Jak se chytá na Mlýnech

- Martin Maťák


Západ slunce nad Pálavou.
      Vždy jsem věděl, že u nás na jižní Moravě mohu chytat slušné cejny a to poměrně snadno a téměř celoročně. Jejich lov mne bavil a dalo by se říci, že jsem je vyhledával a zaměřoval se na ně více než na jiné ryby. Po dlouhá léta jsem ale jen projížděl kolem lokality, o které dnes již vím, že je zdaleka nejlepší cejnovou vodou, jakou jsem kdy navštívil. Ano, jde o 1600 hektarů velkou nádrž Nové Mlýny, revír Dyje 5.
      A nejde jen o cejny, jsou zde i krásní kapři, jeseni, karasi, plotice, amuři a další druhy ryb. Všechno ve velice zajímavých velikostech a ve skvělé kondici. V tomto článku se ale budu zmiňovat jen o třech nejběžnějších rybách, které jsem zde lovil, a to o cejnech, kaprech a jesenech. Dovolte mi ale, abych zamlčel svou úplně nejúspěšnější strategii, která je zároveň nejjednodušší a nejlevnější a tudíž nejsnadněji zneužitelná kterýmkoliv rybářem i bez speciálního náčiní (ale zmiňoval jsem se o ní částečně v jiných svých článcích). Ale nebojte se, zde popsané taktiky jsou taktéž velice účinné. Snad vás nakopnu správným směrem. Podotýkám, že jde o krátkodobé výlety (včetně odstavce o lovu na boilie).

Aktivita ryb
      Vypozoroval jsem, že ryby jsou zde nejaktivnější těsně kolem východu slunce. Tehdy nejvíce skáčou nad hladinu a jsou takříkajíc "v pohybu", takže je můžete nejsnadněji přilákat svou návnadou. Jen výjimečně uvidíte ryby skákat více jak hodinu po rozbřesku nebo dokonce v poledne. Tím nechci říci, že přes den neberou, ale jsou zkrátka více statické a pokud si je nepřilákáte hned ráno, budete to pak mít o dost složitější a spotřebujete také více krmení. Jakmile ryby jednou vaši návnadu objeví, už ji nesmí opustit, a vy je musíte lovit přes den i v těch největších pařácích.
      Ale pozor, je naprosto normální, že i když všude kolem vás skáčou ryby, vy dostanete záběr třeba až po několika hodinách po prvním zakrmení! Nenechte se tím odradit, ryby určitě začnou brát, budete-li vytrvalí.
      Večerní aktivita není tak silná jako ranní a ani vyloženě noční lov není stoprocentní. Naopak se mi několikrát stalo, že cejní záběry se západem slunce ustaly a brali maximálně už jen kapři. No ale jindy brali zase třeba jen cejni. Zkrátka na ráno se spolehnout lze, na večer ne.

Ani menší vlnobití nevadí, pokud chytáte na feeder.
      S denní dobou souvisí i proudění vody. Ráno je většinou vodní hladina klidná, bez proudění, a i když začne silně foukat, chvíli trvá, než se voda dá do pohybu. Většinou je to tak okolo 9.-10. hodiny. Proud může být někdy velice silný (asi tak metr za 3 sekundy) a někdy také rychle mění svůj směr a to téměř bez ohledu na směr či sílu větru. Pokud k večeru přestane foukat, neznamená to, že přestane proudit voda. Té dost dlouho trvá, než se zastaví (i několik hodin). Každopádně z hlediska "zřavosti" ryb je silné proudění lepší, než když voda úplně stojí.
      Směr a síla větru jsou na tomto revíru velice významnými činiteli. Cejni a menší kapři se dají chytat téměř vždy, i za bezvětří nebo při zadním větru, ale na poctivé ryby je opravdu potřeba "učebnicovej" vítr. Tedy protivítr alespoň 4 m/s. Nebojte se ani opravdu silného vichru - čím větší, tím lepší. Samozřejmě to komplikuje lov a snižuje pohodlí, ale ryby jsou pak určitě aktivnější. Zkrátka si své místo (břeh) vybírejte podle směru větru, nebo alespoň zvažte, není-li lepší odložit lov na jindy, až bude vítr příznivější. Osobně zde nejvíce vítám severák kolem 4 m/s.
      Dalším prvkem ovlivňujícím aktivitu ryb jsou vodní řasy, které se zde masivně vytvoří většinou asi tak koncem července. Když jde slabší vítr směrem na váš břeh, může se k vám nahrnou ohromná masa řas, která nejenže komplikuje lov a pořádně smrdí, ale také znatelně odpuzuje ryby. Kdo to neviděl, neuvěří (představte si, jaký objem řas se nakoncentruje z plochy několika stovek hektarů na 40 m široký pás před vámi - konzistence špenátu).


Jeseni zřejmě budou první ryby, které objeví vaši návnadu (sleduj tu stavbu těla!)
Zakrmování
      Na tomto revíru důsledně platí, že kdo krmí, ten chytá. Bez zakrmení, jen s krmítkem, lze úspěšně chytat většinou jen ráno asi tak 2 hodiny, když ryby aktivně hledají potravu. Pak už je to jen o náhodě (mluvíme-li o ulovení desítek kusů slušných ryb). Vhodnou návnadou a zejména správnou strategií jejího použití lze ryby tak "rozzuřit", že budou brát na cokoliv, jakkoliv a komukoliv (i na foukačku napíchnutou na 2/0 háčku s třicítkou vlascem - i proto moje výstraha na začátku článku).
      K množství návnady - první 2 roky jsem zde ztrácel čas tím, že jsem prostě nebyl fyzicky schopen donést si sám k vodě dostatečný objem krmení (společně s ostatními věcmi). Řešením je jít k vodě s kolegou, každý vzít, kolik unese, a krmit si jedno společné místo. Nebo si sebou vzít vozík, s kterým dojedete až k vodě. Právě vozíky jsou zde velice oblíbené a používá je snad třetina rybářů (někdy i přívěsné za auto), i když je asi používají z jiného důvodu než já, který v něm mám skoro pouze jen návnady.
      Konkrétní objem se jen těžko vyslovuje. Samozřejmě jsou zde ekonomické i etické zábrany, které nedovolují použít více, než kolik si troufnete. Dovolím si pouze vyslovit spodní limit, za který bych pokládal 10 litrů klasické návnady během prvních 4 hodin lovu (přičemž záběry budou ještě o hodinu déle). Samozřejmě se lze obejít i s menším množstvím (třeba při oné tajné taktice), ale až při těch 10ti litrech si můžete být jakž takž jisti, že, pokud vám ryby vůbec neberou, není to jen proto, že krmíte málo. Pokud budete vnadit 2x více, určitě nebude záběrů méně.
      Zakrmujte pouze jedno místo a ne větší oblast, než na jakou nejmenší můžete umístit své (a kolegovi) pruty. I proto sem nerad chodím s více jak jedním dalším rybářem, protože zakrmovat plochu pro 6 nebo více prutů je již moc. To už je lepší sednout si 50 m od sebe a krmit si každý zvlášť... Čím menší plochu zakrmujete, tím méně návnady spotřebujete, ale daleko důležitější je ten fakt, že shluknete ryby těsně k sobě a ty si pak budou potravu závidět a tedy lépe brát.
      Něco málo k dokrmování - dle mých poznatků zde přikrmování ryby vůbec neplaší a je proto lepší vnadit průběžně po relativně malých dávkách. Zkoušel jsem vhazovat do vody i koule velikosti grepfruitu a záběry neustávaly. Naopak podezřívám ryby z toho, že, pokud delší dobu nedokrmuji, zůstanou stát na mém místě asi metr nade dnem a jen čekají, až jim zase 'spadne něco z nebe'. Když jsem dokrmil, doslova do několika sekund znovu začaly záběry. Co se mi ale neosvědčilo na cejny, bylo dokrmování partiklu (kukuřice) prakem.
      Složení směsi - zřejmě budu mnohými označen za vola, ale přesto: na tomto revíru nejde o kvalitu, ale o kvantitu. Přesto za velmi důležité pokládám dvě věci:
      1. návnada musí být velice lepivá, nesmí tvořit žádný mrak a to jak během klesání ke dnu, tak během konzumování na dně. Je potřeba ryby udržet u dna.
      2. do směsi vmíchejte co největší množství partiklu (kukuřice, kroupy, konopí, řepka apod.), alespoň 25% objemu.


Občas na vaše místo zabloudí větší kapříci - buďte na ně nachystání (typický místní šupináč se špičatou ocasní ploutví, asi 5 kilo).
Speciální náčiní
      Tento revír je výjimečný v tom, že zde téměř nejsou přirozené břehy, jen sypané hráze z velkých kamenů nebo betonové schody. Většina rybářů chytá z horní cesty na hrázi, což je třeba i 15 m od vody a 5 m nad hladinou. Tak to tedy odmítám. Chytám dole u vody a vám to doporučuji také. Tomu je ale potřeba přizpůsobit vaše náčiní.
      Pokud máte plavačkářskou bednu s plošinou a úchyty na různé podpěry prutů, jste za vodou, ale ani různé kaprařské tripody zde nejsou pro plavačkáře či feederaře ostudou. Obyčejné vidličky tu zkrátka nezapíchnete, ale lze pro ně využít škvíry mezi kameny, což chce trochu cviku a trpělivosti (pozor, je zde zákaz přemisťování kamenů a obsazování takto poškozených míst). Na betonu pomůže dřevěná deska asi tak 70x15x4 cm s dírami pro přední vidličky.
      Sedět lze na silném molitanu, nafukovacím polštářku apod. na některém z placatějších kamenů, ale lze najít místa, kde postavíte i běžné rybářské židličky.
      Pozor na ztrátu různých drobností mezi kameny (nejlépe mobilu či klíčů od auta). Nepokládejte nic mimo svoje tašky-batohy. Nástrahy, vyprošťovač háčků a další nezbytné pomůcky si položte do kyblíku s návnadou.

Kde chytat
      Téměř celé pobřeží této nádrže tvoří umělé sypané hráze, které byly vybudovány uprostřed rovných polí. Tedy dno u břehu poměrně příkře klesá a pak následuje rovina s relativně konstantní hloubkou. Asi 10-15 metrů od břehu bude od 2 do 4 metrů vody, není tedy třeba nahazovat daleko. Většinou nechytám dále jak 30 metrů od břehu, a to hlavně kvůli větru a proudění vody. Lze najít místa s většími terénními nerovnostmi, ale z větší části jde o rovné pevnější dno. Někde jsou zatopené vinohrady a jiný porost, což poznáte velmi rychle po pár nahozeních. I na rovném dně mohou být malé překážky, na kterých je utrháno velké množství vlasců, o které pak zachytáváte. Celkově shrnutu lze nachytat snad kdekoliv, i v překážkách, pokud to psychicky a materiálně zvládnete.

Plavaná - odhoz
      Vřele doporučuji používat odhozový prut o délce 4,5 metrů, neboť se zde vyplatí chytat s pevným splávkem, což při hloubce kolem 4 metrů není s kratším prutem pohodlné (pokud si říkáte, že těch 30 cm oproti klasické délce 4,2 m nebude znát, tak bude a hodně). Splávky, angličáky, by měly mít hmotnost alespoň 12 g, sám dávám přednost něčemu mezi 14 a 20ti gramy. Dovážení do 2 g při větru, nebo méně na propad. Barvu anténky doporučuji černou (hladina je vždy světlá, žádný odraz nízkého horizontu vzdáleného několik km).
      Při odhozu je potřeba počítat s prouděním vody, kterému se nikdy zcela neubráníte. Ryby, jako jsou cejni nebo i kapři, vám nemusí být ochotny vzít pohybující se nástrahu a budete pak chytat spíše jeseny, cejnky, okounu a plotice.
      Při tomto způsobu lovu je potřeba mít vše maximálně vyladěno, především sestavení udice a nastavení hloubky, dále pak dát pozor na přesnost nahazování a zakrmování, eliminace proudění, rozpoznání záběrů atd. atd. Pokud se s tím poperete, můžete excelovat. V opačném případě nebude plavaná vůbec ale vůbec účinná. V žádném případě nejde o relaxační metodu, je to dřina!
      Začít chytat na plavanou doporučuji až v okamžiku, kdy již víte, že máte ryby na svém místě a že záleží jen na vás, jestli se jim dokážete přizpůsobit a ulovit je. S plavanou nepoznáte tak rychle, že vám ryby již připlavaly, pokud, jak jsem již napsal, nemáte vše sladěno, což se při absenci ryb dělá poněkud obtížně.


Nechce se mi kreslit sestava, na této fotce je vše vidět (jen ten hnoják sklouzl při zdolávání po vlasci nad háček).
Feeder
      Touto metodou lovu doporučuji začít po příchodu k vodě. Při použití pletené šňůry velmi rychle poznáte, jestli na svém místě máte ryby nebo ne. Troufám si tvrdit, že to poznám s tolerancí jednoho nahození. Ne že bych hned chytil rybu, ale uvidím plané záběry (které mohou následovat jen pár sekund po sobě - nepřetržitě po celou dobu lovu!). Právě pletená šňůra vám zde přinese minimálně jednou tolik záběrů.
      Pravý záběr se projeví jako prudší třepání, falešný jako plynulé ohnutí špičky a následné povolení. Často ale záběr poznáte, až když hrčí brzda, což může být třeba i třetina případů. Brzdu tedy vždy po nahození hodně povolte.
      Je potřeba používat těžší krmítka, alespoň 20 g, lépe kolem 30 g, kvůli proudění, a doporučuji průběžnou montáž s 40-60 cm dlouhým návazcem a zalomenou trubičkou s karabinkou pro krmítko.
      Krmnou směs do krmítka bych udělal tak hutnou, aby vypadla z krmítka nejdříve po 5ti minutých po nahození. Nechápu názory, že by se měla návnada rozpadnou hned po dopadu na dno nebo dokonce na hladinu. Krmítkem nekrmím, jen lákám ryby k nástraze. Nechci, aby ryby v okolí mé koncové udice žraly návnadu, ale nástrahu. Krmítko jen voní, maximálně se ryby snaží jej oždibovat. Množství návnady dopravené do vody krmítkem je zanedbatelné a nelze to považovat za regulérní vnazení.

Položená na vlas
      Viz článek Druhy prut boduje.

Průměr:50 cm, 1,5 kg
Sem tam:kolem 60 cm, 2,5 kg
Z doslechu:5+ kg
Reálné maximum:nový český rekord
Průměr na den:10-30 ks nad 1 kg
Moje maximum:60 cm, 35 ks nad 1 kg za den
Lov cejnů
      Plavaná - absolutní většina záběrů se projeví jako zvedák - je potřeba mít sestavenu udici tak, aby byl tento typ záběru velmi zřetelně vidět. Cejni zde nejsou většinou tak opatrní, jak se o nich říká (jinak by nezahrčeli na feeder), jen je zkrátka potřeba lehce rozpoznat jejich záběr. Používám návazce dlouhé 15-20 cm a spodní brok o váze 0,2 až 0,4 gramů je těsně nad ním. Průměr návazce je 0,10 - 0,12 mm, háčky velikosti 14 až 10.
      Nástraha musí být nekompromisně na dně (což je nepříjemné v případě, že proudí voda a na dně jsou překážky), ale 'zvedající' brok je již nade dnem (musíte tedy nastavit ponor s tolerancí délky návazce, většiou však jen +/- 5 cm). Nastražuji nejčastěji masňáky (3-10 ks), kvůli jejich výdrži. Pokud vytáhnete vycucané červy, musíte změnit sestavu tak, aby byl záběr příště lépe signalizován. Dle mých zkušeností tohle dělají téměř výhradně cejni.
      Při silnějším proudění nejsou zvedavé záběry tak dobře signalizovány a společně s faktem, že nástraha neleží zcela na dně, ale je po něm unášena proudem, se cejni na plavanou pak jen těžko chytají.

Zřejmě nejlepší feederová nástraha na lopaťáky - dvojitý hnoják s masňákovou přílohou.
      Feeder - bezkonkurenčně nejlepší nástrahou je kombinace hnoják+masňák, dále pak 2-3 hnojáci, 3-10 masňáků, menší rousnice, někdy i sladká kukuřice. Návazce jsou dlouhé 40-60 cm, průměr 0,12-0,14 mm, háček č. 12-8. Záběr se projeví jako neustálé třepání, posléze přecházející do mírného hrčení navijáku. Pokud je vše v pořádku, cejn by neměl nástrahu po zvednutí již pustit.
      Položená na vlas - nejlepší nástrahou je jedno zrnko kukuřice pod háčkem č. 8-6. Lze nastražit i 2-3 zrníčka, záběrů je pak ale méně a ryby většinou nejsou větší. Návazec 15 cm z jakékoliv obyčejné pletenky do 10 kg. Kukuřice může být jakákoliv, třeba i vařená, jakou krmíte, nebo ochucená rybářská ze skleničky - neutrální, ovocná, medová... Lze ji nadlehčit polystyrénem nebo půlkou plovoucího boilie - nesmí úplně plavat!
      Při správném složení koncové montáže by mohly záběry dosahovat téměř stejné intenzity jako na feeder! Max. po hodině (nebo 30 minut, pokud nemáte moc práce s druhým prutem) bez záběru bych udici vytáhl a zkontroloval, jestli je vše v pořádku.
      Těžká olova (nad 80 g) mohou při zdolávání vytrhnou cejnovi háček z tlamy, zdolávejte opatrně a pomalu i slabou rybu.

Průměr:40 - 60 cm
Sem tam:nad 70 cm
Z doslechu:do 28 kg
Reálné maximum:nový český rekord
Průměr na den:0 - 20 ks nad 1 kg
Moje maximum:75 cm, 35 ks/den
Lov kaprů
      Plavaná - návazec 0,14 mm o délka 40 cm je nutné celý vláčet po dně. Háček č. 10 - 8 osazený chomáčem masňáků nebo sladkou kukuřicí. Záběr se nejčastěji projeví jako potopení.
      Feeder - návazec 0,14-0,18 mm, délka 40-60 cm, háček č. 8 - 6 s chomáčem masňáků, 2 hnojáci, 1-3 sladké kukuřice nebo cokoliv jiného, příliš na tom nezáleží. Záběry ve většině případu velmi ostré.
      Položená na vlas - nejlépe 2-3 zrnka kukuřice pod háčkem č. 6 - 4, návazec 20 cm z pletenky do 10 kg. Boilie libovolné vámi preferované. Osobně bych použil takové, na kterém je po pár hodinách citelně znát pobit ve vodě - změkne, olupuje se. Není potřeba zakrmovat a zvykat na něj ryby, stačí samotná kulička vhozená na okraj prokrmeného místa nebo k ní můžete přidat pár dalších v PVA sáčku nebo zamáčknutých do hroudy krmení nalepené na olovu. I malé boilie (12-14 mm) znatelně omezí záběry cejnů.

Průměr:25 - 40 cm
Sem tam:okolo 50 cm
Z doslechu:do 60 cm
Reálné maximum: ?
Průměr na den:ojedinělé úlovky všech velikosti
Moje maximum:51 cm, 55 ks/den
Lov jesenů
      Jeseni berou hlavně zpočátku chytání, kdy ještě nenajely jiné druhy ryb, později během dne chytnete spíše jen ojedinělé kusy (většinou to pak znamená, že špatně krmíte a hejno cejnů/kaprů vám odjelo). Platí na ně plavaná na propad, většinou totiž neberou příliš dobře ze dna (na feeder). S nástrahou je dobré často pohybovat nebo ji nechat unášet proudem.
      Nástraha prakticky jakékoliv na cejny či kapry. Záběry jsou velmi jednoznačné a ryba má často háček hluboko v jícnu.
      Není potřeba používat silné náčiní ani na velké kusy, neboť prakticky vůbec nebojují (zhruba jako stejně těžcí cejni), i když jsou zde ve velmi skvělé kondici.


Právě mám nahozeno s centimetrovou přesností - viz zarážka před navijákem.
Závěrem
      Ať již chytáte jakoukoliv metodou, přesnost nahazování a zakrmování je rozhodující!!!! Používejte zarážku z bavlnky na vlasci (pletence) na prutech na feeder či položenou, u plavané si vlasec označte spec. bílou fixou. Velká vodní plocha svádí k tomu, abyste nahazovali čím dál tím dále od břehu, a bez těchto pomůcek budete brzy chytat několik metrů za návnadou.

Více o NM v Revírech.

Autor: Martin Maťák - ®

Přečteno: 15 321x
Průměrná známka: 1.35

NNovomlýnské nádrže

Pod Pálavskými vrchy se nachází tři nádrže, které jsou v rybářské literatuře označovány jako Dyje 5, 6 a 7. Jejich velikost a úživnost z nich dělají jedny z nejlepších rybářských revírů a co se týká velikostí a množstvím kaprů, tak asi i nejlepší v ČR.

NBream dream - za cejny na Nové Mlýny

Nahodil jsem jej do středu provnaděné oblasti a k mému úžasu záběry přicházely nejpozději do dvou minut po nahození!