Vázací postupy - strýmry

- Radim Zeman

      Při lovu dravců je důležité, aby se rybář přizpůsobil požadavkům ryb. Obecně platí, že v létě se chodí na ryby ráno a večer, na podzim se úspěšně loví celý den. Někdy se chytá v šesti metrech, jindy zase u hladiny ba přímo na ní. Dostat strýmra do hloubky v podstatě není problém, postačí nám potápivá šňůra, ale co dělat, loví-li ryby přímo na hladině? Plovoucí šňůra stačí, ale strýmr se svou vlastní vahou potápí. Aby se udržel na hladině, musí se rychle stahovat. To se mnohdy dravcům nelíbí a jak jsem se několikrát přesvědčil, nelíbí se to obzvláště okounům, kteří s hlasitým srkáním v hejnu loví rybičky u hladiny. V chytrých knihách jsem si vyhledal nějaké vzory plovoucích strýmrů, něco podle nich navázal, ale také jsem zapojil fantazii a uvázal si svůj vzor. A tady je první verze, u které jsem se snažil o co nejlepší plovoucí schopnosti. Dá se s ním chytat i za pomoci potápivé šňůry kousek nade dnem, podobně jako s „bobíkem“. Na hladině má strýmr napodobovat prchající, nebo bezvládnou rybičku zraněnou útokem jiného okouna. Osobně jsem ho používal tak, že jsem nahodil do míst kde okouni lovili u hladiny a v klidu počkal až znova zaútočí. Potom v době okouního útoku stačilo pár krátkých potáhnutí a okoun byl tam. Obdobně by se tak dali chytat i boleni, ale ti zatím nebyli středem mého zájmu.

Plovoucí okouní strýmr

Co budeme k vázání potřebovat:

  • Zelenkavý plycelon – váleček, nebo proužek
  • olivově zelené marabu
  • červené marabu
  • zimní srnčí srst
  • mylarovou trubičku – perlově zelenou
  • 2 x přivazovací nit
  • háčky používám strýmrové č. 4 (nejčastěji), mými favority jsou háčky Hayabusa

      Vlastní vázání začneme přichycením první nitě u očka háčku a jejím vyvázáním k obloučku. Vážeme pěkně ovin vedle ovinu, aby se nám později přivazovaný materiál nesesmekával kolem holého raménka háčku. Pro zpevnění můžeme vinutí přetřít lakem nebo vteřinovým lepidlem – pozor aby jste se nepřilepili.


      V druhém kroku si u obloučku háčku přichytíme snopeček olivově zeleného marabu, které nám bude jinak statickou mušku trochu oživovat. Bude to vlastně takový ocásek rybičky, proto by neměl být příliš dlouhý. Něco kolem 1/3 délky raménka háčku. Ostatně marabu si můžeme zkrátit jeho utržením po celkovém dokončení mušky. Zbytkové části materiálů – volné konce nití, přebytečné marabu, které není funkční součástí mušky apod. odstřiháváme.


      Přivazovací nit necháme vyvázanou u obloučku háčku a u očka si přichytíme nit druhou a vyvážeme ji do první pětiny raménka háčku. Zde si pevně přichytíme polycelon a ztraceným uzlem nit ukončíme a odstřihneme. Tento proužek či váleček by měl být tenčí, protože přes něj budeme přetahovat mylarovou trubičku. Přichycený polycelon lehkým tahem napneme k obloučku háčku a tam jej přichytíme první přivazovací nití. Zbytek polycelonu odstřihneme. Takhle jsme si vytvořili základ tělíčka.


      V dalším kroku si ustřihneme mylarovou trubičku, trochu delší než raménko háčku. Trubičku nasuneme na raménko, u začátku polycelonu opět přichytíme přivazovací nit a mylar přivážeme. Také zde shora přiložíme polycelon a přichytíme jej. Ze spodu si přichytíme maličký snopeček červeného marabu, několika ztracenými uzly zakončíme a nit opět ustřihneme. Vrátíme se k trubičce, kterou natáhneme k obloučku, koneček trochu rozpleteme a přivazovací nití ji pevně přivážeme, také si zde přichytíme polycelon, pevně přichytíme a ztraceným uzlem zakončíme. Zbytek polycelonu ustřihneme tak, jak je to vidět na fotce. Pro lepší pevnost mušky ještě kapičku laku do nitě u obloučku háčku.


      Na závěr si vytvoříme muddlerovou hlavičku ze srnčí srsti. Srsti nedáváme tolik, abychom najednou vytvořili celou hlavičku, ale snopečky srsti postupně přidáváme.Takže, opět si přichytíme přivazovací nit u očka háčku a vyvážeme ji k začátku tělíčka. Vystřihneme si snopeček srnčí srsti, přiložíme shora na raménko háčku a dvakrát ovineme nití, ale POZOR neutahujeme! Pak si snopeček jakoby lehce promneme mezi prsty, přitom tlačíme směrem dolů na raménko háčku. Snažíme se, aby drát háčku byl zhruba uprostřed masy srsti, potom pevně utáhneme a několika oviny srst zafixujeme. Nit vyvážeme těsně před srst a opakujeme předchozí postup s novým snopečkem srsti. To děláme tak dlouho, až se dovážeme k očku háčku. Tam vázání ukončíme několika ztracenými uzly a nit ustřihneme.


      Na závěr nám nezbývá než vystříhat srst do požadovaného tvaru hlavičky. Opět si musíme dávat pozor, abychom něco neustřihli – červené marabu. Po vystříhání hlavičky ještě uzlíky zalakujeme a muška je hotova.


      Pro ty, kteří se nechtějí trápit s muddlerovou hlavičkou mám ještě jednu informaci. Muška se dá samozřejmě vázat i bez pomocí srnčí srsti, jen někdy bývá problém s jejími plovacími schopnostmi. A ještě něco, abychom si zvýšili účinnost mušky, můžeme na hlavičku nalepit oči.


      Příště bych pokračoval SLF strýmrem v barvách malého okounka.

Autor: Radim Zeman

Diskuse k článku (19 reakcí)

Přečteno: 21 736x
Průměrná známka: 1.49

NPakomár

Po sladkovodním blešivci jsou pakomáři další nejdůležitější zdroj potravy pro pstruha.