Vybavení moderního kapraře - krabičky

- Michal Kučera

      Krabičky, kufříky, tašky a batohy jsou tradiční součástí výbavy každého rybáře. Nejsou sice nezbytností, ale doba, kdy jste do jedné kapsy dali korkový splávek, do druhé dva háčky, do třetí škubánek a hurá k vodě je už nenávratně pryč. Rybáři dnešní doby s sebou obvykle nosí tolik věcí, že by to občas neuvezl ani dvoukolák.
      Už jako malý kluk jsem byl posedlý všelijakými krabičkami a krabicemi na rybářské drobnosti. Jejich přerovnáváním jsem se dokázal zabavit na celá odpoledne. Jednoho dne mi děda přivezl zcela novou krabičku, která měla nastavovací přihrádky a jiné další vymoženosti - byla prostě kouzelná. Zářil jsem štěstím a horečnatě sliboval, jak budu poslouchat. Zbytek dne jsem ani nemohl strávit jinak, než umísťováním splávků, háčků, olůvek atd. do kouzelné krabičky. Druhý den ráno jsem konečně vyrazil k vodě a všem se náležitě pochlubil novým přírůstkem mojí výbavy. Jedině Páska, jak jsme přezdívali sousedovic o pár let staršího stokilového pořízka, moje krabička příliš nezajímala. To mě vytočilo natolik, že jsem mu klackem šťouchl do čihátka, až se dvakrát omotalo kolem prutu. Můj počin naopak rozlítil Páska a tak mě včetně mého plastového pokladu postříkal sprškou vody. Že jsem mokrý já, mě zas tak nevadilo, ale na moji krabičku mi nikdo cákat nebude! A tak jsem proti Páskovi vykopal válečnou sekeru a začal jej bombardovat jílovými koulemi. Ten mi oplácel stejnou mincí - prostě byla to řežba k pohledání. Obě strany si vedly se střídavými úspěchy. On měl sice větší ránu, jeho tělo se na druhou stranu lépe strefovalo. Možná by jsme tam po sobě metali dodnes, nebýt toho, že jedna z jeho ran zasáhla moji krabičku, kterou jsem před bojem položil opodál na zem. S hrůzou jsem zíral, jak těžká jílová koule roztříštila můj poklad na cimpr campr. Na chvíli jsem úplně zkoprněl. Poté jsem se dal do hrozného breku, popadl zbytky krabičky a upaloval domů. Celý týden jsem ji oplakával a přísahal Páskovi pomstu. Jestli k ní došlo si už dnes nevzpomínám, ale od té doby mám velmi dobře v paměti, že šťouchat klackem do cizích věcí se prostě a jednoduše nevyplácí …

KRABICE A KRABIČKY NA DROBNÉ VYBAVENÍ

      Neexistuje nic horšího, než v průběhu výpravy - zrovna když to konečně začalo brát - při pohledu do svých zásob zjistit, že právě došly obratlíky, háčky nebo např. olůvka, bez kterých nelze na úspěšné místo dohodit. Pokud je navíc víkend, obchody jsou zavřené a jste vzdáleni na míle daleko od domova, může tato situace vyústit v nedobrovolný odvoz na psychiatrickou kliniku.
       Rada číslo jedna proto zní. Pro klid vaší duše a pohodu na rybách nepotřebujete anglické kufříky vykládané kůží, ale bezpodmínečně musíte mít přehled o svých věcech, tak, aby jste byli schopni třeba i po tmě nalézt požadovanou část výbavy. Moderní lov kaprů není rekreační rybařina na odpoledním sluníčku a všechny nedostatky se tvrdě promítají do výsledků a tím i do psychiky rybáře. Nechci tím zbytečně někoho strašit, jen radím nepodceňovat přípravu a věci, které se na první pohled zdají jako malicherná maličkost.
       Jestliže jsem v předchozích dílech u prutů, navijáků nebo např. hlásičů spíše upřednostňoval značkové výrobky nesoucí záruky kvality, tak dnes naopak potěším majitele tenčích peněženek, ke kterým se chtě nechtě řadím i já. Mohu s klidným svědomím prohlásit, že plně dostatečné a vyhovující krabice, krabičky či kufříky na vybavení pořídíte za velmi přijatelné peníze v obchodech s nářadím, stejně tak i v každém supermarketu. Osobně dávám přednost plochým krabicím, pokud možno s nastavitelnými přihrádkami, někomu zase více vyhovují robustnější velkoobjemové kufříky. Záleží na každém, co si vybere. Každopádně ušetříte až několikanásobek ceny oproti speciálním rybářským bedýnkám od renomovaných firem Flambeau nebo Plano. Vynikající soupravu pro kapraře nabízí Fox pod označením System Box, řekl bych dokonce, že není na trhu nic lepšího, ale upřímně řečeno, za ty peníze bych si raději pořídil nějakou důležitější část výbavy.

TAŠKY, BATOHY A FUTRÁLY NA PRUTY

      Jestliže krabice a kufříky využijete spíše k ukládání drobností, na větší věci budete potřebovat tašky, batohy a různá pouzdra. Naštěstí tentokrát pro ně nebudete muset do prodejen s nářadím nebo supermarketů, neboť účelově vyráběné modely pro rybáře jsou nejen mnohem vhodnější, ale ve většině případů mají i přijatelnou cenu. Pravda, jste-li při penězích, můžete vybírat ze špičkových modelů firem Kevin Nash, Fox a dalších, ale pro normální smrtelníky není taková investice nezbytná. Mnohem levnější výrobky od českých firem vám poslouží zrovna tak dobře.
       Na otázku, zda batoh či tašku, si každý musí odpovědět sám. Kdo jezdí na kole nebo na motorce, asi dá přednost ruksaku, ten kdo autem, zřejmě bude preferovat o něco přehlednější tašku. Já většinou vozím obojí. V batohu mám rybařinu a v tašce oblečení a krmení /pro sebe i pro ryby/. Tašky i batohy výborné kvality nabízí firma Milfa. Od univerzálních tlumoků po modely konstruované speciálně pro kapraře. Z nich mě nejvíce zaujaly ruksaky Fishtec Expedition Carp s obsahem 75 a 90 litrů a sedmi velkými bočními kapsami. K jejich výrobě byl použit velmi kvalitní materiál Kortexim. Ze stejného materiálu je i taška Fishtec Extreme Carp, která má popruhy přes rameno i do ruky, objemnou hlavní část a čtyři boční kapsy.
       S přibývajícím speciálním vybavením pro lov kaprů se kromě batohů a tašek začaly objevovat také účelově vyráběná pouzdra. U firem zaměřujících se na kaprařinu, jako jsou Fox, Pelzer, Hutchinson či Nash můžete dnes sehnat pouzdra prakticky na každou součást vybavení. Od velkých obalů na přenášení lehátek či deštníků přes středně velké tašky na boilie, stojany atd. až po malá pouzdra na hotové návazce nebo náhradní cívky. Tady musí každý zvážit sám, co je pro něj potřebné a co nikoli. Já používám Pelzer Buzzer bag, ve kterém mám hrazdičky ke stojanům s připevněnými hlásiči, kalíšky a pryžovými úchytkami, dále swingery a náhradní díly ke stojanu. Do tohoto pouzdra po skončení lovu také ukládám koncovou montáž udice. Objemnější a hlavně delší věci, jako je stojan pod pruty, deštník, podběrák, vrhací trubka, tyčková bójka a mnohé další převážím ve speciální víceúčelovém pouzdře Pelzer Select Quier, k němuž lze navíc připojit až šest rood sleeves - pouzder na jednotlivé pruty.
       Tím jsme se dostali k poslední kapitole tohoto dílu, která je věnována obalům na pruty. Velkoprostorová pouzdra pro převoz třech až šesti prutů najednou, která byla tak populární v posledních letech, v současné době z trhu vytlačují povlaky, do kterých se vejde pouze jeden prut s navijákem. Důvod je velice prostý. Neustále stoupající cena speciálních kaprových prutů nutí jejich majitele k daleko větší péči o své miláčky a z tohoto hlediska poskytují právě tzv. rood sleeves ideální ochranu před poškozením a oděry laku. Tato pouzdra seženete u firem Fox, Nash a také Pelzer, které jsou z nich cenově nejvýhodnější. Z důvodu zafixování obou dílů prutu, tak aby se při přepravě vzájemně neodíraly, nabízejí některé firmy /např. i česká JSA/ neoprénové stahovací pásky s našitými suchými zipy. Jelikož se na našem trhu objevují i třídílné kaprové pruty, je nutné sáhnout po jiném typu pouzder. Asi nejlepší z toho, co jsem měl možnost vidět, nabízí firma Milfa pod označením Fishtec Boilie specialist. Pro každý díl prutu je připravena zvláštní komora, tak, aby nedocházelo k odření laku. Zvenčí jsou i kapsy pro podběrák, vidličky a hlásiče i s příposlechem.
       Všechny části výbavy prezentované v tomto díle nepatří mezi nejdůležitější, ale přesto užitečné potřeby moderního kapraře. Nosit věci v igelitkách nebo bedýnkách od brambor není zrovna to pravé ořechové. Leda že by jste rybařili někde poblíž pole. Kdyby jste pak domů donesli několik bedýnek nových brambor, možná by vám vaše drahá polovička odpustila to, že všechny ryby pouštíte zpět do vody. Pozor ale na soukromé zemědělce. Zaslechl jsem, že si z takto přičinlivých rybářů dělají cvičené strašáky do zelí. Tak až se vám příště na rybách ztratí kolega, budete už vědět, kde ho hledat …

Autor: Michal Kučera

Přečteno: 9 078x
Průměrná známka: 1.62

NPouzdra na bižuterii

Kdysi jsem nosil bižuterii a všechny drobnosti v kufříku. Je to asi nejpřehlednější možnost, jak se vyznat v různých rybářských drobnostech. Jenže to má trošku chybu a tou je velikost.

NVybavení moderního kapraře - boilies

Boilí je v oblasti návnad jednoznačným fenoménem poslední doby a rybářské speciálky jej prodávají ostošest.

NVybavení moderního kapraře - doplňky

Některé věci se mi do jednotlivých dílů nevešly a tak bych to nyní rád napravil.