První závody LRU feeder

- Šlehy


      Dne 13.10.2001 se konaly na Berounce v Lahovicích první závody LRU feeder pořádané ÚSMP ČRS a MO Praha 5 - Radlice. Jednalo se o první závod tohoto druhu u nás, takže trochu přiblížím pravidla.
Povolené náčiní: Prut s očky dlouhý max. 4,2m, osazený navijákem s vlascem či šňůrou, zátěž - olůvko či krmítko, max.dva návazce s jednoháčky.
Propozice: V sektoru (sektor je část břehu dlouhá 12-15m ohraničená značkami a pás vody ohraničený myšlenými kolmicemi od těchto značek na druhý břeh) jsou povoleny max. dva pruty s max. dvoučlennou obsluhou. Prut nesmí být držen volně v ruce a musí být uložen minim. v jedné vidličce. Nejsou povoleny jakékoliv splávky, čihadla a elektronické hlásiče upevněné na vlasci i mimo něj. Nahazovat, lovit a zdolávat rybu lze pouze ve svém sektoru. Zákaz používání ryb a patentek za nástrahu a návnadu. Ostatní krmení a nástrahy -dle ryb. řádu. Množství krmení na jedno kolo - max. 5litrů vlhké směsi včetně živé složky a dalších příměsí. Krmit lze koulemi o max. velikosti tenisového míče. V sektoru musí být minim. jeden dostatečně dlouhý a prostorný vezírek s malými oky a jeden podběrák.
Bodování ryb -vážením.
      Teď jak to probíhalo. Po zápisu, losování a hodině na přípravu začalo první tříhodinové kolo. Jelikož jsem nesehnal k sobě druhého, rozhodl jsem se zkusit to sám. Stanovil jsem si taktiku lovu na dva pruty takto: na jeden dám kukuřici (zde jsem počítal s méně častými záběry) a na druhý bílé červy (oba pruty montáž paternoster s krmítkem). Krmení jsem namíchal plavačkové Milo super a Milo VIP river. Část jsem ho odebral na použití do krmítek a druhou část doplnil o vařené konopí, bonduelku, štěrk (koupený v akvaristice) a hlínu narýpanou v sektoru. První horor pro mě začal, když jsem se rozhodl odnést věci do sektoru najednou - málem jsem chcípnul (cca 200m). Druhým hororem bylo zapíchnutí vidliček do kamenitého břehu a třetím - taška s jídlem na celý den zůstala zřejmě doma (v autě jsem naštěstí měl flašku s dobrou vodou a cigarety). Pak už probíhalo vše podle stanoveného plánu (skoro vše - nebralo to). Zakrmení, nahození a lov. Jelikož to nebralo (nejen mě, ale po celém závodním úseku), zkoušel jsem různé kombinace nástrah, délek a tloušťek návazců (nepomohl ani nejtenčí, co jsem měl připravený (0,10 s háčkem 18)). Zkoušel jsem též zatížit návazec bročkem. Ani to však nepomohlo. Potvrzeno sečteno nechytl jsem ani šupinu, dokonce jsem neměl ani potáhnutí (nepočítám-li krásné plynulé ohnutí špičky, když se chytla na vlasec plovoucí tráva). Pouze ve spodním sektoru byly chyceny dvě plotičky. Po přechodu na druhý sektor (opět jsem málem chcípnul - vzal jsem zase všechny věci najednou) mohlo začít další tříhodinové trápení.
      Namíchal jsem opět stejné krmení (polovinu jsem navlhčil více, aby se na dně rozpadalo později) a po začátku druhého kola zakrmil vše najednou, abych dalším dohazováním neplašil (cca 8-10m od břehu na hloubku odhaduji tak 2m). Tentokrát jsem vynechal kukuřici a dal na jemnější prut s návazcem 0,12 na háček 14 tři bílé červy a na druhý návazec 0,14 s háčkem 10 dva hnojáčky. Vše vypadalo skoro jako v prvním kole, až na zprávy o pár ploticích a ouklejích opět z nějakého spodního sektoru. Po hodině chytání se vše mění. Mám prudký záběr na jemný prut na bílé červy. Zásek sedí. Nejdříve jsem odhadoval kapříka, ale po pár minutách boje na 0,12 návazci podebírám krásnou parmu – cca 50cm (mimochodem první a asi nejdůležitější parma za celou dobu mého rybaření). Pln radosti ji ukládám do vezírku a znovu nahazuji. Zhruba po 30 minutách registruji pár jemných pohybů na prutu s bílými červíky. Vytahuji ouklej. Tím ovšem pro mě úlovky končí.
      Je konec druhého kola a následuje vážení. Mě ukazuje digitální váha 1240g. Balím věci a nepoučen opět vše najednou odnáším do auta (zase jsem málem chcípnul). Následuje sčítání a počítání a závěrečné vyhlášení výsledků. Zúčastnilo se osmnáct dvojic a dva jednotlivci. Pouze pět z těchto se mohlo pochlubit nějakým úlovkem. Díky ohromnému štěstí s ulovenou parmou jsem s 1240g získal první místo. Druzí nachytali 840g a třetí si bohužel nepamatuji.
      Vyhrál jsem plaketu s popisem a tašku feederových dárečků od Kajmana a Zlaté rybky.
      Dozvěděl jsem se též důvod, proč ryby nepapaly. Do čtvrtka byla totiž Berounka z důvodu nějaké opravy přiškrcená a v místech, kde se závod konal teklo pouze úzké koryto. Ještě popíšu použité náčiní (nejsem prodejcem a ani nemám sponzora - nedělám tím nikomu reklamu).
Pruty: Byron feeder Joe Young 320 light a 380medium-heavy
Navijáky: Shimano Sahara 3000HS a Stradic 3000GTM
Vlasce: Kmen-Byron Teflon Bottom line 0,16 a 0,18mm,návazce Ultegra 0,10-0,14mm
Háčky: Trabucco Nexen a Katana 1130
      Ačkoli to moc nebralo, bylo alespoň krásné počasí. Celý den modrá obloha. Organizace závodu také bezchybná. Tímto bych rád také vyslovil pochvalu za výborný nápad uspořádat závody v tomto u nás teprve rozvíjejícím se způsobu lovu. Pokud se ještě někdy někde tyto závody budou konat, určitě se zúčastním.

Autor: Šlehy

Přečteno: 6 830x
Průměrná známka: 1.44

NFeeder cup O tekutý diplom

Závod proběhl na tradičním závodním úseku na Labi pod novým mostem v Mělníku. Poslední dva víkendy před námi tu byly dva velké plavačkové podniky a tak ryba byla zcela jistě dobře nakrmena.

NZávody feeder vs. plavaná

Při chuti byli opět pouze perlíni, kteří mezi ryby dna rozhodně nepatří, takže plavačkáři měli navrch, ale i ti se trápili.

NMé začátky s feedrem

Způsob lovu s chvějivou špičkou vyžaduje stejně jako lov na plavanou plnou soustředěnost rybáře, ale to je kompenzováno množstvím ulovených ryb a tudíž i krásnými zážitky od vody.

NI. liga přívlače v Napajedlech

Konečně se přihlásil první dobrovolník, krásný 25 cm okoun na malou stříbrnou Aglii 00.

NVC Mušova 2001

Bolo nám jasné, že najviac lovenou rybou bude pleskáč (cejn) a preto sme celú stratégiu lovu zamerali na tento druh ryby.