Jak dopadl sraz MRKu?

- Roman Č. a Martin M.


Zůčastnili se : Roman Č., Martin M., Aleš Baran (+ manželka Klárka), Ondra Kopřiva, Pepa, márfič, Šlehy, Petr Balcárek (+ přítelkyně Eva), Ruda P, Ruda K. (+syn), Rasto 27, Roman, Robin, Piškot, Pavel Č., Maty, Jirka Fiala, Tom L., Petr Andrýsek, Radek Černý, Medvěd, šídlo, Kuba, Alan (+ manželka Pavla)a pike

      První oficiální sraz MRKu je za námi a musím říci, že mám z něj samé dobré pocity. Podle reakcí ostatních zúčastněných se sraz opravdu povedl po všech stránkách. Vyšlo nám pěkné počasí, ryby v rybníce byly při chuti a sešli se perfektní lidi. Bylo co jíst a pít, takže o zábavu bylo postaráno. Přijeli "experti" snad na všechny rybolovné techniky a bylo možno vidět v akci plavačkáře s match pruty, plavačkáře s 9m bičem, kapraře, vláčkaře, muškaře. Kdo chtěl, tak si mohl všechny tyto způsoby vyzkoušet pod dohledem a instruktáží majitele příslušných prutů. Celý sraz jsme ukončili závody, které nakonec skončily velice zajímavě.

Nyní k jednotlivým dnům podrobněji:

Pátek 11.5.01 - Původní plán byl takový, že v pátek večer přijedou jen organizátoři srazu, tedy RČ, MM, Aleš B., Ondra K., marfič. Nakonec to dopadlo tak, že přijelo 14 lidí a bylo po plánování. Nutno podotknout, že přijela především pražská část srazu známá z restauračního zařízení U Zvonu (krátce chátra od Zvonu). V tu chvíli vzal brněnský typ srazu za své a přibitím cedule s nápisem "U Zvonu" nad posezení pod stříškou chatky bylo jasné k čemu se schyluje. :-)
      Jediné rozčarování, které v pátek přišlo bylo zjistění, že objednané a téměř komplet zaplacené sele nebude. Aleš, který pro sele jel, naštěstí nezaváhal a místo selete v celku jel do Makra nakoupit vepřové maso, ze kterého se sele dalo málem poskládat. (dovezl zhruba 25kg masa). Maso jsme v pátek kolem půlnoci společnými silami nakrájeli a naložili do láku, aby se další den mohlo grilovat. Ryby jsme v pátek chytali snad jen my s Martinem a to ještě asi 2 hodiny, protože braly opravdu hodně a běhat si každou chvíli pro kapříka, který oznamoval svůj apetit přes kvílející "pípak" nás omrzelo asi po pátém kaprovi.
      Jak jsem již napsal výše, tak veškeré plány vzaly brzo za své. Bečka, kterou jsme plánovali narazit až k masu v sobotu, byla vypita někdy k sobotnímu ránu těmi, kteří se rozhodli celou noc "prodiskutovat":-). Dělat čárky za vypité pivo nemělo cenu, protože žízeň po cestě byla celkem veliká, proto byla zvolena platba paušálem.

Sobota 12.5.01 - během dne přijíždí zbytek rybářů z MRKu. U rybníku stojí asi 15 aut se SPZ z celé ČR - místní obyvatelé asi moc nechápou, co se tak důležitého děje u malého rybníku, když se tam sjeli lidi ze všech koutů ČR. Přijíždí i dva nadšenci ze Slovenska (Rasto27, Roman), takže sraz má mezinárodní účast.
      Začalo se chytat od brzkého rána, podle toho, jak kdo vstal, případně podle toho, jak kdo přijel. Nejčastější úlovek je kapr kolem 35-40cm. Takových kousků se chytá opravdu hodně. My s Martinem moc nechytáme kvůli organizačním záležitostem (přivítání nových rybářů, pokec s již chytajícími, přípravy masa atd.). I tak jsem si každý vždy chvilku našli a chytali jsme kapříky (na plavačku, na feeder, na vlas). Co nebylo moc při chuti, byly štiky, za celý sraz se vytáhly na břeh pouze 2. Jednu chytil Ruda (na přívlač) a další Martin, kterému skočila po stahovaném zrnku kukuřice (obě kolem 55cm). Velice zajímavé bylo pozorovat některé muškaře (Tom L., Alan), jak se snaží ve volných chvílích ulovit kapra na položenou... Vlastně celá sobota byla z velké části ve znamení rybolovu. Muškaři zkoušeli štěstí s mušákem, vláčkaři protahovali vodu woblery, plavačkáři sledovali splávky, bobkaři čihátka a kapraři poslouchali jestli náhodou nepípá jejich pípák. Za celou sobotu se podle našeho odhadu vytáhlo hodně přes 100 kaprů všech velikostí. Největší kousky měly 63cm (Andy), 58 a 60cm (Ruda K. se synem) cm. Šídlo měl záběr od velkého kapra na mušku (pakomár), ale bohužel nevydržel háček a zlomil se. Někteří kapři museli být chyceni za den i vícekrát, protože na 0,3ha rybníčku jich snad ani nemůže tolik být.
      Kromě rybaření se dělal bůček v kotlíku - místní specialita, nad kterou nejdříve někteří ohrnovali nos, ale později se olizovali až za ušima i "dietáři". Další chod bylo maso na grilu, které zabalené v alobalu připomínalo velikostí sele. Masíčko v kombinaci s pivečkem byla opravdová delikatesa.
      Martin přivezl s sebou i televizi, takže jsme sledovali i MS v ledním hokeji. Lépe řečeno ho sledovalo asi 8 lidí - ostatní chytali ryby a pokřikovali po ostatních, jaký je stav, kdo dal gól, atd. Po setmění se jsme se sešli pod stříškou "U Zvonu" a tady se při popíjení piva a pojídání masa diskutovalo do pozdních nočních hodin.

Ne 13.5.01 neděle byla ve znamení závodů. První cena - flaška vodky Amundsen za nejvetšího kapra, druhá cena - splávky od MM za největší počet ušlechtilých ryb. Každý si vylosoval místo, aby všichni měli stejné šance a nikdo nebyl ve výhodě (předkrmený flek atd..) Rozhodčí byl Martin a já. Všichni chytali na plavanou, jeden na feeder a jeden na položenou, akorát šídlo se rozhodl, že bude ve "svém" sektoru muškařit (zabral si flek #13 a jelikož se nám záhadně ztratil tento losovaci lístek, tak jsme mu ho teda nechali). Asi po 10 minutách zapřáhl kapra, kterého si pěkně povodil, než skončil v podběráku. Metr ukázal neuvěřitelných 65cm, což je na tak malý rybníček velice slušný kousek. Všem nám bylo jasné, ze šídlo vyhrál první cenu (kterou opravdu vyhrál). I on byl téhož názoru, přestal chytat a šel se občerstvovat :-) Na mojí straně rybníku kapři nebyli moc při chuti a tak se chytlo na osobu max. 4 ks (Maty). Zato na Martinově straně vytáhl Petr Balcárek 10ks kaprů a tak obsadil druhé místo. Ostatní místa nebyly bodovány (třetí by byl Medvěd se 7ks, čtvrtý Maty se 4ks, o páte místo by se dělili Šlehy a Radek Černý se 3ks kapra...). První místo a titul pan rybář získal tedy šídlo, 2. cenu získal Petr Balcárek. Tímto jim ješte jednou gratulujeme!
      Po závodech nastalo velké balení a všichni po zaplacení odjížděli směrem k domovu. Dle reakcí se sraz líbil po všech stránkách a i my jsme byli spokojeni, že to tak všechno pěkně vyšlo.

       Pro reakce účastníků akce připojujeme pokec, kde každý může vyjádřit svoje pocity ze srazu.

       Na závěr připojujeme dotazník pouze pro účastníky srazu.

Autor: Roman Č. a Martin M.

Diskuse k článku (21 reakcí)

Přečteno: 3 210x
Průměrná známka: 1.42

NSraz MRKu 2008

Letos padla volba opět na něco nového, kde jsme ještě nebyli.

NSraz MRKu 2005, let´s go!

Voda je velmi dobře zarybněna především kaprem a amurem a o úlovky mezi 60-70cm by něměla být nouze, stejně jako o ryby kolem 15-22kg.

NSraz MRKu 2004, čas plnění

Jedná se opět o vodu vhodnou pro všechny rybolovné techniky: plavačkáři, feedraři, kapraři si jistě přijdou na své.

NSraz MRKu 2002 plně obsazen!

Budou dosazeni další kapři a speciálně pro nás i duháci ve velikosti kolem 35cm, které smíme (musíme!) všechny vychytat.

NKaprosraz MRKu

Zaparkují auto, jdou 200m na konec úseku za Rickem, podají si ruce, představí se, pochválí mu, jaké si hezké vybral místo, a utíkají zpátky.