Noční feeder

- Milan Tychler

Feeder a lov v noci, to zdánlivě nejde vůbec dohromady, ale vždycky se najde cesta. Když jsem s feederem začínal, byla to jasná záležitost, v podstatě stejná jako lov se splávkem - jestliže chci zaseknout rybu, musím vidět záběr, který mi zprostředkuje v tomto případě citlivá špička prutu. Logicky tedy musím špičku dobře vidět. Jenže na ryby se nechodí jen ve dne. Člověk si často najde chvilku na ryby až v pozdních odpoledních hodinách a nejednou zůstává u vody až do tmy. Ale jak denního světla postupně ubývá, špička se začíná ve tmě pomalu ale jistě ztrácet. Ryby však nepřestávají brát…


To je ta doba, kdy ryby berou

Letní podvečery jsou skvělou dobou pro pobyt u vody. V celodenních parnech se rybám obyčejně příliš brát nechce, ale jakmile přestane slunce pálit, stíny se prodlouží a žhavý kotouč se začne přibližovat k horizontu, ryby, které až dosud jen bezcílně postávaly, nebo jako bez života popojížděly pod hladinou, najednou oživnou. Začnou se zajímat o potravu. Některé na hladině, jiné klesnou ke dnu a začnou přehrabovat dno.

Mám rád ty chvíle, kdy příroda na chvíli jakoby ztichne a noční směna střídá tu denní. I větřík, pokud alespoň trošku vane, si dá na chvíli pauzu. Všechno zezlátne, stíny změknou, nad hladinou se objeví první netopýři a ptáci se úplně ztiší. I člověk si vydechne, když ho přestane trápit to úmorné vedro. V takovou chvíli okolo sebe vždy uklidím, to, co budu potřebovat, si připravím k ruce a už jen tiše sedím a čekám na záběr. Samozřejmě pokud chytám s feederovým prutem, musím to udělat tak, abych viděl záběr.


Jednoduché řešení, ale mně se moc nelíbí

Kdysi pro mě bylo nemyslitelné, abych špičku neviděl, a jako nejlepší řešení se mi jevilo chemické světélko na špičce. Bylo to v době, kdy jsem se i po setmění snažil chytat třeba cejny. Dnes už to nedělám. Pokud se rozhodnu chytat potmě, mým cílem jsou výhradně kapři nebo parmy a candáti na tekoucích vodách. Tyto ryby neberou v několikaminutových intervalech, ale na záběr si musí člověk počkat. Proto chytám na dva pruty, a aby mě nezlobila drobotina, používám selektivnější nástrahy. Pruty mám adekvátně silné a s drobotinou prakticky nepočítám. Bylo by fajn na špičky vidět jako ve dne, ovšem to by bylo možné jen tehdy, kdybych vydatně svítil, což nechci, a mám k tomu dobré důvody. Nechci na sebe upozorňovat, mohlo by to vadit i okolním rybářům, ale především pak rybám, které obvykle lovím dost blízko břehu, když ne rovnou u něj.

Sledovat malá chemická světélka je únavné pro oči ani mě nebaví čučet stále na jeden bod ve tmě, který se pohne třeba až za dvě hodiny, a nebo vůbec. Volím proto jiné metody.


Levná a dobrá pomůcka s klipem a otočným kloubem

Když chytám dál od břehu a mohu svítit, mám k tomu účelu maličkou baterku s LED žárovkou, která mi krásně osvítí úzkým kuželem světla jen špičku nebo špičky prutu. Tyto baterky jsou velmi malé, úsporné a vybavené jednoduchým klipem s kloubem, který mi umožňuje připevnit je jednoduše k vidličce a natočit je požadovaným směrem. Stejně snadno si mohu tuto baterku připevnit v případě potřeby kamkoli jinam, třeba i na kšilt čepice, k čemuž byla původně asi určená. Špičky vidím krásně a nikoho tím nijak zvlášť neruším.

Někdo nerad sedí úplně potmě a má rád alespoň nějaký maličký zdroj světla. Mně tma nevadí a svícení se vyhýbám, jak jen mohu. Proto raději spoléhám na jiné způsoby, které mě upozorní na záběr. Nejčastěji volím z možností prostě jen povolit přiměřeně brzdu navijáku nebo použít malý baitrunner, protože stejně chytám s nástrahami mimo háček, a spoléhám na zvuk brzdy. Jediný problém je v tom, že když máte pruty těsně u sebe, potmě těžko rychle určíte, na který z nich přišel záběr. V noci proto dávám pruty vždy jeden vpravo a druhý vlevo od sebe, abych si to usnadnil. Už se mi totiž stalo, že jsem zasekl prutem, na který nic nezabralo. Pokud chcete mít pruty u sebe, doporučuji nějaký velmi úsporný zdroj světla, který osvětlí navijáky, aby bylo hned jasné, která cívka je v pohybu.


Dobře poslouží levnější signalizátor na prut

Dobrou volbou je i využití elektronického signalizátoru. Zde jsou dvě možnosti. Buď použiji klasiku a v tom případě umístím, pokud je to možné, signalizátor vždy před špičku prutu a dobře seřídím citlivost posunu. Také vždy vypínám zvuk. Světelný signál je naprosto dostatečným impulsem pro mou následnou činnost. Rád používám i malé signalizátory, které se připevňují přímo na prut. Mám levnou jednoduchou verzi, která dobře funguje na stojatých a mírně tekoucích vodách.

Možná si někdo řekne, že nemá význam chytat s feederovými pruty v noci. Ale pokud chytám feederem ryby po celý den a chci vydržet až do noci, nebudu s sebou přece tahat další sadu nějakých jiných prutů jen proto, že nevidím na špičky. Mé feederové silné pruty se od klasických kaprových liší prakticky jen v tom, že u nich mohu měnit špičky. Když chci, chytám s těmi nejměkčími feederovou klasiku, kterou mohu rázem proměnit na normální položenou jen tím, že prostě vyměním měkkou špičku za tu nejtužší, jakou ve výbavě k prutům mám. Pak už se všechno odehrává prostě jinak a i taková elektronika je v noci dobrým pomocníkem.


Klasický signalizátor je nejlepší umístit před prut

Když u nás feeder začínal, mnoho rybářů o něm smýšlelo jinak než teď, včetně mě. Feeder už pro mě není jen proutek na rychlé chytání malých a středně velkých ryb s krmítkem, což se samozřejmě stále považuje za jakousi feederovou klasiku. Feeder je prut mnohem všestrannější a využitelnější než se na první pohled zdá. Jen se toho prostě nesmíte bát a nesmíte dát na úvahy různých teoretiků, kteří si s ním nikdy nic jiného nezkusili. Určitě nemá valný smysl pokoušet se v noci o velké kapry nebo parmy s pruty, se kterými jste přes den chytali třeba cejny, plotice nebo ostroretky. Při nočním feederu nerozhodují jemné sotva postřehnutelné záchvěvy špičky, ale poctivé záběry velkých a bojovných ryb, na které musíme být připravení. Velké ryby druhou šanci nedávají. Když je jemný vlasec a měkký proutek nezvládne, nemá cenu se do toho prostě pouštět. Jakmile se rozhodnu pro lov v noci, počítám s tím, že i přes den použiji totéž náčiní, a jedinou úpravou bude výměna špiček případně cívka se silnějším vlascem. Ovšem ani ta nemusí být vždycky nutná.


Nejjednodušší varianta je naviják s volnoběžnou brzdou

Kdysi jsem zkoušel ponechat v noci na jednom prutu špičku měkkou a na druhý jsem nasadil tu nejtužší. Výsledek byl celkem jednoznačný - jemná špička zaznamenala více záběrů a signalizátor před špičkou svítil v podstatě dvakrát častěji. Na druhou stranu ale musím říct, že mi to dvakrát více ryb nepřineslo. Špička spolu s jemně seřízeným hlásičem reagovala i na různé kontakty ryb s vlascem. Po celou dobu lovu jsem byl celkem napjatý a jen podle bliknutí je těžké adekvátně reagovat. Proto jsem od jemné špičky v noci upustil. Získal jsem více klidu a méně neúspěšných zaseknutí mělo za následek větší klid na lovišti, což ve finále přineslo více pěkných ryb na prutu - a to potvrzuje ona často používaná slova: méně znamená více.


Při nočním lovu jde hlavně o kapry…

Přiznávám, že nejsem vysloveně fanda do nočních lovů, ale jsou některá období roku, kdy je podvečerní a noční lov jednoznačně nejlepší ze všech. Nejsou to jen zmíněné letní dny, které nás dusí svým horkem, ale i pozdní podzim, kdy tma padá velmi rychle a ryby často berou těsně před soumrakem a ještě tak hodinku po něm. Vždycky je dobré využívat tu nejlepší dobu k lovu ryb a já nevidím jediný důvod, proč by se měl někdo vzdát svého oblíbeného feederového prutu jen proto, že je tma…

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (94 reakcí)

Přečteno: 11 156x
Průměrná známka: 1.16