Rybí mix

- Michal Kučera

I když nás počasí neustále přesvědčuje o opaku, je léto, alespoň podle kalendáře, v plném proudu. Pro kapraře to znamená ideální čas na vyzkoušení boilí z rybích mouček, které jsou v tuto dobu nejúčinnější, neboť lákavé oleje /tuky/, které jsou v těchto moučkách obsaženy, se v teplé vodě nejsnadněji uvolňují. Na řekách může být především díky tloušťům s rybími moučkami problém, ale na většině nádrží jsou v tuto dobu to pravé ořechové. Nabízím vám tedy jeden svůj jednoduchý mix, který mě přinesl úspěchy už na jaře a nyní by mohl být ještě úspěšnější.

 

30% rybích mouček

30% pšeničné krupice

25% sójové mouky pln.

5% pš. glutenu

10% mletý ptačí zob

 

Mix je možno vyšperkovat přidáním 1% krevní moučky, 1% pivovarských kvasnic, 1 až 3% játrového prášku. Ptačí zob seženete v chovatelských potřebách, ale jste-li při penězích, zkuste použít např. Robin Red.

      Chcete-li naopak ušetřit, můžete tuto směs používat bez jakýchkoli aromat, sladidel či jiných dráždivých látek. Můžete použít také pouze samotný rybí olej, jednu polovinu dejte do směsi před vařením a do druhé nechejte kuličky nasáknout až po uvaření a vychladnutí. Mletý pepř nebo pálivá paprika v rozumném množství směsi rozhodně neublíží, stejně tak špetka soli. Pokud přeci jen hodláte použít tekutá aditiva, zde jsou moje typy /počítáno na deset vajec/:

 

6ml aroma s živočišnou příchutí /chobotnice, krab, mušle, …/

1ml sladidla

20ml rybího oleje

 

nebo

8ml jahoda /tuti fruti/

3ml sladidla

1lž. fish appetit stimulator /posilovač chuti/

 

Pokud nevíte, jak si boilí vyrobit, zde je návod /pro všechny druhy mixů/ :

 

POSTUP PŘI VÝROBĚ BOILLIES

 

1.    Navážit jednotlivé složky základní směsi a vše dokonale promíchat – nejlépe ve velkém igelitu. Ideální je, pokud víte, že to v dohledné době spotřebujete, připravit si takto 5 až 10kg směsi a z ní pak postupně odebírat

2.    Rozšlehat v misce /popř. velkém lavoru/ vejce

3.    Přidat do nich aroma, sladidla, event. trochu oleje /podle směsi 10 - 30ml na 10vajec/ a další tekuté složky /posilovače, esenciální oleje, .../

4.    Do základní směsi přidat sypké složky /barvivo, chuť. stimulátory, ... / a vše perfektně promíchat

5.    Do rozšlehaných vajec postupně přidávat sypkou směs, míchat vařečkou, až se vytvoří řidší kaše /nutné se naučit odhadovat -nejde vypočítat, neboť každá směs jinak absorbuje a také velikost vajec nelze ovlivnit, průměrně to bývá 700 - 950g směsi na 10vajec/

6.    Nechat několik minut odstát !!!

7.    Namastit si ruce (tuk, olej) a začít válet směs - pokud se lepí, přidat trochu oleje, pokud je příliš řídká, přidat trochu směsi nebo pšeničné krupice - pozor, směs ještě ztuhne!

8.    Uválet několik koulí zhruba ve velikosti většího pomeranče a ty ihned vložit do velkého mikroténového sáčku. Ten uzavřít  /např. přehnutím/ , aby těsto neoschlo a neztvrdlo.

9.    Postupně brát jednotlivé koule a na nějaké větší ploše z nich dělat válečky. Při ruční výrobě je dobré je hned uválet na požadovaný průměr, pak je nařezat nožem na přiměřené části a v dlani ukoulet. Při použití rolaballu se nejdřív těsto ručně rozválí na přibližný průměr, pak se horním dílem vytvoří přesné válečky, které se hranami na jeho stranách nařežou do přesné velikosti - tak, aby se akorát vešly na spodní díl rolaballu. Dva nebo tři válečky najednou se pak po přiložení vrchního dílu rozválí na kuličky.

10. Hotové kuličky je nejlepší ukládat na nějaké plato, aby se neslepovaly a nebortily.

11. Mezitím necháme vařit vodu ve větším a poměrně vysokém hrnci. Voda se musí prudce vařit, po přidání kuliček by neměla zcela přestat vřít, proto jich tam nedáváme příliš - 1kg se vaří zhruba na 3 až 4 části. Nejlépe je k vaření použít velké síto, např. z fritovacího hrnce. Do něj kuličky naskládáte mimo vroucí vodu a vyhnete se tak opaření.

12. Kuličky vaříme podle směsi a velikosti 0,5 až 4,5 minuty. Obecně lze říct, že směsi ze živočišných proteinů se vaří kratší dobu, než např. ptačí zoby nebo jednoduché mixy typu sója/krupice. Kuličky pro chytání by měly být tužší a vaříme je tedy déle, než kuličky určené ke krmení.

13. Po vytáhnutí je vysypeme na nějakou utěrku nebo ručník, která nesmí být ničím načichlá. Čas od času je dobré kuličky pootočit, aby dobře prosychaly a neplesnivěly.

14. Boilí určené pro chytání /ale i pro krmení/ můžeme po vychladnutí nechat nasáknout do rybích olejů, tekuté potravy, játrového extraktu ale i stejné směsi atraktorů /aroma, sladidla,…/, které byly použity před vařením.

15. Sušíme 2 - 3 dny, v místnosti s přirozeným větráním, nikdy ne na slunci, v troubě, poblíž záchodu atd., boillies by načichly a znehodnotily se! Poté je přesypeme do vzdušného pytle /ideální jsou pytle od brambor/, kde by za stejných podmínek, jako pro sušení, měly vydržet i několik měsíců /postupně ale ztrácejí na kvalitě/. Počítejte s tím, že po třech, čtyřech týdnech již budou značně tvrdá.

16. Při zamrazování je /po usušení/ vložíme do mikroténového sáčku. Můžeme přidat trochu rybího oleje, tekuté potravy, směsi aromat a sladidel, popř. další tekuté složky. Sáček musí být vzduchotěsně uzavřen. Po rozmrazení je dobré boilí rychle spotřebovat /max. do týdne/, neboť u rozmraženého boilí často dochází k rychlejšímu vzniku plísní.

Autor: Michal Kučera

Přečteno: 5 861x
Průměrná známka: 1.5