Vybavení moderního kapraře - podběráky

- Michal Kučera

      Vlastnit takový pořádně velký podběrák - to je věc. I pořádný kapří macek nebo amuří torpédo do něj zaplují jedna báseň. Pokud se zaměříte na chytání trofejních ryb, stává se nezbytností vaší výbavy. Ale co tehdy, pokud lovíte ryby převážně menší nebo střední velikosti ? Není pak podběrák s metrovým rozpětím zbytečným přepychem ? Zřejmě ano, ale ...
       Sousedovic rybář Franta byl vždy klasickým představitelem staré školy. Své zaběhnuté metody příliš neměnil a tak jeho úlovky závisely z největší míry na tom, kolik a jak velké ryby se ten rok do nádrže nasazovaly. Když byla dobrá sezóna, měl v úlovkovém lístku pět až šest kaprů, v opačném případě zel prázdnotou. Jednoho slunného odpoledne si k nám přišel sednout na kraj zátoky s tím, že to půjde na hodinku vyzkoušet. Zatímco já s bráchou jsme měli od kapřích dorostenců tolik záběrů, že jsme druhý prut museli odložit stranou, Frantovi se během první půl hodinky policajt takřka nepohnul. Už z toho byl dost otrávený a tak pomalu začínal balit. V tom však na jeho levém prutu poskočil bílý kroužek směrem nahoru, Franta vyskočil ze sedačky, zasekl a ... začaly se dít věci. Domnělý cejn, kterého Franta předpokládal, jen co si škrtl břichem o dno, se v mžiku proměnil ve splašenou ponorku, upalující kosmickou rychlostí z místa činu. Frantovi se úplně rozklepala kolena, cigáro vypadlo z kraje úst a jen nevěřícně zíral, jak mu z navijáku mizí jeden metr vlasce za druhým. Stáhli jsme s bráchou pruty a stali se součástí početného houfu čumilů, které zvuk brzdy přitáhl jako magnet. Franta bojoval srdnatě a ... a mít velký podběrák, zřejmě by zhruba desetikilového amura, který se už několikrát ukázal v celé své kráse, dostal. Jenže stejně tak jako všichni okolní rybáři včetně nás takový podběrák nevlastnil. Nezbývalo, než pokusit se přitáhnout amura až na břeh. Párkrát se to málem podařilo, jenže jakmile se někdo k již téměř ležící rybě přiblížil, amur znovu nabral síly a bleskurychle vyrazil zpět do hloubky. Široko daleko jediný keříček ve vodě se nakonec stal Frantovi osudným. Amur se kolem něj otočil a vlasec do hrobového ticha udělal ohlušující prásk! Představení skončilo. Všichni se rozešli ke svým prutům a Franta beze slova zmizel domů.
       Za čtrnáct dní si to k vodě přikvačil s obrovským podběrákem, že teď už mu prý žádný amur neuteče. A opravdu - neutekl, prozatím s ním ale budí spíš posměch, neboť za těch dvanáct let, co ho vlastní, nechytil rybu přes čtyřicet centimetrů ...

VYBAVENÍ PRO ŠETRNÉ ZACHÁZENÍ S RYBAMI
       Šetrné zacházení s ulovenou rybou by mělo být prioritou každého rybáře, ať už ji pak vrátí zpět do vody nebo ne. Někteří z nás, byť ohánějící se ideou "chyť a pusť", ve skutečnosti zacházejí s rybami tak nešetrným způsobem, že se mi až kolikrát chce vyslovit barbarskou myšlenku, že tu rybu měli raději zabít, než ji pouštět v takto zuboženém stavu. Skutky mnohých rybářů, vnímajících rybu především jako zdroj ke konzumaci, mají často ještě tragičtější následky. Podmíroví kapříci, často vlečení několik metrů po břehu, následně půl hodiny přeměřovaní a poté házení spolu s nadávkami na jejich vzrůst velkým obloukem zpět do vody, po takovémto zacházení nezřídka zaplísní, což je ještě horší varianta, než kdyby je dotyčný rybář usmrtil. Také ryby určené k ponechání jsou většinou přechovávány v takových podmínkách, že za pár hodin ani není poznat, o jaký druh se vlastně jedná. O nějakém vztahu k přírodě se tu vůbec nedá hovořit. Fotografie zkrvavených trofejních ryb, zavěšených na háku na maso, jsou toho transparentním důkazem.
       Neházím všechny do jednoho pytle a vím, že se v obou skupinách rybářů najdou opravdoví milovníci přírody, kteří zacházejí s každou, byť sebemenší rybou naprosto příkladně. Jen doufám, že takových bude přibývat a že ti ostatní při své omezenosti se jednoho dne přestanou chovat jako páni tvorstva a zacházet s rybami jak s bezduchou loutkou, s kterou si můžou dělat cokoli dle své libovůle.
       Možná jsem trochu odbočil, ale považoval jsem za nutné vyslovit svůj postoj k těmto zásadním problémům. Konec konců, ono nestačí jen chtít s rybou slušně zacházet, především u větších exemplářů je k tomu potřeba i náležité vybavení. A právě k tomuto účelu je zde tento seriál.
       Pokud nechcete rybu odháčkovat už ve vodě, což je především u menších kusů ideální varianta, potřebujete k jejímu vylovení podběrák. Při rozhodování, jaký typ podběráku zvolit, by jste měli vycházet z nejčastější velikosti vámi lovených ryb. Chodit s velkým podběrákem na násadové kapříky je skoro stejný nesmysl, jako pokoušet se zdolávat trofejní kapry se síťkou na motýly. Podběráky s hlubokou síťkou a rozpětím ramen okolo jednoho metru uplatní lovci trofejních exemplářů, středně velké podběráky zase vyznavači tradiční nebo feederové kaprařiny.
       Většina speciálních kaprových podběráků od renomovaných zahraničních firem má neúnosně vysokou cenu a tak mnoho českých rybářů používá výrobky české firmy s dlouholetou tradicí - Sona.
       Další věcí, která by pro opravdového kapraře měla být nezbytností, je odháčkovací matrace neboli podložka. Na mnohých zahraničních revírech už vás bez ní nepustí k vodě a dobře vědí proč. Zajistit kvalitní osádku je totiž záležitostí mnohaleté práce, zatímco její zdecimování nešetrným zacházením může proběhnout během krátké doby. Kapr by na břehu rozhodně neměl přijít do kontaktu s tvrdým podkladem. Nejlépe uděláte, když ho rovnou přenesete na připravenou podložku. Její povrch by jste měli předem namočit, stejně tak vaše ruce, než se dotknou ryby! Zde proběhne odháčkování, případné změření, zvážení popř. i fotografování. Poté by měl být kapr neprodleně navrácen do své domoviny.
       Mnozí mohou namítat, že taková odháčkovací rohož není levná záležitost. To je sice pravda, ale viděl jsem už tolik podomácku zhotovených podložek, které majitele přišly jen na pár babek a chvilinku práce, že to nemůže být bráno jako omluva. Pokud si hodláte vybrat mezi profesionálními výrobky, mám pro vás tato doporučení. Zřejmě nejlepší podložku nabízí firma Jizera ze Zlaté Olešnice. Jedná se o výrobek německé firmy Pelzer, na náš trh dodávaný s logem Carp teamu Jizera. Podložka je plněna styroporovými kuličkami, takže se udrží na hladině i kaprem, chcete-li se s ním vyfotit také ve vodě. Další podložka, kterou jsem měl možnost vyzkoušet, pochází od firmy Sportcarp. Její zajímavostí je na vrchu všitá kapsa, kterou se kaprovi zakryjí oči a často tak dojde k jeho zklidnění.
       Další důležitou pomůckou jsou saky na přechovávání ryb. Předem bych chtěl zdůraznit, že pokud hodláte rybu vrátit zpět vodě, měla by do saku přijít pouze za nepříznivých podmínek, jako je tma, silný déšť nebo momentální absence kolegy, který by vás s ní vyfotil. V těchto případech je odůvodněné po několik hodin přechovávat ulovené ryby ve speciálních sacích. Ať už ale kapry pouštíte nebo ne, vždy dobře zvažujte, kam sak umístíte. Jestli nejsou na blízku nějaké ostré předměty /kameny/, o které by se ryba mohla zranit, jestli tam bude mít dostatek kyslíku, prostoru a klidu. Nikdy rybu nevystavujte na sluníčku a nehluboké vodě! Klasický síťový vezírek prodejte někam do rybářského muzea a pořiďte si sak ze speciální propustné látky. Současná cena těchto saků je již natolik nízká, že by jste o tom neměli uvažovat ani minutu! Každý, kdo jednou viděl, jaký je po několika hodinách rozdíl mezi rybou přechovávanou v takovémto saku oproti rybě umístěné v klasickém vezírku, by mi musel dát zapravdu. I ta ryba, kterou si hodláte ponechat ke konzumaci, si nezaslouží takové strádání.
       Vynikající saky k uchovávání ryb vyrábí firma Dobeš. Tato firma nabízí jak tzv. tunely, kde je speciální látka natažena na duté plovoucí kruhy, tak taškové saky s poutky na vážení. Zatímco první typ je vhodný i k delšímu přechovávání ryb, druhý typ jen na krátkodobější uchování a slouží především ke zvážení úlovku. Látka, ze které se tyto saky vyrábí, umožňuje dokonalou výměnu vody a ryby v nich vydrží bez jakéhokoli poškození či jiné újmy na zdraví. Ještě jedna výhoda těchto saků mě právě napadá. Mají totiž na vrchu přišitou cedulku s telefonem na pana Dobeše, takže pokud jste si objednali příliš malý sak a právě zdoláváte příliš velkou rybu, můžete mu přímo od vody zavolat, ať vám okamžitě pošle větší. Do té doby musíte rybu udržet na háčku ...
       Kromě podběráků, podložek a saků, nezbytných pro šetrné zacházení s ulovenou rybou, jsou tu ještě další potřebné pomůcky. Vyprošťovací kleště neboli peán jsou předepsány v Rybářském řádu a měly by být samozřejmostí. Zato kvalitní váha je už mnohem nákladnější investicí a tak jí ve své výbavě uplatní především specialisté na lov velkých kaprů. Nejprodávanější váhou na našem trhu je Mossela.
       Závěrem se vrátím na začátek. Jsem naprosto přesvědčen, že pro ozdravění stavu českého sportovního rybářství není až tak důležité, kdo se hlásí do tábora chyť a pusť a kdo ryby si ryby od vody odnáší; ale to, jak se chová u vody, k okolní přírodě a také ostatním rybářům a samozřejmě jak zachází s ulovenými rybami. Dokud si tohle většina rybářů neuvědomí,

Autor: Michal Kučera

Přečteno: 5 458x
Průměrná známka: 1.46

NVybavení moderního kapraře - boilies

Boilí je v oblasti návnad jednoznačným fenoménem poslední doby a rybářské speciálky jej prodávají ostošest.

NVybavení moderního kapraře - doplňky

Některé věci se mi do jednotlivých dílů nevešly a tak bych to nyní rád napravil.