Perlín - zapomenutá zlatá rybka

- Martin Maťák

      Perlín je jedna z nejkrásnějších ryb, kterou jsem kdy ulovil. Je to rybka, která mne vždy potěší, ale bohužel ji poslední dobou vídám čím dál tím méně. Je to opravdu škoda, protože tato krásná rybka do našich revírů určitě patří a to nejen jako potrava pro dravé ryby. Perlíni mají zcela specifické nároky na potravu a nekonkurují proto třeba kaprům nebo jiným našim "ušlechtilým" rybám a tak v nich není nutné hledat "plevel". V současnosti lovím perlíny již jen asi na pěti revírech z několika desítek, které častěji navštěvuji. Bohužel! Kdysi jsem chodil na perlíny na Mušov. Nachytal jsem jich tam spousty, mnoho z nich bylo přes 750g a to jsem je chytal jako úplný začátečník 5m od kraje na kuličku těsta. Dalo se jich tam nachytat deset kilo za 3 hodiny. Kdykoliv a kdekoliv. Postupně jich začalo ubývat, musel jsem chytat dál od břehu a používat lepší náčiní a metody. Největšího jsem zde chytl v roce 1996. Měl 41cm a 1150g. Byl krásný, zdravý, ale zároveň... poslední. Nikdy potom už jsem tam žádného perlína nechytl. Podobnou situaci jsem zaznamenal nebo zaznamenávám i na dalších revírech. Dnes když najdu revír, kde jsou ještě perlíni, tak je to pro mne skoro svátek.
      Setkal jsem se dvěmi barevnými variacemi perlínů. Jedni jsou jakoby stříbrní, světlí a podobají se barvou šupin ploticím. Druzí jsou krásně žlutozelení, jak je známe z různých atlasů ryb. První druh jsem zaznamenal na velkých otevřených vodách (třeba právě na Mušově), druhý potom na malých zarostlých rybníčcích a slepých ramenech řek. Vysvětluji si to tím, že na velkých přehradách se perlíni drží více u dna (jako ostatně všechny ryby zde), kdežto na malých revírech je najdeme zpravidla jen u hladiny. Vlastně všechny ryby, které žijí po většinu času v přítmí, ať už je to ve velké hloubce nebo ve znečištěné vodě, jsou méně kontrastně vybarvené než stejný druh v prosvětlené vodě. To neplatí jen pro perlíny, ale u nich je to obzvláště patrné.



Sestava pro lov u břehu
      Často se mi stává, že mi při lovu na plavanou na stojaté vodě začnou nějaké rybky narážet přímo do splávku a to tak, že velice agresivně a vytrvale. Dělají to většinou oukleje, malí boleni nebo ... perlíni! Nevím co se jim na tom splávku tak líbí, ale když ho najdou, nedají mu pokoj, dokud jej nevytáhnete z vody. Znovu nahodíte, chvíli je klid, ale potom jej zase najdou a hrrr na něj. Občas mi třeba i 30cm dlouhý angličák vylítne skoro celý nad vodu. Stává se mi to na všech revírech, kde jsou perlíni, není to tedy náhoda. Zabránit se tomu dá jen prudkým pocuknutí splávkem, jakmile jej ryby najdou, ale za minutu jsou tu zase. Pokud se vám to stává také, narazili jste na perlínovou vodu.
      Kdybych měl najít rybu s podobnými vlastnostmi, jako má perlín, byly by to plotice a oukleje. Je však zajímavé, že oukleje jsem s perlíny nikdy společně nechytal! Zřejmě jim vyhovují jiná prostředí (oukleje většinou bývají na hlubokých přehradách a nebývají v rybnících, perlíni obráceně). Co do chování a zvyků je však perlín převlečená ouklej. Naučíte-li se jednou chytat větší oukleje, naučíte se potom již lehce chytat i perlíny a naopak. Zato plotice má s perlíny svým způsobem společné nejen chování, ale často s nimi sdílí i stejné místo a dokonce někdy i stejné hejno! Zejména na rozlehlejších nádržích, kde jsou všechna rybí hejna obecně početnější, se plotice a perlíni v hejnech promíchávají a většinou je budete také společně chytat. Ovšem s tím rozdílem, že plotice se budou držet vždy přece jen více u dna, kdežto perlíni mají tendenci být spíše u hladiny.
      Ideálním prostředím pro perlíny jsou mělké stojaté vody s dostatkem vodních rostlin. Na kvalitu vody nejsou perlíni nijak nároční. Zabahněné rybníčky s vodou zelenou jako špenát jim docela vyhovují. Důležité je, aby v revíru byla nadprůměrně teplá voda. Nachytal jsem sice dost perlínů i na rybnících na Vysočině, ale nebyli to žádní macci a bylo na nich vidět, že se jim zde moc nedaří. Na řekách ulovím perlína jen výjimečně a většinou jen průměrné kusy. Pouze na jaře se dají pěkní perlíni chytat v nepříliš proudných a teplých přítocích přehrad.
      Na jakém místě chytat? Najděte si místo, kde jsou u břehu nějaké vodní rostliny (lekníny, rákosí), nebo kde je ve vodě nějaký zatopený předmět, např. spadlý strom, hromada kamení, apod. Ideální hloubka je od jednoho do dvou metrů. Pokud je voda velmi čistá, tak i hlouběji, maximálně však do tří metrů. Naopak pokud je voda málo průhledná, najdete perlíny (za bezvětří) ve vodě s hloubkou stěží po kolena.
      Perlín je typická ryba hladiny a tak ho můžete před lovem snadno najít. Menší perlíni budou dělat na hladině kroužky a ty uvidíte již z dálky. Prozradí ho také jeho sytě červené ploutve, které září zpod hladiny. Splést si ho můžete snad jen s menšími jeseny.
      Perlíni jsou životu u hladiny dobře přizpůsobeni. Mají tlamky nasměrovány nahoru a sbírání líhnoucího se hmyzu nebo jiné potravy z hladiny jim proto nedělá žádné problémy. Přesto většinu potravy perlíni sbírají pod hladinou, nejčastěji z vodních rostlin, nebo v mělké vodě přímo ze dna, ale to již ne tak často. Většinu jsem jich chytl do jednoho metru pod hladinou, hlouběji jen náhodou, když jsem chytal jiné ryby a oni se nechali zlákat návnadou více ke dnu. Pokud je hladina klidná, bez vlnek, budou perlíni s největší pravděpodobností těsně pod jejím povrchem.
      Jak chytat perlíny? Vzhledem k tomu, že jejich loviště je hladina, musíme se omezit na plavanou. S jemnou sestavou můžeme perlíny chytat velice efektivně, podobně právě jako větší oukleje nebo plotice. Důležité je lovit v horní části sloupce vody při jasném bezvětrném počasí a o trochu níže, když je zataženo nebo fouká-li vítr a na hladině jsou větší vlny. Sestavte si udici na propadávačku, tedy všechnu zátěž soustřeďte u splávku a celý konec udice nechejte pomaličku propadávat do nastavené hloubky pouze vahou obratlíku mezi návazcem a kmenovým vlascem. Lze použít plně předvážené menší waglery, ale pokud chytáte u břehu, můžete použít bič a jakýkoliv citlivý splávek, který dovážíte olověnou zátěží a tu posunete do horní poloviny vzdálenosti mezi splávkem a háčkem (obr.).
      Splávek vyvažujte tak, aby nad hladinu vyčníval asi jen 1cm tenké anténky. Snažte se přitom používat co nejmenší počet broků. Perlíni je mají v oblibě a "okusují" je kdykoliv jim k tomu dáte šanci. S větším počtem broků úměrně roste počet planých záběrů. Ze stejného důvodu spojte všechny větší broky do jediné skupinky a nenechávejte mezi nimi žádné mezery. Pouze poslední nejmenší ("záběrový") brok smí být na vlasci osamocen.
      Ponor nastavte pro začátek na 60cm, později jej zkoušejte zmenšovat nebo zvětšovat. Háček zvolte podle nástrahy od velikosti 20 pro nejjemnější chytání s jedním červem až po velikost 10 pro chytání s větším kouskem pečiva. Návazec použijte o průměru 0,08 až 0,12mm.
      Jako nástraha se mi osvědčil napařený a jemně slisovaný rohlík a velmi měkké těsto. Dříve jsem je často chytával i na malé kostičky brambor a mléčnou kukuřici. Samozřejmě lze chytat i na bílé červy a dokonce i malé kousky žížal. Perlín určitě není takový býložravec, jak se o něm dříve psalo. Dokonce je dobré s nástrahou často popotahovat do stran nebo nahoru a dolů. Perlíni po ní často skočí, právě když je v pohybu. Někdy stačí jen silněji zaťukat prstem na prut - pokud máme částečně napnutý vlasec, vlnění se přenese až na nástrahu a ryby to zaregistrují. Pokud lovíte na položenou, používejte vzplývavé nástrahy, jako jsou burisony nebo menší kousky chleba. Perlín není přizpůsoben sbírání potravy ze dna a tímto mu umožníte vaši nástrahu pozřít.
      Zpravidla při lovu perlínů zpočátku vůbec nevnadím, chytám jen tak naslepo a hledám, kde zrovna perlíni jsou a v jaké hloubce. Jakmile je najdu, mohu jemně zakrmit. Pokud jsou perlíni těsně pod hladinou, je nejúčinnější nabídnout jim plovoucí návnadu. Mohu doporučit například burisony, které posílám od břehu s větrem po hladině nebo je mírně zvlhčím, slepím s pomocí trochy mouky nebo jen cukru a nahazuji nedaleko od břehu. Burisony dlouhou dobu plavou a tak budete mít dobrý přehled o tom, kde zrovna perlíni jsou a kolik návnady již spořádali. Velká výhoda burisonů je, že nejsou vůbec výživné a tak perlíny nikdy nezasytí. Lze stejným způsobem použít i drobky chleba nebo jiného pečiva, ale ty již menší hejno perlínů mohou po delší době zasytit.
      Pokud potřebuji vnadit na větší vzdálenost na hladinu, používám směs jemné strouhanky s jemně mletým popkornem (pražená kukuřice) v poměru 1:1 a do té třeba ještě přidám drcené burisony. (Kukly, které se v zahraničí doporučují do návnad na perlíny, se u nás používat nesmí.) Strouhanku jen velice jemně zvlhčím, přepasíruji několikrát přes nejjemnější síto a potom do ní přisypu popkorn a burisony (někdo dokonce doporučuje i najemno rozdrcený korek). Pozor překvapení: návnadová koule z této směsi je tak lehká, že nejenom, že se nerozbije o hladinu, ale dokonce na ni plave! Pod ní okamžitě vzniká úžasným způsobem "vodopád" z drobných částeček strouhanky. Kulička velikosti mandarinky se bude takto rozpadat asi minutu nebo dvě. Uvolněný popkorn plave na hladině okolo, ale za chvíli také pomalu klesne ke dnu. Pokud zde perlíni jsou, bude v tomto místě během chvilky vařit voda. Samozřejmě přilákáte i plotice a další drobné rybky, které se zde vyskytují. Dokrmujte tehdy, když je téměř všechna předchozí návnada vysbírána.
      Chcete-li vyzkoušet nějakou komerční směs, vyberte si tu, která je označena jako "surface" (hladina), "rudd" (perlín), "ablete" (ouklej) nebo "friture" (drobotina). Většinu těchto směsí lze použít buď jako hustou kaši (přidáme hodně vody), která bude dělat těsně pod hladinou barevný zákal, nebo se sypká směs namočí jen velice málo, několikrát se přepasíruje přes jemné síto a použije se podobně jako výše popsaná návnada s popkornem.
      Jestliže se perlíni drží více u dna, je možné použít návnadu podobnou jako pro lov plotic. Tedy takovou, která po umačkání do větší koule rychle klesá ke dnu a nejpozději do minuty se zde úplně rozpadne. Návnadu určenou na dno obarvěte na tmavo, použijte k tomu např. tmavou hlínu. Perlíni se podobně jako jiné drobné ryby světlé barvy v mělké čisté vodě instinktivně vyhýbají (nechtějí být shora vidět např. volavkami apod.). Do takové návnady přidejte také sladkou kukuřici a potom na ni zkuste i chytat.

Autor: Martin Maťák - ®

Přečteno: 12 243x
Průměrná známka: 1.36

NLov perlínů na přívlač

Možná se někteří z vás, kteří si přečetli nadpis, poklepou na čelo a řeknou si, co je to za hloupost - perlín je přece bílá ryba, a ne dravec. Sám bych tomu asi také nevěřil, kdybych je před rokem na přívlač sám nezačal chytat.

NPlotice - jak na ně?

Důležitým pravidlem při cíleném lovu plotic je, že byste nikdy neměli nástrahu nechat ležet nehybně.

NŽivá složka krmení – červi a kukly

Pokud potřebujete vyčistit červy na skladování, prosejte z nich smradlavé vlhké piliny a nechejte červy prolézt skrz síto, mrtvolky a kukly zůstanou na sítě.

NDrobotina

Jakákoliv lehčí návnada má po čase za následek, že se ryby začnou zvedat výše k hladině, a je pak poměrně složité přesně určit, v jaké hloubce je nejlepší chytat.

NKaras stříbřitý

Karas je přeborník na jemné záběry.

NRyba záchranář

Jsou dny, nebo celá období roku, kdy ryby prostě neberou. Pak rybář vezme za vděk i méně atraktivní rybou, jakou je např. cejnek malý...