I. liga přívlače v Napajedlech

- Udo - Josef Macel


      Ve dnech 31.8.- 2.9.2001 proběhl závod I. ligy přívlače v Napajedlech na řece Moravě. Pořadatelem byla MO Otrokovice a Kovin Team Zlín. První den byl trénink, který jsme využili k osahaní a zmapování vody. Tréninkový úsek byl mělký a plný vázek. Po utržení několika nástrah jsme raději skončili s tím, že by bylo dobré, kdyby jsme měli o závodě na co chytat. Další trénující se také rozhodli šetřit nástrahy a společně jsme odjeli na druhý tréninkový úsek, kde to údajně nešlo. Vypadalo to skutečně, že se do ryb nikdo netrefil. Těmto informacím jsme nepřikládali velkou váhu. Před závodem jsme rozebrali situaci a připravili taktiku, což bylo vzhledem k průběhu a výsledům tréninku dost obtížné. Večerní losování pro mě nedopadlo dobře, protože jsem chytal jako první.
       Ráno jsme zjistili, že pršelo celou noc. Za ranního deštivého šera jsme vyrazili vstříc sobotnímu závodu. Po prohlídce úseku jsem viděl, že cílovou rybou bude tloušť a okoun. Vzhledem k charakteru počasí by to měl být spíše tloušť. Řeka zde byla klidná, ale břehy byly nepříjemně vysoké. Dlouhý plavačkový podběrák by byl určitě výhodný, ale samozřejmě jsem ho neměl. Pruty jsem si připravil na konci závodního úseku a postupoval jsem směrem proti proudu, abych tlouště nevyplašil. Začal jsem lovit na menší rotačky a malé twistery. Měl jsem pocit, že před závodem byla řeka vylovena. Měnil jsem nástrahy a byl jsem dost nervózní. Čekání na první rybu v dešti a mokru bylo nekonečné. Konečně se přihlásil první dobrovolník, krásný 25 cm okoun na malou stříbrnou Aglii 00. Spadla ze mě nervozita a začal jsem trpělivě prolovovat svůj závodní úsek. Ryby byly blízko břehu. Postupně jsem vytáhl na stejnou nástrahu dalších 5 ryb (tlouště, okouny a bolena). Po devadesáti minutách skončila první část závodu.
       Přesunuli jsme se na druhý úsek, který byl prolovený. Tady bylo dost těžké cokoliv chytit. Nakonec se mi podařilo přemluvit jednoho tlouště na malého woblera. Dopolední závod skončil a počasí se zlepšilo, alespoň přestal trvalý déšť. V odpoledním závodu jsem byl rozhodčím a můj týmový kolega Radek závodil. Závodní úsek byl zarostlejší, řeka klidnější, plná vázek a břehy vysoké. Závodníci si obhlédli terén a připravili se k lovu. Povzbudil jsem Radka a připravili jsme poslední “horké“ nástrahy. Signál odstartoval závod, první nástrahy dopadly do vody. Můj závodník chytal na malé rotačky a brzy měl okouna, spletla ho Black Fury. Pak následovalo několik pokažených záběrů a pochopitelná nervozita. Vždyť první část závodu byla nejdůležitější, protože se chytilo nejvíce ryb. Po rotaci to už nebyla žádná sláva, chytalo se na prochytaném a bylo to znát. Okounům nedělaly změny počasí dobře a tloušti byli opatrní. Někteří závodníci se těšili na konec závodu. Za normálních nezávodních podmínek by už dávno chytali ve výčepu něco jiného, ale závod je závod a bojuje se do konce. Konečně zazněl signál k ukončení, v tvářích většiny zúčastněných byla vidět úleva.
       Večer bylo další losování, smůla mě neopustila, zase bych měl chytat první. Nedělní ráno bylo pošmourné a občas pršelo. Závodní úsek jsem měl slibný, dva padlé stromy – potenciální úkryty dravců. Téměř hned po zahájení lovu jsem vytáhl z jednoho padlého stromu bolena 42 cm. Tento strom byl kvalitně rozplašený soubojem s rybou. Přesunul jsem se na druhý konec závodního úseku a začal jsem lovit stejnou taktikou jako při sobotním závodě. Trápil jsem se, trápil, nakonec po hodině jsem přelstil asi 16 cm bolínka na stříbrnou Aglii Long 00. Pak jsem měl ještě jeden záběr na stejnou rotačku, ale miniokounek jí nedobral. Ryby byly zase poblíž břehu. Skončila první část závodu a následovala rotace s druhou částí závodu. Neměl jsem kontakt s rybou, měnil jsem nástrahy, ve vodě jsem máchal skoro všechno. Bohužel úsek byl dokonale prochytaný a já jsem se nezavděčil rybám žádnou nástrahou. Dopolední závod skončil, mezi mraky prosvítalo slunce. Odpoledne Radek lovil a já jsem byl rozhodčí. Závod byl vyrovnaný a výsledky byly stále otevřené. V této chvíli záleželo na každé rybě. Začala odpolední nejtěžší část závodu. Můj závodník mi dal lekci z taktiky. Marnyškou prolovil břehy a trestal tři malé tlouště. Další pak přelstil na malého twistera. V průběhu rotace jsem se dozvěděl, že Radek ulovil nebodovanou ouklej. Čekala ho perná část závodu. Byl jsem daleko klidnější než on, znal jsem ho jako tvrdého bojovníka, což se nakonec potvrdilo. Mezitím se do hladiny řeky opřely sluneční paprsky a dravci zmizeli. Po rotaci pokračovalo školení z chytání ryb, měřil jsem další tři tlouště ulovené na marnyšku a několik okounů ulovených na twistera. Na závěr závodník ještě neúspěšně zkoušel malou cikádu a rotačky. Závod skončil, Radek uštval na mikrotwistery dva malé okounky. Sbalili jsme věci a vyrazili na vyhlášení výsledků. Po závěrečném rozloučení jsme odjeli domů a vlastně vstříc dalším závodům.

Pořadí Tým Závodníci Body Součet umístění
1. Kovin Team Zlín Škubal Jiří, Zábojník Aleš 5429 13
2. Cidlina Team Chlumec n.C. Čepelák Michal, Čepelák Tomáš 4125 18
3. Salmo Přelouč Macel Josef, Pleskot Radek 4636 25
4. Mladá Boleslav A Křepelka Radim, Špáda Jiří 4982 26
5. Poděbrady Dobiáš František, Pánek Jan 3389 28
6. LOVY Brno Rozsypal Tomáš, Vybíral Zdeněk 4602 29
7. M+K Valašské Meziříčí Krumpolc Jan, Mužík Jaroslav 3272 29
8. Praha 10 Hostivař Nový Josef, Zajac Adam 3847 30
9. Relax Praha 5 - Radlice A Horký Jiří, Křivánek Bohumil 3520 35
10. Choceň A Maixner David, Škeřík Jiří st. 2623 39
11. České Budějovice B Návara Miroslav Ing., Zachař František 2532 39
12. King Spin  Blinka Zdeněk, Král Ladislav 2421 39
13. Vlašim Peroutka Zdeněk, Zajíček Rudolf 1843 44
14. Tábor Ryba Milan, Ryba Martin 1805 45
15. Štítina Malohlava Petr, Šalata Roman 1569 48
16. Praha 5 - Radlice B Lachman David, Slavík Jan 320 61

Autor: Udo - Josef Macel

Přečteno: 4 849x
Průměrná známka: 1.29

NHustopečský pohár 2006

První zářijový víkend se stal pro závodnickou přívlačářskou špičku dlouho očekávaným svátkem.

NZávod II. ligy v LRU přívlačí v Pardubicích

Nejdříve jsem vždy pár náhozů větší rotačkou věnoval štice a pak už jsem se zaměřoval na okouny.

NPrvní závody LRU feeder

Nejdříve jsem odhadoval kapříka, ale po pár minutách boje na 0,12 návazci podebírám krásnou parmu cca 50cm.