Je při lovu feederem nutné krmítko?

- Milan Tychler

Lov feederem, to je prostě lov s krmítkem. Tedy tak si to alespoň spousta rybářů myslí. Ale nemusí to být vždycky pravda. Krmítko je sice fantastická věc, prut s chvějivou špičkou jakbysmet, avšak jsou situace, kdy krmítko není jako součást koncové sestavy velkým přínosem, ba právě naopak. Není vždy nutné krmit a hlučný lov ryb v mělké vodě určitě nepřináší žádné ohromující výsledky.

Jakmile pomine září a překulí se říjen, velmi brzy přichází období, kdy se ryby začnou krmit stále méně a méně. To znamená, že je třeba ubrat plyn a méně krmit, aby zbytečně nedocházelo k rychlému zasycení lovených ryb a tím pádem k úbytku záběrů. Pokud na některých místech při lovu určitých druhů ryb krmíme jednorázově, je čas zmenšit krmnou dávku. A pokud krmíme průběžně krmítkem, přichází na řadu menší košíky a v každém případě ubíráme množství hrubých složek v krmení. To je ještě důležitější než to, kolik vlastní směsi použijeme, zvláště pokud je v krmítku směs velmi jemná, spíše kvůli kalení a lákavému efektu než kvůli vlastnímu krmení ryb. Jemné krmení se ve velké míře ve vodě rozptýlí a ryby ho nežerou, takže tady nebezpečí nehrozí. To samozřejmě platí ve zvýšené míře především na tekoucích vodách. Na vodách stojatých je dobře dát si i na toto pozor. Tak jako tak bude záběrů stále ubývat, a i když se snažíme situaci co nejvíce přizpůsobit, rozhodně nic dramaticky nezměníme. Ovšem každý záběr se počítá a oproti létu jich více docílíme tím, že budeme krmit méně.


Krmítko je fantastická věc

V době, kdy se ryby méně krmí, se jako vysoce efektivní metoda ukazuje lov s malými a otevřenými krmítky. Je to přesně to, o čem mluvím - žádné velké a masivní krmení. Jen malá hromádka a nástraha. Toť vše. Ryby si i v chladné vodě rády něco zobnou, a budeme‑li lovit tímto způsobem, rozhodně nehrozí, že je nějak přesytíme. I když jsou však krmítka celkem malá, už do nich teď raději nepoužívám pelety, ale jen směsi, klidně i hrubší. V tak malém množství to vážně nevadí. Pro srovnání dám jeden příklad.

Koncem listopadu jsem s kamarádem dostal pozvání na novou soukromou vodu. Nic velkého, rybníček o necelém hektaru, ale moc pěkný a samozřejmě se spoustou ryb. A co v takovém soukromém rybníce chytat? No samozřejmě kapry. Kamarád se na to náležitě připravil: plechovku kukuřice, pytlíky pelet… Vždyť je tam přece spousta ryb a ty něco sežerou! Já si na rozdíl od něho vzal jen dva sáčky rozdílných směsí a nějaké nástrahy. V tu dobu navíc panovalo takové to pochmurnější dušičkové počasí a ryby vážně moc nebraly.


Malá otevřená krmítka bodují

Ráno rozbalujeme na břehu nářadí. Sedíme vedle sebe, abychom si mohli povídat. Majitel přijde později. Jestli vůbec přijde, protože mu do našeho, i když dlouho plánovaného setkání vstoupila nějaká nepříjemná rodinná záležitost. Uvidíme.

Kamarád připraví pruty a pak si raketou docela vydatně nakrmí asi třicet metrů od břehu. Tady je celkem jedno, kam nahodíte, protože hloubka je víceméně všude stejná, a jde jen o to, jak rychle hejno kaprů vaše krmení najde. A tak zatímco kamarád hází raketou, i když malou, jednu vydatnou porci krmení za druhou, já rozmíchávám vždy po půl balíčku směsi. Nahazujeme v podstatě zároveň. Má vzdálenost je přibližně stejná. Nijak nespekuluji. Pokud nebudou přicházet záběry, prostě nahodím jinam. Nejsem ničím vázaný. Jestliže by se kapři začali objevovat v kterékoli části rybníka, prostě k nim nahodím a nebo je budu systematicky hledat. Mám dalekohled. Budu pátrat po bublinkách, pohybu vody u břehu… Třeba se kapři prozradí. Spíše si ale myslím, že bude docela mrtvo.


S krmítkem chytám kapra za karem

Netrvá dlouho a kamarád má záběr. Celkem rychle přivádí ke břehu kapra něco okolo šedesáti centimetrů. Těch by tu mělo být docela hodně. Za deset minut má další záběr a ryba není nepodobná té první. Já ani ťuk. Když vede ke břehu třetí rybu, začíná si být jistý a popichuje mě v tom smyslu, že jsem lakota, nekrmím, a že tudíž ani nic nechytím. Konečně se ohýbá špička i na mém prutu a tato ryba má více než sedmdesát centimetrů. Pak následují další a další ryby v pravidelných intervalech, ale teprve až jsem začal házet dál od břehu. Zatímco já počet kaprů neustále navyšuji, kamarádovi po čtvté rybě úplně přestaly brát. Nabyl dojmu, že kapři jeho krmení museli úplně vyžrat, přihodil tedy několik dalších raket a tím to úplně zazdil. Do oběda už neměl jediný záběr…

A co se týká lovu v mělké vodě, mám tady jednu příhodu z lovu parem.

Našel jsem je v zapadlém koutě řeky ve velmi mělké vodě. Nejprve to zkouším s krmítkem plným dobrot a masnými červy na háčku, a přestože bych si mohl na parmy skoro sáhnout, ryby nejeví sebemenší zájem. Jediné, co chytám, jsou malí tloušti, dotěrné a všudypřítomné oukleje a občas nějaká plotička. Parmy stojí jako přikované a nic. Nehnou se z místa, ani když chodím po břehu a ony mě musí vidět. Nejsou nijak plaché. Prostě jen stojí a stojí. Zkouším to pár dnů. Zkouším i večer. To se mi podaří chytit dvě menší, se kterými se rozhodně nehodlám spokojit. Budu to muset přehodnotit.


Pelety dávám do PVA punčochy

V následujících dnech rozhazuji na lovišti pelety. Po necelém týdnu jsem brzy ráno u vody. Bez krmítka, jen s peletami, a ani ty teď nehodlám házet do vody, abych ryby neplašil. Ukrývám se za vrbovým keřem a zpoza něho házím doprostřed řeky nástrahu s malým balíčkem pelet v PVA punčošce. Používám co nejmenší zátěž hlavně proto, abych nepůsobil hluk. Nástraha je na místě, položím prut do vidliček a během čtvrthodinky je tu parádní záběr, kdy se prut ohýbá skoro až k vodě. Vodím parmu opatrně, nezvedám ji k hladině. Nechci, aby šplouchala. Pořádně ohýbá prut a já ji poprvé uvidím až těsně u podběráku. Nádherná ryba! Tímto způsobem chytám dopoledne ještě dvě. Není to mnoho, při tom množství, kolik jich tu je, ale jsou to pěkné ryby a vzhledem k podmínkám a tomu, že jsem tu dříve s klasikou vůbec neuspěl, je to prostě paráda! Chytat ryby v půl metru vody, to vážně není snadné…

Mnohokrát jsem si ověřil, že krmítko je při lovu v tekoucí vodě bezvadná věc, ale vždycky záleží na podmínkách a také jde o to, jaké ryby vlastně chytáte. Například takový lov cejnů a jiných menších kaprovitých ryb si nedovedu bez krmítka ani představit. Jenže lov kaprů, to je něco úplně jiného. K čemu tady krmítko a co do něj dát? Vnadicí směs, případně menší pelety, to všechno bude lákat malé ryby a ty nejsou při chytání kaprů vůbec žádoucí. V takových případech nějakým způsobem, buď raketou, prakem, nebo lopatkou, nakrmím jen hrubými složkami nebo používám PVA materiály, abych měl u nástrahy ještě další kousky návnady, a to je všechno. Klasické feederové krmítko prostě není prostředkem ani pomocníkem při lovu těchto ryb, ale feederový prut určitě ano. Kapraření s feederem tomu říkám.


Tlouště chytám často bez krmítka

Jak už tu však zaznělo, bez krmítka se obejdu v některých případech i při lovu parem. A pak je tu další zajímavá ryba, která krmítko nemusí - tloušť. Tlouště často chytám tak, že se pohybuji okolo vody a zkouším to na různých místech. Rozhodím pár volných návnad, nahodím větší nástrahu, a pokud nepřijde po pár nahozeních záběr, jdu zase dál. Myslím, že tohle je kromě plavané či přívlače velmi dobrá metoda, jak se dostat k větším exemplářům. Krmítko tady rozhodně nepomáhá.

Takže feederový prut a feederové krmítko jsou jistě fantastické spojení, ale rozhodně to není dogma a jde to i bez něj.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (17 reakcí)

Přečteno: 11 584x
Průměrná známka: 1.24