Udělej: lehký wagler!

- Martin Maťák

       V této části ze seriálu "Udělej" bych vám chtěl popsat velmi jednoduchou výrobu lehkého tyčkového wagleru. Tyto splávky jsou výborné pro lov na stojatých vodách v blízkosti břehů, např. kolem rákosového porostu, leknínů, zkrátka všude tam, kde není potřeba nahazovat daleko. Jejich nosnost se pohybuje sice jen okolo 2 až 4 gramů, ale díky použitému lehkému materiálu pro tělíčko je těžiště posunuto až úplně do dolního konce k olověné záteži, a proto mají skvělé letové vlastnosti.

Základním stavebním prvkem jsou duté umělohmotné trubičky - slámky, které koupíte v obchodě s potřebami pro domácnost (50 kusů za asi 12Kč). Jejich průměr je nejčastěji 5 mm a délka 20 cm. Nejsou sice příliš pevné, ale stačí to (i po zlomení lze splávek narovnat a je nadále funkční). Jejich hlavní vyhodou je lehkost a také to, že vůbec nenasakují vodu, na rozdíl od většiny klasických splávků.
Na slámce je "kolénko", které je nutné ostranit, čímž se délka zkrátí na asi 15 cm a to je málo. Proto použijeme 2 (černé) slámky, které na sebe napojíme přes adaptér (zde bílomodrý váleček). Na jeden konec potom nasadíme (žlutou) anténku a na druhý olověnou zátěž s očkem nebo obratlíkem (vyrobíte třeba podle návodu v článku Udělej: olůvko!).
Napojení dvou hlavních částí tělíčka je realizováno pomocí třetí, asi 3cm dlouhé slámky, kterou z poloviny zalepíte dovnitř jedné části a pak na ni nasunete a zalepíte část druhou. Použijte dobré lepidlo na plasty a dotykové plochy před slepením zdrsněte jemným smirkovým papírem.
Jeden z konců tělíčka, na který se rozhodnete později přilepit anténku, musíte nyní zaslepit. Použijte k tomu např. kousek (váleček) korku, který do slámky vlepíte a dobře zalakujete, aby nenasakoval vodu (zde je jediné místo, kde by k tomu mohlo dojít).
Anténku vyrobíte ze slámky odpovídající barvy, nebo z bezbarvé (transparentní), kterou později natřete vhodnou barvou. Trubičku dlouhou asi 6 cm nyní nůžkami podélně rozstřihněte a pak ještě po celé délce odstřihněte asi 3mm silný pruh tak, aby zde vznikla úzká štěrbina.
Štěrbinou bude při záběru moci proudit voda a splávek bude extrémně citlivý (anténku tvoří jen její plášť, uvnitř je dutá a může do ní při zanořování proudit voda) a přitom velmi dobře viditelný. Anténku nalepte na zaslepený konec tělíčka splávku tak, aby se s ním překrývala jen asi 1 až 2 cm. Obě dotykové plochy napřed zdrsněte.
Do dolního konce tělíčka nyni vsuňte zátěž a zkuste ve vysoké nádobce s vodou (např. v PET láhvi s odříznutým hrdlem), jestli je vyvážen podle vašich představ. Olovo můžete vysunout a uříznout, je-li moc těžké. Až je vše v pořádku, olovo i vnitřní stěnu slámky zdrsněte (k tomu použijte třeba smirek oblepený kolem špejle) a přilepte k sobě. Velmi orientačně by se dalo říci, že 10 cm tělíčka (bez anténky) z 5 mm silné trubičky odpovídá asi 2 gramům zátěže pro plné dovážení.
Hotové splávky (rád používám dvoubarevné anténky).

Autor: Martin Maťák - ®

Přečteno: 25 814x
Průměrná známka: 1.35

NVýroba soustruhu na splávky

Já sám jsem svůj soustruh předělával několikrát, tak neházejte flintu do žita, když se nepovede napoprvé.

NVýroba splávků z orobince

Orobinec sbírám výhradně přes zimní období na chovných rybnících.

NUdělejte si angličáka

Po zafixování splávku broky si vezmeme do ruky olověný drát, a navíjíme od oka do té chvíle, kdy se hladina dotýká hranice barevné a bílé plochy na anténce.

NAngličák jednoduše

Pokud je pro vás splávek spotřebnímateriál, nebo vás štve platit dlouhý peníz za značku,nebo jste prostě domácí kutilové hrdí na své výtvory,může vás tento článek inspirovat.

NUdělej: olůvko!

Já jsem si pro tuto ukázku dal za cíl vytvořit ploché olůvko s očkem pro lov na feeder na řece.

NUdělej: splávek!

Upevněte vrtačku do držáku a upněte do ní hřebík bez hlavičky.