Pstruhová Chrudimka

- Jan Korbel

      Můj článek by měl být takovým malým itinerářem pro ty, kteří by chtěli navštívit tento pstruhový revír a chtěli vědět předem něco víc, než jenom to, jak se revír jmenuje.

      Začnu lokalitou od Janderova mlýna v Presech, po vyrovnávací nádrž Práčov. Vodu obhospodařuje MO ČRS Slatiňany, rybí obsádka má poměrně pestrou druhovou skladbu-jelec, pstruh p. , lipan, okoun, sem tam štika, místy zapomenutý duhák a siven. Velikost ryb se pohybuje průměrem kolem 20-30cm, rybář šikula může narazit i na trofejní rybu-jsou tady.
      Spodní část revíru je situovaná mezi městy Chrudim a Slatiňany, takže žádná divoká příroda to není, voda je poměrně čistá v převážné části má brodicí hloubku (mimo tůně). Nad obcí Slatiňany, získává řeka dravější charakter s kamenitým korytem, střídají se mělčí a hluboké pasáže s hloubkami přes 1m. Když vyjde počasí krásné pochytání hlavně na mouchu průměr velikosti ryb zhruba stejný, převažují lososovité ryby. Tento charakter řeky je zhruba stejný až po Práčovskou vyrovnávačku.
      V úseku nad obcí Slatiňany už si přijde na své i oko-pěkná příroda. Dalším pstruhovým revírem je Chrudimka nad přehradou Křižanovice. To už je trochu jiné kafe. Řeka protéká širokým kaňonem a má výrazně kamenitý charakter. Bohužel průtok záleží na tom co vypouští vyrovnávačka v Padrtech a to není občas nic slavného. Na hygienickém průtoku se prostě nedá chytat. I když se člověk plíží k vodě jak Sokolí oko, ryby zdrhají na vzdálenost 50-ti metrů a člověk může jít chytat radši motýly. Pokud je ten správný průtok, tak můžu říct že tenhle úsek má netušené možnosti, pokaždé když tam jsem je to tak trochu překvapení. Tady se dá chytit i fakt slušná ryba, i když těch malých je taky dost. Převažuje pstruh p. , lipan, v menší míře duhák a siven . Bacha tady pozor na trofeje. Dá se tady chytit opravdu ledacos.
      Úsek pod Technolenem Bojanov nechytat, voda vypadá pěkně, ale nic v ní není ( jedná se o úsek asi 500m), podle mého je to vypytlačené zaměstnanci, ale je to jen můj názor.

      Tohle je asi tak v kostce všechno, nejlepší je zkrátka najít někoho kdo tuhle vodu zná a jít s ním, jenže to taky pokaždé nejde. Netvrdím že tenhle elaborátek příliš pomůže, ale je to o zrnko víc, než soupis revírů.

Autor: Jan Korbel

Přečteno: 8 241x
Průměrná známka: 1.54