Uzly na plavanou

- Martin Maťák

Smycka - pouziva se k uvazani smycky na konci vlasce - pak do ni lze pripojit napr. obratlik nebo druhou smycku. Vlasec protahujte smyckou 2 az 4x a pak dotahnete. Ocko smycky by melo byt asi tak 1cm siroke - pri jeho dotahovani si pomahejte si napr. peanem nebo jehlou, jinak se vam tak mala smycka nepodari udelat.
Takto se spojuji do sebe dve smycky, napr. navazec s kmenovym vlascem. Pri pretrzeni navazce staci prestrihnout zbytek navazce v miste jeho smycky, zbytek vlasce z druhe smycky vytahnout a pripojit novy navazec.
No a takto by to melo vypadat po dotahnuti.


Zakladni uzel pro navazovani obratliku a jinych pevnych krouzku.

Navazovani zarazky z nite. Nejvhodnejsi je polyesterova nit nebo pletene rybarske snurky. Cim bude nit silnejsi, tim pevneji lze zarazku utahnout, ale o to hure bude prochazet ocky. Pri dotahovani uzly byvaji dost casto problemy - nite po sobe malo klouzou a vznikaji nehezke motanice z nedotaznych uzlu. Proto zkuste pred utahovanim uzlu nit namocit (naslinit). Casto byvaji problemy s prilis lehkym klouzanim zarazky po tenkem vlasci - je nutne najit vhodny material a pocet ovinu nite kolem vlasce. Vetsinou staci 4-8 ovinu.

Zarazka z velnilkove gumky 3x protazena. Vhodne pouze pod lehci zateze a lehci predvazene waglery (anglicaky - do 10g). Pouzijte tmave (sede) ventilgumky, asi 2 az 4mm dlouhe kousky. Pri premistovani zarazky musite povolit jednotlive smycky, presunout a znovu dotahnout.

Zarazka z naplasti (napr. na koberce). Na obrazku je jen prvni krok, dalsim by bylo omotani naplasti kolem 3 vlascu, pres ktere je na obrazku prelozena - vznikne valecek a pak se teprve smycky vlasce utahnou. Zarazka se pak jiz neda presouvat, ale je neskutecne pevna a vubec neoslabuje vlasec. Pouziva se i pri lovu s krmitky a tezkymi olovy na polozenou. Pri plavane vetsinou jen pod velmi tezke anglicaky.

Autor: Martin Maťák - ®

Přečteno: 17 743x
Průměrná známka: 1.64

NVýroba zarážky pro průběžný splávek

Někdo používá pletenou šňůru, někdo dentální nit, nebo různé bavlnky. Samozřejmě jde spíše o velikost samotné zarážky. Čím menší zarážka, tím lépe prochází při nahazování přes očka match prutu.

NHáčky na lov ryb - plavaná

Hacek je zrejme nejdulezitejsi soucast rybarovi udice. Zejmena pri zpusobech lovu, ktere jsou zalozeny na prirozenem a nenápadném předloľení nástrahy...