Olova pro kaprové montáže

- BCG

Olůvko je nezbytnou součástí každé koncové udice, snad jen s výjimkou udice, kterou nastražujeme na hladinu. udice je Při lovu kapra se právě nejčastěji používaná udice s olůvkem ze dna, tedy lov na položenou. Dnes máme několik tipů olůvek různých tvarů pro každou situaci lovu a tím tedy mají některá olůvka své specifické použití. Popišme si tedy některé z nich.

Prvním tipem je asi nejpoužívanější olůvko, někdy označované jako "hruška". Olovo tedy tvarem přimopmíná hrušku a je průběžné. Na vrchní straně, kde se navléká kmenový vlasec, je zakončené pevnou trubičkou, nebo měkkou hadičkou proti zamotání návazce. Hodí se nejvíce k odhozu a to díky svému tvaru. Olůvko se vyrábí také s drážkami pro PVA kapsle. Toto olůvko se nejvíce hodí pro stojaté vody a to díky svému tvaru, protože v říčním proudu by se lehce kutálelo i s koncovou udicí a není možné je udržet na místě. Stejně i tak se nehodí pro zavážení na větší vzdálenost ze stejného důvodu jako u říčního lovu. Olůvko se nejvíce používá při důvěryhodné sestavě udice. Ovšem můžeme jej použít i jako únikovou montáž. Stačí obratlík od návazce zasunout do silikonové hadičky a tu pak nasunout na spodní část trubičky vyčnívající z olova a máme únikovou udici. Někdy také dáváme zarážku na kmenový vlasec za hadičku, trubičku, proti zamotání. A to asi ve vzdálenosti 0,5 m - 1 m. Je to asi něco mezi důvěryhodnou a únikovou udicí. Kapr nástrahu nasaje, kousek s ní po odplave a zarážka způsobí samozásek. Ještě se vrátíme k hadičce proti zamotání. Na pultech obchodů se můžeme setkat s dvěma tipy ukončení olůvek. Jedná se o pevnou trubičku a nebo měkkou hadičku proti zamotání. My používáme vždy hadičku. Trubička si nemusí vždy lehnout na dno, může nepřirozeně trčet ode dna a rybu odradit. Někdy se nám také stávalo, že ostrá hrana trubičky narušila vlasec a ten později praskl. U hadičky máme téměř vždy jistotu, že si lehne na dno a vlasec se v žádném případě neporuší. Abychom si byli opravdu jisti, že konec hadičky lehne na dno, dáváme na její konec plastické olovo. Tím konec zatížíme a hadička si 100% lehne na dno. Výjimkou je například lov na řece na krátkou vzdálenost, kdy máme pruty umístěny ve stojanu tak, že téměř tvoří pravý úhel. Vlasec tedy vede co nejkolměji do vody přímo k olovu.

Další typ olova nazýváme Arleseyská bomba. Je ve tvaru kapky, používá se s obratlíkem jako závěsné olovo na měkkou nebo pevnou závěsnou montáž. Nejčastěji se však používá pro helikoptérovou montáž, (úniková udice). Olovo je také ve tvaru kapky, ale místo obratlíku je na konci olova dlouhé oko z drátu, na kterém jsou umístěny dva gumové korálky zajištěny hadičkou proti zamotání, která je nasazena na konci drátěného oka. Olovo je tedy na konci kmenového vlasce. Návazec s obratlíkem se navléká na drátěné oko za první gumový korálek, poté se navlékne druhý gumový korálek. Kmenový vlasec se provlékne hadičkou proti zamotání, naváže se na konec drátěného oka a hadička se přetáhne přes uzel a drátěné oko. Toto olovo ve spojení helikoptérovou montáží je vynikající pro hody na velké vzdálenosti s velkou přesností. Tuto vlastnost zajišťuje umístění návazce, který se pří hodu roztočí na drátěném oku kolem olova jako vrtule helikoptéry. Odtud také název montáže. Rotující návazec rozráží vzduch a tak snižuje přirozený odpor, který nám zkracuje hod. Při zhoršených povětrnostních podmínkách je někdy dost obtížné prodloužit náš nához o deset až patnáct metrů a dopravit tak přesně naši nástrahu na zakrmené místo. S tímto helikoptérovým olovem máme o mnoho větší šanci a jistotu dosáhnout dalekých a přesných hodů i za špatných podmínek. Hodí se tedy především k hodům, nehodí se pro zavážení a říční lov. Jeho tvar nezajistí stabilitu na místě a proud řeky, tlak a pohyb vody na velké vzdálenosti by olovo odvaloval i s montáží. Ještě malá poznámka k helikoptérové montáži. Úniková montáž je stále předmětem mnoha diskusí. Výše uvedený příklad olova je nejznámější a nejpoužívanější. Jedna nevýhoda je, že pokud utrhneme montáž, kapr uniká i s olovem a chvilku trvá než se jej zbaví. Ovšem nyní je k dostání v rybářských obchodech mnoho rybářské bižutérie, která tuto montáž zjednodušuje a kapr po utržení sebou nevláčí celou montáž i s olovem, ale jen návazec kterého, se rychle zbaví.

Následujícím druhem je olovo ve tvaru koule, nazývaná také jednoduše "bomba". Olovo se používá s drátěným okem pro helikoptérovou montáž a nebo s obratlíkem pro závěsnou montáž. Jako helikoptéra není vhodná k dalekým hodům díky svému tvaru. Používá se jenom pro únikové udice s vynikajícím samozásekem a je také vhodné pro lov na velké vzdálenosti a říční lov. Olovo s obratlíkem je také vhodné pro zavážení a říční lov. Používá se jak pro důvěryhodnou tak i pro únikovou montáž. Únikovou montáž vytvoříme tak, že obratlík zafixujeme například k závěsu na olovo silikonovou hadičkou. Olovo má těžiště v jednom bodě a výborně drží na jednom místě tak jak jej umístíme. Při zavážení olovo s montáží rychle klesá ke dnu, což využijeme například při použití PVA sáčku. Kdy potřebujeme dostat celou montáž rychle ke dnu, aby se sáček nerozpustil ve sloupci při pomalém klesání a celá návnada nebyla mimo naše krmné místo. Jedinou drobnou vadou na kráse je to, že při stahování z velké vzdálenosti se bomba zvedá pomaleji ode dna a klade odpor. Ovšem zase nezavážíme každou hodinu, takže se to dá bez problémů vydržet a po zavezení stejně zdolává me rybu, takže to ani nevnímáme, že na konci je bomba a že klade odpor. Také na řece oceníme, že olovo s montáží klesá rychle ke dnu. V proudící vodě opět potřebujeme dostat nástrahu rychle ke dnu, aby nám proud neodnesl montáž jinam než je naše horké místo. Mohlo by se zdát, že se olovo musí v řece odvalovat, ale my jsme s tím neměli nikdy problém. A jestliže je proud řeky velmi silný a na dně se neudrží ani 300g olovo, potom je lepší změnit místo než přemýšlet jaké olovo použít, aby nám drželo u dna.

Kompromisem ke kouli by mohlo být olovo s názvem "Acorn" - žalud. Jak název napovídá jedná se o tvar žaludu. Je to olovo průběžné i s karabinou na závěs. Hodí se tedy jak pro důvěryhodnou tak i pro únikovou udici, jestliže zafixujeme návazec k olovu. Má vlastnosti téměř shodné s koulí (bombou), ale hodí se lépe k odhozu a při stahování ze zavážení na velké vzdálenosti neklade takový odpor jako koule.

Dalším tipem je olovo s názvem trilobit. Olovo je s obratlíkem a používá se převážně na závěsnou montáž. Jeho využití je především pro říční rybolov a lov na travnatém dně. Olovo je placaté, hruškovitého tvaru s vyvýšeným hřbetem. Funkce olova při říčním rybolovu je taková, že po nahození a dopadu olova na dno, prou řeky tlačí olovo na dno a tím zajistí jeho stabilitu. Podle našich poznatků to má ale jednu vadu. Jestliže se olovo jen trochu nazvedne, proud začne olovo odvalovat i s montáží, dokud se zase neusadí a nebo neuvízne někde ve vázce. Jiné je to ovšem při lovu na dně, kde je plno trávy. Zde velmi oceníme to, že při stahování se rychle zvedne ode dna ke hladině a my netáhneme olovo po dně a sním i trsy trávy a nezůstaneme ve vázce. Nutno ještě dodat, že většina našich i zahraničních kaprařů uvádí toto olovo jako říční olovo. Toto označení najdeme i v katalozích zahraničních producentů kaprařských doplňků. Něco na tom tedy asi bude, ale nám se stejně osvědčila více koule.

Posledním tipem je olovo, které používáme nejčastěji. Olovo s názvem "Flat pear" - placatá hruška. Je to v podstatě placatá koule mírně hruškovitého tvaru. Toto olůvko má soustředěno těžiště do jednoho bodu podobně jako koule. Tedy také výborně drží na dně na jednom místě a nemá tendenci se např. odvalovat. Další výhoda je, že se sním také dobře nahazuje a při stáčení se také lehce zvedne ode dna a stoupá k hladině, což nám umožní lehčeji a s menší námahou stahovat montáž z velké vzdálenosti. Stejně tak i při lovu na travnatém dně. Olovo lehce vyklouzne nad trávu a my můžeme v klidu stáčet bez vázky. Dá se tedy říci, že toto olovo je téměř universální. Snad s výjimkou dalekých hodů a říčního lovu.

U všech olov používáme vždy měkkou hadičku proti zamotání. Výjimkou je zavážení na velmi krátkou vzdálenost. Ještě snad k barvě olova. Je to věc nepodstatná, a nemusíme se jí nijak zabývat. Jedině z hlediska estetického. Také máme rádi, když montáž včetně olova vypadá pěkně vyšperkovaně. Ale raději použijeme olova tmavá než světlá. Výjimkou může být pískovna s extrémně čistou vodou, kde většinou poušíváme olova v barvě pískové, ale jinak je to v podstatě jedno. Takže stačí jen vybrat to správné olovo a můžeme vyrazit za našim kapitálním úlovkem.

Autor: BCG - ®

Přečteno: 17 891x
Průměrná známka: 1.53

NMarker

Marker je v podstatě velký klouzavý splávek s křidélky, oblého nebo štíhlého tvaru