Uzly na háček s očkem a uzly spojovací

- BCG

Ukázka a popis nejčastěji používaných uzlů. Komentář k uzlům je náš názor a ne všichni rybáři se s nim mohou shodnout. Každému rybáři, kapraři, vyhovuje jiný typ uzlu. Je na každém z Vás, který uzel si vyberete, nebo který používáte.

Jako první je ukázka navazování háčku s očkem pro lov s vlasovou metodou.

Jedním z nejčastěji používaných uzlů je uzel, v literatuře označován jako „Krvavý uzel“. Postup není nijak těžký. Návazec provlékneme jednou či dvakrát očkem háčku. Dle většiny názorů i našeho je lépe provléci očko dvakrát, je to pevnější. Ovšem musíme dávat pozor, aby se nám návazec nepřekřížil, mohlo by dojít k nebezpečí tření (zahřívání a poškození) a pevnost se tak výrazně sníží. Po provlečení očkem omotáme pětkrát návazec směrem od očka a potom se vrátíme k očku háčku, kde nám vzniklo oko a tím prostrčíme konec návazce. Vznikne nám další oko, kterým opět prostrčíme konec návazce a vše dotáhneme k háčku a utáhneme. Je dobré při utahování uzlu vše navlhčit, naslinit, abychom opět snižovali tření a poškození návazce. Konec vlasce zastřihneme. Je lépe nechat zastřižený konec delší, při tahu se uzel ještě stáhne a při těsném zastřižení by mohlo dojít k jeho rozvázání.

Dalším uzlem který se odborně nazývá je „Grinner“, někde nazývaný také „stahovací uzel“ a možná i jinak. Podle našeho názoru se jedná asi o nejlepší a nejpevnější spojení.

Takže opět provlékneme očko háčku jednou či dvakrát návazcem. Potom si uděláme na konci návazce oko které přiložíme k návazci. Oko pětkrát provlékneme, tedy vlastně pětkrát obtočíme přiloženou část oka a návazec, k němuž je oko přiloženo a oko utáhneme. Vznikne nám něco jako uzel a ten dotáhneme k očku háčku a vše utáhneme. Při vázáni Grinneru je obzvláště důležité vše naslinit. Zastřižený konec necháme opět o něco delší.

Dalším uzlem neuzlem je „bezuzlové vázání“. Je to asi to nejjednodušší, nejrychlejší a nejlepší co doposud je  a zcela jistě bude.Velmi podrobně je tento způsob popsán v článku od Aleše Barana, včetně velmi pěkných instruktážních fotografií. Takže jen velmi stručně. Na návazci si uděláme očko, které nám bude sloužit k zafixování nástrahy zarážkou. Druhý konec návazce protáhneme očkem háčku a to vždy směrem dovnitř háčku, tedy směrem k hrotu. Ještě před tím než provlékneme návazec očkem háčku navlékneme na něj nástrahu a zajistíme zarážkou. Toto uděláme proto, abychom si nastavili při vázání vzdálenost nástrahy od háčku. Po protažení očkem omotáme ramínko háčku s návazcem. Omotávat začínáme vždy směrem k uzavřené části očka háčku a ne k ukončení očka, kde je vždy nepatrná mezera. Mohlo by se stát, že při tahu návazec proklouzne do očka a vše se rozváže. Počet ovinů volíme podle tipu háčku. Ale nejčastěji by měla být omotávka ukončena zároveň s hrotem háčku. Vždy uděláme o pár ovinů více, protože při utahování se vše stáhne k očku. Tedy i nástrahu dáme o něco málo dál od háčku a při utažení se přiblíží o kousek k háčku. Pro zmenšení počtu ovinů můžeme na návazec navléci malý kousek silikonové hadičky a tou i s návazcem provléci háček a pokračovat ve vázání. Za pomocí gumičky si přesně nastavíme nástrahu v závislosti na háček. Po ovinutí ramínka háčku návazec opět provlékneme očkem háčku a zase směrem dovnitř k hrotu. Utáhneme, srovnáme uzel a dotáhneme. Nastavení vzdálenosti nástrahy od háčku, nebo počet ovinů je jen otázkou cviku a praxe. Proto ve volných chvílích, doma nebo u vody, si toto vázání vyzkoušejte a natrénujte, jistě si je oblíbíte a rádi jej budete používat

 

Spojovací uzly

Spojovacích uzlů je také celá řada. My si zde představíme jeden z nejpoužívanějších spojovacích uzlů a to "Dvojitý Grinner" , někde také nazývaný stahovací. Dále to bude "Grinner uzel" pro odhozovou šňůru, méně používaný "Vodní uzel" a uzlové spojení, které jsme nazvaly "Obyčejný uzel". Nejčastějším spojení v kaprařině je pletená šňůra s monofilním vlascem pro odhoz. Uzel „Dvojitý Grinner“ je určen i ke spojování dvou monofilních vlasců, kdežto „Grinner uzel“ je určen jen pro spojení pletená (odhozová) šňůra a monofilní vlasec. Ještě je třeba dodat, aby jste se nelekali těchto názvů, jistě tyto uzly poznáte a jejich názvy nebo pojmenování se jistě liší.

Prvním spojovacím uzlem je „Dvojitý Grinner“ neboli stahovací uzel.  Dle našeho názoru je tento uzel asi jedním z nejlepších uzlů ke spojení dvou šňůr a to jak stejného charakteru tak i např. pletená a monofil. Při vázání postupujeme tak, že oba dva konce vlasců přiložíme k sobě. Potom si uděláme na konci jednoho návazce oko, které přiložíme k návazci. Oko pětkrát provlékneme, tedy vlastně pětkrát obtočíme přiloženou část oka a návazece, k němuž je oko přiloženo a oko utáhneme. Totéž uděláme s druhým koncem návazce. Potom oba dva uzly stáhneme k sobě a utáhneme. Při stahování je důležité mít spojení navlhčené, nasliněné, aby nedocházelo ke tření a zahřívání, které způsobuje znatelné poškození spojení. Přebývající konce zastřihneme. Zastřižené konce necháme delší, aby při náhozu nedrhly o očka prutu a pěkně se do nich pokládaly.

Druhým spojovacím uzlem je „Grinner uzel pro odhozovou šňůru“. Musíme přiznat, že tento uzel jsme viděli v praxi až letos i když jej známe. Tento  spojovací uzel je velice jednoduchý a proto jsme z něj měli možná trochu obavu. Luboš jej loni (2000) vyzkoušel a neměl s ním žádné problémy. Tento uzel je ovšem určen především ke spojení odhozové (pletené) šňůry a kmenového monofilního vlasce. Vážeme ho tak, že na pletené šňůře uděláme jednoduchý uzel, který neutahujeme. Uzlem protáhneme monofilní vlasec a uzel lehce utáhneme. Monofil uvážeme na pletenou šňůru za pomocí grinneru. Tedy si uděláme na konci návazce oko které přiložíme k návazci. Oko pětkrát provlékneme, tedy vlastně pětkrát obtočíme přiloženou část oka a návazece, k němuž je oko přiloženo a oko utáhneme. Tento uzel stáhneme k uzlu na pletené šňůře a vše utáhneme. Opět celé spojení neustále vlhčíme, sliníme. Vše je opravdu velmi snadné a pevné, což je důležité.

Uzel s názvem "Vodní uzel" nám připomněl Mirek S a tak ho zde rádi uvádíme. S tímto uzlem jsme se setkali u jednoho našeho kamaráda. Mirek S uvádí toto spojení jako nejlepší pro spojení monofilu s monofilem. Je pravda ze náš přítel používal toto spojení jen pro monofilní vlasce. Byl a je sním stále spokojen a používá ho dodnes. Spojení vážeme tak, že přiložíme konce protisměrně k sobě v délce 40-60 cm. Oba konce si můžeme uchytit na cívkách (viz. obr.),třeba izolepou, lépe se nám bude vázat. Uděláme asi 5-6x násobný obyčejný uzel na obou současně a zatáhneme.

Poslední uzel který si připomene je spojení, které jsme pojmenovaly "Obyčejný uzel". Tento uzel jsme používaly dlouho před tím, než jsme začaly používat "Grinner". Vázání není také nijak složité. Vlasce přiložíme vodorovně k sobě. Jednu část obtočíme asi 5x a druhou taktéž. při prvním ovinu si musíme vytvořit malé oko(viz.obr.),kterým prostrčíme oba konce a dotáhneme. Opět necháme zastřížené konce delší, asi tak 4-5 mm,  kvůli lepšímu průchodu očky.

To je tak asi ve stručnosti vše. Uzlů je celá škála a záleží na Vás, který si oblíbíte a kterému budete věřit. Po uvázání uzel vždy pečlivě zkontrolujte a jestli se Vám bude zdát špatný, tak ho raději odstřihněte a uvažte znovu. Zde se lenost opravdu nevyplácí. Přijít o rybu, kvůli špatně uvázanému uzlu, jistě nikdo z nás nechceme.  Dobrý a pevný uzel je jistě velká část úspěchu při lovu.

PS: Děkujeme za spolupráci Mirkovi S

Autor: BCG - ®

Přečteno: 92 488x
Průměrná známka: 1.48

NKaprové háčky

Háček je to nejmenší, ale to nejhlavnější na koncové udici.