Příliš mnoho železa

- Milan Tychler

V poslední době se nejen v klasické kaprařině, ale i při chytání s krmítky na method feeder objevují nové montáže, respektive nové způsoby nastražení boilií nebo pelet mimo háček a některé z nich jsou úplně hrůzostrašné. Už nestačí klasické nastražení na vlasový přívěs. Nebo to není dostatečně in? Asi ne, když se hledají další způsoby. Na tom by samo o sobě nebylo samozřejmě nic špatného, kdyby se opravdu nevymýšlely hlouposti, které si nikdo ani nedokáže zdůvodnit. Většina je prostě hloupě kopíruje a navíc tvrdí, že nic lepšího není. Přitom na většině vod se stále dají kapři chytat velmi jednoduše. Já myslím, že některým rybářům přílišné sledování nových trendů jejich vlastní rybařinu jen komplikuje a ani nevědí proč vlastně co vážou.


Absolutní základ

Při nastražování potápivého boilie se nejčastěji asi stále váže klasika, tedy hair rig, a pak zřejmě combi rig, což je vlastě totéž s tím, že se na raménko háčku přidává malý kroužek. Uvázat háček tak, aby byl s vlasovým přívěsem, je jednoduché a zvládne to každé dítě z rybářského kroužku. S touto klasikou si vystačíte při peletách, kukuřici, boilii a mnoha dalších nástrahách, které se rozhodnete nabídnout rybám na dně. Ale i s tímto jednoduchým vázáním si můžete trochu vyhrát, a to jak s velikostí a tvarem háčků, tak se vzdáleností, ve které je umístěná nástraha. V létě, když jsou ryby při chuti, si s tím můžete pohrávat celý den a doporučuji každému, aby si to zkusil. Je to mnohem přínosnější než sledovat videa na YouTube, protože nikdy není nad vlastní zkušenost. Je v pořádku se někde inspirovat, ale inspirace je úplně něco jiného než bezmyšlenkovité kopírování. Tím, že sami zkoušíte a vytváříte varianty, pronikáte do věci, získáváte zkušenosti a to je to nejcennější.

Combi rig je oblíbený způsob nastražení na panáčka, tedy kombinace dvou kuliček boilie, z nichž jedna je plovoucí. Na panáčka chytám v některých obdobích rád. Fungujete to, a když předložím tuto nástrahu v malé velikosti u krmítka, často zažívám u vody moc pěkné dny. Kombinovat se samozřejmě dají i jiné nástrahy a plovoucím prvkem nemusí být vždycky plovoucí kulička boilie. Klidně to může být extrudovaná nástraha, plovoucí kukuřice nebo nějaká plovoucí pěna. Podstatou je, abyste vytvořili zajímavě vybalancovanou nástrahu, která se bez dalšího zatížení udrží u dna a její vrchol má výraznou barvu, takže ryby nástrahu snadno najdou. Vytvoříte-li nástrahu příliš vzlínavou a doplníte ji zátěží k udržení u dna, už to nebude fungovat tak, jak by mělo. Zátěž bude nasátí nástrahy zbytečně komplikovat.


Úspěšný a oblíbený panáček

Záměrem je vytvořit nástrahu, která se dá snadno nasát, nikoliv něco, co sice plave, ale co držíme vší silou u dna. Pro znalé je to samozřejmost, pro plagiátory nová informace, protože ti vůbec nepřemýšlí o tom, co dělají. Někde to prostě viděli… Nástraha se musí upravit poměrem těžké a vzplývavé hmoty, nikoli dodatečnou zátěží. Proto je třeba vyzkoušet si před nahozením někde na kraji vody nebo ještě lépe ve kbelíku, jak se naše nástraha vlastně chová. V podstatě bychom měli vytvořit dost neutrálně se chovající nástrahu s velmi malým vztlakem. Nástrahu drží u dna jen hmotnost háčku.

To, že vyvážené nástrahy slaví úspěch, inspirovalo i výrobce boilie, kteří na trh dodávají nástrahy už „vybalancované“ a tak nám šetří práci. Ovšem tato nástraha není totéž co panáček. Chybí zde právě ta zajímavá světlá čepička. Možná, že časem někdo přijde i s touto variantou, kdo ví. Ostatně je to jen otázka technického provedení.


Chod rig drží háček vodorovně

Dalšími sestavami, které používám při lovu feederem s plovoucími nástrahami, jsou chod rig a D-rig. Tyto sestavy jsou určené k lovu s plovoucími nástrahami. V podstatě jsou mutací jedné sestavy a dají se vázat jak jednoduše, tak složitě s dodatečnými prvky, jako jsou kroužky, napichovací či zavrtávací trny na nástrahy nebo drobné obratlíky. Existuje mnoho variant, ale vždycky je to jen mutace jednoho základu. Já vážu tyto sestavy tak jednoduše, jak to jen jde, a především se vyhýbám všemožným zbytečným zatížením háčku, i když v tomto případě může být lepší zatížit plovoucí boilie obratlíkem než dodatečnou zátěží na návazci. Zátěž je zde samozřejmě nutná, protože je to právě zátěž, co v tomto případě určuje, jak vysoko se bude vaše nástraha vznášet nade dnem. Tato zátěž má být tak těžká, aby držela nástrahu u dna, avšak ne příliš, aby neztěžovala rybě nasátí nástrahy. Je tedy třeba správně kombinovat velikost nástrahy a použít vhodný háček, zvláště při lovu s menšími plovkami a plovoucí kukuřicí, protože ne každá nástraha má stejný vztlak. Pak už může být i malý obratlík na raménku háčku nežádoucí, protože nástraha nezvedne háček dostatečně vysoko.

D-rig a chod rig jsou montáže dost podobné, rozhodně však nejsou totožné, protože každá z nich drží háček v jiné poloze. Zatímco nástraha na chod rigu drží háček víceméně ve vodorovné poloze vůči dnu, nástraha na D-rigu zvedne háček tak, že je v poloze vertikální, takže očko háčku a hrot háčku směřují ke dnu a oblouček k hladině. Tohle se může zdát jako drobnost a nepodstatná věc, ale v určitých situacích může být jedna sestava mnohem „chytlavější“ než druhá. Velkou roli u obou variant může sehrávat velikost háčku i velikost nástrahy.


D-rig drží háček svisle

Většina zkušených rybářů se shoduje, že žádná z těchto sestav nemá výrazně navrch, a já si to myslím také, protože jednou je skvělá ta a jindy ta druhá a jsou dny, kdy jsou skvělé obě. Mnoho jiných sestav jsou povětšinou obdoby těchto dvou a jejich účel je stejný - nabídnout plovoucí nástrahu kousek nade dnem. Nedávno jsem se účastnil rozhovoru dvou rybářů právě na tohle téma a jeden z nich (začal chytat vloni) velmi vášnivě obhajoval teď populární ronnie rig. Když jsem se ho zeptal, v čem je tato sestava/montáž lepší než jiná, neměl na mou otázku žádnou odpověď, jen to, že právě tímto způsobem chytil hodně ryb. Nad tím, že jiní rybáři uloví možná mnohem více ryb a větších pomocí D-rigu či chod-rigu nebo velmi podobných variant, vůbec neuvažoval. Fascinovalo ho hlavně to, že vlastně nemusí nic vázat, i když zmíněné sestavy jsou na uvázání opravdu jednoduché.

Já nemám proti ronnie rig sestavě nic, ale jen do té chvíle, než na ní někdo rybu utrhne. To se samozřejmě může stát i u jiných sestav, ale s touto pak ryby vláčí toho „železa“ s sebou už zbytečně moc a ono úplně stačí, když zůstane kaprovi utrženému někde v překážce v tlamě jen háček… S klidným srdcem opouštím zbytečně komplikované sestavy plné železa, protože mi to kromě toho pocitu, že jsem někde výš než ostatní, opravdu nepřináší nic. Navíc ani ten pocit ve skutečnosti není pravdou a mimo jiné to šetří i mou peněženku.


Železný ronnie-rig

Zdá se vám můj názor trochu zpátečnický? Možná ano, ale neměli bychom se raději vrátit tak trochu zpátky a vnášet do rybaření spíše jiné prvky, jako je třeba kultura lovu a skutečné pochopení toho, co děláme? Neměli bychom děti raději učit, jak se uváže háček, než strkat do očka háčku rychlovýměnný obratlík? Někdy mám pocit, že se skutečné rybaření stáčí divným směrem, a já rozhodně nemám chuť tam kráčet jen proto, že je to jednoduché a rychlé, ale hlavně mi to přijde hodně bezduché.

Vždycky jsem měl pocit, že kapraři přináší do rybaření nějaký pokrok. Ale to nemusí nutně znamenat, že všechno je úplně správně. Alespoň já mám ten pocit, že směr, kterým se ubírá ronnie rig a podobné věci „zjednodušující“ rybolov, je tak trochu mimo myšlenku skutečné rybařiny a jde tu jen o komerční těžbu ryb, která se nabízí kdekomu a hlavně těm, co ani neumí uvázat háček. Tak trochu mi to připomíná tu zatracenou srkačku…


Hezké ryby se stále dají chytat velmi jednoduše

Já samozřejmě chápu, že někteří tato slova neradi slyší, a už vůbec si nemyslím, že se něco změní. Jen by mě zajímalo, zda to někdo cítí podobně. Můj názor je jen můj názor a já ho nikomu nenutím. Názorů na jednu věc mohou být desítky a kdo určí, který z nich je správný? I skutečná pravda je věc dost relativní. Já mám jen ten pocit, že se díky „pokroku“ mnozí rybáři dost vzdalují skutečné rybařině, a to je mi tak trochu líto. Máme skvělé pruty, navijáky, dokonalé lovné sestavy, ale co skutečně víme o rybách? Mnozí rybáři nerozeznají tlouště od proudníka a plotici od perlína. Zato umí naprosto dokonale okovat kapří tlamu…

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (12 reakcí)

Přečteno: 9 626x
Průměrná známka: 1.17