Je možné lovit šetrně na Káču?

- Lukáš Jícha

Dříve, než mě začnete v pokecech lynčovat, přečtěte si tento článek věnovaný tomuto dost ožehavému tématu.
      V tomto článku se nebudu věnovat otázce ano či ne (asi by to stejně bylo na nic), ale jak touto metodou lovit co nejohleduplněji k rybám. Uvedu příklad z doby nedávno minulé. Bylo to v roce 1998 na Slezské Hartě při zahájení sezony lovu dravců. Jelikož to byla první sezona, co se na Hartě mohlo chytat, měla štika míru 60cm. Většina z nich ale byla v rozmezí 40-55cm. Kusy nad 60cm se kvůli přesile menších štik nedostaly k nástraze zas tak často. Já s tátou jsme za 3 hodiny vláčení chytili 16 štik,z nichž 4 přesahovaly 55cm. Největší měla 59cm. Takže žádná mírová. Většina domorodců chytala klasicky na káču s živou rybkou, jedním velkým trojhákem a sekala až po vykouření cigarety. Není divu, že všechny ulovené štiky měly trojháky i s lanky zažrané až v jícnu nebo hlouběji. Takže se jim rybáři peany mnohaminutovými operacemi snažili vyndat háčky z krví zalitých hrdel. Přitom se však štikám způsobovali smrtelná zranění. Ti morálnější rybám aspoň háčky nechali a lanko ustřihli, ale brzy jim došly háky, takže jednali jako ostatní rybičkáři. Ještě nikdy jsem u vody neviděl takové vraždění neviňátek. Kolem desáté jsme při naší procházce s vláčecími pruty potkali skupinu rybářů lovících na káču. Jeden z nich měl pěknou sedmdesátku, ostatní řekli, že braly jen malé. Po větru od nich jsme našli asi 20 mrtvých vlnami ke břehu přinesených štiček od 30 do 50cm. Nikdy jsem neměl takou chuť někomu rozbít hubu jako tehdy. Je sice pravda, že velké štiky se chytají hlavně na rybky. To ale neznamená, že abych na Hartě chytil jednu pěknou rybu musím dalších 10 či více podměrečných připravit o život. Vždyť i ony by mohly dosáhnout pěkných rozměrů. Bohužel i takoví lidé si mohou koupit povolenku. A tak není divu, že následující sezonu, kdy již míru snížili na 50cm, jsme na Hartě měli při vláčení jen asi čtvrtinu záběrů oproti předešlému roku a narazit aspoň na padesátku bylo občas problém. Zde bych chtěl poukázat na fakt, že štíhle chycené na přívlač má oproti podměrečné štice chycené na "klasickou" káču mnohonásobně vyšší šanci na přežití. Trochu nadsazeně bych to srovnal jako zapíchnutou třísku a spolknutý odjištěný granát.
      Dalším hartovým problémem lovu na káču při dlohém čekání na zažrání bylo časté zajíždění štik do křoví. Na některých místech při záběru zajely do křoví 3-4 štiky z pěti. Další dvě byly buď vytaženy na břeh nebo se zamotaly do křoví při zdolávání, čímž byly odsouzeny k pomalé smrti hlady. Další nehezký úkaz jsem viděl na revíru Lučina 2A, kdy po zoztání ledu voda vyvrhla na břeh tělo 130cm dlouhé štiky, které byla v otevřené tlamě hluboko v krku vidět karabinka ocelového lanka. Takže hák musel být až v žaludku. Buď se někomu utrhla při zdolávání nebo ji někdo nechal zařrat tak dlouho, že to prostě ukousla. Pokud by rybář zasekl dřívě, měla by štika po přetržení vlasce šanci na přežití nebo by si ji odnesl domů. Rozhodně by ale neumírala tak odporným způsobem.
      Takže nyní trochu k sestavení šetrného návazce. Jde vlastně o to, že místo jednoho velkého trojháčku s velkými protihroty, ztěžujícími vytažení háčku, se použijí dva trojháčky mnohem menší s úměrně menšími nebo dokonce žádnými protihroty.

Co k tomu potřebujeme?
- jedno lanko 30-50cm dlouhé
- 2 trojháčky velikosti 6-8
- dakron(silnější) nebo lanko prodávané na délku
- 2 zamačkávací konečky na lanko

      Dakron přivážeme na jeden trojháček a na druhém konci uděláme smyčku, kterou vložíme do karabinky lanka. Délka tohoto přívěsu by měla být asi 5-7cm. Druhý trojháček vložíte normálně do karabinky.
      Pokud použijete na přívěs místo dakronu lanko, tak postupujte takto: Na lanko navlékněte koncovku, pak trojháček a konec lanka zasuňte zpět do koncovky, tím se vytvoří smyčka. Teď pomocí kleští koncovku silně zamáčkněte. Na druhý konec tohoto kousku lanka navlékněte druhou koncovku a zase udělejte smyšku tentokrát bez trojháčku. Smyčka zase přijde do obloučku karabinky.Délka přívěsu zase asi 5-7cm.

      Technika nastražení, kterou jsem vám popsal zvyšuje úspěšnost záseku, přesto šetří štiky hned dvěma způsoby:
1. Doba od záběru do záseku se může v některých případech zkrátit až na nulu a tím zabránit hlubokému pozření nástrahy a poškození ryby. Malé štiky lze bez většího poškození vyháčkovat nebo se vypnou už ve vodě a větší jsou chyceny za kraj, takže se při utržení udice mohou klidně krmit (nemají totiž sešitý jícen). Také zde nehrozí,že by velká štika překousla vlasec nad krátkým lankem, ale raději používejte delší.
2. Díky zkrácení doby čekání na zásek se sníží i možnost zajetí dravce do kořenů. Dravec, který zajede do křoví je odsouzen k několikatýdennímu umírání. Na Hartě jsem viděl při poklesu vody štiku zavěšenou na větvi. Její mrtvé tělo vyčnívalo z poloviny nad vodu.

      Tento článek jsem nenapsal, abych přispěl k vybíjení štik, nýbrž k jejich ochraně. Dejte malým i velkým štikám šanci prostě tím, že dřív zaseknete. Malá štika nebude tak poškozená a velká vám nezajede do křoví při čekání na zažrání. Prostě už nechci být potichu, když vidím, co se kolem vody děje. Nyní se hodně polemizuje nad tím, zda je lov na rybku humánní. Pokud se i přesto rozhodnete, že se lovu na káču nevzdáte, chovejte se ke štikám všech velikostí ohleduplně. Ona i velká štika byla jednou malá.

Autor: Lukáš Jícha - ®

Přečteno: 13 246x
Průměrná známka: 1.35

NLov štik s mrtvou rybkou

Článek popisuje tradiční i netradiční metody lovu dravců s mrtvými rybkami, tipy na účinnější lov a různá další doporučení.

NKolik se loví dravých ryb?

Právě na malých revírech se těsně po zahájení odehrají zejména pod jezy doslova jatka.

NVánoční a Silvestrovská rybařina

Které ryby nepřestávají přijímat potravu ani v chladné vodě a zároveň jejich záběr způsobí, že se vám roztřesou kolena i ruce?