Vem za to oběma rukama

- mdx

Všichni jsme to už někdy viděli - muškař drží dlouhý prut oběma rukama a elegantními smyčkami posílá šňůru přes celou řeku. Dobře to vypadá, ale není to tak jednoduché.

Spousta lidí lovících v našich podmínkách vlastně nemá nejmenší tušení, proč a jak se takové pruty používají. Část se domnívá, že dvouručáky jsou určené na daleké hody nebo odhazování velkých much včetně štikových streamerů. O dalekých hodech to zčásti platí, ale o velkých a větších mouchách ne. Hlavním důvodem je nahazování s omezeným prostorem za zády a také boj s velkými rybami. Čím jsou pruty delší, tím mají větší energii a sílu ve spodní části a lze s nimi zdolat velké a silné ryby. Pojďme se tedy podívat na základní rozdělenení a principy.

Nejpatrnějším rozdílem oproti jednoručnímu prutu je větší celková délka, délka rukojeti a spodní rukojeť pod navijákem. Ta slouží k uchopení druhou rukou během házení a lze si o ni zapřít prut při zdolávání kapitální ryby.


Rozdíly v rukojetích: Spey, switch a jednoruční

Dvouručních prutů je několik základních druhů.

Dvouruční pruty

DVOURUČÁK neboli SPEY

Dlouhé pruty, nejvíce v rozmezí 12-16 stop (360-480 cm). Běžně používané šňůry mají číslo 5-12, často i v dělených údajích, například 7/8, 9/10/11 a podobně. Někteří výrobci uvádí i vrhací váhu hlavy šňůry v gramech či grainech.

SWITCH

Krátké verze dvouručních prutů. Původní myšlenkou bylo jejich použití jako jednoručních prutů pro hody přes hlavu, ale zároveň také pro valivé dvouruční hody. Tyto původní verze měly AFTMA hodnocení jako pruty jednoruční a délku 10-11 stop (305-335 cm). V dnešní době mnoho firem nabízí pruty pod označením switch v délkách i 12 stop (360 cm) a šňůry váhově odpovídají spíš dvouručním prutům. Podle mě jsou takové pruty už příliš lehké dvouručáky a pro hody přes hlavu jsou nevhodné. Mají příliš velkou páku a házení přes hlavu je vyčerpávající. Naopak jsou dobré na menší řeky s výskytem velkých ryb. Dvouruční házení s kratším prutem je méně namáhavé.

TROUN SPEY

Lehké, pstruhové dvouruční pruty. Toto je další převážně marketingový tah výrobců. Nejlehčí kategorie dvoručních prutů pro šňůry číslo 2-5 a v délkách 10-11 stop (305-335 cm). Jsou vhodné na pstruhové chytání se streamery a většími mokrými muškami. Někteří muškaři je využívají i k nymfování s indikátory.


Vyvážená kombinace

Navijáky

K navijákům mám jen krátkou poznámku - použijte naviják s kvalitní brzdou libovolné značky a velikosti. Důležité je, aby naviják dokázal pojmout dlouhou a tlustou šňůru a dostatečné množství podkladní šňůry. Sto metrů kvalitního podkladu je naprosté minimum. Naviják by také měl být dostatečně těžký, aby vyvážil dlouhý prut a házení nás zbytečně neunavovalo.

Šňůry

Kdo si myslel, že na dvouruční pruty se používají stejné šňůry jako na pruty jednoruční, šeredně se mýlil. Tyto mají svoji vlastní stupnici dle AFFTA (American Fly Fishing Trade Association). Ne každý výrobce prutů se těmito údaji řídí, a tak výrobci dodávají vlastní doporučení pro šňůry. Někdy je na prutech uvedena i gramáž, kolik by měla vážit hlava použité šňůry. Tato tabulka rozhodně neplatí pro váhu šňůr typu Skagit. Váhové rozpětí není tak striktní jako u jednoručních prutů, dvouruční pruty zvládají široký váhový rozptyl. Váha pak závisí na velikosti používaných mušek, dovednostech muškaře a požadavku na prezentaci.


Tabulka hmotností šňůr pro dvouruční pruty

SPEY ŠŇŮRA

Klasická „dlouhá šňůra“ vycházející z anglické školy. Délka hlavy bývá i hodně přes 15 metrů. Z devadesáti procent se vyrábí jako plovoucí, vcelku a v délce hodně přes 30 metrů. Jsou vhodné spíše na klasické mokré mušky a lehké návazce. Také jsou vhodné tam, kde je dostatek prostoru za zády.

SKAGIT HLAVA

Ultrakrátká a tlustá šňůra. Vyvinuli ji lovci steelheadů v severní Americe. Je vhodná k házení těžkých a velkých mušek v kombinaci s těžkými potápivými konci. Většinou jsou plovoucí, ale existují také intermediální a potápivé. Délka hlav bývá kolem sedmi metrů. Kromě klasických délek se vyrábí i ve verzích long (na delší pruty), short (kratší pruty) a mikro, neboli trout (dají se použít i na jednoruční pruty). Připojují se na tenké střelné vlákno, většinou monofilní. Jsou ideální v místech s minimálním prostorem za zády. Na hod přes dvacet metrů stačí i dva až tři metry za zády. V dnešní době jsou velmi populární.


Házení dvouručním prutem

SCANDI HLAVA

Skandinávský styl, první střelné hlavy pro dvouruční pruty. Existují varianty od plovoucích po ultrarychle potápivé. Vyrábí se i v dělené potápivosti, kdy je šňůra rozdělená na dvě až tři části a každá z nich má jinou rychlost potápění. Konec je pak vždy nejrychlejší a šňůry mají délku kolem deseti metrů. Svým způsobem lze říct, že je to něco mezi šňůrami Spey a Skagit. Tyto šňůry zvládají už i těžší návazce a větší mušky. Je možné napojovat je na střelná vlákna.

ŠŇŮRA SWITCH

Speciální šňůry pro krátké pruty. Mají velmi krátké hlavy. Vyrábí se jako střelné hlavy i vcelku se střelným vláknem.

Pro šňůry platí základní pravidlo: čím delší pruty, tím delší hlava šňůry a tím větší potřeba prostoru k hodu. Z toho vyplývá, že na menší a zarostlé vody zvolíme kratší pruty a naopak.


Při zdolávání se můžeme do prutu pořádně opřít

Návazce

V některých situacích si vystačíme s plovoucí šňůrou, ale je mnoho takových, jaké nás nutí dostat mušku blíže ke dnu. Buď můžeme zvolit přímo potápivou šňůru, která se ale hůře zvedá z vody, anebo můžeme doplnit plovoucí šňůru o potápivý návazec. Těch je také několik typů.

POLYLEADER / VERSILEADER

Jsou to ujímané návazce v délkách 5-15 stop (150-450 cm). Můžeme si zvolit jak plovoucí, tak různě potápivé, od intermediálních až po velmi rychle potápivé. Jedná se o lehčí verzi návazců a lze je použít pro všechny tipy šňůr od Spey až po Skagit. Dají se využít i na jednoručních prutech.

T-TIPY

Tyto návazce jsou neujímané, vyrobené z tungstenové hmoty o různé tloušťce. Název sestává z písmene T doplněného číslem - číslo udává váhu v grainech na jednu stopu délky. Platí proto, že čím větší číslo, tím rychleji se šňůra potápí. Jsou k dostání od velmi lehkých (T3) až po velmi těžké a nejrychleji potápivé (T20) do hlubokých a rychlých proudů. Délka je variabilní a záleží jen na nás. Dají se koupit buď hotové, nebo v metráži, kdy si délku volíme sami. Nejčastěji se používá délka 10, 12 a 15 stop. Délku a váhu musíme zvolit úměrně k váhové kategorii prutu, se kterým chytáme. Ve většině případů se používají na šňůry typu Skagit. Zbylé typy je nedokáží zvednout z vody a odhodit.


Čekání na záběr

Dělená potápivost (MOW, FLO)

Jde o speciální kategorii potápivých návazců vyvinutou na lov steelheadů. Šňůry mají konstantní délku 10 nebo 12 stop. Potápivá část tvoří buď 1/4, ½, nebo 3/4 celkové délky. Zbylá část je plovoucí nebo intermediální. Hlavní výhodou je stejná délka návazce pro všechny hloubky. Nemusíme pak tedy měnit styl házení a své návyky. Opět se nejvíce používají v kombinaci se šňůrami Skagit.

Návazce se často dodávají v celých sadách, abychom mohli pokrýt veškeré možné situace. Na jejich skladování je optimální pořídit si síťované pouzdro s přihrádkami. Zamezíme tak zamotávání a vše máme přehledně uložené.


Výměnné konce a jejich uskladnění

Střelné vlákno

Některé šňůry, převážně typu Spey, se dodávají spojené dohromady se střelným vláknem. Typy Scandi a Skagit se naopak prodávají jako střelné hlavy, které je nutné ještě na něco napojit. Platí zde stejné možnosti jako u střelných hlav na pruty jednoruční, jen je třeba uzpůsobit průměr a nosnost loveným rybám. Převážně je to směrem nahoru. Druhů je mnoho a rozhodnutí je na nás. Měli bychom je přizpůsobit podmínkám, kde lovíme. Jak už tomu bývá, nic není ideální. Sledujeme váhu, hladkost, paměť, průtažnost, schopnost plavat a v neposlední řadě i cenu. Většina střelných vláken se dělá v různých průměrech a nosnostech. S nižším průměrem dosáhneme delších vzdáleností, více se ale motají a hůře se s nimi manipuluje.

 1. Pletené - splétané z vláken různých materiálů, bez větší povrchové úpravy. 
 2. Monofil oválný - speciální upravené vlasce v různé nosnosti. Lze použít i obyčejný vlasec.
 3. Monofil oválný - stejně jako předchozí, jen má oválný průřez vlákna.
 4. Monofil s pláštěm - monofilní jádro potažené pláštěm jako mají muškařské šňůry.
 5. Pletenka s pláštěm - splétané jádro potažené pláštěm jako mají muškařské šňůry.

Výše uvedené typy jsou ty základní a nejčastěji používané. Vyrábějí se i různé speciály. Pro začátek však bohatě vystačíme s těmito typy. Místo typů 4 a 5 můžeme jednoduše použít běžnou muškařskou šňůru v nízké AFTMA. Zda zvolíte profil DT, nebo WF, je na nás. Spojení se pak řeší většinou stylem smyčka do smyčky kvůli jednoduchosti výměny hlav. U monofilních vláken lze vázat i běžné uzly.


Tabulka porovnání vlastností jednotlivých druhů střelných vláken

To by bylo ze základních informací o dvouručních prutech vše. Doufám, že jsem alespoň některým z vás objasnil základy této problematiky. Pokud ne, nebojte se mne kontaktovat.


Losos coho ulovený na prut typu switch

A třeba někdy na shledanou u vody!

Autoři fotografií: Martin Dvořák, Martina Kupková

Autor: mdx - ®

Diskuse k článku (39 reakcí)

Přečteno: 7 809x
Průměrná známka: 1.1