Rybářské přístřešky

- BCG

      Rybářské přístřešky již dnes neodmyslitelně patří ke sportovnímu rybolovu. Zvláště při lovu na položenou u rybářů, kteří se specializují na lov kaprů. Dnešní trh nabízí velmi slušný výběr těchto rybářských doplňků.

      V rybářském světě je při delším rybolovu použití přístřešku zcela běžnou a neodmyslitelnou věcí. U nás se komerčně vyráběné rybářské přístřešky používají krátkou dobu. Výjimkou jsou rybáři, kteří si přístřešky dováželi ze zahraničí. U vody jsme také mohli vidět a stále se setkáváme s domácími výrobky. Ať již to jsou zdařilé výtvory nebo jen obyčejné plachty různého tvaru a materiálu, které někdy spíše připomínají periferní příbytek bezdomovců. Při jejich stavbě se často používá přírodní materiál a vizitkou po takovém přístřešku bývají olámané a ořezané keře a stromy. Použití kvalitních rybářských přístřešků určených výhradně pro rybářské účely se u nás také stává samozřejmou věcí.
      Jejich používání má ale jednu nejasnost. Rybářský zákon, ani rybářský řád se o něčem takovém jako je "rybářský přístřešek" nikde ani nezmiňují. Tento termín ani jiný, jemu podobný, není nikde uveden. Není tedy jasné, co to vlastně rybářský přístřešek je, kde a jak se může použít. Výrobci a dovozci sice nabízejí něco o čem tvrdí, že je to rybářský přístřešek a to zcela oprávněně, ale můžeme ho u vody použít? Rybář při zakoupení vlastně riskuje, že jeho rybářský přístřešek rybářská stráž označí za stan a bude muset tedy přístřešek sbalit, v lepším případě se celý problém vyřeší domluvou, v tom horším pokutou za stanování. Je pravda, že rybářské přístřešky se ve velké míře tolerují, ale výklad rybářské stráže co to je rybářský přístřešek se různí. Nejvíce jsme se setkali s definicí, že rybářský přístřešek nemá podlahu a není pevně ukotven k zemi. Některá rybářská stráž definovala jako přístřešek jen deštník, maximálně s bočnicemi. Většinou se ale s ničím jiným než deštníkem nesetkali a jeden z prvních přístřešků u nás byl deštník s bočnicemi.
      Co to tedy je a k čemu vlastně slouží rybářský přístřešek. Rybář, který rybaří déle než jeden den, je nucen u vody nocovat, odpočívat v době zákazu lovu. Chce se chránit proti nepřízni počasí a chránit si i své zdraví. K těmto účelům je tedy určen rybářský přístřešek. Je potřeba zdůraznit, že rybář nekempuje, ale vykonává rybářské právo, ke kterému je oprávněn povolenkou k lovu a rybářský přístřešek používá k výkonu rybářského práva. Ale kdo nám řekne, jaký je rozdíl mezi stanem a rybářským přístřeškem, kde je v řádech tento termín vyznačen a specifikován!? Nikde nic takového není, tedy opět záleží na rybářské stráži, jak přístřešek posoudí. V mnoha případech se ale nesmíme divit, že rybářská stráž nechce tolerovat ani komerčně vyráběné přístřešky, určené jen k rybaření. Jestliže se její členové setkali s partou rybářů, která má sice originální rybářské přístřešky, ale po jejím odjezdu po ní zůstane ohniště plné střepů a hromada odpadků zůstane jim v paměti ta nejhorší zkušenost a je opravdu velmi těžké posoudit, jde-li o slušné rybáře, nebo o partu masařů která po sobě po úspěšném lovu zanechá smetiště. Bude-li tedy rybářský přístřešek zahrnut v rybářském řádu, měly by se zcela jistě zpřísnit postihy za nedodržování pořádku na lovném místě.
      Ale abychom jen planě nediskutovali, zeptali jsme se osoby nejpovolanější, pana Ing. Habána ze sekretariátu MRS v Brně, který nám ochotné zodpověděl pár otázek. Dozvěděli jsme se tedy, že se o problému s rybářskými přístřešky ví a bude se řešit, což považujeme za pozitivní věc. S uvedením rybářského přístřešku do rybářského řádu se počítá v roce 2001, bude uvedena jeho specifikace a upřesněno jeho používání. Za rybářský přístřešek bude s největší pravděpodobností asi považován deštník s bočnicemi, nebo jemu podobný přístřešek který není pevně ukotven v zemi. Zatížíme-li přístřešek např. kameny, aby byl stabilní, mělo by to být v souladu s připravovaným rybářským řádem. Ale vše bude konkrétné stanoveno až někdy v září tohoto roku, kdy se k problematice vrátíme.
      Srovnám tedy několik u nás asi nejčastěji používaných rybářských přístřešků a pokusím se předběžně určit, které by mohly být v souladu s připravovaným rybářským řádem. Nejprve se podíváme na domácí produkci. Firma Zico vyrábí rybářské přístřešky, jejichž základem je deštníková konstrukce, jsou bez podlážky a mohly by tedy vyhovovat. Dalším naším výrobcem je fa SportCarp, která vyrábí přístřešky, jejichž základem jsou skládací laminátové tyče a konstrukce má tvar zvonu, deštníku, je bez podlážky a uvnitř je zavěšena pouze moskytiéra, mohl by tedy také vyhovovat. Ze zahraničních výrobků je u nás jedním z prvních přístřešků deštník s bočnicemi od fy Mosella. Tento typ by jistě vyhovoval. Další známé přístřešky od této firmy jsou označeny Omega a Tajfun. Nedílnou součástí přístřešku Omega je pevná podlaha, což už by mohlo být v rozporu s rybářským řádem. U modelu Tajfun je možné podlahu odejmout a pak zůstane jen konstrukce deštníkového tvaru. Tento model by tedy mohl vyhovovat. U obou tvoří konstrukci skládací laminátové tyče. Po jejich složení má rybářský přístřešek tvar zvonu (deštníku). Především jsou ze zahraničních zajímavé přístřešky od Roda Hutchinsona, světoznámého anglického kapraře. Tyto rybářské přístřešky se nabízejí v mnoha provedeních, ale pro naše podmínky vybereme dva modely, které by mohly vyhovovat novému znění rybářského řádu o rybářských přístřešcích. Je to model Bed Chair Brotel a Big Boy Shellter. Oba jsou bez podlážky, konstrukci tvoří skládací laminátové tyče. Po jejich složení má rybářský přístřešek tvar zvonu deštníku. Model Big Boy Shellter byl upraven speciálně pro český trh a oba modely by jistě mohly vyhovovat připravovaným změnám.
      Z těchto poznatků tedy vplývá, že rybářské přístřešky s pevnou podlahou budou asi v rozporu s řádem. Bude zakázáno je používat a budou zřejmé považovány za stan. Je ovšem otázka, co na to řekne rybářská veřejnost. Je mnoho rybářů, kteří si již za nemalé peníze pořídili rybářské přístřešky, jejichž součástí je většinou pevná podlaha a nyní je v podstatě nebudou moci používat. Také výrobci a dovozci budou muset řešit uvedený problém. Zboží pak na skladě zůstane, rybář je nebude moci použít a při koupi takového přístřešku bude riskovat, že se při jeho použití dostane do rozporu s rybářským řádem a může být za takové porušení postižen.
      Vše je ovšem ve stadiu připrav a návrhů. Proběhne mnoho diskusí než se tento problém vyřeší a jasně se stanoví termín "rybářský přístřešek". Věříme, že výsledek nás, sportovní rybáře, plně uspokojí a nesetkáme se se spoustou zákazů a následně spoustou výjimek tak, jak se to často stává. Doufáme, že se přihlédne i k názorům sportovních rybářů, kterých se tento problém týká nejvíce.

Autor: BCG - ®

Přečteno: 12 006x
Průměrná známka: 1.58