Prahou na člunu 1

- Martin Szotkowski

Úvod

       Tento seriál píši nejen pro rybáře, kteří v pražské Vltavě již loví, ale především pro ty, co za atraktivními revíry vyrážejí mnohdy stovky kilometrů, a přitom jim pod nosem protéká řeka, oplývající množstvím krásných ryb, které jenom čekají na své ulovení.
       Asi se ptáte, proč civilizací silně poznamenaná, regulovaná, špinavá a páchnoucí Vltava v Praze? Na první pohled by se tato řeka takovou opravdu mohla jevit, ale ve skutečnosti se jedná o vodu plnou života. Pod některými jezy se dokonce usídlily druhy, které jsou pevně spjaté s čistou vodou. S trochou štěstí zde není problém ulovit duháka nebo potočáka. V různých NEJ NEJ soutěžích jsem našel i několik krasavců kolem 60cm.
       Poprvé jsme od břehu odrazili o prázdninách roku 2003, kdy jsme po dlouhých úvahách koupili nafukovací člun Seahawk 400. Dlouho jsme se rozhodovali mezi Fishunterem a nakonec zvoleným Seahawkem. Musím dodat, že rozhodujícím kritériem nebyla kvalita, ale cena. U Seahawku jsme se i s příslušenstvím dostali pod 3000,-. Fishuter v podobné velikosti stál v té době téměř třikrát tolik. Tím se náš rybářský život otočil o 360°. Do té doby jsme v Praze navštěvovali hlavně Hostivařskou přehradu, která je sice celkem solidně zarybněná, ale rybářský tlak je natolik silný, že na toho, kdo nepřijde s rozedněním, se pořádné místo nedostane. A právě to nás vedlo k objevování pro nás dostupných, ale pražskými rybáři málo navštěvovaných míst.
       Vltava se téměř v celé své délce proplétá hustou pražskou zástavbou a v korytě je držena regulací z kyklopského zdiva, které na mnoha místech dosahuje výšky i několika metrů. Tento poněkud fádní pohled nám vynahrazuje velké množství mostů, které společně s několika jezy, ostrovy, přístavišti a zátokami vytvářejí osu potenciálních horkých míst. Na nábřeží jsou k vidění na mnoha místech bobkaři, plavačkáři a občas i vláčkaři, ale vzhledem k regulaci a velké šířce řeky je zde klíčem k úspěchu pramička nebo nafukovací člun .

       Kdysi dávno jsme si odbývali závěrečnou praxi střední průmyslové školy stavební na rekonstrukci domova důchodců u Podolské vodárny. Komunismem vyškolení zedníci nás tehdy rychle naučili, jak se co možná nejrychleji „zašít“ a my jsme tedy neváhali a praxi trávili v přístavu Podolské zátoky, kde kromě několika luxusních jachet kotvilo i několik rybářských pramiček. Jejich majitelé, převážně důchodci, každé ráno vyráželi na řeku a vraceli se až odpoledne. Nikdy nepřijeli s prázdnou….
       Vltava v Praze je jedinečná svojí obrovskou vodní plochou - délka přes 21 km, minimální šířka 40 m pod Trojským jezem a maximální šířka 420 m pod Jiráskovým mostem. Přidáme-li k tomuto minimální rybářský tlak a poměrně slušné množství každoročně vysazovaných ryb (viz. tabulka), je jasné, o jak úžasný revír se jedná. Ve skutečnosti jsou to však revíry tři: Vltava 6, 5 a část 4.
       Vltavu zmapujeme od soutoku s Berounkou až po čističku v Praze - Troji. Rybářsky přitažlivá je i řeka nad Prahou, která ale díky menší šířce toku a poměrně velkému proudu je vhodnější k rybaření ze břehu a nám, jak je již z názvu patrné, půjde především o vytipování nejlepších míst pro lov ze člunu.

Nasazení dravci a kapr v roce 2003

       Do statistik ročních úlovků nevidím. Co se však týče náporu na tyto lokality, jistou představu mám. Jak úspěšní jsou zdejší rybáři a především jak se řídí heslem chyť a pusť, ale netuším. Jedno však vím jistě, většina lodičkářů chytá především kapry a pokud jde o dravce, je Vltava v tomto pohledu pole neorané. Jde „jen“ o to najít to pravé místo… Vzhledem k rozloze to sice není zrovna nejjednodušší, ale když se vám to podaří, o to větší překvapení na vás může čekat.
       Je otázkou, proč do revíru Vltava 4 (pod Prahou) je nasazován pouze kapr s hmotností kolem 1 kg a žádní dravci? Napadá mě pouze souvislost s množstvím kormoránů, kteří každou zimu na tomto úseku hnízdí a například vysazovaný candát ve velikost 12 cm by se pravděpodobně stal jejich vítanou potravou.
       A teď již k popisu jednotlivých revírů.

Vltava 6

       Revír začíná velmi atraktivně soutokem Vltavy s Berounkou na jižním okraji Prahy. Berounka je v tomto místě řeka s typickým dolním tokem, líně plynoucí a hluboká (šířka koryta 95m), oproti tomu Vltava je poměrně rychlá a studená (šířka koryta 45m). Po soutoku jsou břehy částečně regulované.
       Po povodních v roce 2002 to vypadalo, že se řeka bude vzpamatovávat dlouhou dobu, neboť většina stromů kolem břehů nevydržela nápor pětisetleté vody. Dnes už břehy vypadají mnohem lépe, došlo k jejich osázení a rekultivaci.
       S našim člunem navštívíme : modřanský jez, loděnickou zátoku, železniční most, zátoku u ledáren, Barandovský most, okolí Veslařského ostrova, podolskou zátoku, smíchovský železniční most, Palacského most a Jiráskův most.

Popis v soupisu revírů

       Přítok Labe. Od jezu u Jiráskova mostu v Praze až k soutoku Vltavy s Berounkou. Sportovní rybolov povolen celoročně. Lov z loděk a zavážení nástrah povoleno. Ve Smíchovském přístavu je lov ryb zakázán.

Vltava 5

       Ocitáme se v samém centru města. Břehy jsou téměř všude regulované. Nábřežní, silně frekventované komunikace jsou na krátkém úseku propojeny hned sedmi mosty, za jejichž pilíři na nás čeká nejedno překvapení. Zmapujeme zde: jez pod Jiráskovým mostem, okolí Žofína a Dětského ostrovu, Most legií, Střelecký ostrov, jez u Sovových mlýnů, Karlův most, Mánesův most, Čechův most, Štefánikův most, štvanický jez, Hlávkův most, Železniční most, Libeňský most, Holešovické zátoky, Most barikádníků, tramvajový most a nadjezí trojského jezu.

Popis v soupisu revírů

       Přítok Labe. Od jezu v Praze - Troji až k jezu u Jiráskova mostu. Sportovní rybolov povolen celoročně. Lov z loděk a zavážení nástrah povoleno. Sportovní rybolov zakázán v Čertovce v celé délce.

Vltava 4

       Centrum města jsme již opustili. Řeka se konečně zbavila regulace. Břehy v okolí Císařského ostrova jsou poměrně hustě zarostlé. Bezprostředně pod Trojským jezem řeka tvoří mělké peřeje. Šířka řeky v tomto místě je 120m. Trojský a štvanický jez jsou jedinými místy v Praze, kde se můžou vyžít muškaři. Mnohem účinnější než člun jsou zde broďáky.
       Na konci Císařského ostrova je obří pražská čistička. Pod ní začíná úsek značně poznamenaný každoročním náletem kormoránů a právě zde naše putování ukončíme.

Popis v soupisu revírů

       Přítok Labe. Od jezu v Roztokách až k jezu v Praze- Troji včetně plavebního kanálu Troja-Podbaba, přilehlých tůní a tzv. Malé říčky ve Stromovce. Sportovní rybolov povolen celoročně. Lov z loděk a zavážení nástrah povoleno, vyjma Malé říčky a tůní. Lov přívlačí v Malé říčce a přilehlých tůni zakázán.

       Tímto jsme zakončili velmi stručný popis pražské části Vltavy. Více se dozvíte z následujících dílů seriálu PRAHOU NA ČLUNU. Příště se můžete těšit na okolí Štvanického ostrova.

Autor: Martin Szotkowski - ®

Diskuse k článku (20 reakcí)

Přečteno: 18 531x
Průměrná známka: 1.31

NUrban fishing – městské rybaření - 1. díl

V prvním díle putování po pražských revírech začneme na potoce Botič.

NPrahou na člunu II

Přímo pod jezem je jedno z bezkonkurenčně nejlepších rybářských míst, kde se dá obstojně brodit, protože napříč celou řekou se táhne úzký betonový chodníček, který je dokonale skrytý pouze 20 cm pod hladinou.

NZlatá bójka

Na prutu má ponorku, která míří někam k Litoměřicím. Bolen je určitě ještě větší než ten první.