Je lín naše nejhezčí ryba?

- Jan Molnár

Sametově zelené tělo, dva nenápadné vousky, zaoblené ploutve nebo specifická červená duhovka oka. Jistě tušíte, jakou rybu mám na mysli. Samozřejmě lína obecného - jednu z našich nejkrásnějších ryb. Jakmile lína jednou chytíte, těžko se přestanete o tuhle nádhernou rybu zajímat.



S prvním línem jsem se setkal v sedmi letech. Byl to opravdu prcek, ale to bylo úplně jedno. Seděl jsem u malého zarostlého rybníčku a chytal perlíny a plotice. Když jsem línka vytáhl na břeh a podíval se na něj, věděl jsem, že tohle je ryba, které se budu vždy hodně věnovat. Od té chvíle jsem se do línů úplně zbláznil a zůstalo mi to dodnes. Lín je moje nejoblíbenější kaprovitá ryba a často přemýšlím, ne-li nejoblíbenější ryba vůbec. Postupem času jsem začal chodit na líny cíleně. I když to nebyli žádní obři, měl jsem z nich vždycky obrovskou radost. Hlavně jsem na sobě pozoroval, že nabírám zkušenosti. Tehdy jsem si vystačil s malým splávkem a hnojáčkem, kterého jsem nahazoval podél rákosí nebo do stulíkových polí. Dnes líny chytám všemi možnými způsoby, ale stále mám nejraději plavanou.


Lín v takové velikosti se dnes už považuje za slušný kousek

Znám už jen několik vod, kde se lín přirozeně vytírá. Většina revírů je závislá na vysazování, které se z mého pohledu v posledních letech hodně zlepšilo. Touto formou jsme schopni obnovovat populace lína na místech, kde už téměř vymizel. Každá snaha o jeho návrat do našich vod se rozhodně počítá. V dnešní době je lín okolo čtyřiceti centimetrů parádní ryba. Dávno jsou pryč časy, kdy líni okolo půl metru byli v našich vodách běžní. Taková ryba je dnes vzácná, ale stále se v našich vodách vyskytuje. Lín je jednou z ryb, u které se dá na první pohled spolehlivě rozlišit pohlaví podle břišních ploutví. Samec má břišní ploutve větší, vyboulené do tvaru „misky“, zatímco samice je má o poznání menší a skoro rovné. Na línech mě asi nejvíc fascinuje jejich zbarvení. Hrají všemi možnými barvami, každý exemplář je něčím zajímavý.


Samec s většími ploutvemi vyobrazennalevo, samice napravo

Lín je hodně náladová ryba. Jeden den jich nachytáte mraky, v podstatě k nástraze nepustí žádnou jinou rybu, a druhý den se můžete rozkrájet, a lína nechytíte. Dají se chytat po celý rok, ale vůbec nejlepším obdobím je pro mě jaro. Začíná se oteplovat, přibývá přirozené potravy a po zimě se líní dávají do pohybu. Výbornou dobou k lovu je také pozdní léto, kdy se začínají připravovat na chladnější období. Lín je hejnová ryba. Ve větších velikostech jsou spíše samotářští, ale není vyloučeno, že narazíte na několik velkých zkušených línů pohromadě. To ale vyžaduje obrovskou dávku trpělivosti a štěstí. Líni mají svoje trasy, takzvané „líní cestičky“, kudy proplouvají a hledají potravu. Tyto trasy proplouvají i několikrát za den, v pravidelných i nepravidelných intervalech.


Zde je vidět netradiční nastražení rousnice pod háčkem

Brzké mlhavé ráno a všudypřítomný klid narušuje jen zpívání ptáků. Momenty, které jsou na líny jako stvořené. S lehkým plavačkovým prutem se zašít do rákosí a nenápadně čekat, až se dá jemný splávek pod špičkou prutu do pohybu. To je ten pravý adrenalin, u kterého se vám prostě zastaví dech. Na tenhle styl chytání jsem si oblíbil přirozené nástrahy. Rousnice, hnojáci, masní červi a kukuřice. To je klasika, která funguje. Nevýhodou těchto nástrah ale je, že na ně samozřejmě berou i jiné druhy ryb, a tak se k nim mnohdy „zelenáči“ ani nedostanou. Proto je velmi důležité vnadění. Zjednodušeně: na každé vodě funguje něco jiného. Někde je zapotřebí opatrně vnadit například jen části žížal a rousnic, někde můžete naházet několik litrů v podstatě jakéhokoli krmení a výsledek bude stejný.


Když najedou, je o zábavu postaráno

Nejvíce se mi osvědčila sladká jemná směs s trochou kukuřice a větším množstvím živé složky. Hrubší části zůstanou na dně a veškerá strouhanka a jemné složky udělají mrak, který líny upozorní na velkou vzdálenost. Bohužel se často stává, že krmení nezaujme jen líny, ale například také kapry nebo karase. V téhle situaci se asi nejvíc vyplácí počkat a pokusit se k línům prochytat. Nemá cenu zkoušet líny přilákat na místo dalším větším přikrmováním, ale nic nezkazíte tím, když na místo hodíte hrst samotných červů, hnojáků nebo třeba nasekaných rousnic. Když už místo obsadí hejno línů, ostatní ryby nemají moc šanci.

Přesto bývají největším problémem malé ryby v horní vrstvě sloupce. Nástraha dopadne na hladinu a během klesání na dno ji tyto ryby atakují. I když líni u dna budou, nástraha se k nim nemá šanci dostat. Vyplácí se zvětšit nástrahu, která klesne rychleji na dno a malé ryby ji nestihnou ve sloupci pozřít. Ani lín v malé velikosti nemá žádný problém spolehlivě nasát velkou rousnici nebo několik kukuřic pod háčkem. V krajních případech je nutné splávek přetížit a přehloubit, chytat takzvaně na „polotěžko.“ Nástraha pak rychle dopadne ke dnu a od menších ryb ve sloupci je klid.


Perlíni bývají často problém

Většinou začínám chytat při svítání, nechci promeškat ani minutu té nejlepší části dne. Vždy volím místa u rákosí nebo stulíkových polí, protože právě tam líny očekávám. Na těchto místech se schovávají a mají dostatek potravy. Před samotnou přípravou a volbou lovného místa je také dobré si danou lokalitu obhlédnout, jestli se vám líni prozradí. Pokud ano, máte z poloviny vyhráno. Pár bublinek vycházejících k hladině a hýbající se rákosí jsou pro líny typické. Často chytám na jeden prut, protože manipulace se dvěma pruty není na tak malých místech ideální. Chytám kousek od břehu, záběry jsou lépe čitelné, jsem blíž k rybám a celkově má chytání „nakrátko“ neobyčejné kouzlo.

Na takových místech není většinou velká hloubka, ale to línům vůbec nevadí, ba naopak. Líni milují mělké zarostlé vody, nemají žádný problém s třiceticentimetrovou mělčinou. Kolikrát je na hladině patrné, jak se líni převalují v rostlinách a silnou ocasní ploutví víří hladinu. Nejčastěji začínám s rousnicí nebo žížalou. To je nástraha, která málokdy zklame. Jsou ale dny, kdy žížaly vůbec nefungují a boduje kukuřice nebo masní červi. Lín je docela opatrná ryba, takže vyžaduje jemnější náčiní, ale zase sestavu nijak extra nepodceňuji, protože lín je velký bojovník. Nebojím se používat vlasce o průměru 0,16-0,20 mm. Někomu se to může zdát přehnané, ale když vám velký lín zajede do vodních rostlin, tak 0,12 mm prostě nestačí.


Tohle je nejkrásnější způsob chytání línů - plavaná v těsné blízkosti vodních rostlin

Rousnici nastražuji uprostřed dvěma vpichy kousek od sebe, aby byly oba dva konce volné. Výborný a ne často používaný způsob je nastražení dvou a více kousků rousnic pod háček. Takto nastražená rousnice vydává ve vodě daleko větší pachovou stopu než rousnice vcelku. Hloubku nastavuji takovou, aby nástraha ležela na dně nebo se převalovala těsně nade dnem. Není ale výjimkou, že lín nástrahu vezme už ve sloupci při klesání na dno, nebo dokonce těsně pod hladinou. S hloubkou se dá různě experimentovat. Někdy je dobré sestavu přehloubit, aby poslední brok ležel na dně, jindy ji dám naopak dvacet centimetrů nade dno. Každý den funguje něco jiného a je to třeba zkoušet. Záběry mohou být různé. Typické jsou jemné cukavé poskoky nebo plynulý rozjezd splávku do strany.

Záběry od línů na plavanou se nikdy neokoukají. Ten pocit, když se dá splávek do pohybu, je nepopsatelný. Po záseku nastávají velmi intenzivní série líních výpadů. Je to tak specifické, že po ulovení několika línů lze jen těžko tento typ souboje zaměnit s jinou rybou. Opravdu velký lín ale bojuje úplně jinak. Je to spíš mrtvá váha, která se ve vodě jen tak převaluje a občas udělá nečekaný prudký výpad.


Když doufáte, že se za pár let znovu setkáte

Když lína přivedete do podběráku, budete mít skvělý pocit, že jste přelstili jednu z našich nejkrásnějších ryb. Lín je v poslední době docela opomíjená ryba. Hodně rybářů se jim přestalo věnovat, protože chytají pouze kapry a jakákoliv jiná ryba pro ně často ani není ryba. Jsem si jistý, že si ryby takové chování rozhodně nezaslouží. V našich vodách máme spoustu krásných druhů ryb, na které se bohužel zapomíná, avšak zcela neprávem. Možná kvůli velikosti, flexibilitě u vody, jemným metodám chytání… Kdo ví. Každopádně si myslím, že právě takové ryby si zaslouží daleko více ochrany a pozornosti, a lín mezi ně rozhodně patří.

Autor: Jan Molnár - ®

Diskuse k článku (21 reakcí)

Přečteno: 10 267x
Průměrná známka: 1.14

NPoslední letošní líni

Když mám lína v podběráku, je mi jedno že prší a mám rozmáčené ruce. Pěkný lín stojí za trochu toho nepohodí.