Boiliesové tipy a kamenná montáž

- Petr Jirava

      Jistě se každý z rybářů, při výrobě boiles setkal někdy s problémem, že směs nedrží moc při sobě a chceme-li vyválet hada do robalu, tak se rozpadá, dělá se dutý a podobně, hlavně směsi z ptačích zobů se špatně válí. Velké typy rolbalů Mamut ani nejsou uzpůsobeny pro vyválení hada, jako menší rolbaly, kde se to dělá obrácenou stranou. Velkými rolbaly jde ale práce lépe od ruky. Na udělání hada se v rybářských obchodech prodávají pistole na vytlačování, které ale stojí dost peněz a navíc se toho do nich moc nevejde. Někdo to řeší vytlačovací pistolí na silikon, která ovšem nevydrží a navíc děláte-li velké koule 24mm, tak je hned prázdná. Já tento problém řeším mlýnkem na maso, ze kterého vyndám planžetu a nůž. Místo planžety používám plničku na klobásy, která se prodává za pár korun v kuchyňských potřebách. Odpovídajícího průměru se docílí správným zaříznutím. Tato plnička má koncový průměr asi 20mm. Na menší průměry do trubky vložím tvořítko na zdobení dortů, které seříznu na odpovídající průměr, trubku kousek za ním uříznu a zalepím tavným lepidlem. Na koule 24mm používám nádobku od citronové šťávy, taková žlutá: ,,Evelina citron 200ml", kterou seříznu nahoře na průměr koule a dole na průměr konce mlýnku. Dají se také používat různě zaříznuté trychtýře. Had, vylézá trochu tlustější, než je díra ve tvořítku, proto je třeba díru udělat asi o 1 až 1,5mm menší!! Před mlýnek je dobré postavit nějaký doraz podle šíře rolbalu. Tímto způsobem, jde práce hezky od ruky. Je to lepší dělat ve dvou, já točím a dávám těsto, manželka odebírá hady a pokládá je na rolbal.
      Další problém mi nastal pří válení rolbalem. Já používám velký rolbal Mamut 26 krát 52 cm. Přestože má ze spodu gumičky, jezdí po stole a uválet s ním tuhé koule je horor. Na to jsem si vyrobil zlepšovák. Dřevotřísková deska 32 krát 58 cm, do které zatluču 4 hřebíčky, které pasují do dírek na okraji rolbalu, odštípnu hlavičky a je to. Desku zajistím ke kuchyňské lince truhlářskými svěrkami čínské výroby, které jsem koupil v železářství asi za 60 kč. Rolbal jde snadno sundat a koule vysypat. Všechny Mamuty mají stejné rozměry dírek, takže jedna deska stačí na všechny průměry které používám, 16, 18, 24mm.
      Při výrobě těsta, zvláště dělám-li ho více, se hrozně nadělá a do žádné nádoby se to nevejde. Dělám někdy těsto i z 80-ti vajec a to je už pěkná koule. Řeším to tak, že dělám těsto v koupelně ve vaně. Zní to hrozně, ale je to paráda. Normálně do vany rozklepu vejce, přidám všechny přísady, rozmíchám a přisypávám suchou směs, potom do toho vlezu a bosíma nohama "uhňácám" těsto. Není to taková dřina, jako když se to dělám rukama. Když je těsto hotové vana se jen opláchne a je uklizeno. Vanu používám ale i při menších várkách, tak od 20-ti vajec. Podle mé zkušenosti je lépe dělat větší množství a to dát pak do mrazáku, než dělat často a méně, protože nepořádek je od toho skoro stejný a mám na delší čas pokoj.
      Ještě jedna věc k vaření. U velkých průměrů bývá problém v tom ,že vařím-li krátce, nejsou koule uvnitř uvařené, vařím-li dlouho, jsou z venku moc obleptané. Vařím tedy jen krátce a dodělávám v mikrovlnce. Misku o průměru 20 cm plním do 3/4 a v mikrovlnce dělám asi 5 min. Musí se ale každou minutu vyndat a protřepat, jinak se na místech kde se dotýkají spékají! Také koule vyndané z mrazáku je dobré projet mikrovlnkou a nechat vypářit, potom nemají takový sklon plesnivět.
      Vím, že pro zkušené výrobce, tento článek asi nebude nic převratného, ale pro začátečníka jsou takové rady nad zlato a ušetří hodně trápení. Já také, přestože chytám na boiles řadu let, jsem rád za každou radu, která pomůže k lepším úlovkům.


Kamenná montáž

      Loni na jaře jsem byl chytat kapry na jedné přehradě v západních Čechách, kde jsem zavážel asi 200 m. Všechno šlo jako po másle, kapři byli celkem při chuti i když žádní obři, ale bylo to docela příjemné chytání. Bylo celkem příjemné počasí, foukal mírný vítr, no zkrátka paráda. Chytal jsem na boiles a používal 150g zátěže, vlasec 0,28 mm a 10 m šokáč. Při vytahování jsem občas trhal, ale v mezích normy. Po 3 dnech se ale zhoršilo počasí, zvedl se dost silný vítr a udělaly se vlny, 150g olovo neudrželo moje nástrahy na místě a proto jsem musel zvýšti zátěž na 200g. To už šlo, ale jen do doby, než bylo potřeba vytáhnout sestavu. Co vytažení to utržení. Ani samotné zdolávání s těžkým olovem není nic moc, kapr se dost často setřese, spadávací olova jsem sebou neměl, tak co teď? Naštěstí jsem dostal spásný nápad - použít KAMENNOU MONTÁŽ. Celý systém spočívá v tom, že se místo olova použije asi 2kg placatý kámen, který se přiváže vlascem 0,14mm k obratlíku, podle nákresu. Vlasec se při vytahování bez problému utrhne, je dobré na něm udělat několik obyčejných uzlíků, aby to šlo lépe a vytažení je pak bez problémů. Kapr (i malý) to při záběru také utrhne a zasekne se. Kámen je třeba uvázat jenom na smyčku, protože pokud by na dně leželo hodně kamenů s uvázaným vlascem na tvrdo a zachytil se při vytahování za nějaký z uvázaných vlasců háček, tak se může utrhnout, což se mi také stalo. Smyčka se krásně uvolní. Tento způsob se mi tak osvědčil, že už nic jiného při zavážení nepoužívám. Kámen není nijak nápadný a zdolávání kapra, když nemá před sebou olovo je o moc lepší. Jenom někteří kolegové si dělali legrácky, že tam bude za chvíli ostrůvek. V neposlední řadě je to lepší i k životnímu prostředí: čím méně olova, tím lépe. Chtěl jsem to zkusit také na Labi, ale velká voda mi změnila plány, tak snad až letos.       Zdravím všechny sportovní rybáře a radím , stojí to za zkoušku.

Autor: Petr Jirava

Přečteno: 25 127x
Průměrná známka: 1.56

NLov kaprů v překážkách

I přes veškerou snahu a všechna udělátka se občas stane, že vám kapr projede několik vázek za sebou a bez kotvičky nemáte šanci uspět.

NNa břehu krásné řeky

Je to skutečný balzám na duši, na duši člověka, který celý týden pracuje v ruchu velkoměsta.

NKapři v leknínech

Věděl jsem,že přes noc je v okolí rostlin málo kyslíku díky obrácené fotosyntéze, ale přesto jsem to chtěl zkusit.

NMontáže, montáže, tam se všechno ukáže

Nezkušená ryba může v úleku prchat tak zběsile, že se de facto zasekne sama, ale co ryba, která už párkrát na háčku byla?