Zázračný fluorokarbon?

- Milan Tychler

Spousta rybářů stále pátrá po nějakém zázračném vlasci, ideálně po takovém, jaký bude tenoučký jako pavučinka a utáhne i vola, nebude se kroutit ani praskat, bude držet v uzlu a nikdy se neopotřebí. Ještě že takový nemáme a bohdá ani nikdy nebudeme mít! No a ideální vlasec by byl vlasec neviditelný.

Z tohoto důvodu vznikl velký poprask ve chvíli, kdy se na trhu objevily fluorokarbonové (dále budu používat zkratku FC) vlasce. K vysněnému ideálu se sice nijak neblíží, protože mají nižší nosnost, navíc jsou hodně tuhé, ale jejich nižší viditelnost ve vodě a dobrá odolnost vůči otěru může být v některých situacích významně ku prospěchu.


FC vlasců jsou spousty, ne všechny jsou však stejné

Vlasce jsou neustálé téma mnoha diskusí. Samozřejmě, že i mě vlasce zajímají. Učinil jsem s nimi spoustu dobrých i velmi negativních zkušeností. Popisky na etiketách příliš neřeším. Zajímají mě skutečné vlastnosti vlasců a to, zda průměr a nosnost odpovídají popiskům, příliš neřeším. Mnoho vlasců má totožné vlastnosti a rozdíl je jen v obalu a ceně. Pokud mi vlasec vyhovuje, koupím ho v požadovaném průměru podle potřeby a hotovo. Ale zpět ke fluorokarbonu.

Když se objevily první špulky v regálech, dostali jsme k nim i náležité poučení od výrobců v tom smyslu, že tyto vlasce jsou prakticky neviditelné, a také spoustu povídání o lomu světla. Člověk mohl snadno nabýt dojmu, že bez takového vlasce prostě nemůže být. Cenu u novinek nikdo příliš neřeší. Pak nastala doba, kdy ne jeden, ale i ostatní výrobci začali na trh chrlit FC vlasce, a každý následující byl lepší a lepší a jedinečný. U některých byla ovšem jedinečná i cena.


Je tento vlasec skutečně neviditelný?

Osobně jsem nikdy neměl pocit, že bych potřeboval neviditelný vlasec. Ale samozřejmě uznávám, že vlasec, který je méně viditelný, je prostě méně nápadný, zejména v čisté vodě, a může mi pomoct přelstít opatrnější ryby. Proto také používám na návazce vlasce čiré, nebarvené, a mnohem raději měkké a poddajné vlasce, které dobře drží v uzlu, než tvrdý fluorokarbon s nižší nosností. Teď hovořím o lovu na plavanou a feederem. Upřímně řečeno, spousta hodin odchytaných nejen v létě, ale i v zimě s „obyčejným“ vlascem i s FC mi přinesla do duše rozřešení a klid – při lovu na plavanou a feeder návazce z FC prostě nepotřebuji. Měkkost vlasce, který lépe prezentuje nástrahu, je výhodnější než jeho „neviditelnost“. Nikdy jsem nenabyl přesvědčení, že by mi návazec z FC přinesl více záběrů, a při silnějších průměrech právě naopak.

Pokud ryby berou, je jedno, jaký návazec použiji, a pokud je problém docílit nějakého záběru, FC to nevyřeší. Měkký návazec z tenčího vlasce ano, a přitom nemusím mít velké obavy z toho, zda vydrží, protože má vyšší nosnost než FC.

Jiná věc je použití FC vlasce jako vlasce kmenového. Protože v takovém případě nemusí průměr hrát velkou roli, má smysl použít FC tam, kde potřebujeme vyšší oděruvzdornost a menší průtažnost. Tyto vlastnosti FC vlasce mají, ovšem i tak je třeba zvážit, zda nebude lepší raději použít běžný, ale o něco silnější vlasec, který bude stát možná i méně než polovinu ceny FC.

Menší průtažnost FC mě vždycky lákala k použití při lovu feederem a přívlačí. Ovšem rozdíl mezi FC vlascem a jiným vlascem s malou průtažností jsem při těchto technikách prakticky nenašel. Naopak mi pořád zůstávají mínusy v podobě ceny a nižší nosnosti. Jediným plusem je skutečně vysoká odolnost vůči oděru, a proto mohu říct, že má smysl použít tento vlasec při náročném lovu mezi překážkami a v zelené podvodní džungli, pokud neřešíte cenu a smíříte se s tím, že silnější průměry FC mohou být hodně tvrdé.


Používám ho na kaprové návazce

Jeden z mých kamarádů chytá kapry skoro výhradně na vodách silně zarostlých a jiný kmenový vlasec než FC nepoužívá. Jedním dechem ale dodává, že není FC jako FC, a nepoužívá ani ten nejlevnější, ani ten nejdražší. Po několika zklamáních našel to, co mu vyhovuje, a to už nebyl dalek toho, že hledání vzdá, protože ho to přišlo na poměrně dost peněz. Teď je konečně spokojený a tvrdí, že i když je tento vlasec dražší, vydrží několikanásobně víc než vlasec běžný, a tak se mu to prostě vyplatí. Budiž. Nemám důvod mu nevěřit a jeho výsledky jsou naprosto přesvědčivé.

Možná se zdá, že nějak brojím proti FC vlascům, ale není to tak. I já jsem pro ně našel využití, a to jednak při výrobě tuhých návazců na lov kaprů, ale především při přívlači, kdy jako kmen používám pletenou šňůru.

Když potřebuji zhotovit krátký tuhý nebo kombinovaný návazec při lovu kaprů, rád sáhnu po silnějším FC, protože tohle je přesně ten materiál, který mi vyhovuje. Kaprům se takový tuhý návazec v tlamě dost „šprajcuje“, takže se nemohou nástrahy tak snadno zbavit, a také omezuje motání celé sestavy. Nejčastěji používám průměry od 0,28 do 0,40 mm podle toho, jestli lovím feederem, nebo kaprařskou klasiku. Když lovím kapry a zvolím FC na návazce, nejde mi vůbec o to, jestli návazec je, či není vidět. Chci především tuhý vlasec odolný vůči oděru, což se hodí opět hlavně mezi překážkami, kameny a škebličkami.


Silné průměry se používají místo lanka

Při přívlači je možné použít FC nejen jako kmenový vlasec, ale hlavně na návazce, když používáte pletenku. Osobně mi FC jako kmen pro svou malou ohebnost moc nevyhovuje. Slabší průměry mají malou nosnost a silnější jsou tuhé, takže se zkracuje přesnost a délka hodů. Ovšem na výrobu návazců je FC jedinečný. Pletenka v čistých vodách s větším tlakem ryby od záběru odrazuje. Metrový návazec z málo viditelného a odolného vlasce je tak k nezaplacení. Nosnost vlasce v tomto případě není moc důležitá. Řekněme jen, že má být taková, aby zvládala ryby, které hodláme lovit, a dovolovala správnou prezentaci zvolené nástrahy. Příliš mě netíží, jestli při lehké vláčce použiji průměr 0,18 nebo 0,22 mm. V tomto případě jde o to, že je návazec málo viditelný a odolný vůči otěru. Mohl bych použít i klasický čirý vlasec? Ano, jistěže. Měl by vyšší nosnost, ale určitě by nebyl tak odolný. Zoubky pstruhů, okounů i malých candátů normální vlasec snadněji poškodí. A štika, ta ho ucvakne jedna dvě.

Štičí zuby si poradí i s FC, ale pokud použijete průměr 0,50 mm a silnější, dá se na něj spoléhat stejně jako na lanko. Silný FC používám raději než lanka a musím říct, že se mi dosud nestalo, že by mi ho štika ukousla. Stejně dobře odolný je FC také vůči sumčímu kartáči. Oproti lanku má i tu výhodu, že si návazec snadno připravíte v jakékoli délce, a pokud se stane, že se s tím dostanete do vázky, nezůstane návazec z FC nepříjemně zkroucený, jako to dělávají lanka. Proto zůstane FC v mé krabici stejně jako spousta jiných vlasců, protože pro něj využití rozhodně najdu.

Pravda ale je i taková, že pokud používáte při přívlači hodně malé nástrahy a potřebujete chytat hlouběji, může být kmen z FC výhodou, protože je mnohem těžší než běžný vlasec a velmi dobře se potápí. Vaše malá nástraha se pak dostane rychleji do požadované hloubky. Dobrou službu prokáže také při lovu s angličákem, kdy se snadno zařízne pod hladinu. Je jisté, že jak u přívlače, tak u plavané i feederu má FC své příznivce.


Spojení FC s pletenkou – FC používám při lovu přívlačí na návazce i jako hlavní vlasec při lovu s malými nástrahami

Další nespornou výhodou je i to, že je v podstatě imunní vůči UV záření, a proto ani zdaleka „nestárne“ tak rychle jako běžné vlasce. Jak vidno, je tu dost pro i proti a z toho důvodu nelze nad tímto vlascem prostě jen tak zlomit hůl. Jsou situace, kdy se bez něj v pohodě obejdeme, a chvíle, kdy je výborným pomocníkem. A to se v podstatě dá říct snad o všem, co v rybaření používáme.

Beru to tedy tak, že fluorokarbon není ani zázrakem ani divem světa, ale mohu ho v některých situacích velmi dobře využít.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (62 reakcí)

Přečteno: 13 652x
Průměrná známka: 1.2