Test el. hlásičů od p. Flajzara

- Mirek Smutný

Pokusím se popsat mé zkušenosti s el. hlásiči od p. Flajzara z Vracova u Brna. 

Cena je odstupňovaná podle vybavení takto: 

690,-  Kč, upevnění šroubem, 2x regulace(tón a hlasitost), konektor na příposlech. 
590,-  Kč, upevnění objímkou na stojan vidličky, jinak jako u ceny 690,-. 
490,-  Kč, upevnění objímkou, bez regulace a bez konektoru na příposlech. 

      Dále se budu věnovat jen modelu za 690,- , který používám od začátku září. 
 
     Napájení je 3x baterie AG13 t.j. 4,5 V, kapacita 100 mAh (články do hodinek). Klidový odběr je 0,005 mA, odběr při svícení paměťové diody je 3 mA po dobu 10 s, odběr při svitu obou diod a zvukové signalizaci je 15 mA po dobu 0,2 s.. Podle výpočtu z udávaného času pískání a spotřeby by vydržely asi 90 000 x písknout, což zhruba odpovídá údaji z reklamního letáčku, kde je uvedeno asi 2 roky. 

     Zvuková signalizace umožňuje el. regulaci hlasitosti a tónu, regulační knoflíky jsou dost tenké (asi 3mm), což zhoršuje ovládání (jdou trochu ztuha a špatne se nastavuje jemnější doladění, navlečením kousku gumové hadičky to půjde zlepšit. Regulace hlasitosti pracuje od 0 plynule. Posuzovat hlasitost je dost subjektivní, pokud mohu porovnat s tím, co jsem viděl v obchodech za cca trojnásobnou cenu, tak tyto hlásiče jsou asi o 20-30% slabší. S příposlechem to ale není tak podstatné. Při nastavení výšky tónu k max. byly jasně slyšet na cca 12-15m.. Regulace tónu je v celkem dobrém rozsahu. 

    Optickou signalizaci zajišťují dvě diody - červená a zelená ( zelená je na 10s pamět). Diody jsou velké cca 3mm a večer jsou dobře vidět, ve dne při slunci už vidět moc nejsou. 

      Mechanická část vedení vlasce není řešena přes kolečko s drážkou jak je obvyklé u dražších značek, ale vlasec je veden přes pogumovaný váleček (průměr cca 15 mm, délka asi 25 mm). Váleček je na ose z asi 1,5 mm drátu, což ztěžuje otáčení. Při lehkém policajtovi pak vlasec občas proklouzne (někdy až o cca 10 cm). Pro jemné chytání bude potřeba předělat vedení vlasce a váleček nahradit kolečkem s drážkou a uchytit do jemnějšího ložiska, a celé to zakrytovat. Při použití těžkého policajta nebo svingra je funkce hlásiče dobrá. Taky při špatném ustavení vidličky může vlasec sjet mimo váleček (většinou jen při velkém průvěsu) . U rodpodu to nebude takový problém. Osa válečku je před vidličkou, což vynucuje dobře hlásič nastavit, aby se váleček nebrzdil o prut. Ve válečku je jeden magnet, do druhého otvoru je možné dokoupit druhý asi za 30 Kč, tím se zvýší citlivost na dvojnásobek. Při jednom magnetu je ale váleček mírně nevyvážený. Hlásič reaguje stejně na vytažení i povolení vlasce. 
 
   Vodovzdornost - zatím 3x asi 2 hod. déšť vydržely, uvnitř jsem vodu nenašel a funkce byla bez chyb, ale zvlaštní těsnění nemají. Drát, který drží váleček, je zasunut a zalepen shora do krabičky a může při uvolnění propouštět vodu dovnitř. 

   Mosazný, uchycovací šroub je upevněn zevnitř malým šroubkem (závit asi 2-3mm), což při větším bočním zatížení asi moc nevydrží. Na uchycovacím šroubu je v drážce gumový "ó" kroužek pro měkké dotažení a vyrovnání hlásiče kolmo na osu prutu. 

   Vidlička je z dost tenkého plastu, výhodné je polepení gumou, která chrání prut před odřením. Úhel vybrání pro prut ve spodní části vidličky by mohl být o pár stupňů ostřejší, aby vlasec bezpečně zapadl do středové drážky, není to ale zas tak zlé (asi to půjde upravit). 
    Vzhled hlásiče je dost strohý a moc nebudí důvěru, je to dáno asi "domácími" podmínkami  výroby, pevnost a použitelnost je ale myslím v porovnání s cenou dobrá. 
 

    Zatím jsem je použil asi 10x na jemné chytání a jednou na 3 dny na řece při lovu na boilies. Při jemném způsobu používám velký průvěs s lehkým policajtem, aby kapr mohl důvěryhodně "odjet. Občas se stalo, že vlasec proklouzl přes váleček, zvlášť z počátku záběru, pak už zabral správně. Při použití s těžkým svingrem to bylo v pořádku. Při úniku ryby přes brzdu je kontakt vlasce s válečkem dobrý a vlivem napnutí vlasce neproklouzuje. 

     Pro informaci ještě dodávám hrubý popis příposlechu (ty jsem netestoval). 

    Příposlech pomocí drátu je za 390,- Kč, pasivní model, zvuk reprodukuje podle nastavení tónu na hlásiči, je bez paměti, nemá vlastní zdroj.  Aktivní model je za 990,-, má paměť a  9V zdroj. Oba jsou určeny pro napojení na dva hlásiče, oba mají 10m kabelu. 

     Bezdrátové příposlechy Silurus 4331 jsou za 2990,- Kč. 
Vlastnosti:  dosah 150m, kontrola dosahu, napojitelné na max. 3 hlásiče, frekvence 433,92 MHz, 16 volitelných kanálů, napájení 9V vysílač, 6V přijímač, paměť 8s na každý hlásič zvlášť a signalizace, že přijímač je z okruhu dosahu vysílače. 

    Možná, že jsem moc kritický, nezkoumal jsem konstrukci jiných hlásičů a tak je moje hodnocení trochu subjektivní. Za uvedenou cenu bych ale očekával alespoň lepší vedení vlasce. 

    Na hlásiče je 1 rok záruka, prodej a opravy provádí asi jen p. Flajzar. Já jsem si je nechal poslat dobírkou vlakem, za dva dny od tel. objednávky byly v Praze na hlavním nádraží. Poštovné bylo asi 100,- K?. 

     Další informace na web stránce www.flajzar.cz, případně mail flajzar@flajzar.cz. 

 B> Smutný M. 

Autor: Mirek Smutný

Přečteno: 5 997x
Průměrná známka: 1.68