Netradiční konzervace boilie

- Groow

      Po přečtení článku na MRK o konzervaci kukuřice, bych rád přihodil i svůj nápad, jak konzervovat boilie. Určitě se vám stalo, že u vody se boilie zaplísnilo a nezbylo vám nic jiného, než je vyhodit. V dnešní době je dost možností, jak lze boilie konzervovat. Můžeme ho např. zmrazit či dipovat. Zmražené boilie je po rozmrazení opět náchylné k plísni. Na dipy existuje mnoho protichůdných názorů, proč dipy používat či ne. Dipy mají nepříjemnou vlastnost, že mohou krystalizovat nebo zkvasit. Na větší množství boilies by bylo potřeba i úměrně větší množství dipu.
      A teď se dostanu ke svému nápadu, u kterého jsem hleděl na kvalitu a ekonomickou stránku vybraného způsobu konzervace. A tak jsem vyzkoušel pár kuliček doma vyrobených boilies konzervovat v oleji. Nechal jsem takto kuličky při pokojové teplotě asi tak měsíc. A čekal jsem, co na nich najdu po otevření. Byl jsem příjemně překvapen, boiliesky byly beze změny (žádný penicilín). Můj další pokus byl aromatizovat tento nálev. Asi do půlkilové krabičky jsem dal tolik boilies, kolik se do ni vešlo. Mimo jsem si připravil „nálev“ asi tak 200ml rostliného oleje a ½ až 1 lžičku arómatu, který jsem použil na výrobu boilies. Tímto nálevem jsme zalil boilie v krabičce až po okraj a uzavřel. Nechal jsem takto upravené boilie měsíc.
      Potom přišly na řadu praktické testy u vody. Sám jsem byl zvědav, co řeknou kapříci na takto upravenou potravu. Na jeden prut jsem nastražil boilie nekonzervované a na druhý prut to samé, ale poznamenané mojim experimentem. Na této pětihodinové vycházce jsem ulovil 4 kapříky (47-60) a to bez předchozího vnadění. Žádný rozdíl mezi záběry na boilie konzervované či čerstvé.
      Pro první konzervaci jsem použil obyčejný rostlinný olej a aróma na alkoholové bázi. Myslím, že by nebylo na škodu nahradit tento rostlinný olej za olej olivový nebo řepkový. Principem celé této legrace je fakt, že k boilies zalitým olejem nejde vzduch. Tím pádem nemůže dojít k hnilobě.
      Doporučuji při použití tohoto nápadu se řídit pravidlem: někdy méně znamená více. To se hlavně týká přidávaných atraktiv, ať už arómatu, sladidel či posilovačů. Pokud tento nálev předávkujete ostatními komponenty, a zalijete boilies, tak si můžete být jisti, že vám po vaší nástraze kapr ani „neštěkne“.
      Existují dvě pravidla pro kvalitní konzervaci: nepředávkovat nálev a nenechat nádobu s boilies na přímém slunci.
      I tento nálev vám může pomoci k vysněnému úlovku. Proč? Je to vcelku jednoduché, když vhodíte jednu kuličku do mělké vody, uvidíte, jak aróma obsažené v oleji vytvoří jakousi „vlnu“, která zaujme i vaše kapříky. Ovšem neočekávejte, že když vhodíte boilies do vody, tak ty největší dacani se budou prát, kdo z nich ji zbaští. To ne. Ale při správné lokalizaci velkého kapra a „dokonalé montáži“ máte šanci zaujmout jeho pozornost i s minimálním vnaděním.
      Na závěr bych rád celý tento článek shrnul. Jde o výrobek (nálev), který vám dává možnost zapojit vlastní fantazii (aroma, sladidla, vitaminy, minerály, aminokyseliny) a potési říci, že jste si vyrobili jakýsi vlastní dip. Můžete takto konzervovat klidně metrák boilies a to po celý rok při pokojové teplotě. Pro mě je už vyhovující, že po uvaření (upečení) a zakonzervování mohu jít za dva měsíce na ryby s tím, že vím, že mám sebou čerstvé atraktivní boilies, které je schopné chytat kapry.
      Už se nebudete muset spoléhat na komerční výrobky, které jsou mnohdy do nebe vychválené testery, kteří je měli sebou na 14 dní někde u vody.

      PS: Dbejte na zdraví ryb. Je známo, že kapři milují oleje, ale nejsou pro ně moc zdravé. Proto na takto konzervované boilies jen lovte a nevnaďte s nimi.Proto je také vhodné boilis nechat např. na ubrousku osušit, a před lovem je dát do jiné krabičky viz foto.

Autor: Groow

Diskuse k článku (11 reakcí)

Přečteno: 17 416x
Průměrná známka: 1.44

NKonzervujeme boilies bez chemie

V mnoha článcích o boilie je pojem konzervace mnohdy přehlížen a někteří autoři se dokonce ke konzervovaným boilies vyjadřují negativně. Jaká je tedy pravda?

NDomácí výroba pelet

Pelety jsou již nedílnou součástí moderního kapraře a pohlíží se na ně jako na zaručený způsob přilákání kapra na lovné místo.

NKonzervace kukuřice

Celkem náhodou se mi podařilo najít způsob, jak konzervovat vařenou kukuřici biologickou metodou, a to velmi účinně a navíc bez jakýchkoliv negativních vlivů na braní ryb.

NVýroba boilies

Odporúčame namiešať suchú zmes najprv v malom množstve, max. na 3-4 vajíčka a až po overení správnosti voľby kombinácie komponentov namiešať niekoľko kg suchej zmesi.