Vybavení moderního kapraře - doplňky

- Michal Kučera

      V jedné televizní reklamě nám před nějakým časem vtloukali do hlavy, že nejsme natolik bohatí, abychom si kupovali levné věci. Ač nejsem velkým příznivcem reklamních sloganů, myslím si, že pro mnohé části vybavení moderního kapraře to platí dvojnásob. Bez kvalitních háčků, obratlíků a dalších důležitých součástí udice se při lovu velkých kaprů neobejdete. Moji jihočeští kolegové se navíc přesvědčili o tom, že se občas nevyplatí šetřit ani na relativně méně důležitém vybavení...
      Jelikož stále toužili poznat řeku Labe a její kapry, pozvali jsme je na společnou výpravu. Protože se jednalo o naše hosty, přenechali jsme jim velmi nadějné místo na špici poloostrova a sami si sedli na jeho opačný konec. Kolegové nelenili a po prvních záběrech od tloušťů a cejnů dostali i celkem slušné kapry. Postupně jim ale začalo ubývat záběrů a tak museli snížit krmné dávky. Poslední dny už nevnadili vůbec a nahazovali jen přívěsy z rozpustné PVA šňůrky s osmi až dvanácti kuličkami boilí. Tento voňavý náhrdelník upevňovali k háčku, tak aby kolem něj po rozpuštění PVA zůstala lákává hostina. To se ukázalo jako velmi dobrý tah a záběry na sebe nenechaly dlouho čekat. Jen jeden Jardův prut byl jakoby začarovaný, od rána se na něm čihátko ani nepohnulo. Právě na této udici měl přívěs z "pévéáčka", které za údajně velmi výhodnou cenu zakoupil v jedné prodejně těsně před odjezdem. Radili jsme mu, aby ten prut přehodil, ale on stále mlel svou, že si to ryby najdou. Večer už mu to ale nedalo a začarovanou udici zkontroloval. Okamžitě na nás začal hulákat, ať se jdeme rychle podívat, že to jsme ještě neviděli. Svojí udici totiž takřka po dvanácti hodinách vytáhl tak jak jí tam ráno nahodil - tedy i s náhrdelníkem boilí na PVA šňůrce, která se dle výrobce měla rozpustit zhruba po jedné minutě. Zkoušeli jsme ji přetrhnout, ale ani to se k našemu úžasu nepodařilo. Rychle jsem si jí kousek odřízl, abych tento unikát mohl ukázat výrobci, neboť zbytkem špulky Jarda vztekle mrsknul do vody. Od té doby jej vždy u vody vítáme otázkou, jestli si už koupil rozpustné PVA, nebo bude opět chytat velryby s patnácti kuličkami na háčku...

DOPLŇKOVÉ POMŮCKY PRO KAPRAŘE

      V této předposlední části seriálu se podíváme především na doplňkovou výbavu, která nenašla zařazení v žádné z předchozích skupin. Řeč bude též o drobnostech potřebných k montáži udice, jenž patří k nejmenším ale zároveň i nejdůležitějším součástem vybavení moderního kapraře. Některé věci se mi také do jednotlivých dílů prostě a jednoduše nevešly a tak bych to nyní rád napravil.
      V části věnované vybavení pro delší pobyt u vody např. nezbylo místo na spacáky, plynové vařiče atd., bez kterých lze několikadenní výpravy absolvovat jen ztěží. Lehké skladné a přitom poměrně stabilní vařiče lze nalézt v široké nabídce v odděleních s věcmi pro kempink, zato sehnat dobrý spacák vyhovující potřebám rybáře není vůbec snadné. Na letošních rybářských výstavách jsem však objevil vynikající spací pytle Rod Hutchinson Team. Jsou dostatečně široké, mají rychlozip na obou stranách a všechna kritická místa kudy by mohlo protahovat /zipy, kolem ramen/ jsou ochráněna. Je na nich prostě vidět, že je navrhoval rybář - a ne ledajaký. Pro náročnější rybáře jsou pak připraveny spací pytle Deep sleep a Deep Sleep 2, jenž se mimo jiné dá rozdělit na dva samostatné spacáky. Když už jsme u potřeb pro pobyt u vody, nemohu se nezmínit o pytlích na odpad, do nichž ukládáme veškeré naše a bohužel i cizí odpadky a po skončení lovu to celé odvážíme. Jak krásné by bylo okolí našich vod, kdyby to tak dělali všichni, to si snad ani nedovedu představit...
      Další důležitou pomůckou jsou baterky. Kromě těch klasických se výborně uplatní tzv. "čelovky", tj. baterky s pružnými pásky pro uchycení na hlavě. Nechávají vám volné ruce a svítí přesně tam, kam se díváte. Geniální, že?! Výběr je dnes poměrně široký, chcete-li ale opravdovou kvalitu, pak bych doporučil zavítat do potřeb pro horolezce a poohlídnout se po modelech Lago nebo Pezl. Další dvě pomůcky - dalekohled a polarizační brýle /vhodné jsou např. Rapala/ uplatníte při pozorování hladiny. Nemohu opomenout ani fotoaparát. Nejlepší fotografie pořídíte z jednookých zrcadlovek, ale i některé kvalitnější typy "automatů" dělají velmi pěkné obrázky. Dále upotřebíte nějaké menší nářadí. Mě se osvědčil víceúčelový nůž švýcarské provenience, ale ani takové multifunkční kleště nejsou k zahození.

POTŘEBY K MONTÁŽI KONCOVÉ UDICE

      Koncová udice se skládá z jednotlivých drobností, jako jsou návazcové materiály, háčky, obratlíky, zarážky atd. - tedy vše, co se nachází na konci udice vyjma hlavního neboli kmenového vlasce. Návazce jsme probrali již v kapitole o vlascích a tak začnu u háčků. Vyznat se v širokém spektru nabídky není vůbec jednoduché, navíc lze na první pohled jen těžko rozeznat, o jak kvalitní výrobek se jedná. Tady vám pomohou jen zkušenosti. Nedal jsem na reklamu a postupně zkoušel většinu dostupných háčků. Některé se rychle tupily, jiné se ohýbaly nebo praskaly při vyšším zatížení, u dalších např. nebyla dotažená očka. Postupně jsem vyřazoval výrobky nevyhovující požadavkům, jenž jsem na ně kladl, a tak se nyní v mé výbavě nacházejí prakticky už jen modely VMC, Ashima a Fox, které je bez okolků splňují. Některé značky jsem ale ještě nestihl prověřit a tak se nyní chystám např. na háčky Markuse Pelzera či Roda Hutchinsona. Co se týče jednotlivých typů, dá se říct, že v široké paletě háčků Ashima si jistě vybere každý, z háčků Fox se mi osvědčila Série 1 a 2 a z VMC především opěvovaný Fastgrip. Tyto háčky s třemi malinkými protihroty jsem vozil snad půl roku bez využití, protože jsem této novince příliš nedůvěřoval. Při poslední výpravě do Maďarska jsme však měli poměrně značné potíže se zásekem, neboť kapři pasoucí se v trávě brali velmi opatrně. Nezbývalo tedy než experimentovat a tak jsem nasadil tyto háčky. Musel jsem se štípnout, abych uvěřil, jak rychle se zlepšily mé výsledky. A co víc, při vytahování háčku z tlamy šel ven jak po másle. Zprvu jsem myslel, že je to náhoda, ale další úlovky mě přesvědčily, že šetrnější háček k rybám /pominu-li háčky bez protihrotu/ zřejmě neexistuje. Pro lov se splávkem a drobnějšími nástrahami vozím i háčky s lopatkou. Mezi nimi nemám jednoznačného favorita, ale léta jsem byl spokojen s modely Cormoran CSG.
      Moderní kaprařina však nejsou jenom háčky. K sestavení různých koncových udic potřebujete také obratlíky, konektory, gumové korálky, závěsky na zátěž, silikonové hadičky odlišných průměrů, ó kroužky, plovoucí pěnu, zarážky na boilí a mnoho dalších věcí. Kdybychom všechny tyto drobnosti měli kupovat u renomovaných britských firem, asi by nám brzy ztuhnul úsměv na rtech. Naštěstí pro české kapraře existuje program JSA Carp System, kde většinu těchto věcí seženete v dobré kvalitě za přijatelné peníze. Pod stejnou značkou také naleznete různé typy zátěží /ať už s obratlíkem, průběžné nebo i výměnné/ - stačí si jen vybrat. K samotnému zhotovení montáže potřebujete také drobné pomůcky, bez nichž to prostě a jednoduše nejde. Počínaje jehlou a vrtáčkem na boilí, pokračujíc nůžtičkami a konče strunou na protahování hadiček proti zamotání. Menší kleštičky pro případné zacvaknutí bročků nebo vyřezávač pěny na zhotovení plovoucího boilí také najdou uplatnění.
      Samostanou kapitolu tvoří výrobky z rozpustného PVA, s pomocí kterých dopravíte návnadu do bezprostřední blízkosti vašeho háčku. Dnes jsou k dostání kromě klasických šňůrek i PVA pásky, PVA sáčky a PVA punčochy. Používám především první dva jmenované výrobky. Stejně jako u háčků jsem PVA výrobky nechal projít přirozeným výběrem a v mém ruksaku se nyní vyjímají Kryston Meltdown /šňůrka/, Meltdown Tape /páska/, Meltdown Bag /sáčky/ a v neposlední řadě Pelzer PVA String, což je vynikající nadstandardně silná šňůrka, s níž nejsou problémy ani za deštivého počasí .
      Tak to by bylo asi vše. Existuje ještě pár životně důležitých věcí, ale ty jsou určeny jen pro opravdové specialisty. Patří mezi ně např. otvírák na pivo, otvírák /vývrtka/ na víno, otvírák na okurky, el. kráječ chleba, vyhřívané bačkory s prodlužovacím kabelem a župan z leoparda. Ryby pak v pokoře před pánem tvorstva samy vylézají na břeh...

Autor: Michal Kučera

Přečteno: 11 481x
Průměrná známka: 1.54

NVybavení moderního kapraře - boilies

Boilí je v oblasti návnad jednoznačným fenoménem poslední doby a rybářské speciálky jej prodávají ostošest.

NVybavení moderního kapraře - krabičky

Rybáři dnešní doby s sebou obvykle nosí tolik věcí, že by to občas neuvezl ani dvoukolák.

NVybavení moderního kapraře - sedačky

Klasická plážová křesílka jsou dobrá pouze tam, kde to napovídá jejich název.

NVybavení moderního kapraře - podběráky

Pokud nechcete rybu odháčkovat už ve vodě, což je především u menších kusů ideální varianta, potřebujete k jejímu vylovení podběrák.