Živá je živá

- Milan Tychler

Mnoho rybářů vidím lovit s feederovými pruty a mnoho z nich vidí své vzory v úspěšných závodnících feederové disciplíny. Často se je snaží napodobit. Stejné pruty, stejné navijáky, krmítka a další vybavení… Mnohdy kromě kaprů chytají i menší ryby, tak jak to viděli někde na závodech. Dokonce kupují i drahé krmení, které je při individuálním lovu, kdy si můžete vybrat místo podle svého a prakticky nemáte okolo sebe žádnou relevantní konkurenci, úplně zbytečné. Ale pokud to tak někomu vyhovuje, proč nakonec ne? Ovšem všiml jsem si jedné věci, která dokonale maří jejich snažení. Používají sice drahé krmení, ale jen málokdo má v krmení dostatek živé složky, tedy červů, případně žížal, a právě živá složka v krmení je to, co táhne ryby nejvíce.


Rybáři hledají inspiraci na závodech

Důvodů proč jim živá složka v krmení chybí, nebo jí mají zoufale málo, může být více. Možná je to nevědomost, možná horší dostupnost, problematické skladování většího množství doma a samozřejmě zde sehrává roli i cena. To všechno se však dá překonat, a budete-li vnadit správně, bude vám rázem jasné, proč dokážete na svém místě chytit cejnů podstatně více, proč se na vašem místě zdržují déle a zkrátka proč jste úspěšnější i ve chvílích, kdy se rybám právě moc nechce.

Mnoho rybářů si vůbec neuvědomuje, že krmení, tedy vlhčené směsi, i když hodně drahé, jsou pro závodníky jen pouhým „nosičem“ živé složky, kterou je třeba dopravit na dno. Samozřejmě, že i směsi zde sehrávají svou roli. Jejich vůně, chuť, kalení a tak dále, to nelze jen tak pomíjet. Nicméně bez živé složky s nimi nic moc nepořídíte. Pokud máte tendenci šetřit, nebo šetřit musíte, pak šetřete na sypké směsi. Ty se dají koupit ve vyhovující kvalitě pro běžný lov poměrně levně. Na masných červech ale nešetřete, tak jako někteří, kteří je do krmení nedávají prakticky vůbec a spoléhají jen na směs. Ano, i s pouhou směsí se dají chytat ryby. Ovšem směs s červy, a bez nich, to je prostě sto, a jedna.


Vnadicí směs je jen nosič živé nástrahy a hrubých složek

Když jsem jako kluk začínal koketovat s plavanou, bylo u nás vnadění masnými červy zakázáno a červy nebylo možné v rybářských potřebách koupit. Kdo chtěl červy alespoň na háček, musel podstoupit ten nepříliš voňavý proces a „vyrobit“ si je sám. Je jasné, že tohle jde provést maximálně někde na vesnici s velkou zahradou a vzdálenými sousedy. V paneláku na balkóně či někde v řadové výstavbě by vás sousedé moc nemilovali.

Dnes však stačí vzít dvacku a pro kelímek červů si skočit do rybářských potřeb. Přesto jsou rybáři i teď nespokojení. Ne tedy s tím, že jsou červi k dispozici, ale s jejich kvalitou, případně jejich množstvím v koupeném kelímku. Někde mají červy polomrtvé, někde už je mezi nimi spousta kukel. Ale jsou i prodejny, kde dostanete červy naprosto „čerstvé“ ve výborné kondici, za dobré peníze, a když se o ně náležitě postaráte, vydrží vám až do té doby, než je spotřebujete. Ale vraťme se k množství červů v krmení.


Červi prostě do krmení patří

Kolik červů je dost a dají se v krmení něčím nahradit? Určit množství červů v krmení není snadné, protože to záleží na mnoha okolnostech. Především jde o to, zda tam dole má vůbec kdo ty červy žrát, zda jsou ryby při chuti, což souvisí s roční dobou a momentálními podmínkami. Tady samozřejmě platí, že čím méně ryb a čím méně jsou aktivní, tím méně červů a vůbec krmení je potřeba. Rozhodnout se v tomto směru nepomáhají jen poučky, ale hlavně vlastní zkušenosti. Pokud si nejste jistí, není dobrou volbou jít do toho po hlavě. Je rozumnější začít vnadit raději opatrně, a pokud budou ryby reagovat svou aktivitou, přidávat krmení i červy.

V létě to obyčejně není problém. Potíže nastávají až s postupně chladnoucí vodou a ožehavé je také jaro, kdy se voda teprve začíná po zimě oteplovat. Také v době tření bývají ryby nevyzpytatelné. To bych teď ale pominul. Takže kolik těch červů je tedy skutečně zapotřebí?


Parmy jsou milovnice červů

Když se podíváme na závodníky, můžeme vidět, že během jednoho relativně krátkého závodu nahází do vody 2,5 litru živé návnady. To není málo. Při plavané k tomu ještě přibyde hromada sypké směsi (17 l), ale více než dva litry živé návnady dokážou do vody dostat i závodníci chytající feederem. Množství to není zrovna malé a rozhodně to není zadarmo. Ovšem pravda je, že závodníci kupují obvykle červy za jinou cenu, než je cena normálního kelímku. Přesto to stojí peníze. Osobně si myslím, že se často krmí přemrštěně moc a nejednou jsem vystačil i s polovičním množstvím. Na druhou stranu bych při některých závodech, kde se lovili hlavně velcí cejni, případně parmy, dokázal spotřebovat i větší množství červů.

Při běžném lovu vystačím snadno s polovičním i menším množstvím. Proč? To je jednoduché. Nepotřebuji chytit každou rybku na lovišti, zajímají mě především větší ryby, a proto se dá část červů nahradit jinými složkami, například drobnými peletami, kukuřicí, vařenou pšenicí a dalšími návnadami… Někdo při lovu větších ryb živou složku vypustí úplně a spoléhá jen na hrubé složky, ale to funguje víceméně jen u kaprů. I ti ale oceňují živou složku v krmení, zejména v chladné vodě. V létě ji můžeme vypustit, protože láká na loviště jiné, menší kaprovité ryby, které pak atakují i naše nástrahy.


Někde dostanete víc pilin než červů

Část živé složky si dovolím vypustit také při lovu velkých cejnů a parem. Někde chytám parmy úplně bez červů a nedávám je ani na háček. Je to jen z jednoho důvodu – kvůli ostatním rybám, o které nemám zájem. Ovšem když pozdě na podzim zájem drobných ryb opadne, vracím se zpět k červům. Parmy je totiž milují.

V létě lze snad u všech ryb částečně nahradit červy v krmení hrubými složkami přiměřenými velikosti lovených ryb. U drobotiny dobře poslouží anglické vločky, vařená pšenice, kroupy, rýže, maličké pelety velikosti 1–2 mm a podobně. U větších ryb poslouží měkká kukuřice z plechovky a pelety velikosti 3-6 mm. V době dobrého braní to může být i více než padesát procent objemu použitých červů. Vím, že to může svádět k tomu, že červy z krmení vypustíte úplně, ale věřte mi, to by byla chyba. Ryby mají červy prostě rády. Budou je na dně hledat. Při tom posbírají i nějakou tu hrubou složku. Po nějaké době ji budou přijímat spontánně a masný červ pro ně bude velmi dobrý bonus. Osvědčilo se mi to u velkých cejnů, ale i ostroretek a podouství. Když si osvojíte tento způsob, brzy poznáte, že se vám k prutům častěji než plotičky, oukleje či cejnci přimotají třeba i kapři, objeví se větší tloušť, tedy ryby, které si rády pochutnají na peletách.


Na závodech padnou do vody mraky živé návnady

Samozřejmě ani o peletách neplatí, že je peleta jako peleta. Ty, co se po vhození do vody rozpustí během několika okamžiků, nejsou tím, co hledáte. Pelety ke vnadění musí zůstat buď tvrdé a pomalu se rozpouštět, nebo mají nabrat vodu, změknout a zůstat co nejdéle pohromadě. Doporučuji tedy pelety skutečně vybírat. Když spoléhám na drobné pelety, stačí mi v létě na půl litru peletek dvě deci červů a to není mnoho. Taková částka nikoho nezabije a rozhodně si zachytáte lépe, než když červy vypustíte zcela. Samozřejmě k tomu potřebuji ještě vnadicí směs.

Ještě se vrátím k rybě zajímavé pro většinu rybářů, a tou je kapr. V zimním období je na mnohých vodách chytám bez krmítka tak, že sypu červy spolu s neplovoucími kuklami do PVA punčochy a vzniklý malý balíček pak přidávám k háčku. Navíc použiji ještě nějaký atraktant a k háčku na vlasový přívěs nastražím maličkou neutrálně vyváženou nebo plovoucí nástrahu. Berte to jako téměř spolehlivý tip na ulovení vánočního kapra.


Berte to jako tip na ulovení vánočního kapra

Mnozí si jistě řeknou, že tohle rybaření není zadarmo. Červi, pelety, krmení… To všechno něco stojí. Samozřejmě. Ale je to náš koníček a každý koníček něco stojí. Ovšem je zapotřebí uvědomit si jinou věc. To nejdražší, co do rybaření investujete a co se nedá koupit, je váš čas. Všechno se nedá přepočítávat jen na peníze a je jisté, že když se věci dělají „pořádně“, výsledek bude vždycky jiný, než když se to jen tak odflákne…

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (83 reakcí)

Přečteno: 18 481x
Průměrná známka: 1.19