Fotografování kaprů

- Rick Mommers

      Ulovit pořádného kapra není zrovna ta nejlehčí věc. Když už se to povedlo, bylo by velmi smutné, kdyby vám po vyvolání fotografie bylo do breku, že určitě byl větší a tlustší, že nejsou vidět vaše oči, nebo že je jen vidět záblesk od slunce. Po mnoha letech standardní fotografie jsem toho měl dost (hlavně ty vyhozené peníze za zbytečné fotky!). Strávil jsem pár hodin s profesionálem, nechal si to trochu vysvětlit a hlavně pak zkoušel jeho rady. Protože on nebyl zrovna zvyklý na fotografováni ryb, snad se při tom taky trochu naučil, že rybaře hlavně zajímá ryba a ne okolí, i když je krásné. Na fotkách dole vám zkusim ukázat, jak fotku "vylepšit" tak, aby odpovídala vaší představě. Nějaké fígly mohou být provedeny se standardním foťákem, ostatní už chtěíj trochu lepší mašinu, protože pár manuálních funkcí budete potřebovat.
      První otázka je, chcete-li mít foto celého rybáře plus rybu, nebo hlavně rybu a jen hlavu rybaře. Při první variantě ryba nebude vypadat dost velká a zapadá do těla rybaře, které omezuje hraníci fotky (1). Při druhé variantě ryba je omezujícím prvkem a celá šíře fotky je určena pro ni (2).
      Výběr místa k fotografování - první bod je zdraví ryby, takže místo musí být rovné, aby nám ryba neustále neodskakovala nebo se dokonce nekutálela pryč po zemi. Druhým je pozice slunce. Přímo proti slunci to sice jde, ale lepší je mít slunce pod mírným úhlem. Potom nejvíce odlesku nejde přímo do kamery, ale vedle. Zlepší to i vybarvení ryby.


(1) Všechno na obrázku, ale ryba není tak mohutná.

(2) Tady ryba vyniká podle představ.


      Způsob uchopení ryby přidá fotce další dimenzi. Jednu ruku dáme pod její hlavu v úrovni skřelí, druhou můžeme umístit, kde chceme. Naplocho pod břicho (3), u břišní ploutve nebo až na ocas. A to i před nebo za rybou. Důležité je držet rybu trochu od sebe, lokty svírají úhel okolo 90 stupňů a jsou mírně před hrudníkem. Dát ruku víc u těla znamená zbytečně zmenšit rybu ale zase mít ruku naplno vystrčenou je velice nepřirozené. Ryba se pak sice zdá obrovská, ale už nemusí být zaostřena ryba i rybař. I přímé ruce se těžko schovají za rybou ale asi nejdůležitejší bod je, že není možno rybu rychle pevně obejmout v připadě, že se sebou začíná mrskat.


(3) S rukou pod břichem, tentokrát to nebylo ono, ale zaleží to na rybě.

(4) Ruce vpředu a u ocasu, ryba je až moc prohnuta.


      Následuje nastavení kamery. První bych upozornil na různé stíny. Vždy zapnu blesk, i když svítí ostré slunce. Výhodou je, že oční důlky a jíné partie obliče nejsou zastíněny a nejen ryba, ale i rybař bude trochu vypadat. Na ukázce je vidět hlavně rozdíl pod kšiltovku. Volba použití blesku ovšem není na většinou automatů (blesk se zapne nebo vypne sám). Potom je nutné vybrat místo mimo přímé slunce, spíše trochu zastíněné tak, aby osvětlení bylo rovnoměrné.


(5) Stín pod kšiltovkou.

(6) Bez stínu.


Zároveň je dobře vidět vliv filmu (vlevo digitalní foťák, vpravo Kodak Gold (do červena))


V následující fotce jenom ukážu pár nepříznivých stínů. (7)

V dalším případě byl fotograf příliš vysoko a hodil stín do focené oblasti. (8)


      Potom můžeme s rybou trochu točit. Přímo rovně na kameru má ryba největší vzhled, trochu pootočení hlavy dopředu nebo dozadu přidá dynamiky a i tloušťka nebo délka ryby vyniknou lépe. Optimum muže být pro každou rybu jíné, to závisí na stavbě těla. Na fotce dole dobře vyniká např. břicho. (9)

Volba objektivu (ohniskové vzálenosti) je zajímavá pro lidy s kamerou se zoomem. S větším číslem (nad 35 mm) můžete jít dál od ryby (1-2 metry), fotka bude ostřejší ve větší hloubce a blesk pokryje zaručeně všechno a rovnoměrně. Druhá varianta je zvolit takzvanou širokoúhlou pozici (objektiv 25-28 mm). Můžete jít velmi blízko k rybě (až 70 cm), ryba bude vynikat a připadat větší a tlustší. Hrozí ale, že při horších světelných podmínkách nebude vše ostré. Ale důraz fotky bude na rybě a rybářově hlavě. Zbytek muže přejít do nejasné mlhoviny, viz listy na stromě. Pro standardní kamery je objektiv 35 mm. To umožní udělat pěknou fotku z hruba metrové vzdálenosti.


(10) 28 mm, 70 cm vzdálenost, pozadí (listy) trochu rozmazané

70 mm, 2 metry, všechno ostré


Jinak bych už jenom dodal, že je potřeba hlavně experimentovat, trochu vodní hladiny na fotce udělá divy. A i fotky bez horizontu můžou být pěkné atd. atd. Ale vždy pár fotek podle posledního vzoru (11) udělám jen tak pro jistotu. Snad tento článek někomu pomůže udělat se svojí životní rybou takovou fotku, aby ji mohl pustit zpět do vody bez obav.

Autor: Rick Mommers

Přečteno: 5 300x
Průměrná známka: 1.41

NJak se fotí ryby

Naučme se dobře fotit ryby a jednoduše pak zpracovávat fotky na počítači.

NZpět do Holandska

Ti lysci byli starší než já - okolo 38 let!