Fleky na řekách 3

- Martin Maťák

      Po delší přestávce se opět vracím k tomuto seriálu. První dva díly, ačkoliv hodnocením nedopadly úplně špatně, neměly až takovou odezvu, jak jsem si představoval. Přesto považuji za vhodné alespoň stručněji doplnit zbytek z původně zamýšleného výčtu svých nejlepších typů míst na řekách.

Zákruty
       Na klidné řece cejnového pásma mohou být zákruty velice zajímavými místy pro rybolov. Podél vnějšího obvodu je typicky větší hloubka a proud, někdy zde bývají i podemleté břehy. Na jiných místech třeba nejste schopni chytat v proudnici uprostřed řeky (30 m od břehu), ale tady ano. Hlavní proud s největší hloubkou je doslova pod nohama.
      Malá úchylka: zkuste zde chytat s 4,5 m match prutem, nebo jakýmkoliv jiným plavačkovým prutem nad 4 m (boloňkou) a lízátkem! Kdo neví, co to je, tak je to plochý splávek určený k chytání v proudu s třeba 14timetrovou děličkou – ptejte se v prodejnách s ryb. potřebami. Možná je to zvrhlost, ale určitě je to velice efektivní způsob lovu. Sám jsem tak úspěšně chytával, když jsem ještě neměl děličku. Lovil jsem sice jen něco přes 3 m od břehu, ale na těchto místech to vůbec nevadilo – největší hloubka byla hned u kraje. Prut leží ve vidličkách se špičkou nízko nad hladinou, splávek stojí stále na jednom místě, nesplavává po proudu. Velice dobrá metoda pro lov větších ryb na jemné náčiní a také nenápadný trénink pro budoucí chytání s děličkou (u které stejně nakonec všichni ti, co to myslí s plavačkou fakt vážně, nakonec nejspíš skončí…).

Keře nad vodou
       Pokud někde zasahují keře nebo třeba i různé byliny (kopřivy, maliny apod.) ze břehu až nad vodu s dostatečnou hloubkou, může to být dobré místo pro chytání. Nechytám zde tak, že bych nahazoval někam poblíž, nýbrž přímo pod převislé větve. Používám feederovou udici s lehčím olůvkem nebo krmítkem (10-20g, podle síly proudu), nahodím tak o metr dál, než zasahuje keř, a nechám proud zanést udici ke břehu pod větve, kam bych jinak nemohl nahodit. Ano, mohu občas uváznout, ale zpravidla jsou větve jen kolem hladiny a nezasahují až ke dnu, kde je čisto.
       Na menších řekách se dá chytat i tak, že budu nahazovat až pod protější břeh, těsně nad keř. Protože použiji dlouhý návazec (1 metr), tak se nástraha dostane zase až pod větve. Chce to ale znatelně těžší zátěž a tvrdší špičku.
       Výhoda lovu u keřů se projeví hlavně při fakt vysokém stavu vody, kdy se ryby budou tlačit ke břehu. Pokud je zde zaplavaná vysoká tráva, tak tím lépe. Sám takto chytám jen koncem zimy (únor, sněhová voda) a kromě krmítka více nekrmím. V tuto roční dobu je lepší změnit místo.

na tomto místě, které vlastně místem ani nebylo, jsem chytl svého rekordního karase stříbřitého a z druhého břehu mám zase osobák v hmotnosti úlovku za den z řeky Rovná řeka
      Na rovné části řeky postrádající jakékoliv záchytné body není nic extra zajímavého. Stále stejná hloubka i proud, žádné překážky, čisté dno. Uvažujte ale se mnou - je-li v řece v průměru třeba tuna ryb na hektar (tedy asi jedna 30 cm ryba na 2 x 2 metry), nemohou být všechny ve vracácích, pod splavy, v zákrutách a dalších místech, která jsem popisoval. Možná jich na takových flecích bude na metr 2x více, než jaký je průměr dané řeky, ale stále musí být absolutní většina ryb na „nezajímavých“ místech.
       Rovná řeka přesto jednu velkou výhodu má - protahují tudy ryby. Vaše návnada zde bude mít největší účinnost. Pokud dokážete chytat dostatečně daleko od břehu, zvládnete zde položit návnadu přesně tam, kde pak chcete chytat, a poperete se s proudem, můžete nachytat více ryb než kdekoliv jinde. Opakuji ale - musíte vnadit. Budete možná překvapeni, jak rychle dokáží ryby zmizet, pokud s krmením přestanete. Nic je zde nedrží. Naopak cokoliv uděláte, mimo citlivého zakrmování, je plaší pryč.
       Jako nejideálnější lovná metoda je zde pochopitelně dělička, která právě na takovýchto místech uplatní všechny své výhody (jemný lov daleko od břehu v proudu s možností držet nástrahu na místě). Dobrý může být i dlouhý bič, boloňka, lov se splávky craluso a samozřejmě feeder. Většinou platí, že je lepší chytat dál od břehu až v místech, kde je největší hloubka.
      Když má na jaře voda alespoň 10 stupňů a já chci chytat cejny, kapry, karasy a podobné ryby, vybírám si cíleně taková místa, kde je v mém dosahu proud o rychlosti asi 0,2 - 0,3 m/s. Nechytám na žádném rozhraní proudu a tíšiny, ale přímo v proudu. Při teplotě vody nad 16 stupňů se dá chytat i v té nejrychlejší vodě, jaké na revíru je. Od 0,4 m/s už je to ale dřina – sám již nemám jistotu, jestli mi leží krmení tam, kde si myslím, že leží. Nerad proto chytám v místech, kde mi v 3 m hloubce nestačí 15 gramový splávek (lízátko). Věřím ale, že ryby tam jsou. V proudu je větší šance, že zde budou ryby aktivní po celý den a nejenom ráno a večer. Podmínkou je samozřejmě taková hloubka, kde s rezervou není vidět na dno.
      Dobré na těchto místech také je, že voda proudí stále stejným tempem, nepulzuje ani se jinak netočí. Je možné sestavit si vše tak, abych viděl jakýkoliv záběr a to ať už použiji jakoukoliv metodu lovu. I v silném proudu lze proto chytat poměrně jemně.

      Závěrem tohoto seriálu bych si dovolil doplnit něco málo o typech říčního dna. Sám upřednostňuji takové typy (tvrdost) dna, kde se mi dobře vnadí a na kterém žije přirozená potrava cílové ryby. Důležité je uvědomit si, že třeba šneci se nedokáži plazit po bahně (jen kameny, štěrk, dřevo apod.), nitěnky žijí naopak jen v bahně. Chrostíci se rádi skrývají pod kameny, stejně tak pijavky a blešivci, naopak velké druhy škeblí mají raději měkčí dno. Samozřejmě je mnoho druhů hmyzu, měkkýšů a korýšů, kteří jsou potravou ryb, ale asi sami máte představu, co tvoří největší podíl potravy ryb ve vaší řece. A to byste měli zohlednit při výběru svého místa k lovu.

Autor: Martin Maťák - ®

Přečteno: 7 614x
Průměrná známka: 1.42

NFleky na řekách II

Tyto rýhy mohou být vymlety proudem nebo vytvořeny člověkem při bagrování řeky, např. kvůli lodní dopravě nebo, častěji, pro vyčistění a prohloubení koryta jako ochrany před povodněmi.

NFleky na řekách I

Sám mám několik oblíbených typů míst, která hledám na nových, neznámých lokalitách jako první.