Vybavení moderního kapraře - indikátory

- Michal Kučera

      Jako malý kluk jsem si všelijaká čihátka či policajty vyráběl ze všeho možného. Každá bužírka v dobře viditelné barvě skončila v mém batůžku. Stejně tak pinkponkové míčky, zvlášť ty oranžové, jsem potajmu předělával na součást mé rybářské výbavy. Dokázal jsem k těmto účelům zneužít takřka všechno. Ořezávátka, plastové figurky, dudlíky, lampičky na vánoční stromeček a další a další šílenosti. Zkrátka, slůvko policajt pro mne mělo přímo magický nádech. Zvlášť v raném stádiu mých rybářských začátků, kdy jsem ještě převážně chytal s klackem a husím brkem. Všichni dospělí chlapi chytají na policajty a já se tu musím prdět s brčkem. A tak mi to nedalo, na svůj olšový klacík jsem kobercovkou připevnil dvě očka, lohnul dědovi z batůžku nejlepšího policajta, co tam měl a hurá k vodě. Prodloužil jsem vlasec na téměř trojnásobek délky klacku, místo brčka navlékl těžší olůvko, přivázal háček s kostičkou makového závinu a celou montáž natáhl za sebe na palouček. Pak jsem se rozeběhl a vší silou nahodil. Víc už si toho, bohužel, nepamatuji. Zjevně jsem totiž podcenil dráhu letu olůvka, jemuž předpokládanému přistání v zátoce zabránila zadní část mojí hlavy. Nebudete tomu věřit, ale ještě několik let poté jsem o policajtech nechtěl ani slyšet ...

MECHANICKÉ INDIKÁTORY ZÁBĚRU
       Systém indikace záběru prodělal v posledních letech revoluční změny. Od všelijakých čihátek či policajtů , přes legrační šplhající opičáky /monkey climber/ až po swingery, které se dnes právem vyhřívají na výsluní popularity. Nikdo vás ale k jejich používání nenutí, můžete klidně nasadit vyřazenou pojistku s přidělaným zatočeným drátem. Nesmíte se pak ale divit, když vám při razantním záběru prorazí stěnu zánovního prutu, nebo se omotá na vlasec takovým způsobem, že jej budete muset odříznout i s rybou. To není vtip, oboje jsem viděl na vlastní oči.
       Proč jsou dnes swingery neboli houpačky tak populární ? Na rozdíl od všelijakých čihátek nejsou ovlivňovány větrem a dají se rychle přizpůsobit měnícím se klimatickým podmínkám. Oproti "opičkám", které se používaly především s odklopeným řadičem navijáku, zase nabízejí mnohem větší citlivost. V současné době nabízejí výrobci tolik druhů a typů
      swingerů, že porovnání všech jejich předností a nevýhod je takřka nemožné. Co je ale důležité vědět, v čem se mezi sebou odlišují. Některé jsou totiž vhodnější k lovu na velkou vzdálenost, jiné modely jsou naopak velmi citlivé /což by se silně napnutým vlascem bylo spíš na obtíž/, nedají se příliš zatížit a hodí se tak především pro chytání poblíž břehu. Říční proud opět vyžaduje, aby vaše swingery byly schopny indikovat záběr i při silnějším napětí vlasce.
       Nejznámější a nejpoužívanější swinger je model skládající se z nerezového drátu /houpačky/, posunovacího válečku /závaží/ a plastového výlisku s klipem pro vlasec. Tento typ s většími nebo menšími úpravami nabízí mnoho výrobců. Zřejmě nejlepší provedení vyrábí firma Fox, jejíž swingery jsou jedny z nejoblíbenějších u předních evropských specialistů. Takové modely, jako je např. MK II, se staly mezi kapraři doslova legendou. Fox ale neustrnula ve vývoji a její letošní novinky vypadají přinejmenším zajímavě. Swinger Illuminated Euro umožňuje propojit swinger s hlásičem. Při záběru se vám pak rozsvítí kromě diody hlásiče i plastové tělíčko swingeru, aby jste při nočním lovu mohli lépe posoudit, co se na vaší udici právě odehrává. Tento model umožňuje kromě posuvného závaží nastavovat odpor také pomocí zabudované pružiny, s níž lze regulovat váhu /odpor/ swingeru až do 84g. Takové zatížení může být velmi účelné při lovu na velkou vzdálenost /přes 200metrů/ nebo v silném proudu. Lehčí čihátka nebo swingery by v těchto případech záběr nemusela zaznamenat vůbec nebo jen s velkým zpožděním.
       Dalším špičkovým výrobcem swingerů je anglická firma Solar. Již druhou sezónu používám její univerzální soupravu Q - loc multialarm, která obsahuje tři vyměnitelná ramena pro pokrytí všech možných situací. První z nich je provedeno klasicky - nerezový drát s posunovatelným válečkem. Teprve další dvě ramínka nabízejí revoluční změnu. Princip jejich indikace je podobný jako u prutů s kmitající /třepetavou/ špičkou - napružením ramínka docílíte požadovaného napětí vlasce /tedy žádná posuvná zátěž/, které se při záběru ještě více ohýbá směrem k prutu, nebo se naopak narovnává /tzv. padák/. Silnější ramínko je určeno k chytání ve velkých vzdálenostech, slabší pak pro pobřežní rybolov. Nelze opomenout ani elegantní sloupky dodávané ve čtyřech barvách, do kterých lze vložit speciální světélko /opět od fy. Solar/, jenž vydrží svítit bez jakéhokoli dobíjení až neuvěřitelných 20 let!! Součástí soupravy jsou i klipy na uchycení vlasce.
       Druhým typem mechanických signalizátorů, které se ještě dnes v kaprařině používají, jsou závěsná čihátka. Ty se skládají ze čtyř částí - klipu na uchycení vlasce, tělíčka, závaží a provázku, kterým se připevňují k vidličkám, stojanu nebo k zemi tak, aby při záseku odpadly z vlasce a zůstaly na místě. Není nic horšího, než strávit následující dvě hodiny hledáním čihátka v hustém pobřežním porostu nebo ošetřováním turisty, kterému letící čihátko rozseklo obočí. Proto vřele doporučuji provázek dobře připevnit. Tento typ čihátek jsem používal ve svých kaprařských začátcích a pokud si dobře vzpomínám, nikdy jsem s nimi neměl žádné vážné problémy. Vyráběl jsem si je z kindrvajíčka, jehož útroby jsem podle potřeby plnil olůvky, na vrch pak upevnil proříznutý těsnící ó kroužek a ze spodu provázek, který jsem vázal k přední vidličce. Dnešní špičkové modely mají především lepší design, výměnné šroubovací závaží a komůrku na vložení chemického světýlka. Jeden z nejlepších modelů se nazývá Range Master a pochází z dílen firmy Gardner Tackle.
       Co říci závěrem ? Nebudu nikomu namlouvat, že mechanické signalizátory patří mezi nejdůležitější součásti výbavy pro kaprařinu. Pokud pomineme estetickou stránku věci, plně funkční mohou být i výrobky několikrát levnější, než jsou špičkové modely renomovaných firem. Ale řekněte mi, který profík by se nechal nachytat, jak se pod jeho utramoderními udicemi houpe pinponkový míček, kindrvajíčko nebo pomalovaná hruška ze styroporu, z níž trčí ohnutý rezatý drát...

Autor: Michal Kučera

Přečteno: 6 116x
Průměrná známka: 1.54

NVybavení moderního kapraře - podběráky

Pokud nechcete rybu odháčkovat už ve vodě, což je především u menších kusů ideální varianta, potřebujete k jejímu vylovení podběrák.