Konzervace kukuřice
- Robert Raschik
Velmi často se zde na MRKu objevuje otázka, jak nejlépe konzervovat kukuřici, aby nám vydržela na několikadenní či týdenní výpravě aniž by se začala kazit. Možností, jak kukuřici ochránit, je celá řada. Většina metod má však nějaké to mínus, jak rozvedu dále.
Asi nejpohodlnějším způsobem konzervace je chemická cesta – materiál se smíchá s nějakou chemikálií a je to. Tou chemikálií nejčastěji bývá kyselina benzoová nebo sorbová, které jsou levné a volně dostupné v potravinářských obchodech. Nevýhoda v použití kyseliny benzoové je to, že působí pouze v kyselé oblasti, cca do pH 4,5. Ve vařené kukuřici začne být účinná až tehdy, když se „do ní něco pustí“, tedy až začne kvasit či se jinak kazit, a to již bývá pozdě.
Kyselina sorbová je trochu lepší kabrňák, působí až do pH 6,5. Funguje solidně proti kvasinkám a plísním, ovšem slabší je to s bakteriemi. Dávkování obou se u potravin pohybuje v desetinách procenta, u krmných materiálů můžeme trošičku přidat. Prodává se její rozpustná sůl, sorban sodný.
Mnohem solidnější a jistější konzervanty jsou tzv. parabeny, tj. metyl- až propylestery kyseliny benzoové. Používají se v lékárnách na konzervaci mastiček, a to již od koncentrací několika setin procent. Jejich nevýhodou je jejich nízká rozpustnost ve vodě a i v maličkých koncentracích silně patrný „lékárenský puch“. Proto bych je do rybářských nástrah a návnad nedoporučoval. Stejně tak za nesmyslné považuji i síření. Pomineme-li kyselinu propionovou, jejíž dostupnost je malá a účinky nijak světoborné, jsme s možností chemické konzervace u konce.
Z fyzikálně-chemických metod přichází v úvahu zvýšení osmotického tlaku v prostředí, které se docílí procukrováním nebo prosolením. Cukr či sůl z buňky mikroba vysaje vodu a tím ho vyřadí z činnosti. Slabou stránkou této metody je to, že koncentrace soli či cukru nesmí klesnout pod kritickou mez, a to ani uvnitř zrna. Pro jistotu tedy kukuřici uchováváme v přesycených roztocích, kdy je na dně nádoby stále patrná vrstva nerozpuštěné soli či cukru.
Nosíme-li k vodě kukuřici v malých a dobře uzavřených nádobách, vystačíme si s běžnou fyzikální metodou, tedy sterilizací. Podmínkou je naprosto bezchybná hygiena v době přípravy a následná sterilace v láhvích. Při teplotě okolo 100°C spolehlivě zabijeme všechny aktivní mikroby, nedosáhneme ale na spory, jež se časem probudí k životu a sterilovaná sklenice se stejně zkazí. Tomu lze předejít tak, že kukuřici nesterilujeme ihned po naplnění do sklenic, ale necháme ji tak tři dny odpočinout při pokojové teplotě. Spory v takto příznivém prostředí neodolají, rozvinou se k životu a pak jim teprve poučený rybář dopřeje trochu toho varu. Velmi odolní jsou mikrobi, které vytvářejí botulotoxin. Ti přežijí i velmi dlouhý var. Jejich slabinou je však to, že se jim nelíbí v kyselém prostředí. Proto do sklenice před sterilací přidáme lžíci octa či citrónové šťávy. Připomínám, že ochrana sterilací končí v momentě, kdy se sklenice otevře.
Celkem náhodou se mi podařilo najít způsob, jak konzervovat vařenou kukuřici biologickou metodou, a to velmi účinně a navíc bez jakýchkoliv negativních vlivů na braní ryb. Princip spočívá v tom, že mikrobi jsou cháska nesnášenlivá a pokud v nějakém prostředí dojde k dominaci jednoho druhu, jsou ostatní druhy potlačeny.
Stačí tedy promořit vařenou kukuřici nějakým ušlechtilým mikrobem a hnilobná a jiná čeládka nebude mít šanci. Tím ušlechtilým mikrobem jsou, jak jinak, lihové kvasinky. Sám používám vinné z drogerie, ale zkusil jsem s úspěchem i pekařské droždí a nepochybuji o tom, že i pivovarské kvasnice budou fungovat.
Postup přípravy je následující:
Kukuřici uvaříme běžným způsobem. Ještě teplou ji dáme do kvasné nádoby (velkovýrobci do zeláku, já ji dávám do PET lahví, které zpočátku uzavřu igelitem a gumičkou, později ji zašroubuji běžným uzávěrem a obden chodím povolovat, aby se nahromaděný oxid uhličitý dostal ven). Přidáme cukr, a to cca 1 kg na 3 litry objemu materiálu. Veškerá kukuřice musí být ponořená ve vodě. Po vychladnutí asi na 30 °C přidáme rozkvašené kvasnice (dle návodu v příbalovém letáčku nebo u droždí dle rady nejbližší hospodyňky) a uzavřeme. Ideální teplota kvašení je okolo 20 °C. Teplota by neměla klesnout k 10 °C a překročit 30°C. Čím vyšší teplota, tím je proces rychlejší, při nižších teplotách ovšem omezujeme rozvoj nežádoucích mikrobů, např. octových bakterií, které se nám do substrátu dostali se znečistěním. Kvasná nádoba by měla být z devíti desetin plná. Celý proces fermentace trvá podle teploty čtyři až deset týdnů. Zelák přestane bublat a PETka při otevření již nepění. Poté kukuřici ze zeláku zabalíme do plastových pytlíků nebo do lahví, PETka je rovnou připravená k lovu. Kvasnou vodu sleju a kukuřici přechovávám jen tak volně loženou. Další výhodou PETky je to, že u vody si vyklepu potřebné množství zrnek na zem aniž bych se v tom musel rukou ráchat a tím si materiál zbytečně znečistil. Zrnka mírně charakteristicky páchnou. Tento pach není nikterak nepříjemný, ale na rukou se urputně drží. Proto s rukama od nástrah nešaháme na partnerky, nebo nám utečou k někomu s voňavějším materiálem!
Tato konzervace je velmi účinná, v garáži mám na zkoušku jednu načatou láhev již třetím rokem a stále bez problému! Kapříkům takto upravená kukuřice chutná také velmi dobře, rozhodně ne hůř než ta jenom vařená. Zatím jsem takto zkoušel upravovat jenom kukuřici, ale myslím, že kroupy nebo konopí by takto konzervovat šlo taky.
Autor: Robert Raschik - ®
Diskuse k článku (21 reakcí)
Průměrná známka: 1.24
NKukuřice 12x jinak
Kukuřice z plechovky je jedna z nejoblíbenějších rybářských nástrah z oblasti lidských potravin.
NChov hnojákov v paneláku
Chovám si už viacej rokov hnojáky v panelákovej pivnici skoro bez zápachu a som celoročne, čo sa toho týka, sebestačný.
NNetradiční konzervace boilie
Pro mě je už vyhovující, že po uvaření (upečení) a zakonzervování mohu jít za dva měsíce na ryby s tím, že vím, že mám sebou čerstvé atraktivní boilies, které je schopné chytat kapry.
NKukuřičný náklad
Navázal bych na své zkušenosti s kukuřicí a nabídl bych Vám zajímavý způsob předkládání partiklu.
Kde to žije - všechna témata
22:46🚷 zabezpečení výbavy a místa k lovu🚷 118
21:07Jak poznám dopad krmítka na dno ? 17
20:47Orient Rods pruty 196
20:41Koupě matchového prutu 11
20:36Feeder vs. picker 14
19:14Zápisník - Lasskoun 8
18:12Matchka na plavanou 9
16:42Úhyn kaprů v rybníku 1,5ha 38
15:04Revír Dyje 11 37
14:48HALDORÁDO - kompletný sortiment . 16
13:20Karas obecný - pomozte najít lokality (MiniČlánek) 164
8:46vydra říční 145
ÚtVDE - Robinson , vše kolem . 36
ÚtChov okrasného ptactva 840
ÚtOhře, úlovky, nástraha 819
Co je nového - všeobecné
PoBleskovka: V JAR proběhl 45. kongres C.I.P.S.
NeBleskovka: Děti a rybáři společně oživili řeku Bílinu novými obyvateli
. . . Bleskovka: Kvůli invaznímu sumečkovi se v Pasohlávkách vypouští mokřady
. . . Video: Zimní feeder - mražení červi a lisovaný rohlík
. . . Článek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . Článek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . Miničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . Recenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . Miničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
Akční nabídky
Za 2.698 Kč
Při nákupu boilies 2x5 kg (Pacific Tuna / Odyssey XXX) získáte Bait BOOSTER 500 ml ZDARMA! Doprava také ZDARMA! Více na www.chytil.cz
Za 1.899 Kč
Využijte luxusní akce na jedno z neoblíbenějších a nejpohodlnějších křesel od značky Nash. Akce platí pouze do vyprodání zásob.
Oznámení - obecné
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Kalendář akcí - obecné
26.4.Benátský Blinkr 2024
27.4.OBSAZENO !!!! Jarní rybářské...
27.4.Jarní rybářské závody Víceměřice...
27.4.Přísnotické jarní závody
27.4.Rybářské závody DOMAŽLICE 2024
27.4.rybářské závody Trojice Jaroměř
27.4.Rybářské závody na rybních pod...
27.4.Rybářské závody v Horním...
28.4.O putovní pohár MO ČRS Příbram -...
28.4.Rybářské závody Čelákovy -...
Doporučujeme e-shop
Rybářské centrum Olomouc
Rybářské potřeby pro Vaše životní úlovky. Na prodejní ploše 160 m2 a na eshopu naleznete vše pro sladkovodní i mořský...