Zimní lovy

- Martin Maťák


Ideální zimní loviště - staré koryto řeky Dyje s popadanými stromy, malou hloubkou a spoustou rybí drobotiny.

      Zimní rybolov je většinou chápán ve spojitosti s tekoucími vodami, které zamrzají později (nebo vůbec). Při teplejším počasí lze ale dlouho lovit i na poměrně malých a mělkých nádržích či rybnících, které málokdy pokryje led před prosincem (v teplejších částech republiky můžete chytat třeba i o Vánocích). Právě ty nejmělčí revíry bez výrazných hloubek bych pro toto období doporučil. Ryby v nich lze nejsnadněji najít - nemají se kam před vámi schovat. Ideální je max. hloubka do 2 metrů - např. na mrtvých ramenech starých řek.
       Ne všechny lokality jsou však pro zimní lov vhodné. Všeobecně se dá řící, že tam, kde v létě máte problém s velkým množstvím středních až malých ryb, kterých si v té době nevážíte, tam tyto ryby budou brát i v zimě. A budete za ně vděčni!
      Z druhů ryb, které lze očekávat, bych zmínil hlavně tyto tři: plotice, okoun, cejnek. Okouna však nepokládám za typickou "plavačkovou" rybu, takže nám zbývají jen dva, které by měly brát i při opravdu nízkých teplotách. Na některých revírech k nim lze ještě přiřadit kapry, cejny, karasy či perlíny.
      Počítejte však s tím, že zimní lov je především relaxace a nelze příliš věřit v extrémně velké ryby. Zabrat mohou vždy, ale vaše snaha o jejich cílený lov zřejmě nebude úměrná výsledkům, obzvláště na stojaté vodě. Raději bych chytal pro radost jakékoliv ryby, neboť v zimě jsem vděčen za každý pohyb splávku - ostatně samotný záběr (jeho průběh) sám o sobě je velice příjemná událost a to ještě před tím, než zaseknete!
      Vzhledem i k těmto faktům bych volil velice jemné vybavení, které nejenže přirozeněji a nenápadněji nabídne nástrahu rybě, ale také umocní vaše zážitky i s relativně malou čudlou. Ve vodě o teplotě pod 8 stupňů jsou návazce nad 0,08 mm absolutně zbytečné - ryby prakticky nebojují. Nezapomínejte také, že studená zimní voda je čistější než v létě a ryby jsou pak ostražitější. Taktéž háčky, splávky a nakonec i nástraha musí být menší než obvykle.
      V zimě na stojaté vodě nejraději chytám na odhoz s malým waglerem (angličákem) - asi tak 3+1 gram, se kterým lovím jen kousek od břehu (do 15 metrů). Je to jemná a nenáročná metoda, u které si odpočinete (minimálně sebou nemusíte nosit metrák zavazadel). Zároveň jste schopni prolovit dost velkou plochu z jednoho místa a ryby si snadněji najít.
      S takto lehkou sestavou je ale nutno používat tenký kmenový vlasec (0,12 mm, max. 0,14 mm), jinak byste příliš daleko nenahodili (tenčí jak 0,12 ale nedoporučuji, neboť dochází k jeho rychlému ničení v očkách prutu). Dávejte pozor na to, že některé vlasce při nízkých teplotách ztratí značnou část své pevnosti (třeba i polovinu). Existují druhy speciálně určené pro zimní lovy.
      Při lovu s bičem používám klasické "letní" sestavy. Výhoda tohoto způsobu lovu je mimo jiné i v tom, že vám nemohou zamrznout očka na prutu, že?
      Něco málo o výběru místa. Pokud daný revír neznám, nevydržel bych na jednom stanovišti déle jak jedno nebo dvě nahození. Jestliže revír již znám z dřívějška a vím, kde by ryby měly být, vydržím čekat déle - jednoduše proto, že mám větší důvěru v toto místo. V obou případech bych ale nikdy nezakrmoval před prvním záběrem. To se raději přesunu jinam. V zimě může být změna místa i jen o pár metrů velkým obratem v počtu záběrů. Dokonce často pomůže i nahození jen o kousek bokem, blíže k nehnutě stojícímu hejnu (o kterém samozřejmě nevíte), které není ochotno se ani o kousek přiblížit k vaší nástraze.
      Pokud najdete kolem břehu spadlý strom do vody, nebo třeba jen rákosí či zbytky leknínů, právě zde bych hledal slibná zimní místa, kde ryby budou čekat v úkrytu. Nahazoval bych co nejtěsněji k těmto překážkám.

Sníh všemu dodá zvláštní atmosféru...

      Samotný záběr se může projevit velice nenápadně. Nemyslím si, že by ryby ve studené vodě byly opatrnější či snad "chytřejší" (v pravém slova smyslu), ale protože jsou jejich pohyby celkově pomalejší, záběr se na splávku projeví později - ryba má více času poznat nebezpečí (narozdíl od léta, kdy svými rychlejšími pohyby nám dá o sobě dříve a znatelněji vědět). Až teprve po dovnadění mohou být ryby zdánlivě opatrnější, protože se zasytí dřív než v létě a sytá ryba nebere již tak bezhlavě (pokud vůbec). Každé další sousto si doslova vychutnává a má čas jej prozkoumat.
      Zimní návnada by měla být co nejméně sytá - málo kalorií. Tedy bez tuků (slunečnicové semínko, konopí, arašídy), bez proteinů (suš. mléko, rybí moučky) a hlavně bez velkých hrudek nebo dokonce partiklu. Ideální jsou různé pražené strouhanky, v kterých se část výživných látek pražením "vypálí". Také hotovou návnadu nezapomeňte rozmělnit jemným sítem a přidat do ní dost hlíny, která směsi přidá na objemu, ale nedodá žádné další kalorie. Můžete tedy vnadit běžnou velikostí krmících koulí (jaké vyžadují podmínky), ale přitom vhazujete do vody méně potravy. Někdo doporučuje přidat v zimě do návnady sůl.
      K nástrahám - jakákoliv živočišná nástraha, obzvláště masňáci, je v ledové vodě do pár sekund ztuhlá nebo úplně mrtvá a rybu příliš neláká. Její zápach je také minimální, proto bych raději vsázel na voňavé pečivo (rohlík). Občas je nutné nastražit kousky velikosti hlavičky od sirky, samozřejmě na odpovídajícím háčku (#18).
      Ryby bych hledal těsně u dna, ale ne úplně na něm. Jak jsem již psal, nejsou nyní aktivní a potravu sami od sebe třeba ani nehledají. Jen stojí na místě nebo se pomalu pohybují. Nástraha pár centimetrů nade dnem upoutá jejich pozornost rychleji. Ostatně kusy, které jsou našim cílem (tj. menší velikosti), nejsou tak zapřísáhlými "přerývači dna" (narozdíl třeba od kaprů, línů či cejnů) a mohou brát i uprostřed vodního sloupce (spíše v teplejších obdobích). Dokrmováním je ale můžete postupně přitlačovat více ke dnu a chytat je pak i ze dna. (Pozn. touhle dobou místy na dně leží hodně spadaného listí, o které se háček může zachytávat a nástraha pak nemusí být vidět)
      Na závěr něco o tom, jak nezmrznout. Mně osobně je vždy největší zima na ruce, z kterých mi chlad přechází do celého těla. Jakmile si ruce zahřeju, celkový pocit zimy značně poleví. Používám proto rukavice bez konečků prstů, které nesundávám ani při uchopování ryby (jsou z jakéhosi materiálu, který nestudí, ani když je mokrý). Pokud ani to nepomáhá, mám následující trik - dejte si prokřehlé holé ruce na holé tělo (nejlépe břicho - i za cenu, že se vám pod oblečení dostane zima). Z počátku to bude nepříjemně studit, ale tak za 2 minuty si ruce zahřejete a bude vám o mnoho tepleji (mimochodem to skvěle funguje, když máte spát venku ve spacáku a je vám kosa). Nezapomínejte ani na termosku s něčím teplým - nerezové tzv. nerozbitné verze se dnes dají koupit kolem 200-400 Kč a jejich životnost je opravdu velká (řekněte si Ježíškovi, dokud je čas).

Autor: Martin Maťák - ®

Přečteno: 10 766x
Průměrná známka: 1.4

NKouzlo zimního rybolovu

Z technik lovu přichází v zimě do úvahy jen plavaná a položená. Používám obě v závislosti na cílové rybě a velikosti prochytávaného úseku.

NPoprvé na dírkách

Varování slabším povahám: následující řádky se odehrávají na pozadí jednoho z nejhustších sněžení této zimy.

NRyba záchranář

Jsou dny, nebo celá období roku, kdy ryby prostě neberou. Pak rybář vezme za vděk i méně atraktivní rybou, jakou je např. cejnek malý...