Feeder s pípákem 1

- Martin Maťák

      Při chytání na feeder mne vždy štvalo, že musím neustále civět na špičku prutu. Tím ale ztrácím přehled o tom, co se děje v místě, kam mám nahozeno. Ať už umístíte prut jakkoliv, pokud zachováte úhel 90° k vlasci, vždy bude špička, a tedy i váš zrak, mířit špatným směrem - pryč od ryb! Možná si ani neuvědomujete, kolik toho lze vypozorovat z hladiny. Mohu s čistým svědomím prohlásit, že na každém (každém!) revíru, který znám, vám o sobě ryby dají vědět, budete-li trpěliví a pozorní (na stojaté vodě to platí dvojnásob). A já nechci v ten okamžik zírat k zemi či k nebi a nadávat, že tady nejsou ryby.


Jde to i na 2 pruty současně.

      A tak jsem našel řešení, které zachovává citlivost, ale nemusíte již čekat s rukou nad držadlem prutu a očima na jeho špičce na každé zachvění. Nevím, jestli jsem první, koho to napadlo, nicméně mi stačí, že jsem na to přišel sám (někdy loni na jaře). Celý fígl by se dal shrnout do následujících 3 slov: pípák před špičkou! Ano, kaprařský signalizátor záběrů umístěný tak, aby přes něj vedl vlasec mířící od špičky prutu do vody. Prut samozřejmě není postaven vzhůru, ale je položen rovnoběžně se břehem, kolmo na loviště, se špičkou nízko u země. Hlásič je našroubován na běžné tyčce se závitem, zapíchnut asi 50 cm od špičky prutu směrem k vodě, mírně nad úrovní vlasce, který je jím zvedán o pár centimetrů vzhůru.
      No a tím bych vlastně mohl skončit, protože je to opravdu tak jednoduché a nic jiného nemusíte oproti svým zvyklostem měnit. Vlastně skoro nic, mám-li být přesný a vy co nejúspěšnější. Na pár drobností je potřeba dát si pozor.
      Tak hlavně - když budete zasekávat, nejdříve prut zdvihněte nad hlásič a až potom zasekněte proti rybě (tj. stranou). Poškodil jsem si jeden pípák, když jsem tohle nedodržel a při záseku si do něj zařízl pletenou šňůru asi půl centimetru hluboko do plastu!
      Další věc, je celkem obtížné trefit se vlascem do hlásiče, když po nahození pokládáte prut do vidliček (špatně se odhaduje, vede-li vlasec před nebo za ním). Nejjistější je udělat to "pěšky" (položit vlasec do hlásiče ručně), ale pokud jste fakt lenošní a zkoušíte to v sedě, vždy pak raději zkuste potažením za vlasec, že hlásič zapípá.
      Přední vidličku, na které prut leží, umístěte hodně blízko ke špičce prutu - u trojdílných prutů až někam na poslední díl (tedy max. 1,2 m od posledního očka prutu). Zadní podpěrka je těsně za navijákem (nikoliv úplně na konci prutu!). Při ostrém krátkém záběru, který nestačíte zaseknout, se takto položený prut nebude dlouho třepat (vlnit), což by jinak mohlo vypadat, že je to stále ještě záběr a vy zaseknete.
      Tento styl lovu jsem si oblíbil hlavně tam, kde není mnoho záběrů a je potřeba využít každý z nich. Také jej lze úspěšně použít v kombinaci s druhým prutem např. na plavanou, protože mu opravdu nemusíte věnovat téměř žádnou pozornost. Dokonce často můžete zasekávat jen podle zvuku.
      Jak sami chápete, jedná se o metodu určenou jen pro stojaté nebo velmi mírně tekoucí vody a i tam musí být ideální podmínky, aby ji bylo možno použít. Především nesmí být moc velké vlny, které by škubaly špičkou a dělaly nechtěné záběry. Při více než jednom pípnutí za minutu (ať je to z jakékoliv příčiny) je lepší hlásič vypnout a opět se "postaru" řídit zrakem.
      Sám jsem s hlásičem chytal hlavně na menších rybnících a mrtvých ramenech řek, ale za bezvětří nebo v noci se dalo dobře chytat i na Mušově a jiných větších vodách. Ostatně právě pro noční lovy je tato metoda jako stvořena - dioda hlásiče při záběru osvítí špičku prutu a hlavně bezpečně zmizí optické klamy, které jsou pro lovy za tmy tak typické.
      Krásně jsem si takto zachytal např. na Kaprodromu v Říčanech a na K2 (pískovna v Zaječí), kde bych jinak ty dva tři záběry za hodinu snadno přehlédl. Popsané metodě také vděčím za své kapří osobáky z těchto vod ulovené na feederový prut a mnoha dalším menším kaprům.
      V příštím díle vám prozradím jinou metodu, při níž používám feeder s elektr. signalizátorem, kterou již lze použít i v proudu a vlnách.
      PS: Bobkaři, už jste někdy zkusili umístit hlásič před svůj předšpičkový policajt? Funguje to úplně stejně jako právě popsaná metoda.

Autor: Martin Maťák - ®

Přečteno: 20 100x
Průměrná známka: 1.57

NÚvahy nad feederem

Nikdy jsem si nemyslel, jak velký vliv má koncová sestava udice na detekci záběru.

NFeeder s pípákem 2

S touto metodou jsem letos nachytal opravdu velké množství ryb, často více než na plavanou.

NFeeder nebo plavaná?

Chcete-li chytat hlavně na stojatých vodách a chcete začít chytat hned bez dlouhého učení, bude pro vás feederová metoda to pravé.