Zimní tloušti

- Jan Molnár

Zima je pro většinu rybářů období, kdy své náčiní odloží do kouta a v pohodlí domova vyčkávají na vytoužené jaro v domnění, že v zimě ryby prostě neberou. Hledají spoustu různých důvodů proč k vodě nejít místo toho, aby přemýšleli nad tím jak ryby v zimě přimět k záběru a přizpůsobili se daným podmínkám. To, že ryby v zimě neberou, je jednoduše hloupost.

Je polovina února a teplota v noci spadla hodně pod nulu. Pro většinu rybářů je to období, kdy nemají na ryby ani pomyšlení. Stojaté vody jsou většinou pod ledem, a tak je jedinou možností řeka. Připadá mi, že dost rybářů se chytání na řece „bojí“, obzvlášť v zimě. Není ale vůbec čeho se bát. Ryby sice nejsou tolik při chuti jako v létě, rozhodně to však není tak, že by vůbec nežraly. Zimní chytání má navíc nenapodobitelnou atmosféru a dají se nachytat i hodně pěkné ryby.


Plotice patří k častým zimním úlovkům

Já se v tomto období zaměřuji na lov tloušťů. Tloušť je bezva ryba. Jedna z těch, které jsou typické pro zimní období. Dají se chytat všemi možnými způsoby, od lehké kaprařiny na boilie a pelety, přes feeder a plavanou až po ultralehký přívlačový proutek. Chytám je všemi možnými způsoby, ale v zimě mám rád feeder a plavanou. Velký zimní tloušť, to je ryba, která vám utkví v paměti hodně dlouho…


Velký jelec tloušť je parádní ryba

K vodě se dostávám až okolo poledne. Snažím se být co nejrychlejší, protože v zimě přijde tma, ani nevíte jak. Chytáte, chytáte, a najednou je šero. Pro dnešek jsem zvolil menší říčku. Mám čtyřmetrový plavačkový prut, po kapsách pár splávků a potřebnou bižuterii. Jdu velmi nalehko. Mám vytipováno několik míst, kde ryby a hlavně tlouště očekávám. Nebudu si tedy vytvářet žádné větší zakrmené místo, ale budu ryby aktivně vyhledávat. To ale neznamená, že nebudu vnadit vůbec…

Připravil jsem si toustový chleba, který jsem protlačil hrubým sítem, čímž jsem získal krásnou kyprou drť. Tloušti mají všelijaké pečivo hodně rádi a toust je výborný v tom, že dobře drží na háčku, ale také dobře uvolňuje drobečky do sloupce. Právě to kolikrát tlouště spolehlivě zaujme. Získanou drť opatrně dovlhčuji po částech vodou. Nesmí se to však přehnat. Když drť zvlhčíte příliš, je z ní spíš hutná „kaše“ a ta zdaleka nefunguje tak dobře jako požadovaná směs.

Jsem na místě. Zvolil jsem velký vracák pod starým mlýnem. Hloubka se tu pohybuje odhadem od půl metru do metru a půl. Voda je tu pořád okysličená a ryby tu mají spoustu potravy. Než začnu cokoli dělat, ze všeho nejdřív hodím do vody kouli drti z toustového chleba. To proto, aby měly ryby po dopadu krmení čas se uklidnit a na kouli zareagovat, až se bude postupně rozpadat. Teprve potom nastražuji kousek toustu na odpovídající velikost háčku.


Způsobů nastražení je mnoho

V tomto případě volím háček velikosti dvanáct na šestnáctce návazci. Je tu šance na opravdu pěknou rybu, a i když možná nebudu mít tolik záběrů od menších ryb, rád sestavu takzvaně naddimenzuji, a to právě kvůli větším rybám. Tlouští tlamy jsou sice pořádně velké, ale právě u velkých a zkušených ryb háček visí kolikrát jen za blanku nebo za krajíček. Naopak z menších ryb musí člověk často háček doslova dolovat. Toust zmáčknu uprostřed a kraje nechám nezmáčknuté, aby se z nich postupně uvolňovaly drobečky. Náhozy mířím na rozhraní proudu a tišiny a po několika proplaváních dostávám první záběr. Ryba vyvádí jako divá, ale není velká. Je to malý tloušť, průměrná zdejší velikost. Není to špatný začátek. Mám z toho pocit, že jsem na správném místě. Když jsou tady malí, budou tu i ti velcí…


Malých ryb chytám spoustu

Někdy je to tak, že jako první najedou právě menší ryby a až po nějaké době se dostaví ty větší. Někdy je to naopak. Často se také stává, že jako první berou tloušti, a když se pak poplaší, přichází na řadu jiné druhy ryb, například karasi, kapři, cejni… Tloušti se znovu objeví až za delší dobu.

Chytím další dva podobné dorostence a najednou je ticho po pěšině. Pomalu, ale jistě se do mě dává zima, začínají mi zamrzat očka na prutu a rybám se nechce. To všechno ale k zimnímu chytání jednoduše patří. Zkřehlýma rukama měním toust na červy a hned na první nahození dostávám záběr z proudu. Ryba se tlačí do proudu a specifické klepání hlavou mi napovídá, že toto tloušť nebude. Je to krásná ostroretka. Sice to není trofejní kus, ale je ve skvělé kondici. Ostroretku pouštím a vzápětí ji střídá pěkná plotice.


V proudu sebrala červa ostroretka

Rybky to jsou moc pěkné, ale já jsem tady kvůli tloušťům. Vracím se tedy zpět k toustovému chlebu. Zdá se, že je to dnes jediná šance na chycení pěkného tlouště. Dokrmuji další koulí. Chvilku se nic neděje, ale najednou z tišiny dostávám razantní záběr. Bohužel to ani tentokrát na tlouště nevypadá… Je to kapr. I ten si rád v zimě zobne toustu určeného pro tlouště. Začíná se stmívat a já jsem se ani neodhodlal přejít na jiné místo, jak jsem měl původně v plánu. No nic, teď už tu zůstanu, dokud uvidím na splávek.


Se splávkem udržuji co největší kontakt

Mé myšlenky a pocity jsou smíšené, tápu, jestli jsem vůbec vybral dobré místo a nehledám tady něco, co tu vlastně vůbec není. Najednou se ale splávek velmi pomalu maličko potopí, jako by se háček nebo broky zachytily na dně. V domnění, že jde o vázku, prut pomalu zvedám, ovšem má „vázka“ se vzápětí rozjede! Ryba to rozhodně není malá a já doufám v jediné - v pořádného tlouště. Po několika minutách boje se na hladině skutečně ukazuje trofejní tloušť, kterému do šedesáti centimetrů rozhodně moc nechybí. Začínají se mi třást kolena a doufám, že ryba skončí úspěšně v podběráku. Je zkušená a vší silou se staví do proudu. Náhle ale nastává to nejhorší, co se mohlo stát - ryba mi padá z háčku. Každý z nás to zažil. Několik hodin se snažíme přimět rybu k záběru, a když se to konečně povede, ryba se háčku zbaví. Ten pocit je nepopsatelný, to se prostě musí zažít.

Pro dnešek končím, a i když se mi velkou rybu zdolat nepodařilo, určitě se sem zanedlouho vrátím a pokusím se, aby to tentokrát klaplo.



Za dva dny se vracím na místo, ale čeká mě nemilé překvapení. Teče strašně moc vody, navíc je zakalená, a ještě k tomu plave v proudu spoustu nečistot. Tady se nedá chytat. Měním proto říčku za jinou a volím proudnější úsek s klidnými tůněmi v podjezí, jen s tou změnou, že dnes hodlám chytat místo plavané na feederové pruty. Bohatě tu postačí šedesátigramová krmítka. Jeden prut házím do proudu a druhý do klidné tůně. Ke každému prutu jsem jako vždy hodil dvě krmítka drti z toustového chleba. Na jeden prut nastražuji větší kus rohlíku a na druhý toustový chleba. Počasí je všelijaké, zima, zataženo, vítr, ale občas na chviličku vysvitne i slunce. Poměrně často přehazuji, protože rohlík na háčku moc dlouho nevydrží a je nutné ho obnovovat.



Po nahození pokládám prut do vidličky. Nestihnu ani vypnout vlasec a vtom přichází razantní záběr z tůně. Zásek sedí a začíná tvrdý souboj. V prvních chvílích se domnívám, že to bude kapr, ale zdání klame. Po několika minutách se na hladině objevuje skutečně pěkný tloušť. To je ta ryba, kvůli které jsem tady! Teď ať se hlavně nestane to nejhorší! Souboj nabitý adrenalinem ale tentokrát končí úspěšně a já mám v podběráku konečně hodně slušnou rybu. Je to neuvěřitelně vypasený kus, jeho váhu odhaduji lehce pod dvě a půl kila.

Když tlouště pouštím, dostávám na druhý prut další razantní záběr, tentokrát z proudu. Opakuje se téměř stejný scénář a já podebírám podobně velkého tlouště, jako byl ten předchozí. Ryby jsou to opravdu nádherné. Konečně se mi je podařilo najít. Moje očekávání, že chytím dalšího z těchto krasavců, se ale rychle rozplývá. Ten den už sice žádného dalšího tlouště nechytím, ale jsem maximálně spokojený. Takové ryby se totiž nechytají každý den. Odcházím od vody s velmi silným zážitkem, který si ještě dlouho uchovám v paměti.


Tento tloušť už je z kategorie trofejních

Někdo by mohl říct, že mu nestojí za to dobrovolně mrznout v polovině února na břehu řeky a pokoušet se ryby přelstít, ale my, co rybařinu opravdu milujeme, nemáme na vybranou. Rozhodně zimní chytání zkuste, ať už s feederovým, nebo plavačkovým prutem. Není se vůbec čeho obávat. Ryby sice nebudou stejně aktivní jako na jaře nebo v létě, ale uvidíte sami, že i takové rybaření prostě má něco do sebe. Když se přizpůsobíte daným podmínkám a ryby najdete, budete odměněni nezapomenutelnými zážitky při zimních vycházkách na tlouště.

Autor: Jan Molnár - ®

Diskuse k článku (2 reakce)

Přečteno: 6 114x
Průměrná známka: 1.14