Jelec tloušť - 2. díl

- Jaroslav Soukup



Položená
      Lov tloušťů na položenou je u nás velmi hojně používanou metodou (hned po plavané), ale podle mne mnohem úspěšnější než položená je dokonce lov na mušku. Ale i při položené lze dosáhnout velmi dobrých úspěchů.
      Většina rybářů považuje za lov na položenou prostě za to, že přijde k vodě, navlékne 50g olovo a chytá. Je však mnohem více způsobu lovu na položenou! Rád bych se tu zmínil, jak chytám na položenou tlouště. V zimě není tato metoda na lov nejlepší – ryba není tak aktivní a bojovná (a je také více ostražitá), proto kdyby ucítila sebemenší tah olova (popř. krmítka apod.), jistě by nástrahu ihned pustila. Naopak je tomu v létě, kdy je ryba mnohem aktivnější a hlavně hltavější – prostě sebere takřka cokoliv a to je doba, kdy se lov na položenou jako takovou dá celkem dobře uplatnit.
      Lovím většinou na silnější vlasec, protože když lovím na položenou, jsem zaměřen pouze na větší tlouště! Vlasec o síle 0, 20 není nic neobvyklého. Návazec mnohdy ani nepoužívám, ale když už po něm sáhnu, tak na položenou volím minimálně 0,16 mm. Možná se to zdá někomu hodně, ale při lovu velkých jelců v proudech s mnoha vázkami je to optimální síla! Prut používám většinou ten stejný jako na letní plavanou (lovím totiž jen s menší zátěží), ale někdy použiji (když berou opravdu velcí tloušti ) i teleskop s gramáží 30 – 80 g se střední akcí (vhodný hlavně k lovu kaprů). Lovím většinou tzv. metodou na cit (jak jsem se již zmínil výše, chytám tlouště na položenou většinou jen v létě), kdy nechávám zátěž zhruba kolem 10g) pomalu unášet proudem a vlasec držím v prstech (palec a ukazováček) – popsané již výše v lovu na plavanou. Jako nejvhodnější nástraha se mi osvědčila larva chrostíka (která na háčku velmi dobře drží) a samozřejmě také třešeň (v tomto případě raději s peckou), ale i jiné nástrahy např. boilies. Někteří rybáři lovící tlouště boilie prostě odmítají, jiní ho považují za jednu z nejlepších nástrah na tlouště vůbec. Podle mě záleží hodně na typu vody a taky na tom, na co jsou ryby v místní lokalitě zvyklé. Někde tloušti na boilie prostě šílí, jinde ho striktně odmítají. Podle mého pozorování tloušti na tzv. voňavé kuličky nejvíce berou na větších a hlubších vodách, (např. některé úseky Dyje, Labe nebo Svratky), zato v menších proudných vodách o boilie velký zájem nemají (toto pozorování jsem prováděl na několika málo řekách takže to neberte jako pravidlo). Jestli někdy při lovu jelců vnadím, tak je to u lovu na položenou (málokdy na plavanou – většinou jen při lovu na třešně) . Vnadím většinou podobnou směsí, jako při lovu na plavanou na rohlík (používám hlavně zjara, kdy se tloušti zdržují v tišinkách – v létě by se v proudu s tímto krmivem hůře vnadilo)! Jako návnada se mi také velmi osvědčily psí suchary – jediná jejich nevýhoda je v tom, že na ně často přilákám také malé rybky, což ale občas pomáhá přilákat i většího tlouště, ale o tom až v lovu na přívlač!

      V tomto článku se nebudu zmiňovat o muškaření, protože jsem ho popravdě na tlouště ještě nevyzkoušel, ale doufám, že v nejbližší době se mi to povede.

Přívlač

      Lov tloušťů na přívlač je méně používanou metodou, ale dají se na ni ulovit trofejní kusy! Spolu z plavanou je to můj nejoblíbenější způsob lovu.

      “Mezi rybami, které se loví metodou přívlače, není podle mne žádná jiná tak nedůvěřivá a plachá , jako je tloušť .”– citát z knihy Jacka Kolendovicze: Lov dravých ryb na přívlač.

Měkké nástrahy: Jsou to moje nejoblíbenější nástrahy na tlouště. Jsou levné a také velmi úspěšné, což je řadí mezi jedny z nejlepších vláčecích nástrah. Hodně lidí se často ptá, jaká barva je nejlepší. Říci, která je nejlepší je velmi těžké. V zkalené vodě se mi nejvíce osvědčila barva zelená a červená (nebo jejich kombinace), zato v průzračné vodě se mi osvědčila bílá, která u mě nemá konkurenci. V některých případech se také osvědčí dokonce i twisrtery nebo ripery, které jsou původně určeny pro mořský rybolov. Velmi účinné jsou také tzv. microtwistery, na které se však chytne také mnoho malých (20-25 cm) jelců, kteří nás po čase začnou velmi obtěžovat (zvláště, když máme políčeno na větší rybu), ale pro někoho je to celkem dobrá zábava a i na microtwister se dá chytit pořádný tloušť. Zezačátku bych vám doporučoval se vytrénovat na menších tlouštích a až poté si troufnout na větší kus, protože na chycení krále našich vod je potřeba mnoho zkušeností jak z nástrahou zacházet. Na twistery bych volil prut o gramáži maximálně 10-20g (na microtwistery i menší) a délce asi 3 metry, ale záleží hlavně na vás, s čím se vám bude lépe pracovat. Prut by měl být velmi elastický a ohebný – pokud není udice dost pružná, hůře se potom ryba zasekává a ještě hůř vylovuje. Velké dilema je dnes jestli si vybrat pro vláčení šňůru nebo vlasec. O této problematice v dnešní době pojednává mnoho článků a proto se jí zde nebudu zabývat. Já osobně sice používám vlasec, ale ozkoušel jsem už i šňůru a myslím, že si ji letos na jeden z prutů namotám.
      Teď už ale spět k měkkým nástrahám. Když lovíte s riperem, nebo twisterem, je nutné, aby pohyb nástrahy byl co nejagresivnější, nebo naopak tak, aby se nástraha (imitující rybku nebo jiného vodního živočicha) pohybovala malátně a připomínala tak nemocnou nebo oslabenou rybku, která je pro tlouště snadnou kořistí.

Rotační třpytky: Na tlouště se dají použít rotačky o velikosti 00-3 – záleží samozřejmě na tom, na jakého tlouště máte políčeno. Mnohý by si mohl říct, že čím větší rotačka, tím větší tloušť zabere, ale není tomu tak docela – i tlouštík o velikosti 25 cm se velmi často chytí i na rotačku velikosti 3 – opravdu je tomu tak. Stejně tak to může být i s velkým tlouštěm – 45cm tloušť na rotačku 0 není nijak neobvyklá záležitost. Je to prostě vodní a prase a sežere vám doslova vše. Nejvíce se mi osvědčily třpytky tažené pomalu po hladině proti proudu – čily tak, aby napodobovaly rybku soupeřící z proudem vody. Moje nejoblíbenější barvy jsou stříbrná, měděná a černá s žlutými skvrnami. Pokud je voda průzračná, je nutné se velmi věnovat barvě nástrahy (to platí i u woblerů a plandavek) – do průzračné vody se mi osvědčila právě barva stříbrná a do zakalené vody barva měděná, nebo zmiňovaná černá s žlutými tečkami. Vlečení by mělo být co nejpomalejší, ale takové, aby tlouště vyprovokovalo k útoku. Na vodách hojně zarostlých vodním rostlinstvem se mi velmi dobře osvědčil červený střapec zavěšený na trojháčku sloužící jak proti zachycení, tak i jako lákadlo pro ryby. Někdy se tvrdí, že tyto střapce zmenšují počet dobře seknutých ryb, mně se to však nepotvrdilo.

Woblery: Wobler je na tlouště výborná nástraha. Chytají se na něj většinou větší kusy. Nejlépe se mi osvědčují velikosti 2-6cm. Na větší už jsem úspěchy neměl. Nejlepší je podle mě barva pstruha – nejlepší je potočák, ale duhák taky není k zahození. Více se mi však než wobleři osvědčil tandem woblera s třpytkou (jaké vyrábí např. Brněnská WFS) v barvě RT (pstruh duhový). Dále byly úspěšné barvy proudník a ouklej – čili klasické šedobílé woblery. Nejraději je používám v proudnějších vodách, kde jsou vždy bezkonkurenční nástrahou hlavně v létě. Zkoušel jsem vláčet s woblerem i v klidných pomalu tekoucích řekách, v kterých jsem tlouště na plavanou normálně chytával, a záběrů bylo mnohem méně než v proudu. Vysvětluji si to tím, že ve vodách s větším prouděním jsou tloušti zvyklí více požírat rybky, než v klidnějších řekách, kde tloušti většinou v klidu čekají, až k nim něco pomalu připlave (spadané ovoce aj.).
      Tloušť na wobler útočí vždy velmi energicky – mnohdy jsem si při záběru myslel, že už mám na prutě štiku, ale ono ejhle – tloušť. Takovéhle výpady jsem na jiné nástrahy než woblery a třpytky nikdy neviděl. Je asi jasné, že na twister nebo riper tloušť nebude tak prudce útočit – měkké nástrahy většinou napodobují rybku umírající – na rozdíl od třpytek či woblerů, kteří také napodobují rybku, ale spíše oslabenou a bojující z proudem apod., ale to by bylo na dlouhou diskusi.

Plandavky, zimní třpytky a marmyšky: S těmito nástrahami lovím většinou na podzim a v zimě (samozřejmě tím myslím období listopad, prosinec), kdy se mnohdy ukázaly jako výtečné. Jako nejlepší barva pro plandavky se ukázala zase barva pstruha. Lovit v zimě z plandavkou nad 5 cm nemá naprosto cenu – ani velký tloušť vám ji nevezme. To stejné s velikostí platí i u zimních třpytek a marmyšek – mé nejoblíbenější jsou stříbrnozlaté (tj.: na jedné straně zlaté a na druhé stříbrné). Ty používám opravdu v tuhé zimě – několikrát jsem s nimi lovil i v ledu (podobně jak se dříve lovili mníci na Lipně, nebo jak se loví ryby dodnes např. v Rusku, nebo Polsku) – samozřejmě však ze břehu a pár tlouštíků jsem na ně vylákal. Nejlepší způsob, jak s nimi lovit, je klasický (tzv. spouštěcí) systém. Podle hloubky dám asi 0,5 m ode dna nástrahu a neustále ji popotahuji na horu a dolů. Mnohdy se chytne také úhoř, mník, okoun a dokonce někdy i plotice.

Cikády: Cikáda je vynikající nástrahou do mělkých, proudných vod hlavně v létě. Nejlepší barva opět pstruh potoční nebo duhoví s co nejrůžovějším hrdlem. Cikáda by měla pracovat ve vodě co nejagresivněji (tzn. navázat ji za zadní dírku) aby tlouště vyprovokovala k útoku. Je to velmi dobrá nástraha a pokud se rozhodnete pro lov tloušťů rozhodně si jich několik pořiďte.

      Tak si mnozí z Vás teď asi kladou otázku: Je tloušť čudla, nebo velká ryba? Podle mě je to ryba rozhodně velká. Větší než kapr nebo sumec. Je to pravá sportovní ryba!

      Dnes většina lidí je natolik pracovně vytížena, že ani nemá čas na žádný koníček a mnohdy ani na rodinu. V dnešní uspěchané době je právě rybařina relaxace a to nejen fyzická, ale i duševní. A právě lov tlouště – ryby dnes velmi zavrhované, ale podle mne vysoce sportovní, k rybařině určitě patří. A tak vás prosím, aby jste se taky zamyslely, jestli se vám už podařilo chytit např. půlmetrového, nebo jen například 40-ti centimetrového krásného tlouště. Pokud si chcete chytit opravdovou životní rybu, tak jí může být třeba i tloušť. TAK HURÁ NA NĚ!

Fotografie v článku:
1. Tloušť 57 cm . Opravdu trofejní kus !

Fotografie: Jakub Zahradník, Jiří Schreier

Autor: Jaroslav Soukup - ®

Přečteno: 6 958x
Průměrná známka: 1.51

NJelec tloušť - 1. díl

Potom je tu velké dilema mezi rybáři a to jestli lovit na vypeckovanou nebo nevypeckovanou třešeň.