Něco málo o háčcích na ryby

- Milan Tychler

Jako kluci jsme tvar háčku prakticky neřešili. Tehdy jich také nebylo moc na výběr. A ani později, když už k nám pronikla metoda nastražení boilie mimo háček na vlasový přívěs, jsme si moc nevýskali. Teď už je to ale jinak. Teď je háčků a tvarů tolik, že se v tom i rybář, který dlouho rybařil a pak na nějakou dobu přestal a znovu se k rybaření vrací, mírně řečeno ztrácí.

Dříve jsme rozlišovali jen háčky s krátkým a delším raménkem. Pak se přidaly i háčky s hodně krátkým raménkem a širokými obloučky. Abych nezapomněl, některé háčky měly ještě oblouček vyhnutý do strany a jiné byly ploché. Menší háčky s očkem nebyly. Ty se začaly hojněji objevovat až s metodou umístění nástrah mimo háček na vlasový přívěs. Dodnes vzpomínám, jak pracně jsem vázal vlasový přívěs na háčky s lopatkou. Obecně platilo, že se háčky s delším raménkem používaly především na živočišné nástrahy, tedy na všelijaké žížaly, ať už rousnice a hnojáčky anebo masné červy, kdežto háčky s kratším raménkem a širším obloučkem zase na nástrahy rostlinného původu, což znamenalo na těsta, pečivo, sýr, třešně a podobně, protože na takovém háčku tyto nástrahy prostě lépe seděly.


Tomuto tvaru se říkalo orlí drápek

Když se začaly objevovat první háčky s očkem, nijak zvlášť se od těch s lopatkou nelišily. Bohužel byly k dostání jen ve větších velikostech, ale mezitím si mnoho rybářů oblíbilo háček, kterému se říkalo orlí drápek. Byl to háček s ostřím, které více směřovalo k raménku háčku, a jeden z prvních háčků s očkem využitelný k lovu s boiliem. Já si ho hodně oblíbil při lovu s kukuřičnými zrny a už tenkrát jsem zkoušel, jak alespoň trochu eliminovat záběry malých ryb na tuto nástrahu.

Lov s kukuřicí mimo háček mě nadchl a vlastně už jsem ji na háček úplně přestal dávat. Často mě však při lovu s ní zlobívaly na našich rybnících malé ryby. Cejni, plotice i karasi, když měli svůj den, kapry k nástraze vůbec nepustili a bylo celkem jedno, jestli mám na vlasovém přívěsu jedno, dvě nebo tři zrnka.


Dnes si na nedostatek stěžovat rozhodně nemůžeme

Kdysi mi opět celkem dávali zabrat. Zase táhnu malého cejna, který mou nástrahu pořádně pocuchal. Vidím, že na přívěsu zůstalo ze tří zrnek jen jedno jediné. Zase to budu muset opravit. Ale pak si říkám: nač vlastně, když to popadne zase cejn… A nahodím to zpátky tak, jak to je. Napnu vlasec a čekám. Ten se během chvilky několikrát trochu napne, zase povolí, ale s nástrahou nic neujíždí. Je mi celkem jasné, že se o zrnko zase pokouší drobotina, ale přívěs je tak dlouhý, že na háčku nezůstanou viset. Pak se najednou cívka roztočí a první kapr putuje do podběráku. A tenkrát mě napadlo, že když použiji větší nástrahu, v tomto případě tři zrna kukuřice na delším přívěsu, mohl bych se drobotiny zbavit a má šance na ulovení kapra by se mohla zvýšit. A opravdu tomu tak bylo. Nebylo to úplně stoprocentní, ale jasný rozdíl v tom rozhodně byl.

Současný trh nabízí neuvěřitelné množství háčků různých tvarů s obloučky úzkými, širokými, raménky krátkými, dlouhými a zakřivenými a kombinace toho všeho. Je docela fajn, když si člověk může vybrat a hezky si s tím vším pohrát. Jenže mnoho rybářů ovlivněných reklamou a různými videi si dokáže i pěkně naběhnout. Často se jim totiž zalíbí nějaký háček nebo prezentace nějaké nástrahy s určitým typem háčku a tu pak použijí v nevhodných podmínkách ke své vlastní škodě, a ještě tím ublíží rybám.


Kdysi jsem vázal vlasový přívěs i na háčky s lopatkou

Velká „masáž“ proběhla okolo háčků s dlouhým zakřiveným raménkem. Je to fajn háček, mimořádně chytlavý, když se správně uváže. Ovšem v menším provedení a ze slabšího drátu je absolutně nevhodný k lovu a zdolávání větších ryb, a už vůbec se nehodí k lovu v místech, kde může ryba uváznout a je nutné razantnější zdolávání. Kamarád se v tomto háčku nějak shlédl a pořídil si je. Dobré háčky, mimořádně ostré, ale vyrazit s nimi na tekoucí vodu plnou popadaných stromů bylo celkem hloupé. Tady je třeba silné nářadí. Silné pruty, pevné vlasce a do prutu se musíte po záběru pořádně opírat, abyste rybu zastavili před překážkami, protože když se vám to nepodaří, následuje velmi rychlý konec.

Při první vycházce se mu dařilo. Tedy jak se to vezme - zasekl tři ryby a všechny dostal do podběráku, ale byly to jen ryby celkem běžné velikosti v této vodě, kapři okolo šedesáti centimetrů. Kamarád mi nadšeně komentoval, jaké to byly záběry a jak háčky pěkně seděly ve spodním pysku. Byl tím zkrátka unešený. Ale jen do další návštěvy této vody, kdy mu nástrahu sebral větší kapr, namířil si to pod první větev ve vodě a pak pryč. Kamarád se do prutu opřel, chvilku se s rybou potýkal a najednou rup, a ryba byla pryč. Měl za to, že se ve vázce přetrhl vlasec, ale nebylo to tak. Narovnal se háček. Podivil se nad tím, připravil novou sestavu se stejným háčkem a při další slušné rybě dopadl pochopitelně stejně. Proklel všechny reklamy i výrobce - ale ti za nic nemohou. Tento typ háčku je zkrátka určený do vod bez vázek, na menší ryby a mnohem méně agresivní zdolávání. Za celou tu patálii si zkrátka a dobře mohl sám…


Spoustu pevných a dobrých háčků je dnes možné sehnat i ve velikostech 8 nebo 10

Co dokáže reklama jsem si ověřil už nesčetněkrát a zrovna nedávno se mi stala tato příhoda…

Na místní pískovně se kousek ode mě rozložil rybář s celkem slušnou výbavičkou. Bylo jasné, že ho nic než kapr nezajímá, a v tom duchu se mnou také vedl hovor. Mluvil celkem rozumně a docela jsme si povídali. Asi po hodině mám záběr a vedu do podběráku celkem slušnou rybu na zdejší poměry. Kolega se hrne, že mi kapra podebere. Nechci být nezdvořilý, a protože si nese i svůj podběrák a o nic nejde, souhlasím. Svého úkolu se zhostí na jedničku, ale skoro dostane záchvat, když vidí, jaký háček jsem použil v této koncové montáži na prezentaci nástrahy. V čem byl problém? Použil jsem háček určený k lovu na hladině, označený jako ZIG pro montáž CHOD. Pro neznalé je mezi těmito háčky jen jeden jediný rozdíl, a to je v délce raménka. Zig má raménko kratší.


Existují mraky zaručených montáží, ale nemusíte jim hned podlehnout

Marně jsem se mu snažil vysvětlit, že oba háčky jsou určené k prezentaci plovoucích nástrah a je celkem jedno jak vysoko nade dnem. Jsou klidně zaměnitelné, a pokud vám při lovu ryby nepadají, je úplně jedno, který z nich zvolíte, a nápis na krabičce neznamená vůbec nic. Prostě ne a ne! Mám to špatně a basta! Dobrá, zkouším to tedy jinak: „Tak jak je tedy možné, že mi to skvěle funguje? Kdyby to bylo špatně, pak bych přece žádnou rybu chytit nemohl?“ Odpovědí bylo jen dlouhé mlčení. A pak že nejsme ovce…

Rád experimentuji se vším na rybách a háčky z toho nevyjímám. Už dávno vím, že i ten nejvychvalovanější háček může selhat, a není to proto, že byste zvolili špatný typ nebo velikost, ale prostě jen proto, že ryba nástrahu nenasála správně nebo se jí dostal do tlamy i další kousek potravy, kousek tlejícího listí, řasy nebo cokoli jiného, anebo nebyl háček dost ostrý, neotočil se správně a prostě se dobře nezasekl. Je mnoho důvodů, proč ryba na háčku nemusí zůstat. Klidně studujte na internetu doporučení rybářských kapacit. Mnozí dovedou hovořit velmi přesvědčivě, až získáte dojem, že neúspěch prostě není možný. Jenže tak to není. V mnohých jejich filmech pak vidíte, že ani oni nepromění každý záběr. Proč? Protože nic není dokonalé, rybářské háčky z toho nevyjímaje. Upřímně řečeno, chytit každou rybu by byla pěkná nuda!


Ani ty nejrafinovanější sestavy nezaručí, že se háček zasekne za všech okolností správně

Nechci tedy nikomu kázat, že určitý háček se musí používat jen takto a jiný takto, i když někdo říká, že jedině tak, anebo onak je to správné. Neříkám, že ideální vzdálenost nástrahy je 7 mm od obloučku háčku, protože tato veličina není ani zdaleka tím jediným, co v naší rybařině sehrává svou roli, a netvrdím, že háčky určené k prezentaci plovoucích nástrah nemůžete použít k lovu s kukuřicí a že bez rovnátka na vlasci nic nechytíte. Upřímně vám řeknu, že kdysi jsme tyto starosti neměli a ryby jsme chytali tak jako tak. Je fajn, že máme spousty možností, ale proto nemusí nikoho opouštět jeho vlastní zdravý rozum…

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (9 reakcí)

Přečteno: 10 184x
Průměrná známka: 1.17