Přívlač na malých pstruhových vodách

- Udo - Josef Macel

„Lov pstruhů na přívlač, to je nemoc. A to nemoc nevyléčitelná a navíc nakažlivá.“ Jacek Kolendowicz.
      Tímto citátem z knihy Jacka Kolendowicze si dovolím začít článek o nebezpečné závislosti, o kráse a o radosti z lovu pstruhů. Kdo jednou začne lovit pstruhy nemůže přestat a stále se bude plížit za tímto fantastickým dravcem. Bez ohledu na nepohodlí a útrapy, které ho v blízkosti malých potoků potkají. Ať již půjde o nepříjemný hmyz, kopřivy šlehající do tváří nebo neprostupný porost, vše se nám podaří překonat jen když budeme mít šanci ulovit větší exemplář pstruha potočního. Souboj s půlmetrovým potočákem v malém prostoru tůně je nezapomenutelným zážitkem.
      Malou pstruhovou vodou jsou potoky do šířky přibližně 2m. Mohou to být horské bystřiny plné kamenů, kde je tok poměrně rychlý. Tyto vody jsou chudší na živiny a pstruzi zde jsou menší. Nebo to jsou pomalejší nížinné potoky se studenou vodou z hor, kde s ostatní osádkou žijí pstruzi. Jsou zarostlé, málo přístupné, obsahují velké množství potravy a pstruzi jsou zde větší než v horských bystřinách.
      Při vlastním lovu je naprosto klíčový pohyb kolem potoka. Ryby nás nesmí nejen vidět, ale ani slyšet. Stačí opravdu málo a můžeme jít o tůň dál. Pohybujeme se většinou proti proudu, nástrahu nahazujeme taky proti proudu a stahujeme k sobě. Přesnost náhozu je také důležitá. Jakékoliv vyprošťování nástrah z potoka anebo okolního porostu ryby plaší. Nahazujeme podél břehu, do tišin a do blízkosti překážek. Prostě všude tam, kde máme podezření, že se ukrývá tečkovaný dravec.
      Nejvhodnější dobou na vycházku je rozednění anebo večer. Většinou jsou ryby aktivní. Samozřejmě můžeme vyrazit i v poledne. Musíme však počítat s tím, že před námi mohl někdo lovit a ryby jsou pak rozplašené a opatrné.
      Teď už je jasné, že přívlačář u malého potoka by měl být neviditelný, neslyšitelný a také by měl přesně nahazovat. Ale na co má chytat? Možností je mnoho, záleží na podmínkách při lovu. Pstruzi si umějí pěkně vybírat. Ze začátku sezóny jsou to rotačky. Musí pracovat ihned po nahození. Nějaký ten metr na rozjezd před rotací plíšku nemůžeme tolerovat, protože pak okolo stanoviště pstruha projede nepohyblivý, neatraktivní plech. Používám rotačky zlaté, nebo stříbrné velikosti 0, 00 – Mepps, Vaškovky a další. S postupující sezónou ryby přestávají na rotačky reagovat. Pak můžeme použít woblery nebo twistery. Z woblerů menší velikosti asi do 2cm – Salmo Hornet, Dorado nebo jiné podobné. Větší nástrahy dělají po vhození do vody příliš velký rozruch a ryby plaší. Zajímavou možností je spouštění větších asi 5 cm plovoucích woblerů po vodě. Toto jsem ještě nezkoušel. Twistery většinou používám bílé a ocásek ve vodě musí dobře pracovat. Vodím je jako rotačky – pomalu plynule bez „okouního“ cukání. Další a vlastně často i záchranou pro vláčkaře jsou tzv. Hauserovy nástrahy. Nástraha je tvořena tělíčkem z olůvka, ke kterému jsou nití přivázána asi 4 pírka. Tyto nástrahy je zcela zbytečné kupovat v obchodě, velmi lehce si je vyrobíme sami.Na pstruhy je vhodná barva peří hnědá, černá nebo černo-bílá. Velikost olůvka-tělíčka volíme podle síly proudu a hloubky, kde má nástraha pracovat. Pro tyto nástrahy obzvláště platí, že je u trojháčků vhodné zamáčknout protihroty, protože ji pstruzi mívají často až v jícnu.
      Krásou přívlače je i to, že musíme s nástrahami experimentovat. Někdy si bezvadně zachytáme na rotačky, jindy na peří a příště zase agresivní chod Horneta vyprovokuje k záběru velkého pstruha přímo pod nohama. Vždy mě pstruzi dokázali překvapit a určitě si zaslouží naši úctu. Namočená ruka před vlastním vylovením ryby a nebo vyháčkování ve vodě by nemělo být vyjímečné. Stejně tak jako to, že ty 25 cm míráky s úsměvem pustíte, ať v klidu vyrostou.

Autor: Udo - Josef Macel

Přečteno: 16 494x
Průměrná známka: 1.33

NUL přívlač na malých pstruhových vodách

Malé nástrahy na malých revírech.

NUL přívlač

Podle mne je přívlač nejaktivnější, nejvíce vzrušující, časově nejméně závislá, ale bohužel také nejvíce nervy zničující forma chytání ryb, muškaři s dovolením prominou tohle množství superlativů.

NUvláčej si svého tlouště

Jelec tloušť jakkoliv je opatrný, tak je také nenažraný a snaží se vše co do vody spadne sebrat dřív, než jeho stejně nenažraný kolega.