Příprava pelet do krmítka

- Milan Tychler



Pelety v method krmítku jsou celkem hit, ale jak jsem si povšiml, mnozí rybáři s tím dost bojují a někteří to po několika neúspěšných pokusech vzdají a vrátí se k tomu, co umí a co jim jde. Plochá otevřená krmítka se nejčastěji plní nějakou vlhčenou směsí. To je snadné, ale v tomto případě ne vždy zcela jednoduché. Ani nápis Method mix na koupeném produktu totiž nezaručuje, že bude směs naprosto bezproblémová. Název je často jen název. Ona se totiž každá směs do tohoto typu krmítka nehodí. Některá se lepí na stěnu formičky, jiná zase moc nedrží pohromadě a jsou i takové, které se po navlhčení a natlačení do krmítka zase nechtějí rozpouštět. I po půlhodině ve vodě drží v krmítku jako klíště.



Vnadicí směs v krmítku je fajn. Dokáže dobře upozornit na nástrahu, ale ne vždycky se hodí. Tam, kde je spousta drobných kaprovitých ryb, to není nejlepší volba. Ke krmítku se stahuje drobotina a ta často atakuje i nástrahu, což je dost otravné. Rybky pak nenechají na pokoji nastraženou peletu ani boilie, o kukuřici ani nemluvím. A čím rychleji se směs rozpadá a čím více kalí, tím hůř. Tyto vlastnosti se naopak hodí v době, kdy už je drobotina málo aktivní, tedy ve studené zimní vodě. S krmítkem plným dobré a rychle se rozpadající směsi chytám kapry až do zámrazu.



Jestliže nechcii lákat na loviště malé ryby a jde mi výhradně o kapry, pak je krmítko s peletami jasnou volbou. Celkem důležité je vědět i to, že nemá smysl používat flat (plochá) krmítka s peletami a krátkým návazcem tam, kde je bahnité dno. Nejlepšími lovišti jsou proto pískovny, kde je dno tvrdé a čisté. Jen na tvrdém dně se pelety z krmítka hezky vysypou a mají ten správný a očekávaný efekt. Ovšem, je tu další ale. Pouze vhodné a správně připravené pelety v pořádku absolvují cestu vzduchem, pád vodním sloupcem ke dnu a teprve tam se z krmítka uvolní. A uvolní se poměrně rychle a netrvá to celou věčnost.



Teď samozřejmě padne otázka, které že pelety jsou ty správné a jak je připravit. Jsou jich spousty a bohužel jednotný recept na jejich přípravu neexistuje. Výrobců je hodně, ale co se pelet týká, setkáváme se v podstatě se dvěma variantami. První jsou pelety, které po krátkém namočení začnou na povrchu lepit. Jejich příprava je krátká a trvá v řádu minut. Prostě se na chvíli namočí, pak se voda slije a po krátkém oschnutí je jejich povrch tak lepivý, že je možné dávat je hned do krmítka. Ve svém středu jsou stále tvrdé, ale pokud je necháte ve vodě déle, pak je prakticky rozmočíte. Obecně se hovoří o tom, že čas máčení v minutách odpovídá velikosti pelety v milimetrech. Pelety velikosti 3 mm se tedy máčí tři minuty a pelety velikosti 6 mm se máčí šest minut. Celkem se s tím dá i souhlasit, ale není třeba stát u pelet se stopkami v ruce. V každém případě pozor hlavně na ty malé, protože když na ně zapomenete, skutečně se rozmočí.



Druhý druh jsou pelety s označením expander. Tento druh se máčí déle a také se nechává déle „odpočívat“ nebo se k urychlení celého procesu používá vakuová pumpa, která dokáže dostat tekutinu do pelet skoro okamžitě. Tyto pelety, když jsou správně připravené, celé změknou a v podstatě se dají použít i jako nástraha na háček. Mně se nejvíce osvědčila velmi pomalá příprava. Dělám to tak, že pelety na pět minut zcela ponořím do vody, pak je sliju, nechám na sítu okapat a potom je dám v igelitovém sáčku přes noc do lednice. Tam pomalu a rovnoměrně absorbují zbylou vlhkost a ráno jsou připravené k použití. S takto připravenými peletami se snadno a velmi dobře pracuje. Stejným způsobem se dá připravit i předešlý druh pelet, ale musí se jen krátce navlhčit.



Některé pelety mají už z výroby svou vůni i chuť, ale jsou i takové, které jsou neutrální a dají se dál upravovat. Do vody, která slouží k přípravě pelet, se běžně přidávají tekuté atraktanty. Někdy to dělám také, ale většinou se spoléhám jen na přelití už naplněného krmítka, protože tak mohu během jednoho dne lovu vyzkoušet více možných příchutí a vůní. Kromě „obyčejných“ atraktantů používám i různé oleje nebo tekutou kapří potravu. Někdo sází na jemnější vůně, ale já tomu dávám opravdovou „sílu“. Porce krmení v krmítku je malá, a proto si to mohu dovolit. Pokud bych krmil plošně, příliš „ostré“ krmení by mohlo ryby odradit, ale malá výrazná porcička je pro ryby většinou hodně zajímavá.



Krmítka označovaná jako method krmítka (všichni víme, oč jde) jsou vlastně otevřená plochá (anglicky flat) krmítka s několika žebry a pelety v nich drží obvykle celkem dobře. Jsou ale i další krmítka. Nejznámější je takzvané banjo. Je to kulaté krmítko bez žeber s krátkou vodicí trubičkou. Název je celkem trefný, jelikož krmítko se banju podobá. Tato krmítka jsou vhodná jak na směs, tak na pelety, ty ale musí být připravené bezchybně.



Asi nejméně používanými krmítky u nás jsou krmítka polootevřená. Opomíjíme je ale dost neprávem, protože právě tato krmítka jsou nejméně náročná na přípravu pelet, a dokonce je můžeme plnit i peletami úplně suchými, jelikož krmítko se dá uzavřít jednoduchou zátkou vyrobenou z trochy vlhčené směsi. Krmítko jednoduše naplníte, zalepíte směsí a můžete rovnou nahodit, což je skvělé.



Co se velikosti pelet týká, nejpoužívanější jsou velikosti 2–6 mm. Pořád je to velikost, jakou bez problémů zdolá i plotice nebo cejn, jejich výhoda však spočívá v tom, že nekalí a mohou to být i poměrně tvrdá sousta, a o takové věci nemá drobotina obvykle zájem. Je jisté, že například na vodě, jakou jsou třeba Mušovské nádrže, kde je mnoho velkých cejnů, se s takovým krmením kaprům na kobylku nedostanete. Vyloučený záběr od kapra samozřejmě úplně není, ale cejni se o takové krmení budou zajímat zcela jistě.



Faktem zůstává to, že tento způsob lovu, tedy krmítko a malé pelety v něm, není určený k lovu velkých kaprů, nýbrž k rychlému lovu těch menších. Je to oblíbená metoda používaná anglickými závodníky na jejich komerčních vodách. Naše svazové vody se s takovými nedají srovnat, ale i tak je v nich kaprů dost na to, abyste si docela dobře zachytali, a čas od času se může skutečně splést i větší kousek. Proto když se rozhodnu pro tento způsob lovu, nepoužívám zbytečně jemné náčiní, ale takové pruty a vlasce, jaké odpovídají lovu kaprů s váhou i vyšší než pět kilo. Samozřejmě vždycky volím náčiní s ohledem na revír, ve kterém lovím, protože zatímco v některých vodách je pětikilová ryba spíše jen zbožným přáním, v jiných je to kus naprosto běžný a existuje i šance úlovku ryby jednou tak velké.

Čas od času se vypravím s tímto krmítkem na pískovnu i na líny, protože také líni, a také větší karasi, se takto dají docela hezky chytat a je to zábava. Když se mezi ně připlete nějaký kapr, což se celkem běžně stává, potěší to a pak jsem rád i za to silnější náčiní…

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (9 reakcí)

Přečteno: 13 252x
Průměrná známka: 1.15