyhledávání jednotlivých kusů na moři zcela nevhodné.
      Já jsem vyzkoušel tři echoloty. O echolotu Matrix 27x by se dalo říct, že patří do kategorie masových echolotů se standardními funkcemi a dá se s ním dobře lovit jak na moři, tak i na našich sladkých vodách – dobrá koupě za rozumné peníze. Matrix 47x 3D je vynikající echolot spíše pro sladkou vodu a dokonalé mapování dna. Na moři se mi funkce 3D vůbec neosvědčila a tento echolot bych Vám na moře nedoporučil. 47x je vybaven šestipaprskovou sondou, která umožňuje 3D zobrazení. Dále je třeba zmínit také energetickou náročnost přístroje, který nám po šesti hodinách lovu zcela vyčerpal baterku a nebýt kolegů na blízku, určitě by jsme nenastartovali motor . Další nevýhodou je, že 3D zobrazení funguje pouze do hloubky 60m a poté se sonar sám přepne do modu 2D. Matrix 77cx vyniká svou barevnou obrazovkou s vysokým rozlišením 256 barev, které jsou dobře čitelné i na prudkém slunci. Pokud si budete chtít opatřit echolot pro mořský rybolov, vybírejte takový, který má duální 20stupňovou sondu o frekvenci 200kHz /úzký paprsek/ a pro sladké vody sondu o záběru 60stupňů 83kHz/široký paprsek/. Ke všem echolotům patří volitelné příslušenství – digitální barometr, GPS přijímač. Já jsem používal námořní GPS přijímač Garmin 276C osazený námořní mapou se všemi hloubkovými zlomy, lodními trasami a majáky. Tento přístroj je volně přenosný a obsahuje v sobě také celou mapu Evropy, takže slouží i jako navigace do auta. rybolov v Norsku - treska obecná
      Na závěr bych se ještě rád vrátil k počasí. Pokud si budete plánovat rybolov v Norsku a zároveň toužíte po souboji s metrovou rybou, tak Vám mohu březen zcela doporučit. Protože březen je, co se týká větru určitě klidnější než duben. A rybí populace bývá co do množství nepopsatelná. Miliony sleďů se vytírají na pobřeží v takovém množství, že jejich jikry tvoří na dně 5cm koberec. To toho najíždí tresky, které sleďě loví a také mají období tření a do toho všeho tam přijedete vy se svým pilkrem – rybářův sen! Hrozná představa, že tohle všechno zažiji až zase za rok. To jsem se zase rozvášnil, ale už slyším manželku z kuchyně, jak na mně řve, že bych se měl už konečně věnovat rodině. Pokud si chcete vyměnit zkušenosti o mořském rybolovu, tak hned volejte šílence, který má na zádech vytetovanou tresku a nosí trenky s Norskou vlajkou – 776 845 524 nebo email msimco@tiscali.cz. Hrozně se nudím, čekám na BŘEZEN 2006!

Autor: Michal Simčo

Diskuse k článku (10 reakcí)

Pokud byste chtěli vidět na vlastní oči to, co jste si právě přečetli, nábízím Vám ke shlédnutí DVD Lov tresek v Norsku. více www.rybolovnorsko.cz
Přečteno: 20 609x
Průměrná známka: 1.49

NLov tresek na ostrově Soroy – I. díl

Rozhodnutí navštívit ostrov Soroy padlo loni v létě, když jsem brouzdal na internetu a narazil jsem na webovku tohoto ostrova.

NPrívlač s multiplikátorom

Každý asi vie, že multiplikátor je navijak. Už menej ľudí vie, že neslúži len na vyvážanie a lov na mori, ale dá sa s ním aj vláčiť.

NDubnový rybolov v Norsku

Pokud vám majitel lodí nabídne GPS se svými waypoints, vůbec neváhejte a berte! Obvykle jsou v něm označená místa, kde se láme útes - tzv. hloubkové zlomy, které tresky milují a denně navštěvují.