Druhý prut boduje

- Martin Maťák

Že lze lovit na dva pruty i při lovu s plavačkovou děličkou dokazuje tento pětikiláč.
      Když jsem kdysi propadl lovu na plavanou, chytal jsem od té doby vždy pouze na jeden prut. Stačilo mi to a i tak jsem měl dost zábavy (nechtěl jsem jen ostatním ukázat, že mně stačí jeden?) To mi vydrželo asi 3 roky, které dnes pokládám jistým způsobem za "ochuzené". Ten druhý prut tam zkrátka měl být a nebylo by s ním ani moc práce.
      Ptáte se proč? Přece pro bonusové ryby! Plavaná či feeder jsou velice zábavné metody, ale záběry od velkých ryb nejsou zas až tak časté, případně je nedokážete vždy plně využít. S druhým prutem, který je nahozen na položenou na vlasovou metodu, sice asi nenalovíte příliš mnoho ryb, ale několik ojedinělých záběrů by přijít mohlo a měly by být převážně právě od nadprůměrných kusů. Měli by to být převážně kapři, ale cíleně jsem takto lovil také velké cejny a sem tam i jiné druhy ryb. Neříkám, že chytnete zrovna kapry nad 10 kg, ale určitě radikálně zvýšíte své šance na ulovení kusů kolem 5 kg, o kterých, přiznejme si, většina rybářů může jen snít.
      Princip lovu vychází z klasického lovu na boilies, ale spektrum nástrah je širší a sestavení udice je také trochu obměněno. Vše důležité je zakresleno na obrázku (lze použít i klasickou 'závěsku na zátěžku', ale ztratíte zbytečně mnoho olov již při nahození). Všimněte si poměrně krátkého návazce a relativně malého háčku. Jako zátěž lze použít klasické kulaté olovo s očkem, ale i těžké krmítko. V obou případech nemá být zátěž lehčí než 60 gramů (ideální je 80-100 gramů), plus návnada, kterou se olovo obalí. Jelikož budete nahazovat pouze tak daleko, kam si zakrmujete pro svůj "hlavní" prut (plavaná, feeder), není třeba se obávat ani dvojnásobného překročení doporučené vrhací zátěže (sám již několik let nahazuji i 200g na vzdálenost do 40 metrů s prutem na max. 60 g). Používejte pouze takové montáže, u kterých se ryba může lehce zbavit zátěže, pokud ji utrhnete při zdolávání!
      Jako kmenový vlasec používám běžnou třicítku a posledních asi 10 metrů dávám šokovku z monofilu o průměru 0,40 - 0,50 mm. Ne kvůli nahazování, ale kvůli odření o kameny a jiné překážky ve vodě (silný vlasec je méně náchylný na otěr).
      Návazce vážu vždy z pletených šňůr. Nevypozoroval jsem zásadní rozdíl mezi speciálními kaprařskými pletenkami a obyčejnou deneemou řádově za 5 Kč/m. Nosnost by měla být alespoň 7 kg, většinou ale dávám 10 - 12 kg.
      Velikost háčku je nejčastěji č. 6. S menšími háčky mi hodně ryb spadlo, zřejmě i proto, že těžké olovo při zdolávání létá ze strany na stranu až háček postupně uvolní. Nicméně právě velikost háčku (a nástrahy) velice ovlivňuje množství záběrů - čím menší, tím více. Tvar je otázkou osobních preferencí, ale kdybych měl vybrat jeden typ, tak je to ten na obrázku (většina kaprařských firem tento tvar nabízí). Očko musí být přímé nebo mírně vyhnuté dovnitř, ne ven. Špička by měla být maximálně ostrá, jinak nebude tato metoda vůbec fungovat.
      Háček je navázán klasickým bezuzlovým vázáním - žádná vlasová rovnátka a jiné zvrhlosti. Délka vlasového přívěsu je dána velikostí použité nástrahy, která by měla být max. 1 cm od háčku. Nikdy neomotávejte přebytečnou délku vlasu kolem obloučku! Pokud je vlas dlouhý, udělejte na něm pár uzlíků, čímž ho zkrátíte.
      Jako signalizátory záběrů používám klasické el. hlásiče v kombinaci s plně zatíženými swingery. Ani jedno sice nepotřebujete, stačí brzda navijáku, která se dříve či později při záběru musí roztočit, ale určitě o tom přemýšlejte.
      Nástrahy - samozřejmě boilie, ale pro začátek se bez něj dobře obejdete. Nejvíce záběrů mívám na jedno jediné zrníčko vařené kukuřice. Tedy ne tři nebo dvě, ale jen jedno! Rozdíl v počtu zrnek na množství záběrů je značný. S jedním zrníčkem na dobře prokrmeném místě lze ulovit třeba i 5 ryb (lopaťáci, menší kapři) za hodinu (na jeden prut!), pokud o to budete stát. Když chcete nastražit zrnek více, pak je ideální rybářská kukuřice ze skleničky - neutrální nebo třeba medová, jahodová aj. Klasickou Bonduelku nedoporučuji, neboť je příliš měkká a ryby ji ztrhnou nebo spadne již během nahazování. To už je lepší kukuřice Pescaviva, která je stejně velká (tj. menší), ale tužší (rovněž různé příchutě). Všechny lze nadlehčit plovoucí pěnou nebo polystyrénem, ale dle mých zkušeností to není potřeba, naopak bych řekl, že záběrů je pak méně.
      Další dobrou nástrahou je těsto na pružince pod háčkem. Zejména cíleně na cejny jde o skvělou nástrahu. Nepoužívám žádné speciální recepty, nejčastěji jen uhnětu krmnou směs, jakou zrovna používám. Pro lepší pojící vlastnosti někdy místo vody použiji vejce.
      A konečně boilies. Není pravda, že musíte nutně předkrmovat, aby si ryby na tuto nástrahu zvykly. Chytl jsem na ni i mnoho násadových kaprů, kteří ji jistě nikdy neviděli. Sám nemohu doporučovat konkrétní složení směsí nebo hotové výrobky, ale nevidím v tom zas takovou vědu a na kapry do 5 kg bych použil prakticky cokoliv ve velikostech 10 - 20 mm. Asi je lepší, pokud kulička rychle "pracuje" (povrch měkne a odpadává). Na boilie berou daleko více kapři než jiné ryby, i když i ty se zpletou. Pokud bych chtěl lovit všechny ryby, které na mám místě jsou, tak bych jej asi nepoužil (ani miniboilie). Speciálně na cejny lze však udělat boilies z plavačkové krmné směsi určené pro tento druh ryb, kterou zpracujete s vejci a vodou (1:1) a jen krátce povaříte, aby bylo uvnitř nedovařené.
      Určitě bych při použití boilie nasadil nějaký PVA materiál (sáček, šňůru) nebo bych aspoň do hroudy krmení na olovu zamáčkl pár volných kuliček. Jiné vnazení boiliem není potřeba.
Cejn přes 2 kg ze stejného místa a na stejnou nástrahu (2 kukuřice) jako lysec nahoře.
      Jak jsem již naznačil, nahazujete zhruba do stejného místa jako první prut. Pokud použijete zadní olůvko navléklé na vlasec po nahození a spuštěné pár metrů od břehu, bude vlasec po celé délce ležet na dně a nebude vám vůbec překážet, pokud třeba zdoláváte ryby na druhém prutu. Když lovíte na plavanou a voda trochu proudí, je lepší nahodit prut na těžko na přední hranici krmného místa a plavačák dále, abyste se nezamotali. Jinak je to celkem jedno a běžně nahazuji udice i přes sebe - pokud zabere velká ryba na položenou, možná se nevyhnete zamotání, ale rybu byste ztratit neměli.
      Jste-li u vody s kolegou, je ideální umístit své pruty na položenou po stranách a aktivním způsobem lovit mezi nimi, případně nahodit oba 'pasivní' pruty na střed - opět na přední stranu krmného místa, a druhými pruty lovit za nimi (do čtverce) nebo vedle nich (do linie).
      Na řekách, pokud jsem sám, nahazují na těžko asi 5-10 metrů pod krmné místo, kde se nejčastěji zdržují větší ryby, ale kam již nepouštím splávek. Při lovu ve dvou lidech jeden nahazuje nad a druhý pod krmné místo do jedné linie jako na plavanou.
      Lze samozřejmě nahazovat i úplně jinam, než zakrmujete. Záběrů bude asi méně, ale mohla by zabrat větší ryba.

      No, doufám že jsem vás zviklal a i vy začnete lovit touto metodou na druhý prut. I když jdete k vodě na pár hodin, šance na nový osobák je tu pořád. Svému prvnímu prutu se můžete věnovat stejně intenzivně jako doposud. Přinejmenším o nic nepřicházíte, ne?

Autor: Martin Maťák - ®

Přečteno: 11 619x
Průměrná známka: 1.45

NNa koupališti na kapry – proč ne?

Svůj nárok na vodní prostor jsem si rychle vydobil pár „bombama“ krmení vedle plovoucích nerybářů.

NVíkendové kapraření

Vždy dbám na to, abych si vybíral místo s co možná nejhorším přístupem, a tak se snažím eliminovat cizí návštěvy jiných rybářů.

NMontáže?

... poznal jsem, že čím jednodušší sestava, tím je účelnější a spolehlivější. Nečekejte žádné speciální návazcové materiály, nepoužívám žádné multistrandy ani leadcore a podobné srandy. Moje kaprařina nevychází z poznatků z knih a časopisů.